Sałatka z ogórków na zimę - oto najlepsze przepisy do słoików
Sałatka z ogórków na zimę to nie tylko zdrowy pomysł na to, w jaki sposób możemy użyć ogórków korniszonów, ale jest to także smaczna zaprawa. Surówka z ogórka może być wykonana na różne sposoby. Jednak, aby stworzyć dobre sałatki, powinniśmy znać minimum jeden dobry przepis na sałatkę ogórkową. Zobaczmy więc, w jaki sposób przyrządzić surówkę z ogórków na różne sposoby.
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o ogórkach.
Ogórki korniszony z curry do słoików
Sałatka z ogórków - przepis I
Przepisów na dobre sałatki z ogórka jest bardzo wiele. Dobrze jest również znać kilka przepisów, z których można skorzystać, zaprawiając ogórki w weki. Jednym z takich przepisów na dobrą sałatkę ogórkową do słoików jest właśnie przepis na ogórki z curry. Według tego przepisu i jego różnych możliwości stworzymy do swojej spiżarni doskonałą zaprawę, która może towarzyszyć nam przez całą zimę. Zobaczmy więc, jakie są kroki przy przygotowaniu tej szybkiej sałatki.
Pierwszy przepis to tradycyjny sposób na to, jak ma być przygotowana curry sałatka z ogórków na zimę.
Składniki:
- 2 kg ogórków,
- 3 cebule,
- 1 l wody,
- 1,5 szklanki octu,
- 1 szklanka cukru,
- 1,5 łyżki soli,
- 3 łyżeczki curry.
Jeśli lubimy smak cebuli i chcemy, by było jej więcej w naszych ogórkach, możemy użyć nawet 5 sztuk.
Przygotowanie:
- Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w słupki.
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
- Do garnka wlewamy wodę i dodajemy do niej cebulę, ocet, sól, cukier i curry.
- Całość zagotowujemy.
- Do słoików wkładamy pokrojone ogórki.
- Ułożone w słoikach ogórki zalewamy gorącą zalewą.
- Słoiki zakręcamy i wkładamy do garnka z wodą.
- Pasteryzować około 6 minut od momentu zagotowania się wody.
Jeśli słupki nie są dla nas najlepszą formą krojenia ogórków, możemy także pokroić ogórki na plastry, pamiętając przy tym o tym, by nie były za cienkie, a ich grubość powinna wynosić około 0,5 cm.
Sałatka z ogórków - przepis II
Przepisy na ogórki z curry są bardzo różnorodne. Mogą być one jedynie z curry, ale można je dodatkowo robić z kurkumą, chilli lub nawet po meksykańsku. I to właśnie tym ostatnim przepisem się w tej chwili zajmiemy. Zobaczmy, jak zrobić ogórki po meksykańsku z curry.
Składniki:
- 3 kg ogórków korniszonów,
- 3,5 cebuli,
- 1 szklanka octu spirytusowego 10%,
- 3 szklanki wody,
- 2 szklanki cukru,
- 3 łyżki soli,
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego,
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego,
- 2 łyżeczki ostrej papryki,
- 2 łyżeczki curry,
- 2 łyżeczki białej gorczycy.
Pamiętajmy o tym, że ilość konkretnych składników można zmieniać tak, by odpowiadały naszemu smaku. Jednak przed dodaniem większej ilości jakiegoś składnika, warto najpierw spróbować zalewę i ocenić, czy jej ostrość nam odpowiada.
Te składniki przeznaczone są na około 7 słoików 0,5 l.
Przygotowanie:
- Ogórki dokładnie myjemy i kroimy na ćwiartki.
- Cebulę obieramy ze skórki i kroimy w piórka.
- Do garnka wlewamy wodę wraz z cukrem, octem, solą, pieprzem mielonym i ziarnistym, ostrą papryką, curry oraz gorczycą.
- Całość zagotowujemy.
- Gotową zalewę odkładamy do ostygnięcia.
- Do wyparzonych słoików wkładamy ogórki w pozycji pionowej, tak, by ściśle do siebie przywierały.
- Pomiędzy ogórki i na ich wierzch, wkładamy piórka cebuli.
- Zimną zalewą zalewamy ogórki i zakręcamy słoiki.
- Na spód garnka kładziemy ściereczkę, a na nią układamy słoiki, w których jest sałatka ogórkowa.
- Do garnka wlewamy wodę, tak, by sięgała ona do 4/5 wysokości słoików.
