Sałatka z papryki - 5 najlepszych przepisów
Papryka powinna na stałe zagościć w naszym menu. Lekka, nieco słodka, ale niskokaloryczna i zdrowa – ten przysmak naprawdę zasługuje na uwagę. W formie sałatki świetnie nadaje się i na imprezowy stół, i do obiadu. Poznaj najlepsze przepisy na sałatki i surówki z papryki na każdą okazję.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o sałatkach i surówkach.
Surówka z papryki do obiadu
Sałatka z papryki, ogórka kiszonego i cebuli
Surówka z papryki świetnie sprawdzi się jako przystawka do obiadu. Smaczna, słodka papryka idealnie uzupełni większość kompozycji warzyw, jednakże najlepszą opcją wydaje się właśnie sałatka z papryki czerwonej z dodatkiem kiszonego ogórka. Dobrze wygląda na obiadowym stole, jest kolorowa, lekka i niskokaloryczna.
- 10 ogórków kiszonych,
- 1 cebula biała lub czerwona,
- 1 papryka czerwona lub pół żółtej, pół czerwonej,
- Przyprawy: pieprz, szczypta ostrej papryki, suszona lub świeża pietruszka,
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie sałatki jest bardzo proste. To sałatka ze świeżej papryki, więc jeśli wybierzesz do niej twarde, dobrej jakości ogórki kiszone, będzie chrupiąca. Wymieszanie papryk w dwóch kolorach sprawia, że przystawka jest barwna i pięknie wygląda. Sałatka z ogórków kiszonych w tym wydaniu jest naprawdę niezwykła.
- Pokrój ogórki kiszone w półplasterki i odcedź je na sitku.
- Obierz i posiekaj cebulę w grubszą kostkę.
- Rozkrój paprykę, usuń z niej gniazda nasienne, pokrój w cienkie paseczki o długości około 2-3 cm.
- Wymieszaj wszystkie warzywa w salaterce, dodaj przyprawy i oliwę z oliwek.
Warzywna sałatka z kolorowej papryki do obiadu
Ze świeżej papryki można zrobić także kolorową sałatkę z surowych warzyw. Można dodać do niej różne składniki, a jeśli zastosujesz wiosenne nowalijki, będzie to ciekawa, trochę ostra sałatka z rzodkiewki. Podstawowy przepis jest jednak bardzo prosty:
- 1 mix sałat lub sałata lodowa,
- 1 papryka w dowolnym kolorze,
- 2 średnie pomidory,
- 1 ogórek,
- Przyprawy: sól, pieprz, pietruszka suszona lub oregano/zioła prowansalskie/zioła do sałatek,
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Opcjonalnie rzodkiewki, rukola, oliwki, melon, cebula, ser feta lub mozzarella, kawałki ugotowanego kurczaka, kukurydza
Sałatka jest błyskawiczna i świetnie sprawdza się zarówno do obiadu, jak i do grilla. To lekki dodatek do mięs, które każde ciężkie danie zamieni w zdrowy, zbilansowany posiłek. Surowe warzywa są niskokaloryczne i świetnie wypełniają żołądek, dlatego taka sałatka sprawdzi się także w przypadku osób, które chcą zadbać o linię.
- Umyj liście sałaty, pokrój je na kawałki lub porwij. Odwiruj.
- Pokrój paprykę w grubą kostkę.
- Pokrój pomidory na szesnastki.
- Obierz ogórka i pokrój go w grubą kostkę.
- Przygotuj dowolnie wybrane opcjonalne składniki.
- Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj przyprawy i oliwę z oliwek.
- Wymieszaj sałatkę. Podawaj na świeżo, dopóki sałata jest chrupiąca.
Jeśli szukasz więcej inspiracji na wykorzystanie tego czerwonego warzywa, sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z papryki na zimę.
Sałatka z papryki na imprezę
Sałatka z kolorowej papryki i cebuli na imprezę
Na biesiadnym stole nie może zabraknąć sałatki. Powinna być kolorowa i ładnie się prezentować, a przy tym być treściwa. Najbardziej popularne nadal są sałatki z majonezem i taką właśnie prezentujemy. To klasyczny przepis, który zyskuje na dodaniu papryki w różnych kolorach.
