Sałatka z rzodkiewką - przepisy, sposoby przygotowania, dodatki, porady
Sałatka jest zdrową i smaczną potrawą, którą możemy serwować do obiadu lub podać jako samodzielne danie. Sałatka z rzodkiewką to wiosenna i letnia potrawa. Chrupiące warzywo, o charakterystycznym dość ostrym smaku, bogate jest w witaminy A, B1, B2, PP, C oraz w cenne składniki mineralne – potas i siarkę. Sałatki i surówki z rzodkiewek polecane są osobom odchudzającym się, bowiem zawierają jedynie 16 kcal w 100 g surowca. Przeczytaj, jak zrobić zdrową i sycącą sałatkę z rzodkiewkami.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o sałatkach i surówkach.
Wiosenna sałatka - przepis na sałatkę z rzodkiewek
Tradycyjna wiosenna sałatka z rzodkiewką i twarożkiem
Składniki:
- 2 pęczki rzodkiewki
- mały pęczek szczypiorku
- 1 naturalny homogenizowany serek lub 1 półtłusty twarożek
- Sól do smaku
Przygotowanie:
- Rzodkiewki, pozbawione listków i korzonków, bardzo dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Po wysuszeniu kroimy je na cienkie plasterki.
- Szczypiorek płuczemy i drobno siekamy.
- Rzodkiewki i szczypiorek przekładamy do szklanej miski.
- Do warzyw dodajemy naturalny serek homogenizowany, całość solimy do smaku i dokładnie mieszamy.
- Jeśli zamierzamy wykorzystać półtłusty twarożek, przed dodaniem do sałatki mieszamy go z dwiema łyżkami śmietany lub naturalnego jogurtu. Doprawiamy do smaku solą.
Sałatka z rzodkiewek i szczypiorku, z serkiem, jest tradycyjnym dodatkiem do pieczywa. Najczęściej podawana jest na śniadanie, a jej świeży smak i kolorowe warzywa, wyglądające spod białego twarożku, pobudzają apetyt i podkreślają wiosenną atmosferę.
Szybka sałatka z rzodkiewką oraz z jajkiem
Składniki:
- 3 pęczki rzodkiewek
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 główka zielonej sałaty
- 3 jajka
- 2 - 3 ząbki czosnku
- sok z cytryny – 1 – 2 łyżeczki
- pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
- Rzodkiewki myjemy, odcinamy listki i cienkie korzonki. Kroimy je w cienkie talarki.
- Jajka gotujemy na twardo i dzielimy na ćwiartki.
- Szczypiorek płuczemy, po czym drobno siekamy. Odkładamy część zieleniny do udekorowania sałatki.
- Oddzielamy listki sałaty i płuczemy je (każdy z osobna) pod bieżącą wodą. Listki rwiemy palcami na mniejsze części.
- Ząbki czosnku miażdżymy, ewentualnie drobniutko siekamy i dodajemy do naturalnego jogurtu. Sos mieszamy, dodając do smaku sól i pieprz.
- Wszystkie składniki wykładamy do miski, kropimy sokiem z cytryny i delikatnie mieszamy.
- Całość doprawiamy sosem jogurtowo-czosnkowym.
- Sałatkę dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.
Wiosenną sałatkę możemy wzbogacić, dodając świeży ogórek lub pomidory – obrane ze skórki i podzielone na mniejsze cząstki. Smacznym dodatkiem, nadającym potrawie specyficznego, lekko pikantnego smaku, jest rukola lub roszponka. Ich świeże listki mogą zastąpić liście sałaty. Sałatka z rukolą lub sałatka z roszponką sprawdzą się jako dodatek do potraw wegetariańskich oraz do dań z mięsem.
Sałatka z rukolą – smakowite roladki na przystawkę
Składniki:
- 6 rzodkiewek
- dwie garści świeżych listków rukoli
- liście zielonej sałaty
- 1 marchewka
- 1 mała cebula
- 4 jajka
- pęczek szczypiorku
- 20 dag białego półtłustego sera
- 4 łyżki naturalnego jogurtu
- majonez
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Rzodkiewki płuczemy i bardzo drobno kroimy lub ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu drobno kroimy.
- Marchewkę obieramy ze skórki i ścieramy na tarce.
- Szczypiorek płuczemy i drobno siekamy. Część odkładamy do dekoracji.
- Listki rukoli płuczemy.
- Cebulę obieramy z łupiny i bardzo drobno siekamy.
- Do sera dodajemy jogurt i mieszamy, do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Wszystkie składniki sałatki (oprócz sałaty) przekładamy do miski, dodajemy ser z jogurtem i dokładnie mieszamy, uzyskując gęstą kolorową masę.
- Liście sałaty płuczemy – każdy osobno.
- Na każdy liść nakładamy łyżką nadzienie – kolorową sałatkę i formujemy roladki, zwijając każdy liść w rulonik.
- Gotowe roladki układamy na półmiskach. Na każdą roladkę wykładamy 1 łyżkę majonezu i dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.