- Pasteryzujemy przez około 5 minut od momentu zagotowania się wody.
Pamiętajmy, że jeśli chcemy, by nasza sałatka z ogórków na zimę nie popsuła się, konieczne jest wykonanie pasteryzacji weków, dzięki mamy pewność, że nakrętka dobrze trzyma. Jeśli masz jeszcze dużo ogórków, sprawdź także ten artykuł z przepisami na ogórki na zimę.
Ogórki w zalewie musztardowej
Ogórki w zalewie musztardowej to kolejna surówka z ogórka w słoikach, która powinna być znana wielu osobom. Przygotowanie ogórków w zalewie musztardowej nie jest łatwe, a ich smak na pewno zachwyci nie jedną osobę. Zobaczmy więc, czego potrzebujemy i jak możemy z tego przyrządzić tę zaprawę na zimę.
Składniki:
- 2 kg ogórków,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka octu 10%,
- 5 szklanek wody,
- 5 łyżek musztardy,
- 3 płaskie łyżki soli.
Dodatkowo do przepisu możemy dodać gorczycę lub czosnek granulowany.
Przygotowanie:
- Do garnka wlewamy wodę razem z octem, cukrem, solą i musztardą.
- Gotujemy zalewę.
- Po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia.
- Ogórki myjemy i kroimy w plasterki.
- Do wyparzonych słoików wkładamy pokrojone ogórki, po 2 ziarenka ziela angielskiego i liść laurowy.
- Ogórki zalewamy zimną zalewą i zamykamy.
- Słoiki pasteryzujemy około 5 minut.
Pamiętajmy, że czas pasteryzacji liczy się od zagotowania wody.
Taka szybka sałatka z ogórków w zalewie musztardowej będzie idealna jako dodatek do głównego dania. Ogórki te możemy również traktować jako przekąskę. Będzie to też idealny dodatek do grillowanych smakołyków w okresie letnim i nie tylko. Dlatego warto znać ten sposób na przygotowanie ogórków gruntowych.
Przepis na ogórki korniszony z miodem
Pomijając standardowe przepisy na przygotowanie ogórków w słoikach, możemy natrafić jeszcze na ogórki z miodem, które są bardzo wyjątkowym sposobem na przygotowanie tych popularnych warzyw. Zerknijmy więc na to, jak w bardzo szybki i prostu sposób, możemy przygotować ogórki z miodem o charakterystycznym i niecodziennym smaku.
Aby przygotować ogórki z miodem musimy przygotować kilka składników.
Składniki:
- 1 kg ogórków,
- 4 szklanki wody,
- 1 szklanka cukru,
- 0,5 szklanki octu,
- 6 łyżek miodu,
- 2 płaskie łyżeczki soli,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- czosnek,
- czarny pieprz ziarnisty.
Jeśli chodzi o ilość ziela angielskiego, liści laurowych, czosnku i pieprzu czarnego ziarnistego, musimy wiedzieć, że do każdego słoika dodajemy 1 liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 ziarenka czarnego pieprzu ziarnistego i 1 ząbek czosnku.
Przygotowanie:
- Ogórki dokładnie myjemy i przecieramy je twardszą stroną gąbki do naczyń.
- Umyte ogórki kroimy na paski.
- Do wyparzonych słoików wsadzamy ogórki na ciasno.
- W słoiki wkładamy jeszcze ziele angielskie, liście laurowe, czarny pieprz ziarnisty i czosnek.
- Do garnka wlewamy wodę, cukier, ocet, miód i sól, a następnie całość zagotowujemy.
- Gorącą zalewą zalewamy nasz ogórki i zakręcamy słoiki.
- Pasteryzujemy przez 5 minut od momentu zagotowania się wody.
Jeśli ogórki, które posiadamy, są małe, wtedy nie musimy ich kroić. Powinniśmy również wiedzieć o tym, że podczas pasteryzacji w garnku, lepiej jest wyłożyć dno garnka ściereczką, a słoiki powinny być zalane wodą do około 3/4 ich wysokości.
Jak widać, nie tylko mizeria z ogórków jest doskonałym dodatkiem do różnego typu dań, ale także ogórki konserwowe. Dlatego, jeśli chcemy, by w naszej kuchni pojawiła się różnorodność, warto przyrządzić ogórki na różne sposoby, dzięki czemu zyskamy pełen wachlarz wyboru różnego typu zapraw z ogórków.