Sałatka z rukolą - rodzaje, przepisy, propozycje podania, dodatki
Listki rukoli to wspaniałe źródło wielu składników odżywczych. Zawarte w niej antyoksydanty zapobiegają powstawaniu nowotworów. Rukola wspomaga odchudzanie za sprawą niskiej kaloryczności. Wysoka zawartość żelaza zapobiega powstawaniu anemii, a wysoka zawartość witaminy K, wpływa korzystnie na układ kostny. Posiada również wiele innych właściwości, które wspaniale wpływają na organizm. Osoby, które są świadome jej zalet, bardzo chętnie wykorzystują ją do stworzenia kolorowych i smacznych sałatek.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o sałatkach i surówkach.
Rukola to pyszne i zdrowe warzywo na sałatki
Rukola to niezwykle wdzięczny produkt, który bardzo często jest składnikiem sałatek. Chętnie dodawana jest również do pizzy. Z rukoli można również przygotować niezwykle smaczne pesto, które zachwyci niejednego fana oryginalnego smaku rukoli.
Sałatka na grilla z rukolą i grzankami
Rukola może stanowić dodatek do tortilli, a także coraz popularniejszych rollsów, które królują jako przekąski na imprezowych stołach. Jednak mimo wszystko najczęściej podawana jest jako jeden ze składników sałatek i to właśnie pomysły i przepisy na sałatki pojawią się jako inspiracja w tym artykule. Fit przepis na sałatkę z rukolą to nie tylko pomysł na wspaniały dodatek do grillowanych mięs, ale również dobry pomysł na dodatek do obiadu.
Składniki:
- miks sałat,
- 2 garści rukoli,
- ser mozzarella w kulce,
- pomidory koktajlowe 10 szt.,
- 2 łyżki ziaren słonecznika,
- pieprz,
- 2 kromki chleba.
Składniki na sos:
- sok z połówki cytryny,
- 100 ml oleju lub oliwy z oliwek,
- pół łyżeczki bazylii,
- pół łyżeczki oregano,
- ¼ łyżeczki tymianku,
- łyżeczka cukru,
- ¼ łyżeczki soli.
Jak zrobić sałatkę?
- Na początku dobrze jest przygotować sos do sałatki. Do miseczki wlewamy 100 ml oliwy lub oleju rzepakowego, wyciskamy sok z połowy cytryny i dodajemy przyprawy. Na końcu dodajemy sól i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy, do połączenia się składników. Sos należy przygotować na około 30 min przed planowanym podaniem sałatki.
- Miks sałat umieszczamy w salaterce.
- Rukolę kroimy na mniejsze kawałki lub rozrywamy listki ręcznie.
- Ser mozzarella odsączamy i kroimy w kostkę.
- Pomidory koktajlowe myjemy i kroimy na pół.
- Słonecznik prażymy na suchej patelni i dodajemy do sałatki.
- Na końcu polewamy sałatkę zrobionym wcześniej sosem i wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Do smaku dodajemy odrobinę pieprzu.
Wskazówki:
Zamiast soku z cytryny można użyć soku z jednej limonki.
Ta lekka sałatka idealnie sprawdzi się jako przekąska w upalne letnie dni. Trzeba jednak pamiętać, aby sos był odpowiednio wcześniej przygotowany. Ma to duże znaczenie, jeśli weźmiemy pod uwagę, że suszone przyprawy potrzebują czasu, aby miały szansę zmięknąć.
Sałatka z rukolą i suszonymi pomidorami i serem feta
Kolejny ciekawy pomysł na wykorzystanie rukoli, to sałatka z suszonymi pomidorami i z fetą. To bardzo prosta i smaczna sałatka, którą można zrobić w 5 minut. Wystarczy, że w lodówce będziesz posiadać kilka składników.
Składniki potrzebne do zrobienia sałatki:
- opakowanie rukoli,
- 6 suszonych pomidorów,
- 30 g sera feta,
- 2 łyżki pestek dyni
Składniki na dressing:
- ząbek czosnku,
- 50 ml oliwy,
- ¼ łyżeczki bazylii,
- ¼ łyżeczki oregano,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- łyżeczka musztardy stołowej,
- łyżeczka miodu.
