Wiosenna sałatka - przepis na sałatkę z rzodkiewek

Tradycyjna wiosenna sałatka z rzodkiewką i twarożkiem

Składniki:

  • 2 pęczki rzodkiewki
  • mały pęczek szczypiorku
  • 1 naturalny homogenizowany serek lub 1 półtłusty twarożek
  • Sól do smaku

Przygotowanie:

  1. Rzodkiewki, pozbawione listków i korzonków, bardzo dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Po wysuszeniu kroimy je na cienkie plasterki.
  2. Szczypiorek płuczemy i drobno siekamy.
  3. Rzodkiewki i szczypiorek przekładamy do szklanej miski.
  4. Do warzyw dodajemy naturalny serek homogenizowany, całość solimy do smaku i dokładnie mieszamy.
  5. Jeśli zamierzamy wykorzystać półtłusty twarożek, przed dodaniem do sałatki mieszamy go z dwiema łyżkami śmietany lub naturalnego jogurtu. Doprawiamy do smaku solą.

Sałatka z rzodkiewek i szczypiorku, z serkiem, jest tradycyjnym dodatkiem do pieczywa. Najczęściej podawana jest na śniadanie, a jej świeży smak i kolorowe warzywa, wyglądające spod białego twarożku, pobudzają apetyt i podkreślają wiosenną atmosferę.

Szybka sałatka z rzodkiewką oraz z jajkiem

Składniki:

  • 3 pęczki rzodkiewek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 główka zielonej sałaty
  • 3 jajka
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • sok z cytryny – 1 – 2 łyżeczki
  •  pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

  1. Rzodkiewki myjemy, odcinamy listki i cienkie korzonki. Kroimy je w cienkie talarki.
  2. Jajka gotujemy na twardo i dzielimy na ćwiartki.
  3. Szczypiorek płuczemy, po czym drobno siekamy. Odkładamy część zieleniny do udekorowania sałatki.
  4. Oddzielamy listki sałaty i płuczemy je (każdy z osobna) pod bieżącą wodą. Listki rwiemy palcami na mniejsze części.
  5. Ząbki czosnku miażdżymy, ewentualnie drobniutko siekamy i dodajemy do naturalnego jogurtu. Sos mieszamy, dodając do smaku sól i pieprz.
  6. Wszystkie składniki wykładamy do miski, kropimy sokiem z cytryny i delikatnie mieszamy.
  7. Całość doprawiamy sosem jogurtowo-czosnkowym.
  8. Sałatkę dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.

Wiosenną sałatkę możemy wzbogacić, dodając świeży ogórek lub pomidory – obrane ze skórki i podzielone na mniejsze cząstki. Smacznym dodatkiem, nadającym potrawie specyficznego, lekko pikantnego smaku, jest rukola lub roszponka. Ich świeże listki mogą zastąpić liście sałaty. Sałatka z rukolą lub sałatka z roszponką sprawdzą się jako dodatek do potraw wegetariańskich oraz do dań z mięsem.

Sałatka z rukolą – smakowite roladki na przystawkę

Składniki:

  • 6 rzodkiewek
  • dwie garści świeżych listków rukoli
  • liście zielonej sałaty
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula
  • 4 jajka
  • pęczek szczypiorku
  • 20 dag białego półtłustego sera
  • 4 łyżki naturalnego jogurtu
  • majonez
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Rzodkiewki płuczemy i bardzo drobno kroimy lub ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  2. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu drobno kroimy.
  3. Marchewkę obieramy ze skórki i ścieramy na tarce.
  4. Szczypiorek płuczemy i drobno siekamy. Część odkładamy do dekoracji.
  5. Listki rukoli płuczemy.
  6. Cebulę obieramy z łupiny i bardzo drobno siekamy.
  7. Do sera dodajemy jogurt i mieszamy, do uzyskania gładkiej konsystencji.
  8. Wszystkie składniki sałatki (oprócz sałaty) przekładamy do miski, dodajemy ser z jogurtem i dokładnie mieszamy, uzyskując gęstą kolorową masę.
  9. Liście sałaty płuczemy – każdy osobno.
  10. Na każdy liść nakładamy łyżką nadzienie – kolorową sałatkę i formujemy roladki, zwijając każdy liść w rulonik.
  11. Gotowe roladki układamy na półmiskach. Na każdą roladkę wykładamy 1 łyżkę majonezu i dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.

Sałatka z rzodkiewką i rukolą może stanowić oryginalnie podaną przystawkę, stanowiącą wstęp do obiadu lub gorącej kolacji, serwowanej w czasie okolicznościowych przyjęć. W taki sam sposób przygotowywana jest sałatka z roszponką i rzodkiewkami. Roladki, utworzone z liści sałaty, z majonezem i szczypiorkiem, stanowią przy okazji ciekawą dekorację stołu. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na sałatkę z kalafiora.

