Sałatka z szynką parmeńską - przepisy, wykonanie, porady
Sałatka z szynką parmeńską to wykwintne danie. Możesz przygotować ją na przyjęcie dla znajomych albo na święta. Będzie wspaniale wyglądać na stole, a przy tym jest po prostu niezwykle smaczna. Sałatka z szynką parmeńską nie jest trudna do zrobienia. Poznaj najlepsze przepisy.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o sałatkach i surówkach.
Sałatka z szynką parmeńską – najprostsze przepisy
Szybka sałatka z szynką parmeńską i mozzarellą - przepis na przekąskę
Na pierwszy ogień idzie sałatka z szynką parmeńską i mozzarellą, którą przygotujesz naprawdę błyskawicznie. Zrobisz ją na szybko, jeśli okaże się, że za chwilę przybędą niespodziewani goście. Będzie jednak o wiele bardziej wykwintna i elegancka niż na przykład sałatka wielkanocna z szynką konserwową. To sałatka z miksem sałat, ale dobrze sprawdzi się także roszponka lub jeden konkretnym gatunek sałaty, na przykład kędzierzawej.
- 100 g mieszanki sałat,
- 150 g szynki parmeńskiej,
- 120 g mozzarelli mini w kuleczkach,
- 1 garść oliwek
Sos:
- 2 łyżki sosu balsamicznego,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 0,5 łyżeczki cukru,
- sól
Sałatkę możesz podać na jednym dużym półmisku, ale możesz także przygotować cztery osobne porcje. Ułożone na talerzach będą wyglądać po prostu przepięknie. Sałatka z szynką dojrzewającą jest dość wyrazista w smaku, więc nie dodawaj za wiele soli do sosu. Szynka parmeńska ma mocno słony posmak, jednakże mozzarella go niweluje. Sałatkę możesz posypać także słonecznikiem i parmezanem.
- Sałaty wyłóż na półmisek.
- Na sałatach połóż mozzarellę odsączoną z zalewy i przekrojoną na połówki.
- Pomidorki przekór na pół i ułóż na sałatach.
- Szynkę szwarcwaldzką zwiń w ruloniki i połóż na sałatce.
- Pokrój oliwki na drobne plasterki i posyp sałatkę.
- Przygotuj sos – zmieszaj wszystkie składniki w szczelnie zamkniętym słoiczku.
- Polej sałatkę sosem.
Sałatkę podawaj ze świeżą, pachnącą bagietką lub pieczywem czosnkowym.
Sałatka: szynka parmeńska z fetą i pomidorami suszonymi
Oto kolejny przykład sałatki, którą możesz zrobić po prostu błyskawicznie. Na dodatek większość produktów możesz mieć w lodówce zakupione w zapasie, dlatego także będzie świetna na przyjście niespodziewanych gości. W składzie są suszone pomidory i feta, a w końcu nic tak świetnie nie współgra z serem, jak szynka szwarcwaldzka.
- 1 opakowanie mieszanki świeżych sałat,
- 150 g szynki parmeńskiej,
- 3 małe pomidorki,
- 150 g sera feta,
- 5 pomidorów suszonych,
- 4 łyżki oliwy,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- garść ziarenek słonecznika
Mix sałat to dobre rozwiązanie, ale można także zastosować jeden rodzaj sałaty – roszponkę lub lodową, a jeśli lubisz ostrzejsze smaki – rukolę lub endywię. Sałatka jest jednak i tak dość wyrazista w smaku, więc delikatniejsza baza sprawdzi się lepiej.
- Sałata lub roszponka powinny być umyte. Jeśli są gotowe do zjedzenia, wyjmij je z paczki i obejrzyj, czy nie ma zgniłych lub uszkodzonych listków. Wysyp do miski.
- Pokrój ser feta na drobne kawałki.
- Szynkę parmeńską pokrój w drobne kawałki.
- Pomidorki umyj, usuń gniazdo i pokrój w kostkę.
- Suszone pomidory pokrój drobno lub w paski.
- Wymieszaj wszystkie składniki.
- Dodaj oliwę z oliwek i sok z cytryny oraz pieprz.
- Słonecznik podpraż na suchej patelni.
- Tuż przed podaniem posyp sałatkę słonecznikiem.
Sałatkę podawaj z grzankami z żytniego pieczywa lub świeżą bagietką. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na sałatkę z szynką konserwową.
Sałatka z szynką parmeńską i owocami
Wyjątkowa sałatka z szynką dojrzewającą i figą – przepis na sałatkę
Szynka parmeńska i owoce bardzo się lubią. Nic dziwnego, że powstały liczne przepisy na sałatki, które wykorzystują to połączenie. Przedstawiamy przepis na wyjątkową sałatkę z figami i miodowym winegretem. To kolejny przepis z serem. Możesz zastosować camembert, ale my polecamy serek kozi w roladce. Będzie o wiele bardziej wykwintnie i smakowicie.
