Sałatka z szynką i ananasem - przepisy, wykonanie, porady praktyczne
Sałatka z szynką i ananasem to świetne danie na biesiadny stół. Jest idealna na imprezę zwłaszcza ze względu na ciekawy kontrast smaków. Niezwykłe połączenie wspaniale się sprawdza szczególnie jesienią i zimą. Przedstawiamy świetne przepisy na sałatkę z szynką i ananasem.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o sałatkach i surówkach.
Sałatka z szynką i ananasem oraz paskami selera i kukurydzą
Szynka konserwowa o lekko słonym smaku, smaczny, soczysty ananas a do tego wyrazisty marynowany seler – to zdecydowanie nasz faworyt wśród sałatek z szynką i ananasem. Seler konserwowy dostaniesz bez problemu w sklepie spożywczym. Najczęściej jest pakowany w niewielkie słoiczki i właśnie taki będzie ci potrzebny.
- 1 słoik selera konserwowego,
- 1 puszka kukurydzy konserwowej,
- 1 puszka ananasów,
- 300 g szynki,
- 4 jajka,
- 200 g sera żółtego,
- 2 łyżki majonezu.
Do tej sałatki najlepiej sprawdza się szynka konserwowa, ale tak naprawdę, jeśli jej nie masz, możesz użyć dowolną szynkę. Dobrze smakuje także kiełbasa domowa, ale nie powinna być zbyt mocno wędzona ani czosnkowa, ponieważ zdominuje smak sałatki.
To jeden z tych przepisów, które można zrobić naprawdę błyskawicznie. Sałatka świetnie sprawdzi się zwłaszcza wtedy, gdy za chwilę mają pojawić się niespodziewani goście. To dobra opcja, zwłaszcza że świeże składniki zawsze masz w lodówce, a pozostałe mogą dłużej stać, więc warto je kupić na zapas. Jak zrobić tę sałatkę?
- Ananas, seler i kukurydzę odcedź na sitkach.
- Ugotuj jajka na twardo. Ostudź, obierz, pokrój w plastry i przeciśnij przez sitko.
- Ananasy pokrój na cząstki.
- Szynkę pokrój w kostkę.
- Ser pokrój lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą. Dodaj majonez i dokładnie wymieszaj.
W razie potrzeby możesz dodać nieco soli i pieprzu, ale ostrożnie, ponieważ większość składników jest bardzo wyrazista, a szynka konserwowa i ser dodają słonego smaku.
Warstwowa sałatka z szynką i ananasem z serem żółtym i jajkiem
Do przygotowania tej sałatki nie używa się szynki konserwowej. O wiele lepiej sprawdza się delikatna chuda szyneczka z indyka. Można także zastosować wędzoną pierś z kurczaka, ale wtedy całość jest zdecydowanie bardziej wyrazista. Sałatkę podaje się w szklanej misie, by ładnie było widać przekrój przez wszystkie warstwy dania.
- 200 g szynki z indyka,
- 200 g sera żółtego,
- ½ puszki ananasa,
- 1 mała puszka kukurydzy,
- 3 jajka,
- 3 łyżki majonezu,
- 1 łyżka jogurtu,
- 1 łyżeczka curry,
- pieprz i sól do smaku
Przygotowanie sałatki zacznij od zrobienia dressingu, którym polewa się niektóre warstwy. Dzięki temu sałatka zyskuje ciekawy smak. To sałatka z kukurydzą, ale dobrze będzie się z nią komponował także groszek – jego zielony kolor będzie ładnie wyglądał w misie.
- Przygotuj sos: wymieszaj majonez z jogurtem i dodaj curry oraz pieprz.
- Ugotuj, obierz i pokrój w plastry jajka. Następnie przeciśnij przez sitko.
- Pokrój szynkę i ser.
- Odcedź ananasa i kukurydzę.
- W razie potrzeby pokrój ananasa na cząstki.
- W misie układaj kolejno: warstwę szynki, warstwę jajek, sos majonezowy, warstwę sera.
Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na sałatkę z szynką konserwową.
Sałatka z szynką i ananasem plus por
Sałatka z szynką i ananasem może mieć ciekawy, lekko ostrawy smak. Ten przepis go gwarantuje – wszystko dzięki temu, że w składzie jest całkiem sporo pora. To zdecydowanie opcja dla tych, którzy lubią porowo-cebulowe smaki. Tę sałatkę można także zrobić z serem, można jednak zrezygnować z jego dodatku, i tak jest dostatecznie wyrazista.
- 300 g szynki,
- ½ puszki ananasa,
- 1 por,
- 1 puszka kukurydzy,
- 5 jajek,
- 4 łyżki majonezu
To bardzo szybki w przygotowaniu przepis. Sałatkę wystarczy wymieszać i przełożyć do salaterek. Możesz ją przybrać z wierzchu cieniutkimi okręgami pora, będzie się naprawdę wspaniale prezentować. Odcedź kukurydzę i ananasa.
- Jeśli jest taka potrzeba, pokrój ananasa w kostkę.
- Ugotuj jajka. Wystudź je, obierz, pokrój w plasterki i przeciśnij przez siteczko.
- Por drobno posiekaj w kostkę.
- Wymieszaj wszystkie składniki razem, dodaj majonez i wymieszaj.
Sałatkę można przygotować także w inny sposób – zrobić do niej żółty sos. W takim wypadku usuwa się żółtka ze środka, a następnie rozgniata się je widelcem z majonezem i ewentualnie łyżeczką jogurtu naturalnego. Można dodać także trochę przypraw, na przykład odrobinę kurkumy. Wtedy sos zyska przyjemny smak i będzie nieco bardziej żółty. Polewa się nim sałatkę tuż przed podaniem na stół.