Jak zrobić letnią sałatkę? – sałatka z brokułem

Przepis na sałatkę brokułowo - pomidorową

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 4 pomidory
  • Prażone nasiona sezamu
  • sos sałatkowy – kupiony lub sos vinaigrette (z czosnkiem lub z musztardą)
  • sól i pieprz do smaku
  • cukier do smaku

Przygotowanie:

  1. Brokuł dzielimy na różyczki, płuczemy i gotujemy we wrzącej wodzie, z dodatkiem 1 łyżeczki cukru – przez około 5 minut.
  2. Pomidory obieramy ze skórki. Najlepiej włożyć je do wrzątku, a po chwili do zimnej wody. Ściągnąć skórkę. Obrane pomidory kroimy w kostkę.
  3. Brokuł umieszczamy w salaterce, dodajemy pokrojone pomidory – całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  4. Gotową sałatkę polewamy kupionym sosem sałatkowym lub przygotowanym samodzielnie sosem vinaigrette, z czosnkiem lub z musztardą.
  5. Sałatka z brokułem wspaniale smakuje posypana prażonymi nasionami sezamu.

Sos vinaigrette jest specjałem kuchni francuskiej, używanym do surówek i sałatek. Do przygotowania sosu potrzebujemy 1 łyżkę octu winnego (lub soku z cytryny), sól i pieprz do smaku oraz 3 łyżki oliwy. Składniki przez chwilę ucieramy, aż się połączą. Możemy dodać 2 ząbki rozgniecionego czosnku lub 1 łyżkę musztardy.

Sałatka z brokułu z bobem i pomidorami

Składniki:

  • 40 dag bobu
  • 2 jajka
  • 2 – 3 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki koperku
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Bób gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i przekładamy do miski.
  2. Jajka gotujemy na twardo i dzielimy na ćwiartki.
  3. Cebulę obieramy z łupiny i drobno siekamy.
  4. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy je w dość dużą kostkę.
  5. Cebulę i pomidory łączymy z bobem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  6. Sałatkę obkładamy ćwiartkami jajka. Sałatka najlepiej smakuje z majonezem – polewamy nim przygotowane danie. Całość posypujemy posiekanym koperkiem.

Sałatka z brokułem i bobem może stanowić samodzielne danie. Jest również smacznym dodatkiem do potraw rybnych. Warto podkreślić, że bób zawiera kwas foliowy, korzystnie wpływający na zdrowie kobiet w ciąży, bowiem zapobiega wadom rozwojowym płodu.

Sałatka z rzodkiewką i koperkiem
Sałatka z rzodkiewką i koperkiem do obiadu, przepisy i sposoby przygotowania najlepszych sałatek

Szybka sałatka obiadowa – z młodych ziemniaków i z rzodkiewek

Składniki:

  • ½ kg młodych niedużych ziemniaków
  • 1 pęczek letnich rzodkiewek
  • 4 cebulki dymki

Sos koperkowy:

  • ½ szklanki majonezu
  • ½ łyżki drobno posiekanej cebuli,
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Młode ziemniaki należy delikatnie oskrobać i ugotować w posolonej wrzącej wodzie. Możemy ugotować je również na parze. Gorące, przekładamy do miski.
  2. Cebulkę dymkę kroimy w plasterki, szczypiorek drobno siekamy. Łączymy cebulkę z wystudzonymi ziemniakami.
  3. Rzodkiewki płuczemy i kroimy w cienkie talarki. Dokładamy je do ziemniaków.
  4. Przygotowujemy sos koperkowy: posiekaną cebulę i koperek łączymy z majonezem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sosem polewamy sałatkę.

Tak przygotowana sałatka może stanowić letnie danie obiadowe – smakuje również z dodatkiem czosnkowego sosu vinaigrette. Jest sycącą potrawą, zawierającą jedynie 395 kcal w jednej porcji, więc możemy polecić ją osobom dbającym o zgrabną sylwetkę.

Sałatkowe porady – jak przygotować pyszne sałatki?

Sałatki i surówki są zdrowym składnikiem naszej diety. Uważa się, że powinny stanowić połowę przyjmowanych pokarmów, dostarczając witamin i składników mineralnych, dobrze wpływających na codzienną przemianę materii.

Pamiętajmy, że zawarte w sałatkach warzywa działają odkwaszająco na organizm, a dzięki sporej zawartości wody, nie są zbyt kaloryczne.

Warzywa poddawane obróbce termicznej, powinny zachować jędrność i ładny wygląd. Jeśli będziemy je gotować zbyt długo, staną się bardzo miękkie i nieapetyczne.

Warzywa dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Zwracamy szczególną uwagę na ich wygląd – nie wykorzystujemy warzyw uszkodzonych, nadgniłych i starych.

Warzywa pokrojone w kostkę są najmniej narażone na zgniecenie.

Sałatki warzywne mieszamy z sosami na pół godziny przed podaniem. W tym czasie sosy przenikną do wnętrza potrawy, co wpłynie na jej cały smak i aromat.

Dodatek sosów, sporządzonych na bazie tłuszczów, chroni witaminy przed zniszczeniem i ułatwia trawienie warzyw.

ikona podziel się Przekaż dalej