Sałatka z selera konserwowego i szynki - prosty przepis

Sałatka z tortellini z szynką tak jak i sałatka z selera naciowego ze słoika, to bardzo szybkie i smaczne rozwiązanie na kolację, śniadanie lub nawet jako dodatek do obiadu. Sałatka z selera konserwowego i szynki może składać się z różnych składników. Zobaczmy więc bardzo prosty przepis na to, jak zrobić klasyczną i prostą wersję z szynki konserwowej lub drobiowej.

Składniki:

  • seler naciowy w słoiku,
  • kukurydza,
  • 6 jajek,
  • tarty ser żółty,
  • 100 g szynki drobiowej,
  • natka pietruszki,
  • 3 łyżki majonezu,
  • przyprawy: sól i pieprz.

Warto wspomnieć o tym, że zamiast szynki drobiowej możemy użyć również szynki konserwowej.

Przygotowanie:

  1. Jajka gotujemy na twardo.
  2. Wystudzone jajka obieramy i kroimy w kostkę.
  3. Seler konserwowy wyciągamy ze słoika i kroimy na drobno.
  4. Natkę pietruszki siekamy na drobno.
  5. Szynkę drobiową kroimy w kostkę.
  6. Wszystkie składniki na sałatkę mieszamy ze sobą, dokładamy majonez i doprawiamy do smaku.

Pamiętajmy o tym, że gotowa sałatka powinna być przechowywana w lodówce.

Sałatki z selera konserwowego z ogórkami - jak zrobić te sałatki przy użyciu konserwowej formy selera naciowego

Szybka sałatka z selera konserwowego z ogórkiem gruntowym - szybka i smaczna przekąska

Kiedy decydujemy się na przygotowanie sałatki z selera konserwowego i szynki, powinniśmy zapoznać się z różnymi przepisami, by mieć pewność, który przepis najbardziej będzie nam odpowiadał. Do podstawowych składników zalicza się majonez, kukurydza, ser, szynka i właśnie seler naciowy, natomiast popularnym dodatkowym składnikiem są ogórki. Zobaczmy, jak wygląda przepis na sałatkę z selera konserwowego i szynki z ogórkiem gruntowym.

Składniki:

  • puszka kukurydzy,
  • słoiczek naciowego selera konserwowego,
  • 250 g sera żółtego,
  • 300 g szynki konserwowej,
  • 3 ogórki gruntowe,
  • 2,5 łyżki majonezu,
  • przyprawy: sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Seler naciowy odsączamy.
  2. Kukurydzę odsączamy.
  3. Ogórki obieramy i kroimy w kostkę.
  4. Szynkę i ser kroimy w kostkę.
  5. Pokrojone składniki mieszamy ze sobą, dodajemy majonez i doprawiamy.
  6. Całość mieszamy. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na sałatkę z szynką parmeńską?

Seler naciowy ze słoika - jak zrobić z niego pyszną sałatkę z ogórkiem kiszonym

Jeśli chcemy przygotować sałatkę z selera konserwowego i szynki, możemy skorzystać także z ogórków kiszonych, które w ciekawy sposób podniosą smak tego dania. Takie ogórki możemy obrać ze skórki, ale nie jest to koniecznością. Wszystko zależy od nas. Zobaczmy, jak wygląda przepis na tę sałatkę.

Składniki:

  • 100 g szynki,
  • 100 g żółtego sera,
  • 100 g ogórków kiszonych,
  • 100 g kukurydzy,
  • 350 g selera konserwowego,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki majonezu,
  • natka pietruszki,
  • przyprawy: sól, pieprz.

Do tego przepisu możemy użyć dowolnej szynki, a nawet i pieczonego kurczaka.

Seler konserwowy na białym tle, a także sałatka z selera konserwowego i szynki krok po kroku
Sałatka z selera konserwowego i szynki - jak zrobić i sprawdzone proste przepisy

Przygotowanie:

  1. Seler i kukurydzę odsączamy z zalewy.
  2. Ser, szynkę i ogórki kroimy na drobną kostkę.
  3. Seler kroimy na mniejsze kawałki.
  4. Natkę siekamy na drobno.
  5. Jogurt mieszamy z majonezem i dodajemy do niego przyprawy.
  6. Pokrojone składniki mieszamy ze sobą, dodajemy do nich mieszankę jogurtu i majonezu i całość mieszamy.

Sałatka z konserwowym selerem smakuje doskonale w towarzystwie pieczywa.

Szybka sałatka z selera konserwowego i szynki - inne przepisy

Sałatka z naciowym selerem konserwowym i papryką

Sałatki z selerem konserwowym i szynką są doskonałą propozycją dla każdego. Pamiętajmy, że każdy przepis możemy modyfikować pod siebie i usuwać z nich składniki, które nam nie odpowiadają i dodawać te, które lubimy. Zobaczmy więc, jak wygląda kolejny przepis na sałatkę z selerem konserwowym i szynką.

Składniki:

  • 200 g szynki konserwowej,
  • 1 słoik selera konserwowego,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka majonezu,
  • natka pietruszki,
  • szczypiorek,
  • przyprawy: sól, pieprz.

Zamiast szynki konserwowej możemy użyć także szynkę wieprzową pieczoną, a jeśli chcemy dodać trochę koloru do naszej sałatki, zamiast jednej czerwonej papryki, możemy użyć pół papryki żółtej i pół papryki czerwonej.

Przygotowanie:

  1. Szczypiorek i pietruszkę siekamy na drobno.
  2. Kukurydzę i seler odsączamy z zalewy.
  3. Seler kroimy na mniejsze kawałki.
  4. Paprykę i szynkę kroimy w drobną kostkę.
  5. Wszystkie przygotowane składniki mieszamy ze sobą.
  6. Majonez mieszamy z jogurtem i przyprawami.
  7. Mieszankę dodajemy do warzyw.

Sałatka najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce, ponieważ wtedy jej wszystkie smaki się ze sobą połączą.

Seler naciowy i ananas - doskonałe połączenie w sałatce

Dobrym sposobem na urozmaicenie standardowej sałatki z selerem konserwowym i szynka jest dodanie do niej ananasa, który doda do niej nieco słodyczy. Oczywiście takie rozwiązanie nie jest do wszystkich, ale z pewnością nada się dla osób, które lubią połączenie mięsa i owoców.

Składniki:

  • 1 puszka ananasa,
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej,
  • 1 słoik selera konserwowego,
  • 300 g szynki drobiowej,
  • 200 g sera żółtego,
  • 4 jajka,
  • majonez,
  • przyprawy: sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Jajka gotujemy na twardo.
  2. Ugotowane jajka obieramy ze skorupki i kroimy w kostkę.
  3. Ananasa, seler i kukurydzę odsączamy z zalewy.
  4. Ananasa kroimy w kostkę.
  5. Seler kroimy na mniejsze kawałki.
  6. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  7. Szynkę kroimy w kostkę.
  8. Wszystkie składniki na sałatkę mieszamy ze sobą.

Pamiętajmy o tym, że sałatka powinna być przechowywana w lodówce. Co więcej, lepiej smakuje na następny dzień.

ikona podziel się Przekaż dalej