Sałatka z szynką – dobra sałatka na imprezę

Sałatka z selera konserwowego i szynki – przepis

Smaczne sałatki na imprezie świetnie się sprawdzają. Wszyscy je lubią, są lekkie, przyjemne w smaku i łatwo się je zjada stojąc z talerzykiem w ręce. Sałatka z szynką to bardzo dobry pomysł właśnie na przyjęcia, zarówno te w domu, jak i na przykład na działce. Sałatka z selera konserwowego i szynki to świetne połączenie smaków, które zachwyci wszystkich waszych gości. Podajemy błyskawiczny przepis.

  • 6 jajek,
  • 1 słoik selera (nitki),
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 100 g szynki,
  • 3 łyżki majonezu,
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki startego żółtego sera do posypania na wierzchu

Do tej sałatki można wybrać różne. Dobrze sprawdzi się zwykła szynka wieprzowa, na przykład polędwica, ale dobrze smakuje także delikatna szynka drobiowa. Ta sałatka wychodzi dobrze także z szynką konserwową, chociaż trzeba uważać z ilością soli, ponieważ ta szynka jest bardziej słona w smaku.

  1. Jajka ugotuj na twardo.
  2. Odcedź kukurydzę i przepłucz ją wodą. Zostaw na sitku do ocieknięcia.
  3. Odcedź słoik selera.
  4. Pokrój szynkę na drobne kawałki.
  5. Obierz jajka, pokrój je w kostkę lub przeciśnij przez specjalne sitko do jajek.
  6. Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą.
  7. Dodaj majonez, sól i pieprz.
  8. Przełóż sałatkę do salaterki.
  9. Posyp sałatkę po wierzchu żółtym serem startym na tarce.
  10. Całość możesz udekorować liskami świeżej pietruszki.

Dobra sałatka warstwowa z kukurydzą, serem żółtym i majonezem

Dobra sałatka na imprezę? Oczywiście warstwowa! Pięknie wygląda na imprezowym stole, ułożona warstwami w szklanej misie. To przepis na sałatkę z szynką konserwową, majonezem i warzywami, na przykład papryką. Ładnie się prezentuje, ponieważ ma bardzo wiele różnych kolorów. Przepisy na sałatki warstwowe najczęściej są bardzo proste do zrobienia i bardzo efektowne. I tak jest w tym przypadku.

  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 250 g szynki (może być konserwowa),
  • 4 jajka,
  • 250 g sera żółtego,
  • 1 słoik marynowanej marchewki w kostkę,
  • 5 ogórków konserwowych

Marchewkę do tej sałatki możesz ugotować także tak, jak do sałatki warzywnej lub wykorzystać tę, która zostaje z rosołu. Gotowana w bulionie jest smaczniejsza i pełna aromatu. Bardzo ważne jest, by do sałatki tego rodzaju zastosować specjalną, dużą miskę, najlepiej szklaną, by wszystkie warstwy ładnie było widać.

  1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skórki.
  2. Marchew, fasolę i kukurydzę odsącz na sitku i opłucz wodą.
  3. Szynkę pokrój w kawałeczki.
  4. Ser zetrzyj na tarce na grubych oczkach lub pokrój w kostkę.
  5. Ogórki konserwowe pokrój na plasterki jeśli są małe, większe pokrój w kostkę. Osącz na sitku.
  6. Ułóż w szklanej misie kolejno: kukurydzę, kawałeczki szynki, warstwę fasoli czerwonej.
  7. Pokrój jajka lub przeciśnij je przez specjalne sitko i ułóż w misie.
  8. Dodaj marchewkę odsączoną z wody. Następna warstwa do ogórki konserwowe.
  9. Nałóż majonez i rozsmaruj go na wierzchu sałatki.
  10. Posyp sałatkę serem żółtym dla dekoracji.

Dobra sałatka z szynką, makaronem i majonezem – przepis

Sałatka z szynką i makaronem to dobra przekąska na imprezę. Przepis jest bardzo prosty do zrobienia, a goście będą po prostu zachwyceni. Jest smaczna i lekka, składniki są bardzo proste a do tego tanie. Sałatki wychodzi dość dużo, więc będzie w sam raz nawet na większą imprezę. To sałatka z kukurydzą, której słodkawy smak świetnie pasuje do selera i słonawej szynki.

