Sałatka z szynką parmeńską – najprostsze przepisy

Szybka sałatka z szynką parmeńską i mozzarellą - przepis na przekąskę

Na pierwszy ogień idzie sałatka z szynką parmeńską i mozzarellą, którą przygotujesz naprawdę błyskawicznie. Zrobisz ją na szybko, jeśli okaże się, że za chwilę przybędą niespodziewani goście. Będzie jednak o wiele bardziej wykwintna i elegancka niż na przykład sałatka wielkanocna z szynką konserwową. To sałatka z miksem sałat, ale dobrze sprawdzi się także roszponka lub jeden konkretnym gatunek sałaty, na przykład kędzierzawej.

  • 100 g mieszanki sałat,
  • 150 g szynki parmeńskiej,
  • 120 g mozzarelli mini w kuleczkach,
  • 1 garść oliwek

Sos:

  • 2 łyżki sosu balsamicznego,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 0,5 łyżeczki cukru,
  • sól

Sałatkę możesz podać na jednym dużym półmisku, ale możesz także przygotować cztery osobne porcje. Ułożone na talerzach będą wyglądać po prostu przepięknie. Sałatka z szynką dojrzewającą jest dość wyrazista w smaku, więc nie dodawaj za wiele soli do sosu. Szynka parmeńska ma mocno słony posmak, jednakże mozzarella go niweluje. Sałatkę możesz posypać także słonecznikiem i parmezanem.

  1. Sałaty wyłóż na półmisek.
  2. Na sałatach połóż mozzarellę odsączoną z zalewy i przekrojoną na połówki.
  3. Pomidorki przekór na pół i ułóż na sałatach.
  4. Szynkę szwarcwaldzką zwiń w ruloniki i połóż na sałatce.
  5. Pokrój oliwki na drobne plasterki i posyp sałatkę.
  6. Przygotuj sos – zmieszaj wszystkie składniki w szczelnie zamkniętym słoiczku.
  7. Polej sałatkę sosem.

Sałatkę podawaj ze świeżą, pachnącą bagietką lub pieczywem czosnkowym.

Sałatka: szynka parmeńska z fetą i pomidorami suszonymi

Oto kolejny przykład sałatki, którą możesz zrobić po prostu błyskawicznie. Na dodatek większość produktów możesz mieć w lodówce zakupione w zapasie, dlatego także będzie świetna na przyjście niespodziewanych gości. W składzie są suszone pomidory i feta, a w końcu nic tak świetnie nie współgra z serem, jak szynka szwarcwaldzka.

  • 1 opakowanie mieszanki świeżych sałat,
  • 150 g szynki parmeńskiej,
  • 3 małe pomidorki,
  • 150 g sera feta,
  • 5 pomidorów suszonych,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • garść ziarenek słonecznika

Mix sałat to dobre rozwiązanie, ale można także zastosować jeden rodzaj sałaty – roszponkę lub lodową, a jeśli lubisz ostrzejsze smaki – rukolę lub endywię. Sałatka jest jednak i tak dość wyrazista w smaku, więc delikatniejsza baza sprawdzi się lepiej.

  1. Sałata lub roszponka powinny być umyte. Jeśli są gotowe do zjedzenia, wyjmij je z paczki i obejrzyj, czy nie ma zgniłych lub uszkodzonych listków. Wysyp do miski.
  2. Pokrój ser feta na drobne kawałki.
  3. Szynkę parmeńską pokrój w drobne kawałki.
  4. Pomidorki umyj, usuń gniazdo i pokrój w kostkę.
  5. Suszone pomidory pokrój drobno lub w paski.
  6. Wymieszaj wszystkie składniki.
  7. Dodaj oliwę z oliwek i sok z cytryny oraz pieprz.
  8. Słonecznik podpraż na suchej patelni.
  9. Tuż przed podaniem posyp sałatkę słonecznikiem.

Sałatkę podawaj z grzankami z żytniego pieczywa lub świeżą bagietką. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na sałatkę z szynką konserwową.

Sałatka z szynką parmeńską i owocami

Wyjątkowa sałatka z szynką dojrzewającą i figą – przepis na sałatkę

Szynka parmeńska i owoce bardzo się lubią. Nic dziwnego, że powstały liczne przepisy na sałatki, które wykorzystują to połączenie. Przedstawiamy przepis na wyjątkową sałatkę z figami i miodowym winegretem. To kolejny przepis z serem. Możesz zastosować camembert, ale my polecamy serek kozi w roladce. Będzie o wiele bardziej wykwintnie i smakowicie.

  • 100 g serka koziego,
  • 2-3 łyżki orzeszków pinii,
  • 2 garście rukoli,
  • 2 duże figi,
  • 4 plasterki szynki dojrzewającej,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól morska do sosu

Sałatka najlepiej sprawdza się, jeśli podasz ją na osobnych talerzach. To proporcja na 4 porcje, a wszystkie składniki możesz pięknie ułożyć. Polej sosem tuż przed podaniem, żeby danie ładnie wyglądało.

