Ciekawe przepisy na sałatkę ze szpinakiem

Do wykonania tej sałatki potrzebnych jest kilka składników, które w okresie wiosennym bez trudu można znaleźć w sklepie. Najważniejsze to wykorzystanie świeżych owoców i warzyw.

Sałatka ze szpinakiem, truskawkami i fetą

Ta zdrowa i pyszna sałatka z pewnością często będzie się pojawiać na waszych stołach. Jej dodatkowym atutem jest to, że można ją przygotować jako danie do lunch boxa i zabrać ją na wyjazd, do szkoły lub do pracy.

Składniki na sałatkę:

  • opakowanie świeżego szpinaku,
  • 200 g truskawek,
  • 100 g sera feta,
  • ½ cytryny
  • 1 awokado,
  • 2 łyżki słonecznika,
  • sól,
  • pieprz.

Wykonanie:

  1.  Szpinak umieszczamy w misce.
  2. Truskawki myjemy, pozbywamy się szypułek i kroimy je na ćwiartki.
  3. Ser feta odsączamy i kroimy w drobną kostkę.
  4. Awokado obieramy, usuwamy pestkę i również kroimy w kostkę
  5. Ser i awokado rozsypujemy równomiernie na półmisku ze szpinakiem i truskawkami.
  6. Na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika.
  7. Sokiem z cytryny skrapiamy wykonaną sałatkę.

Wskazówki:

Jeśli przygotowujemy sałatkę, aby zabrać ją do pracy lub szkoły, sok z cytryny powinien zostać umieszczony w osobnym pojemniku. Tylko skropienie sałatki sokiem z cytryny tuż przed podaniem sprawi, że zachowa ona świeżość.

Choć truskawki w sałatce można zastąpić innymi owocami, to jednak te owoce zawsze będą stanowić idealny dodatek do tej sałatki. Jednak jeśli nie mamy ich pod ręką, możemy wykorzystać pestki granatu, lub suszoną żurawinę, która również doskonale sprawdzi się w tej potrawie. Warto również zwrócić uwagę na niską kaloryczność tej potrawy, która zadowolić może również osoby dbające o kondycję i próbujące żyć zdrowo. Zarówno szpinak, jak i truskawki, mają bardzo mało kalorii, a przy tym posiadają wiele witamin, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu.

Szybka i zdrowa sałatka szpinakowa z pomidorami

Do wykonania tej sałatki potrzebnych jest zaledwie kilka składników, które każdy ma we własnej lodówce.  Ta sałatka może stanowić ratunek, gdy zapomnieliśmy o surówce do obiadu lub jeśli planujemy grilla i nie uwzględniliśmy sałatki, która mogłaby stanowić pyszny dodatek do grillowanych dań. Szpinakowa sałatka pomidorowa może być też osobną przekąską zabieraną do pracy lub jako potreningowy posiłek. To doskonała propozycja dla osób, które nie mają czasu na zbyt długie gotowanie i lubią jeść pyszne sałatki.

Składniki:

  • opakowanie szpinaku,
  • 200 g pomidorków koktajlowych,
  • kulka mozzarella 200 g
  • 2 łyżki oleju,
  • łyżka soku z cytryny,
  • ¼ łyżeczki cukru,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżka wody.

Wykonanie:

  1. Szpinak wyjmujemy z opakowania i umieszczamy w salaterce.
  2. Pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy na połówki.
  3. Mozzarellę odsączamy i kroimy na niewielkie kawałki.
  4. W szklance mieszamy olej, wodę, sok z cytryny, cukier, pieprz i sól. Gdy składniki na sos się połączą, możemy nimi polać sałatkę.
  5. Całość należy dokładnie wymieszać i praktycznie od razu sałatka szpinakowa jest gotowa do podania.

Wskazówki:

Dodatkiem do tej sałatki mogą być oliwki lub pokrojony w kostkę ogórek gruntowy.

Ta przepyszna sałatka szpinakowa, to wspaniały dodatek do wszelkiego rodzaju pieczeni podawanych do obiadu. Można ją również przygotować jako fit danie na kolację. Jest szybka i bardzo smaczna, dlatego też cała rodzina będzie chętnie do niej wracać. Doskonale sprawdzi się również jako danie awaryjne, gdy w lodówce świecą pustki.

Popularna sałatka ze szpinakiem

Dodatkowym atutem jest fakt, że szpinak posiada o wiele więcej składników odżywczych i ma więcej witamin, przy czym ma równie niską kaloryczność, jak inne sałaty.

Sałatka ze szpinakiem jak sałatka grecka

Choć do przygotowania sałatki greckiej najczęściej wykorzystuje się sałatę lodową, to szpinak może stanowić jej doskonały zamiennik. Przepis na tę pyszną sałatkę znajdziecie poniżej.