Jak zrobić tę pyszną sałatkę?
- Najpierw zabieramy się za zrobienie sosu, który będzie musiał odstać około 30 minut. Do miseczki wlewamy oliwę, wyciśnięty sok z cytryny, dodajemy przyprawy, łyżeczkę musztardy, miód i przez praskę przeciskamy ząbek czosnku. Wszystko dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą i odstawiamy dressing na 30 minut.
- Do salaterki wkładamy listki rukoli. Można je wcześniej podzielić na mniejsze części.
- Pomidory osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. W ten sposób pozbywamy się też nadmiaru oleju. Następnie kroimy je w cienkie paseczki i dodajemy do rukoli.
- Ser feta kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki.
- Pestki dyni prażymy na suchej patelni i posypujemy nimi sałatkę.
- Na końcu dodajemy wcześniej przygotowany sos i wszystko dokładnie mieszamy.
Wskazówki:
Do sałatki można również dodać łyżkę kaparów, które wzbogacą jej smak.
Zdecydowanie sałatka z suszonymi pomidorami to jedna z bardziej eleganckich odsłon, w których można zaprezentować urok rukoli. Kontrast kolorów sprawia, że danie wygląda niezwykle apetycznie. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na sałatki z szynką parmeńską.
Fit sałatka z rukolą i kurczakiem
Ta lekka sałatka idealnie sprawdzi się jako przystawka do obiadu lub jako sycące danie, które można podać na romantycznej kolacji. Jest prosta w wykonaniu i niezwykle smaczna, dlatego na dłużej zawita w Twoim menu. Jedyne co może zająć więcej czasu to grillowanie kurczaka, jednak danie zdecydowanie jest warte każdej minuty.
Składniki:
- 200 g piersi z kurczaka,
- 100 g rukoli,
- 12 pomidorków koktajlowych,
- 1 ogórek zielony,
- 1 papryka czerwona,
- szczypta papryki słodkiej,
- przyprawa do kurczaka.
Składniki na sos:
- 30 ml octu winnego,
- łyżeczka musztardy francuskiej,
- łyżka oliwy lub oleju rzepakowego,
- sól i pieprz.
Jak zrobić sałatkę?
- Na początku należy umyć filet z kurczaka, oczyścić z błon i natrzeć przyprawami. Kurczaka nacieramy papryką, solą i pieprzem i grillujemy lub pieczemy w piekarniku.
- Rukolę kroimy na mniejsze kawałki lub jeśli ktoś lubi, to może zostawić w niezmienionej formie.
- Pomidorki koktajlowe kroimy na pół, a paprykę czerwoną kroimy w drobną kostkę. Oczywiście wcześniej pozbywamy się gniazda nasiennego.
- Ogórek myjemy, obieramy i również kroimy w kostkę.
- Wszystkie składniki na sos, łączymy w miseczce i dokładnie mieszamy, aż do połączenia się składników.
- Do sałatki dodajemy pokrojoną w paseczki grillowaną pierś z kurczaka i całość polewamy sosem.
Wskazówki:
Grillowana pierś z kurczaka może być również podawana na ciepło, jako dodatek do sałatki.
Sałatka z rukolą
Sałatka z rukoli jest niezwykle lekka i mało kaloryczna. Będzie doskonała dla osób, które dbają o zgrabną sylwetkę i o zdrowy styl życia. Jej kolorystyka jest niezwykle podobna do tej, którą posiada lubiana przez wszystkich sałatka meksykańska. Natomiast pyszne połączenie składników sprawia, że chętnie powracają do niej osoby, które lubią smak rukoli.
Sałatka z rukolą i awokado
Awokado to jedne z najbardziej lubianych składników sałatek. Jest pyszne i ma wiele wartości odżywczych, a w połączeniu z rukolą tworzy prawdziwą bombę witaminową.
Składniki:
- 1 awokado,
- opakowanie rukoli,
- ½ puszki brzoskwiń,
- 5 orzechów włoskich,
- 5 orzechów ziemnych,
- łyżka żurawiny suszonej,
- 1 limonka.
Wykonanie:
- Awokado obieramy, pozbawiamy pestki i kroimy na kawałki.