  1. Ser kozi pokrój na 8 plasterków. Jeśli używasz camemberta, pokrój go w trójkąciki.
  2. Na suchej patelni podpraż orzeszki pinii.
  3. Rukolę umyj i osusz. Rozłóż na talerze.
  4. Umyj figi, osusz je i pokrój na ćwiartki.
  5. Plasterki szynki parmeńskiej przekrój na dwie części i każdą z nich zwiń w rulonik.
  6. Na rukoli połóż figi i szynkę. Posyp orzeszkami pinii.
  7. Wymieszaj oliwę z oliwek z sokiem z cytryny i miodem. Dopraw solą.
  8. Przed podaniem ozdób sałatkę sosem.

Do tej sałatki świetnie sprawdzają się grzanki na patelni z drobno pokrojonego chleba lub pumpernikiel.

Sałatka z szynką parmeńską i gruszką

Gruszka to stały składnik różnych wykwintnych sałatek. W tym wypadku także gra pierwsze skrzypce. Szynka parmeńska dodaje jej wyrazistości i charakteru, a orzechy włoskie – fantazji. Sałatka może być zrobiona w dwóch wersjach: z parmezanem lub serem z niebieską pleśnią. My polecamy tę drugą.

  • 100 g rukoli lub roszponki,
  • 1 miękka gruszka,
  • 100 g sera z niebieską pleśnią,
  • 4 plasterki szynki parmeńskiej,
  • ½ szklanki orzechów włoskich,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Sałatka z szynką parmeńską
Sałatka z szynką parmeńską, czyli najlepsze przepisy, wykonanie i opis sałatki z gruszką

W tym przepisie dobrze sprawdza się także sos balsamiczny, który dobrze współpracuje z gruszką i rukolą. Możesz także przygotować zwykły musztardowy winegret. Sałatkę podaje się w niewielkich salaterkach. Jest świetną przystawką w czasie eleganckiego przyjęcia.

  1. Umyj i osusz rukolę. Ułóż ją w salaterkach.
  2. Obierz gruszkę, pokrój ją na ósemki i usuń gniazda nasienne.
  3. Ułóż gruszkę na rukoli.
  4. Pokrój ser z niebieską pleśnią w kostkę.
  5. Pokrój szynkę w paseczki.
  6. Dodaj do sałatki ser i szynkę.
  7. Orzechy posiekaj nożem na większe kawałeczki. Posyp sałatkę.
  8. Wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny i polej sałatkę w salaterkach.

Do tej sałatki świetnie sprawdzą się grzanki z pieczywa pełnoziarnistego lub z bagietki z serem albo pieczywo czosnkowe.

Sałatka z szynką parmeńską i rukolą i serem Halloumi - przepis

Większość prezentowanych tutaj sałatek można zrobić z rukolą, ponieważ jej wyrazisty smak świetnie współgra z szynką parmeńską i delikatnymi dodatkami. W tej odsłonie jednak sałatka jest całkiem inna, o wiele ciekawsza. Wszystko za sprawą serka Halloumi, który wyjątkowo dopełnia to tradycyjne zestawienie. Do sałatki dodaje się jeszcze sałatkę lodową, by zrównoważyć intensywność smaków.

  • 200 g rukoli,
  • 200 g sałaty lodowej,
  • 200 g pomidorów koktajlowych,
  • 80 g pomidorów suszonych,
  • 100 g szynki parmeńskiej,
  • 100 g sera Halloumi,
  • odrobina oliwy z oliwek,
  • pieprz

Sałatkę można zrobić bardzo szybko krojąc i mieszając wszystkie składniki, ale możesz pokusić się także o zgrillowanie sera Halloumi. Dzięki temu będzie miał znacznie ciekawszy smak. A to tylko dodatkowe kilka minut pracy.

  1. Sałatę i rukolę umyj i osusz. Sałatę porwij na mniejsze kawałki. Przełóż całość do miski.
  2. Ser pokrój na plastry o grubości 1 cm. Na patelni grillowej lub zwykłej obsmaż ser z obu stron na rumiano.
  3. Pomidory pokrój w ćwiartki.
  4. Pomidory suszone pokrój w paseczki.
  5. Szynkę parmeńską pokrój w paseczki.
  6. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki poza serem.
  7. Rozłóż na talerze lub salaterki, a na wierzchu poukładaj ser.
  8. Skrop oliwą z oliwek i posyp pieprzem.

Do sałatki sprawdzą się grzanki z bagietki przygotowane w piekarniku lub chlebki naan.

ikona podziel się Przekaż dalej