Sałatka z ryżem i szynką - przepisy, wykonanie, dodatki
Sałatka z ryżem i szynką może być przez nas przygotowana na podstawie różnych przepisów. Taka sałatka może być zrobiona z kukurydzą, konserwową lub świeżą papryką, z serem, ogórkiem kiszonym, ogórkiem zielonym, czy konserwowym, ale może być do niej dodana także konserwowa lub pieczona szynka, lub ananas. Zobaczmy więc, jakie są popularne przepisy na tę ryżową sałatkę.
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o sałatkach i surówkach.
Sałatka z ryżem i szynką - szybki i prosty przepis
Ryżowa sałatka z kukurydzą, papryką, serem i szynką - przepis
Jeśli poszukujemy ciekawego, szybkiego i prostego przepisu na danie, które będzie nam towarzyszyło w rodzinnych spotkaniach lub też spotkaniach z przyjaciółmi, powinniśmy zwrócić uwagę na danie, jakim jest sałatka z ryżem i szynką. Zobaczmy więc, jak wygląda standardowy przepis na tę sałatkę i jakie składniki będą nam potrzebne do jej przygotowania.
Składniki:
- 200 g sera żółtego,
- 200 g ryżu białego,
- 250 g szynki,
- 0,5 papryki czerwonej,
- 0,5 puszki kukurydzy,
- 4 ogórki konserwowe,
- 5 suszonych pomidorów,
- majonez,
- przyprawy: sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
- Kukurydzę przepłukujemy wodą i odsączamy.
- Paprykę, szynkę, żółty ser, ogórki i suszone pomidory kroimy w drobną kostkę.
- Ugotowany ryż przepłukujemy zimną wodą, odsączamy i wkładamy do miski.
- Do ryżu wkładamy pokrojone składniki, majonez oraz przyprawy.
- Całość dokładnie mieszamy.
Pamiętajmy o tym, że tak przygotowana sałatka z ryżem i szynką musi być przechowywana w lodówce.
Sałatka z ryżem i szynką - jak ją zrobić
Sałatki z ryżem i szynką mogą być przygotowywane w oparciu o różne przepisy. W niektórych znajdziemy ananasy, ogórki zielone, suszone pomidory czy też por. Zobaczmy jednak, jak wygląda przepis na sałatkę z ryżem i szynką w połączeniu z jajkiem, groszkiem, kukurydzą i cebulą.
Składniki:
- 0,75 szklanki ryżu,
- 0,5 puszki kukurydzy konserwowej,
- 0,5 puszki groszku,
- 0,5 pęczka natki pietruszki,
- 0,5 cebuli czerwonej,
- 4 jajka,
- 5 ogórków konserwowych,
- 200 g szynki,
- majonez,
- przyprawy: sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Jajka gotujemy na twardo.
- Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
- Ugotowany ryż odsączamy i zostawiamy do wystudzenia.
- Ugotowane jajka, ogórki i szynkę kroimy w drobną kostkę.
- Cebulę siekamy na drobno.
- Groszek i kukurydzę odsączamy i dodajemy do ryżu.
- Pietruszkę siekamy na drobno i wrzucamy do miski z ryżem.
- Do ryżu dodajemy cebulę, jajka, ogórki, szynkę, majonez i przyprawy.
- Całość mieszamy.
Taka sałatka świetnie pasuje podawana ze świeżym pieczywem. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na sałatki z kapusty pekińskiej?
Ryżowa sałatka z pora i szynki - ciekawe przepisy
Sałatka z pora i szynki - jak połączyć ananas z szynką konserwową
Nieco innym połączeniem jest ryżowa sałatka z pora i szynki. Warto wiedzieć, że takie rozwiązanie jest również świetnym i bardzo aromatycznym pomysłem. Tak naprawdę por użyty w tym przepisie jest zamiennym składnikiem z cebulą. Zobaczmy, jak zrobić sałatkę z porem, szynką i ananasem.
Składniki:
- 200 g ryżu,
- 300 g szynki konserwowej,
- 1 puszka ananasa,
- 1 puszka kukurydzy,
- por,
- 5 jajek,
- 5 łyżek majonezu,
- przyprawy: sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Jajka gotujemy na twardo.
- Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
- Ugotowany ryż przelewamy zimną wodą i wkładamy do miski.
- Por kroimy w talarki.
- Ananas i szynkę kroimy w mniejszą kostkę.
- Kukurydzę odsączamy.
- Jajka kroimy w drobną kostkę.
- Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
Sałatka najlepiej smakuje na następny dzień.
Ogórek konserwowy, szynka, ryż, por i papryka - jak zrobić sałatkę z porem i szynką
Jeśli chcemy, by w naszym domu znalazła się wyjątkowa i oryginalna sałatka ryżowa, warto zapoznać się z różnymi przepisami na to danie. Dzięki temu dobierzemy do siebie tę, której składniki nam najbardziej odpowiadają. Poznajmy więc kolejny przepis na to, w jaki sposób może być przygotowana sałatka z ryżem i szynką oraz innymi dodatkowymi składnikami.
Składniki:
- 3 torebki ryżu białego,
- por,
- 2 papryki czerwonej,
- 2 jajka,
- 3 ogórki kiszone,
- 300 g szynki,
- 300 g żółtego sera,
- 2 łyżki majonezu,
- przyprawy: sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Jajka gotujemy na twardo.
- Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
- Ugotowany ryż płuczemy pod zimną wodą i odstawiamy do wystudzenia.
- Por, paprykę, ser, szynkę i ugotowane jajka kroimy w drobną kostkę.
- Do ryżu dodajemy pokrojone składniki, majonez oraz sól i pieprz.
- Wszystko dokładnie mieszamy.
Pamiętajmy, że taką sałatkę po wystudzeniu wkładamy do lodówki.
Ryżowa sałatka z ogórkiem zielonym i kukurydzą - jak ją zrobić
Sałatki ryżowe to doskonałe potrawy, które mogą być podawane na kolacje, czy też na śniadanie. Możemy podawać je zarówno do potraw mięsnych, bezmięsnych, jak i z pieczywem. Pamiętajmy o tym, że jeśli chcemy uzyskać najlepszy smak tej potrawy, powinniśmy zrobić ją minimum kilka godzin wcześniej, a najlepiej nawet dzień wcześniej, by wszystkie składniki zdążyły się przegryźć.
Warto wspomnieć także o tym, że zamiast korzystać z ogórków kiszonych, czy też ogórków konserwowych do tej sałatki, możemy wykorzystać surowe ogórki zielone, które dadzą trochę orzeźwienia. Zobaczmy więc, jak wygląda przygotowanie takiej sałatki i jakie składniki są potrzebne do jej stworzenia.
Składniki:
- 1 szklanka białego, długoziarnistego ryżu,
- 400 g ogórków zielonych,
- 400 g kukurydzy konserwowej,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 4 łyżki majonezu,
- 1 ząbek czosnku,
- przyprawy: sól, czarny pieprz mielony.
Warto użyć świeżo mielonego pieprzu, ponieważ ma on bardziej wyrazisty smak i aromat.
Przygotowanie:
- Ryż gotujemy w posolonej wodzie.
- Ugotowany ryż płuczemy w zimnej wodzie i odstawiamy.
- Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę.
- Kukurydzę odsączamy i dodajemy do ryżu razem z ogórkami.
- Jogurt naturalny mieszamy z majonezem i przyprawami.
- Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do majonezu.
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą.
Tego typu danie najlepiej smakuje po około 30-40 minutach w lodówce.