Sałatka z pieczarkami - pomysły i przepisy na sałatki z dodatkiem pieczarek
Pieczarki to bardzo wdzięczny i smaczny składnik sałatek. Często pojawiają się w sałatkach majonezowych, ale nie tylko. Najlepiej smakują pieczarki marynowane, choć do sałatki można wykorzystać pieczarki gotowane lub podsmażane. Wszystko zależy od fantazji osoby, która robi sałatkę. Osoby, które wolą podeprzeć się gotową recepturą, przepis na każdą z pysznych i oryginalnych sałatek otrzymają poniżej.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o sałatkach i surówkach.
Pyszne sałatki z pieczarkami
Do przygotowania tych sałatek, będzie potrzebne kilka składników, które zazwyczaj są w każdej lodówce. Ich przygotowanie nie zajmie dłużej niż 15 minut.
Sałatka z pieczarkami i groszkiem konserwowym
Sałatka jest smaczna i bardzo lubiana, dlatego też niezwykle często gości na stołach wielu Polaków. Przepis na tę pyszną sałatkę znajduje się poniżej.
Składniki na sałatkę:
- groszek konserwowy,
- duży słoik pieczarek marynowanych,
- 5 ogórków kiszonych,
- majonez,
- 4 jajka,
- pieprz,
- sól.
Zastanawiasz się jak zrobić sałatkę?
- Pieczarki odsączamy z zalewy i kroimy na ćwiartki. Jeśli w słoiku są większe pieczarki, to trzeba pokroić je na większą kostkę.
- Groszek konserwowy również odsączamy z zalewy i dodajemy do pieczarek.
- Ogórki kiszone kroimy w kostkę.
- Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w kostkę i dodajemy do reszty składników.
- Do sałatki dodajemy 3 łyżki majonezu, sól i pieprz do smaku.
Wskazówki:
Sałatkę można zmiksować na gładką masę i podawać w ugotowanym makaronie duże muszle. Wierzch można posypać pokrojoną natką pietruszki.
Wiele sałatek może stać się ciekawsze, jeśli zadbamy o ich odpowiednie podanie. W tym przypadku, podanie sałatki jako farsz do makaronu, doda daniu tajemniczości i zachęca gości do poczęstunku. A dzieci docenią nową formę i z ciekawością podejdą do próbowania nowych smaków. Sałatka podana w ten sposób nie tylko dobrze smakuje, ale stanowi ciekawą ozdobę stołu podczas przyjęć.
Sałatka z gotowanymi pieczarkami i kukurydzą
Nie tylko marynowane pieczarki dodawane są do sałatek. Wiele pań domu, korzysta również ze zwykłych pieczarek, które gotują, a później tworzą z nich fantazyjne sałatki. Poniżej przybliżę bardzo dobry przepis na ciekawą sałatkę z gotowanymi pieczarkami. Przygotowanie sałatki nie jest zbyt trudne, jednak należy najpierw ugotować i wystudzić pieczarki.
Składniki na sałatkę:
- około 1 kg pieczarek (najlepiej drobnych),
- 5 jajek,
- 1 czerwona cebula,
- 1 puszka kukurydzy konserwowej,
- ½ pęczka szczypiorku,
- 4 łyżki majonezu,
- 4 jajka,
- ½ puszki fasoli czerwonej,
- 3 ogórki kiszone,
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie sałatki:
- Pieczarki dokładnie oczyszczamy i gotujemy przez około 8-10 minut. Następnie odcedzamy i studzimy. Wystudzone pieczarki kroimy na pół lub według uznania mogą być pokrojone jeszcze drobniej.
- Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupki. Następnie kroimy w kostkę i dodajemy do pieczarek.
- Szczypiorek drobno siekamy.
- Ogórki kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki.
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
- Kukurydzę i fasolkę odsączamy z zalewy i dodajemy do reszty składników.
- Dodajemy majonez i przyprawy, a następnie dokładnie mieszamy.
Wskazówki:
Ta pyszna sałatka najlepiej smakuje po schłodzeniu. Najlepiej zrobić ją dzień przed planowaną imprezą.