- 100 g serka koziego,
- 2-3 łyżki orzeszków pinii,
- 2 garście rukoli,
- 2 duże figi,
- 4 plasterki szynki dojrzewającej,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól morska do sosu
Sałatka najlepiej sprawdza się, jeśli podasz ją na osobnych talerzach. To proporcja na 4 porcje, a wszystkie składniki możesz pięknie ułożyć. Polej sosem tuż przed podaniem, żeby danie ładnie wyglądało.
- Ser kozi pokrój na 8 plasterków. Jeśli używasz camemberta, pokrój go w trójkąciki.
- Na suchej patelni podpraż orzeszki pinii.
- Rukolę umyj i osusz. Rozłóż na talerze.
- Umyj figi, osusz je i pokrój na ćwiartki.
- Plasterki szynki parmeńskiej przekrój na dwie części i każdą z nich zwiń w rulonik.
- Na rukoli połóż figi i szynkę. Posyp orzeszkami pinii.
- Wymieszaj oliwę z oliwek z sokiem z cytryny i miodem. Dopraw solą.
- Przed podaniem ozdób sałatkę sosem.
Do tej sałatki świetnie sprawdzają się grzanki na patelni z drobno pokrojonego chleba lub pumpernikiel.
Sałatka z szynką parmeńską i gruszką
Gruszka to stały składnik różnych wykwintnych sałatek. W tym wypadku także gra pierwsze skrzypce. Szynka parmeńska dodaje jej wyrazistości i charakteru, a orzechy włoskie – fantazji. Sałatka może być zrobiona w dwóch wersjach: z parmezanem lub serem z niebieską pleśnią. My polecamy tę drugą.
- 100 g rukoli lub roszponki,
- 1 miękka gruszka,
- 100 g sera z niebieską pleśnią,
- 4 plasterki szynki parmeńskiej,
- ½ szklanki orzechów włoskich,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki soku z cytryny
W tym przepisie dobrze sprawdza się także sos balsamiczny, który dobrze współpracuje z gruszką i rukolą. Możesz także przygotować zwykły musztardowy winegret. Sałatkę podaje się w niewielkich salaterkach. Jest świetną przystawką w czasie eleganckiego przyjęcia.
- Umyj i osusz rukolę. Ułóż ją w salaterkach.
- Obierz gruszkę, pokrój ją na ósemki i usuń gniazda nasienne.
- Ułóż gruszkę na rukoli.
- Pokrój ser z niebieską pleśnią w kostkę.
- Pokrój szynkę w paseczki.
- Dodaj do sałatki ser i szynkę.
- Orzechy posiekaj nożem na większe kawałeczki. Posyp sałatkę.
- Wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny i polej sałatkę w salaterkach.
Do tej sałatki świetnie sprawdzą się grzanki z pieczywa pełnoziarnistego lub z bagietki z serem albo pieczywo czosnkowe.
Sałatka z szynką parmeńską i rukolą i serem Halloumi - przepis
Większość prezentowanych tutaj sałatek można zrobić z rukolą, ponieważ jej wyrazisty smak świetnie współgra z szynką parmeńską i delikatnymi dodatkami. W tej odsłonie jednak sałatka jest całkiem inna, o wiele ciekawsza. Wszystko za sprawą serka Halloumi, który wyjątkowo dopełnia to tradycyjne zestawienie. Do sałatki dodaje się jeszcze sałatkę lodową, by zrównoważyć intensywność smaków.
- 200 g rukoli,
- 200 g sałaty lodowej,
- 200 g pomidorów koktajlowych,
- 80 g pomidorów suszonych,
- 100 g szynki parmeńskiej,
- 100 g sera Halloumi,
- odrobina oliwy z oliwek,
- pieprz
Sałatkę można zrobić bardzo szybko krojąc i mieszając wszystkie składniki, ale możesz pokusić się także o zgrillowanie sera Halloumi. Dzięki temu będzie miał znacznie ciekawszy smak. A to tylko dodatkowe kilka minut pracy.
- Sałatę i rukolę umyj i osusz. Sałatę porwij na mniejsze kawałki. Przełóż całość do miski.
- Ser pokrój na plastry o grubości 1 cm. Na patelni grillowej lub zwykłej obsmaż ser z obu stron na rumiano.
- Pomidory pokrój w ćwiartki.
- Pomidory suszone pokrój w paseczki.
- Szynkę parmeńską pokrój w paseczki.
- Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki poza serem.
- Rozłóż na talerze lub salaterki, a na wierzchu poukładaj ser.
- Skrop oliwą z oliwek i posyp pieprzem.
Do sałatki sprawdzą się grzanki z bagietki przygotowane w piekarniku lub chlebki naan.