- 1 czerwona papryka,
- 1 żółta papryka,
- 1 zielona papryka,
- 7 małych ogórków gruntowych,
- 1 mała puszka kukurydzy konserwowej.
- 1 biała część z pora,
- 1 mała cebula,
- 20 dag żółtego sera,
- 20 dag szynki drobiowej,
- 3 łyżki ulubionego majonezu,
- sól i pieprz do smaku
To kolejny przepis, którego wykonanie nie powinno zająć za wiele czasu. Niektórzy do tej sałatki dodają jeszcze drobny makaron (na przykład małe gwiazdki czy w kształcie ziarenek ryżu) lub ryż. Dzięki temu sałatka jest bardziej treściwa i świetnie sprawdza się w każdym przypadku. Na dodatek zasmakuje każdemu.
- Obierz cebulę, pokrój ją na drobne kawałeczki.
- Pokrój por w drobną kostkę lub w cienkie plasterki, jak wolisz.
- Umyj wszystkie warzywa. Pokrój papryki na połówki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
- Odcedź kukurydzę.
- Obierz i pokrój w kostkę ogórki.
- Ser żółty i szynkę pokrój w grubszą kostkę.
- Wymieszaj wszystkie składniki z majonezem i przyprawami. Podawaj w ozdobnych salaterkach.
Elegancka sałatka z cykorii z papryką i pomarańczą
A teraz wersja na bardziej eleganckie przyjęcia. Nowoczesne sałatki, ułożone na dużych kwadratowych talerzach świetnie się sprawdzają i bardzo ładnie się prezentują na stole. Sałatka z papryką, cykorią i pomarańczą na dodatek jeszcze świetnie smakuje, więc to będzie strzał w dziesiątkę.
- 2 cykorie,
- 1 czerwona papryka,
- 1 duża pomarańcza,
- 1 pęczek szczypiorku,
- 1 łyżka miodu,
- 1 cytryna,
- 1 garść orzechów włoskich posiekanych.
Cykoria jest niskokaloryczna, na dodatek zawiera mnóstwo składników odżywczych. Jej wytrawny, wspaniały smak jest niezwykle uzupełniony przez słodką paprykę i kwaskowatą pomarańczę. Przygotowanie sałatki może zająć nieco czasu, ale naprawdę warto.
- Posiekaj cykorię na cienkie paseczki.
- Umyj paprykę, usuń gniazda nasienne i pokrój na drobne kawałki.
- Obierz pomarańczę, za pomocą dużego noża wyfiletuj ją tak, by usunąć białe błonki między cząstkami.
- Posiekaj szczypiorek.
- Ułóż na półmisku cykorię, pomarańczę i paprykę.
- Wymieszaj cytrynę z miodem, powstałym sosem polej sałatkę.
- Posyp szczypiorkiem i orzechami włoskimi.
Sałatka z papryki konserwowej
Czerwona papryka konserwowa świetnie sprawdza się w roli składnika do sałatki. Można ją jeść do alkoholu czy w ramach posiłku nie tylko bezpośrednio, ale właśnie wymieszaną z dodatkowymi składnikami. Taka sałatka jest naprawdę bardzo smaczna i świetnie się sprawdza na wiele okazji.
- 1 słoik papryki konserwowej,
- 20 dag żółtego sera,
- 4 jajka,
- 1 puszka groszku,
- 1 cebulka szalotka,
- 2 łyżki majonezu,
- pieprz i sól
Do sałatki można dodać także ogórki konserwowe. Należy pamiętać tylko, by dobrze odcedzić paprykę, żeby sałatka nie podeszła wodą, inaczej straci na smaku i wyglądzie.
- Ugotuj jajka na twardo.
- Pokrój paprykę w kawałeczki, przełóż na sitko do odcieknięcia.
- Odcedź groszek.
- Pokrój cebulę w kosteczkę.
- Obierz jajka, pokrój je w plasterki i przeciśnij przez sitko.
- Wymieszaj wszystkie składniki w dużej misce i dodaj do nich majonez, pieprz i sól. Gotowe!
Zobacz również te przepisy na surówki z papryki.