- Rukolę umieszczamy w salaterce i dodajemy do niej pokrojone awokado.
- Brzoskwinie odcedzamy i kroimy w kostkę. Następnie dodajemy je do sałatki.
- Orzechy włoskie drobno siekamy i dodajemy do sałatki razem z orzechami ziemnymi.
- Dodajemy również łyżkę suszonej żurawiny, a całość skrapiamy sokiem z limonki.
Wskazówki:
Zamiast limonki można użyć cytryny, jednak limonka ma bardziej charakterystyczny i unikalny smak.
Brzoskwinie można również zastąpić innymi owocami.
W przygotowaniu tej sałatki najważniejszy jest czas. Najlepiej będzie smakować tuż po przyrządzeniu. Jeśli jednak potrzebujemy czegoś, co można zrobić wcześniej, to przepisy powyżej będą doskonałe. Warto zaznaczyć, że właściwie każdy ze składników można dowolnie zmieniać, a sałatkę modyfikować według swojego uznania, tworząc niebanalne i pyszne połączenia.
Sałatka z burakiem pieczonym i rukolą
Pieczony burak to bardzo smaczny dodatek, który można wykorzystać w wielu daniach. Połączenie go z rukolą sprawia, że potrawa jest nie tylko smaczna, ale i ciekawa. Choć sałatka wymaga wcześniejszego przygotowania, bo burak wymaga upieczenia, to warto wypróbować poniższy przepis i przekonać się, że to połączenie jest idealne na każdą okazję.
Składniki:
- miks sałat z dodatkiem rukoli,
- 1 czerwona cebula,
- kilka orzeszków pinii,
- 3 buraki czerwone,
- 5 suszonych pomidorów,
- 5 oliwek zielonych,
- ząbek czosnku,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- sok z cytryny,
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- sól i pieprz.
Sposób wykonania:
- Mieszankę sałat wkładamy do salaterki,
- Cebule obieramy i kroimy w cienkie pióra.
- Suszone pomidory osuszamy z nadmiaru oleju i kroimy.
- Orzeszki pinii drobno siekamy.
- Oliwki kroimy w krążki.
- Buraki solimy, owijamy folią aluminiową i pieczemy około 30-35 min w temperaturze 200 stopni. Warto upiec buraczki nawet dzień przed wykonaniem sałatki, tak aby mogły się schłodzić.
- Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. I wkładamy do osobnego naczynia, do którego dodajemy musztardę, olej i sok z cytryny. Wszystko mieszamy do momentu, aż składniki się połączą i stworzą sos.
- Gdy wszystko mamy już gotowe, ostatnim etapem będzie pokrojenie buraków w kostkę i dodanie do sałatki.
- Całość skrapiamy sosem.
Wskazówki:
Zamiast pieczonego buraka, można wykorzystać buraki gotowane, jednak sposób przygotowania ma bardzo duży wpływ na walory smakowe.
Jeśli zostało nam trochę rukoli nie wiemy, do czego ja wykorzystać. Można z niej zrobić pastę do kanapek. Wystarczy, że dodamy do niej kilka prostych składników, które są w każdy domu, a otrzymamy ciekawy dodatek do kanapek, a dodatkowo nie zmarnujemy pożywienia.
Składniki na pastę:
- 2 jajka,
- rukola około 20 g,
- bazylia (świeża),
- sól i pieprz,
- 10-25 orzechów nerkowca,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 20 dag parmezanu.
Sposób przygotowania:
- Jajka gotujemy na twardo, studzimy, a potem obieramy. Kroimy na większe kawałki i umieszczamy w wysokim naczyniu.
- Parmezan kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do jajek.
- Orzechy bazylię i rukolę również dodajemy do reszty składników.
- Dodajemy majonez, sok z cytryny i jogurt naturalny.
- Wszystko dokładnie blendujemy i przyprawiamy solą i pieprzem.
Wskazówki:
Jeśli mamy w lodówce listki rzodkiewki to również możemy je dodać do powyższej pasty. Oczywiście najpierw należy je dokładnie oczyścić.
Pasta jest doskonałym dodatkiem do świeżego pieczywa i bardzo chętnie sięgną po nią dzieci, nawet te, które nie przepadają za charakterystycznym smakiem rukoli.