To idealna sałatka dla osób, które lubią pieczarki, jednak niekoniecznie smakują im pieczarki marynowane lub dla tych, którzy chcą coś zmienić w swojej kuchni i spróbować nowych smaków. Sałatka jest idealna dla młodszych dzieci, ale nie tylko. Z pewnością wielu smakoszy doceni jej smak.
Pyszna sałatka z pieczarkami, makaronem ryżowym i jajkiem
Sałatki z makaronem ryżowym zyskują na popularności. Makaron ryżowy jest niezwykle smaczny i ciekawie prezentuje się w większości sałatek. Atutem tego makaronu jest kształt podobny do ryżu. Do sałatki można użyć zarówno nitek makaronu ryżowego, jak i drobnego makaronu. Obydwie możliwości sprawią, że efekt naszej pracy będzie pyszny i będzie cieszyć wzrok naszych gości.
Składniki potrzebne do zrobienia sałatki:
- opakowanie makaronu ryżowego 250 g,
- 1 cebula,
- puszka kukurydzy,
- 200 g sera gouda,
- 4 jajka,
- 4 ogórki gruntowe lub jeden długi szklarniowy,
- 1 litrowy słoik pieczarek,
- majonez,
- sól i pieprz.
Poniżej przepis jak zrobić taką sałatkę:
- Makaron ryżowy gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Następnie odcedzamy i studzimy makaron.
- Ser ścieramy na grubych oczkach i dodajemy do wystudzonego makaronu.
- Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę.
- Kukurydzę i pieczarki odsączamy z zalewy. Kukurydzę dodajemy do sałatki, a pieczarki najpierw kroimy na pół i dopiero potem dodajemy do reszty składników.
- Jajka gotujemy na twardo z odrobiną soli. Jajka studzimy i ziemne jajka łupiemy, a następnie kroimy w kostkę.
- Ogórki myjemy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Na sitku odsączamy nadmiar wody z ogórków i dodajemy do sałatki.
- Na końcu dodajemy majonez. Ilość według uznania i doprawiamy wszystko solą i pieprzem.
Wskazówki:
Choć najczęściej do tej sałatki wybierany jest makaron w kształcie ryżu, to polecam wypróbowanie przepisu z makaronem ryżowym w kształcie nitek, który przed ugotowaniem należy przeciąć nożyczkami. Ta pyszna sałatka będzie dobra na przyjęcie w gronie rodzinnym, ale również jako przekąska podczas spotkania ze znajomymi. Makaron ryżowy w połączeniu z pieczarkami i reszta składników daje wrażenie lekkości i zachęca do eksperymentowania w kuchni. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na sałatki z tuńczykiem.
Sałatka z rukolą i pieczarkami
Ciekawym połączeniem smakowym jest rukola, do której dodajemy smażone pieczarki. To niecodzienne zestawienie, jest oryginalnym i smacznym pomysłem na przekąskę w ciągu dnia. Sałatka doskonale sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe, jak i pomysł na podwieczorek.
Składniki:
- 1 opakowanie rukoli 250 g,
- 40 g sera feta,
- 10 pieczarek,
- 6 pomidorków koktajlowych,
- prażone pestki dyni,
- sól, pieprz.
Wykonanie sałatki:
- Rukolę dzielimy na mniejsze kawałki lub według uznania zostawiamy. Całą rukolę przekładamy do salaterki.
- Ser feta kroimy w drobną kostkę.
- Pieczarki oczyszczamy, kroimy w cienkie plastry i smażymy przez chwilę na patelni. W trakcie smażenia lekko solimy pieczarki.
- Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki i dodajemy do sałatki razem z pieczarkami.
- Prażymy pestki dyni.
- Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Wskazówki:
Dla osób, które lubią sałatki z dressingiem. Do tej kompozycji najlepszy będzie sos wykonany z 1 łyżki oleju, 1 łyżki soku z cytryny i z łyżeczki musztardy Dijon. Całość należy dokładnie wymieszać i sos można wykorzystać do polania sałatki.
Osoby, które nie lubią sera feta, mogą wykorzystać ser mozzarella, który przed dodaniem należy odsączyć i pokroić w plastry lub w kostkę.
