Sałatka z ryżem i szynką - szybki i prosty przepis
Ryżowa sałatka z kukurydzą, papryką, serem i szynką - przepis
Jeśli poszukujemy ciekawego, szybkiego i prostego przepisu na danie, które będzie nam towarzyszyło w rodzinnych spotkaniach lub też spotkaniach z przyjaciółmi, powinniśmy zwrócić uwagę na danie, jakim jest sałatka z ryżem i szynką. Zobaczmy więc, jak wygląda standardowy przepis na tę sałatkę i jakie składniki będą nam potrzebne do jej przygotowania.
Składniki:
- 200 g sera żółtego,
- 200 g ryżu białego,
- 250 g szynki,
- 0,5 papryki czerwonej,
- 0,5 puszki kukurydzy,
- 4 ogórki konserwowe,
- 5 suszonych pomidorów,
- majonez,
- przyprawy: sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
- Kukurydzę przepłukujemy wodą i odsączamy.
- Paprykę, szynkę, żółty ser, ogórki i suszone pomidory kroimy w drobną kostkę.
- Ugotowany ryż przepłukujemy zimną wodą, odsączamy i wkładamy do miski.
- Do ryżu wkładamy pokrojone składniki, majonez oraz przyprawy.
- Całość dokładnie mieszamy.
Pamiętajmy o tym, że tak przygotowana sałatka z ryżem i szynką musi być przechowywana w lodówce.
Sałatka z ryżem i szynką - jak ją zrobić
Sałatki z ryżem i szynką mogą być przygotowywane w oparciu o różne przepisy. W niektórych znajdziemy ananasy, ogórki zielone, suszone pomidory czy też por. Zobaczmy jednak, jak wygląda przepis na sałatkę z ryżem i szynką w połączeniu z jajkiem, groszkiem, kukurydzą i cebulą.
Składniki:
- 0,75 szklanki ryżu,
- 0,5 puszki kukurydzy konserwowej,
- 0,5 puszki groszku,
- 0,5 pęczka natki pietruszki,
- 0,5 cebuli czerwonej,
- 4 jajka,
- 5 ogórków konserwowych,
- 200 g szynki,
- majonez,
- przyprawy: sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Jajka gotujemy na twardo.
- Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
- Ugotowany ryż odsączamy i zostawiamy do wystudzenia.
- Ugotowane jajka, ogórki i szynkę kroimy w drobną kostkę.
- Cebulę siekamy na drobno.
- Groszek i kukurydzę odsączamy i dodajemy do ryżu.
- Pietruszkę siekamy na drobno i wrzucamy do miski z ryżem.
- Do ryżu dodajemy cebulę, jajka, ogórki, szynkę, majonez i przyprawy.
- Całość mieszamy.
Taka sałatka świetnie pasuje podawana ze świeżym pieczywem. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na sałatki z kapusty pekińskiej?
Ryżowa sałatka z pora i szynki - ciekawe przepisy
Sałatka z pora i szynki - jak połączyć ananas z szynką konserwową
Nieco innym połączeniem jest ryżowa sałatka z pora i szynki. Warto wiedzieć, że takie rozwiązanie jest również świetnym i bardzo aromatycznym pomysłem. Tak naprawdę por użyty w tym przepisie jest zamiennym składnikiem z cebulą. Zobaczmy, jak zrobić sałatkę z porem, szynką i ananasem.
Składniki:
- 200 g ryżu,
- 300 g szynki konserwowej,
- 1 puszka ananasa,
- 1 puszka kukurydzy,
- por,
- 5 jajek,
- 5 łyżek majonezu,
- przyprawy: sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Jajka gotujemy na twardo.
- Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
- Ugotowany ryż przelewamy zimną wodą i wkładamy do miski.
- Por kroimy w talarki.
- Ananas i szynkę kroimy w mniejszą kostkę.
- Kukurydzę odsączamy.
- Jajka kroimy w drobną kostkę.
- Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
Sałatka najlepiej smakuje na następny dzień.
Ogórek konserwowy, szynka, ryż, por i papryka - jak zrobić sałatkę z porem i szynką
Jeśli chcemy, by w naszym domu znalazła się wyjątkowa i oryginalna sałatka ryżowa, warto zapoznać się z różnymi przepisami na to danie. Dzięki temu dobierzemy do siebie tę, której składniki nam najbardziej odpowiadają. Poznajmy więc kolejny przepis na to, w jaki sposób może być przygotowana sałatka z ryżem i szynką oraz innymi dodatkowymi składnikami.

Składniki:
- 3 torebki ryżu białego,
- por,
- 2 papryki czerwonej,
- 2 jajka,
- 3 ogórki kiszone,
- 300 g szynki,
- 300 g żółtego sera,
- 2 łyżki majonezu,
- przyprawy: sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Jajka gotujemy na twardo.
- Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
- Ugotowany ryż płuczemy pod zimną wodą i odstawiamy do wystudzenia.
- Por, paprykę, ser, szynkę i ugotowane jajka kroimy w drobną kostkę.
- Do ryżu dodajemy pokrojone składniki, majonez oraz sól i pieprz.
- Wszystko dokładnie mieszamy.
Pamiętajmy, że taką sałatkę po wystudzeniu wkładamy do lodówki.
Ryżowa sałatka z ogórkiem zielonym i kukurydzą - jak ją zrobić
Sałatki ryżowe to doskonałe potrawy, które mogą być podawane na kolacje, czy też na śniadanie. Możemy podawać je zarówno do potraw mięsnych, bezmięsnych, jak i z pieczywem. Pamiętajmy o tym, że jeśli chcemy uzyskać najlepszy smak tej potrawy, powinniśmy zrobić ją minimum kilka godzin wcześniej, a najlepiej nawet dzień wcześniej, by wszystkie składniki zdążyły się przegryźć.
Warto wspomnieć także o tym, że zamiast korzystać z ogórków kiszonych, czy też ogórków konserwowych do tej sałatki, możemy wykorzystać surowe ogórki zielone, które dadzą trochę orzeźwienia. Zobaczmy więc, jak wygląda przygotowanie takiej sałatki i jakie składniki są potrzebne do jej stworzenia.
Składniki:
- 1 szklanka białego, długoziarnistego ryżu,
- 400 g ogórków zielonych,
- 400 g kukurydzy konserwowej,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 4 łyżki majonezu,
- 1 ząbek czosnku,
- przyprawy: sól, czarny pieprz mielony.
Warto użyć świeżo mielonego pieprzu, ponieważ ma on bardziej wyrazisty smak i aromat.
Przygotowanie:
- Ryż gotujemy w posolonej wodzie.
- Ugotowany ryż płuczemy w zimnej wodzie i odstawiamy.
- Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę.
- Kukurydzę odsączamy i dodajemy do ryżu razem z ogórkami.
- Jogurt naturalny mieszamy z majonezem i przyprawami.
- Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do majonezu.
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą.
Tego typu danie najlepiej smakuje po około 30-40 minutach w lodówce.