  • 3 szklanki ugotowanego makaronu,
  • 300 g sera żółtego,
  • 500 g szynki (najlepiej konserwowej),
  • 1 duży ogórek zielony,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 100 g majonezu,
  • 100 g jogurtu naturalnego,
  • 1 pęczek koperku,
  • Sól i pieprz do smaku

Dobrym rozwiązaniem jest wybranie drobnego makaronu, na przykład literek, małych muszelek lub kokardek. Lepiej wymiesza się z pozostałymi składnikami i łatwiej będzie nakładać sałatkę na talerz. Warto także sprawdzić smak sałatki po kilku godzinach. Kiedy się „przegryzie”, może być bardziej wyrazista, więc lepiej nie dodawać soli i pieprzu za dużo na raz. Szynka i ser mają słonawy posmak, więc trzeba uważać podczas doprawiania.

  1. Makaron przestudź.
  2. Ser żółty i szynkę pokrój w drobną kostkę.
  3. Ogórka umyj, obierz, pokrój w drobną kostkę.
  4. Kukurydzę odcedź i przepłucz. Pozostaw na sitku do odcieknięcia.
  5. Wymieszaj jogurt naturalny z majonezem.
  6. Połącz wszystkie składniki. Dodaj sos jogurtowo-majonezowy.
  7. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  8. Posiekaj koperek na drobno i przesyp do sałatki. Wymieszaj.

Świetna sałatka z szynką do lunchboxa – przepisy

Sałatka z szynką i brokułem

To przepis na sałatkę, którą można zrobić na szybko do pracy. Można włożyć ją do słoika lub do szczelnie zamykanego pojemnika. Świetnie smakuje i jest dość sycąca, więc dobrze nadaje się do pracy. Oczywiście można także zrobić ją na imprezę – na pewno będzie smakowała gościom. Sałatka z szynką i brokułem jest nie tylko dobra lecz także prosta do zrobienia.

  • 250 g ugotowanego makaronu, na przykład kokardki albo świderki,
  • 1 brokuł,
  • 200 g szynki,
  • 5 pomidorków suszonych,
  • 4 łyżki majonezu,
  • Sól i pieprz do smaku

Sałatkę robi się bardzo szybko, w zasadzie w czasie gotowania brokułu. Możesz zrobić ją po prostu z resztek, które masz w domu. Jeśli zostanie ci ugotowany brokuł z obiadu, możesz go wykorzystać i połączyć go z dowolną wędliną. Przepisy tego rodzaju łatwo można modyfikować. Jeśli brakuje ci pomidorków suszonych, sprawdzi się papryka, a jeśli szynki jest za mało, dobrym źródłem białka będzie jajko.

  1. Umyj brokuł, podziel go na różyczki, ugotuj do miękkości.
  2. Makaron, wystudzony brokuł przełóż do miski. W razie potrzeby podziel różyczki brokułów na mniejsze kawałki.
  3. Pokrój pomidorki suszone na paski.
  4. Pokrój szynkę w wąskie paski.
  5. Wymieszaj wszystkie składniki razem.
  6. Dodaj majonez, sól i pieprz. Wymieszaj.
  7. Przełóż sałatkę do pojemnika i zabierz do pracy.

Sałatka z szynką dojrzewającą i szparagami – przepis

Dobra sałatka z szynką dojrzewająca? Może taka ze szparagami? Jest wspaniała, smaczna, pełna różnych smaków, faktur, ze wspaniałym sosem. Możesz zabrać ją do pracy lub przygotować na dużych talerzach i podać jako przystawkę w czasie uroczystej kolacji lub obiadu. Pięknie się prezentuje, zwłaszcza pięknie ułożona na dużych, płaskich talerzach.

  • 500 g zielonych szparagów,
  • 4 jajka,
  • 1 pomidor malinowy,
  • 100 g rukoli,
  • 100 g szynki dojrzewającej,
  • 2 łyżki sosu winegret,
  • 30 g orzechów włoskich.

Sałatka jest idealna z zielonych szparagów, ale można zrobić ja także z białymi szparagami ze słoika. Nie dodaje się do niej soli – cały smak zawarty jest w winegrecie oraz aromatycznej, słonej szynce dojrzewającej. To proporcje na 4 porcje – wychodzi 1 jajko na porcję, więc sałatka jest super sycąca.

  1. Ugotuj jajka tak, by żółtko było lekko płynne.
  2. Pokrój pomidora na pół, a następnie każdą połówkę na niewielkie cząstki.
  3. Plastry szynki dojrzewającej podziel na niewielkie kawałki.
  4. Ugotuj szparagi – 3 minuty w gorącej wodzie.
  5. Ułóż na talerzu rukolę, na nich szparagi, cząstki pomidorów i połówki jajek.
  6. Połóż na kompozycji plastry szynki dojrzewającej.
  7. Polej sałatkę delikatnie sosem winegret.
  8. Wyłuskaj orzechy włoskie i posiekaj je na drobne kawałeczki. Posyp porcje sałatek po wierzchu.
ikona podziel się Przekaż dalej