Sałatki obiadowe z pieczarkami
Ta pyszne sałatka mogą być wykorzystana jako danie obiadowe. Są szybie, lekkie i smaczne. Będą idealne w momencie, gdy na przygotowanie posiłku nie mamy zbyt wiele czasu, a chcemy zjeść coś smacznego i pożywnego.
Bardzo dobra sałatka warstwowa z pieczarkami i jajkiem
Jeśli spodziewamy się większej ilości gości, to dobrym pomysłem na poczęstunek, będzie sałatka warstwowa, do której dodajemy pieczarki marynowane i filet z kurczaka. Sałatka bardzo ładnie prezentuje się w wysokiej salaterce, w której dostrzec można starannie poukładane warstwy.
Składniki potrzebne na wykonanie sałatki:
- słoik marynowanych pieczarek,
- pół pęczka szczypiorku,
- 3 marchewki,
- 2 ogórki kiszone
- 2 piersi z kurczaka,
- 1 cebula,
- 4 jajka,
- 1 puszka kukurydzy konserwowej,
- 1 papryka,
- mały słoik majonezu,
- przyprawa gyros,
- sól i pieprz do smaku,
- pół główki kapusty pekińskiej.
Poniżej przepis jak zrobić sałatkę warstwową:
- Marchewkę obrać i ugotować w osolonej wodzie. Następnie wystudzić i pokroić w kostkę.
- Filety z kurczaka należy umyć, oczyścić z błon i pokroić w drobną kostkę. Na patelni z odrobiną tłuszczu podsmażyć kurczaka z przyprawą kebab. Po usmażeniu kawałki kurczaka należ położyć na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Ogórki kiszone kroimy w kostkę.
- Paprykę oczyszczamy z nasion i również kroimy w kostkę.
- Cebulę obieramy i drobno kroimy.
- Kukurydzę odsączamy z zalewy.
- Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Następnie kroimy je w drobną kostkę.
- Kapustę pekińską drobno kroimy.
- W wysokim naczyniu układamy kolejno: jajka, kapustę pekińską, paprykę i filet z kurczaka. Całość smarujemy połową słoika majonezu. Na majonez układamy ogórek kiszony, cebulkę, marchewkę, kukurydzę, na kukurydze kładziemy druga warstwę majonezu i układamy na niej grzybki marynowane, a przestrzeń między grzybami wypełniamy poszatkowanym szczypiorkiem.
Wskazówka:
Do sałatki można dodać również groszek konserwowy, który doda sałatce koloru.
Zamiast kapusty pekińskiej można dodać sałatę lodową.
Mimo dużej ilości składników sałatka jest bardzo szybka w wykonaniu, o ile mamy już przygotowane wszystkie składniki wymagające obróbki termicznej. Sałatka z pieczarek będzie dobra na każdą okazję zarówno na przyjęcie imieninowe, urodzinowe czy świąteczne, jak również na zwykłe weekendowe wieczory.
Sałatka ziemniaczana z pieczarkami i boczkiem
Z pieczarek można stworzyć wiele ciekawych potraw. W sezonie grillowym można grillować pieczarki z farszem z boczku i ziemniaków, a poza sezonem dostępna jest inna wersja tego ciekawego i smacznego dania. Zimą można raczyć się sałatką z pieczarek i smażonego boczku, która z pewnością przypomni smak lata.
Składniki na sałatkę:
- 200 g boczku wędzonego,
- 500 g ziemniaków,
- koperek,
- 2 cebule,
- 3 ogórki kiszone,
- majonez,
- sól i pieprz.
Wykonanie sałatki:
- Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie studzimy i kroimy w kostkę.
- Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.
- Ogórki kiszone odsączamy i kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do ziemniaków i boczku.
- Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę.
- Dodajemy kilka łyżek majonezu i doprawiamy wszystko solą i pieprzem.
- Wierzch posypujemy koperkiem.
Wskazówki:
Zamiast boczku do sałatki można dodać szynkę konserwową lub wędzony filet z kurczaka. Obydwa wybory będą równie smaczne.
Do sałatki można dodać również szczypiorek.
Sałatka jest bardzo smaczna i doskonale nadaje się na śniadanie. Można ją wykonać wieczorem, a skonsumować następnego dnia, tak aby składniki miały szansę się połączyć.