Sałatka z rzodkiewką i rukolą może stanowić oryginalnie podaną przystawkę, stanowiącą wstęp do obiadu lub gorącej kolacji, serwowanej w czasie okolicznościowych przyjęć. W taki sam sposób przygotowywana jest sałatka z roszponką i rzodkiewkami. Roladki, utworzone z liści sałaty, z majonezem i szczypiorkiem, stanowią przy okazji ciekawą dekorację stołu. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na sałatkę z kalafiora.
Jak zrobić letnią sałatkę? – sałatka z brokułem
Przepis na sałatkę brokułowo - pomidorową
Składniki:
- 1 brokuł
- 4 pomidory
- Prażone nasiona sezamu
- sos sałatkowy – kupiony lub sos vinaigrette (z czosnkiem lub z musztardą)
- sól i pieprz do smaku
- cukier do smaku
Przygotowanie:
- Brokuł dzielimy na różyczki, płuczemy i gotujemy we wrzącej wodzie, z dodatkiem 1 łyżeczki cukru – przez około 5 minut.
- Pomidory obieramy ze skórki. Najlepiej włożyć je do wrzątku, a po chwili do zimnej wody. Ściągnąć skórkę. Obrane pomidory kroimy w kostkę.
- Brokuł umieszczamy w salaterce, dodajemy pokrojone pomidory – całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Gotową sałatkę polewamy kupionym sosem sałatkowym lub przygotowanym samodzielnie sosem vinaigrette, z czosnkiem lub z musztardą.
- Sałatka z brokułem wspaniale smakuje posypana prażonymi nasionami sezamu.
Sos vinaigrette jest specjałem kuchni francuskiej, używanym do surówek i sałatek. Do przygotowania sosu potrzebujemy 1 łyżkę octu winnego (lub soku z cytryny), sól i pieprz do smaku oraz 3 łyżki oliwy. Składniki przez chwilę ucieramy, aż się połączą. Możemy dodać 2 ząbki rozgniecionego czosnku lub 1 łyżkę musztardy.
Sałatka z brokułu z bobem i pomidorami
Składniki:
- 40 dag bobu
- 2 jajka
- 2 – 3 pomidory
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki koperku
- 2 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Bób gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i przekładamy do miski.
- Jajka gotujemy na twardo i dzielimy na ćwiartki.
- Cebulę obieramy z łupiny i drobno siekamy.
- Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy je w dość dużą kostkę.
- Cebulę i pomidory łączymy z bobem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Sałatkę obkładamy ćwiartkami jajka. Sałatka najlepiej smakuje z majonezem – polewamy nim przygotowane danie. Całość posypujemy posiekanym koperkiem.
Sałatka z brokułem i bobem może stanowić samodzielne danie. Jest również smacznym dodatkiem do potraw rybnych. Warto podkreślić, że bób zawiera kwas foliowy, korzystnie wpływający na zdrowie kobiet w ciąży, bowiem zapobiega wadom rozwojowym płodu.
Szybka sałatka obiadowa – z młodych ziemniaków i z rzodkiewek
Składniki:
- ½ kg młodych niedużych ziemniaków
- 1 pęczek letnich rzodkiewek
- 4 cebulki dymki
Sos koperkowy:
- ½ szklanki majonezu
- ½ łyżki drobno posiekanej cebuli,
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Młode ziemniaki należy delikatnie oskrobać i ugotować w posolonej wrzącej wodzie. Możemy ugotować je również na parze. Gorące, przekładamy do miski.
- Cebulkę dymkę kroimy w plasterki, szczypiorek drobno siekamy. Łączymy cebulkę z wystudzonymi ziemniakami.
- Rzodkiewki płuczemy i kroimy w cienkie talarki. Dokładamy je do ziemniaków.
- Przygotowujemy sos koperkowy: posiekaną cebulę i koperek łączymy z majonezem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sosem polewamy sałatkę.
Tak przygotowana sałatka może stanowić letnie danie obiadowe – smakuje również z dodatkiem czosnkowego sosu vinaigrette. Jest sycącą potrawą, zawierającą jedynie 395 kcal w jednej porcji, więc możemy polecić ją osobom dbającym o zgrabną sylwetkę.
Sałatkowe porady – jak przygotować pyszne sałatki?
Sałatki i surówki są zdrowym składnikiem naszej diety. Uważa się, że powinny stanowić połowę przyjmowanych pokarmów, dostarczając witamin i składników mineralnych, dobrze wpływających na codzienną przemianę materii.
Pamiętajmy, że zawarte w sałatkach warzywa działają odkwaszająco na organizm, a dzięki sporej zawartości wody, nie są zbyt kaloryczne.
Warzywa poddawane obróbce termicznej, powinny zachować jędrność i ładny wygląd. Jeśli będziemy je gotować zbyt długo, staną się bardzo miękkie i nieapetyczne.
Warzywa dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Zwracamy szczególną uwagę na ich wygląd – nie wykorzystujemy warzyw uszkodzonych, nadgniłych i starych.
Warzywa pokrojone w kostkę są najmniej narażone na zgniecenie.
Sałatki warzywne mieszamy z sosami na pół godziny przed podaniem. W tym czasie sosy przenikną do wnętrza potrawy, co wpłynie na jej cały smak i aromat.
Dodatek sosów, sporządzonych na bazie tłuszczów, chroni witaminy przed zniszczeniem i ułatwia trawienie warzyw.