Składniki:

  • 100 g sera feta,
  • 200 g szpinaku,
  • 2 duże pomidory,
  • ogórek,
  • oliwki,
  • oliwa z oliwek,
  • pieprz i sól do smaku.

Sposób wykonania:

  1. W wysokim naczyniu umieszczamy liście szpinaku.
  2. Ser feta kroimy na kawałki i dodajemy do szpinaku.
  3. Pomidory i ogórki myjemy. Ogórki obieramy i kroimy w kostkę. Pomidory również kroimy w kostkę i mieszamy wszystko z fetą i szpinakiem.
  4. Oliwki kroimy na pół i dodajemy do reszty składników.
  5. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem.

Wskazówki:

Zamiast zwykłych pomidorów można użyć małych pomidorków koktajlowych. Korzystając z tej możliwości, trzeba mieć około 10 sztuk pomidorków.

To wspaniały przepis, który najlepiej smakować będzie na świeżym powietrzu jako dodatek do pieczonej karkówki. Sałatka jest bardzo często wykonywana przez osoby prowadzące zdrowy tryb życia, którym zależy na fit sylwetce. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na sałatki z tuńczykiem.

Szpinakowa sałatka z ryżem i kurczakiem

To danie zdecydowanie można traktować jako posiłek obiadowy, ale nie tylko. Przepis na tę sałatkę ucieszy osoby aktywne fizycznie, które stawiają na niską kaloryczność posiłku przy jednoczesnej dużej objętości i zapewnieniu sytości. Sałatka z ryżem i szpinakiem to doskonały sposób na przemycenie zdrowych składników do diety całej rodziny w szczególności dzieci.

Składniki potrzebne do przygotowania sałatki:

  • liście szpinaku 200 g,
  • 100 g ryżu,
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 duży filet z kurczaka,
  • 100 g jogurtu naturalnego,
  • ząbek czosnku,
  • ¼ łyżeczki cukru (składnik można pominąć),
  • szczypta soli,
  • 150 g sera białego/ twarogu.

Wykonanie:

  1. Filet z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Smażymy na patelni, wykorzystując odrobinę oleju. Po usmażeniu mięso kładziemy na ręczniku papierowym, aby maksymalnie odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  2. Szpinak wkładamy do miski i dodajemy wystudzony filet z kurczaka.
  3. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół i dodajemy do reszty składników.
  4. Ser biały rozdrabniamy widelcem i dodajemy do sałatki.
  5. W szklance mieszamy jogurt naturalny z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy sól i cukier i wszystko dokładnie mieszamy. Sos do sałatki można wykonać trochę wcześniej, aby składniki mogły się ze sobą dobrze połączyć.
  6. Sałatkę polewamy zrobionym wcześniej sosem i mieszamy.

Wskazówki:

Składniki sałatki są bardzo podobne do lubianej przez wszystkich sałatki cezar, dlatego też warto rozważyć upieczenie piersi z kurczaka. Można tym zabiegiem uniknąć dodatkowych pustych kalorii w potrawie.

Sałatka najlepiej smakuje z pomidorami malinowymi, ale można użyć do jej wykonania innych ulubionych pomidorków. To doskonałe danie do spożywania na świeżym powietrzu i podobnie jak poprzednie propozycje może stanowić smaczne danie na wynos. Należy jednak pamiętać o wcześniejszym przygotowaniu piersi z kurczaka i odpowiednim jej przechowywaniu. Sałatka nie sprawdzi się, jeśli na zewnątrz panują wysokie temperatury i nie mamy możliwości, aby włożyć sałatkę do lodówki.

Smaczna sałatka szpinakowa z chrupiącym boczkiem i z serem fetą

Planując wykwintna kolacje przy świecach i z dodatkiem wina, można rozważyć przyrządzenie sałatki ze szpinakiem z dodatkiem chrupiącego boczku. Ta propozycja to ukłon dla zakochanych, którzy chcą przygotować wspaniałe danie na romantyczną kolację w świetle księżyca, ale nie tylko. Danie sprawdzi się również jako pożywny obiad dla dorosłej części rodziny. Dzieci z pewnością będą wolały zobaczyć na talerzu filet z indyka lub kurczaka.

Składniki:

  • 200 g szpinaku,
  • 8 plastrów boczku,
  • 2 łyżki żurawiny,
  • 100 g sera feta,
  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • 2 łyżki pestek dyni,
  • 1 mały kubek jogurt naturalnego,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 ząbki czosnku.

Wykonanie:

  1. Do dużej miski wsypujemy świeże liście szpinaku.
  2. Plasterki boczku smażymy do chrupkości na suchej patelni i pozostawiamy je do wystygnięcia.
  3. Do szpinaku dodajemy kolejno żurawinę, pokrojony w kostkę ser feta i pokrojone na pół pomidorki koktajlowe.
  4. Pestki dyni prażymy na suchej patelni, a w międzyczasie do sałatki kruszymy wcześniej usmażony boczek.
  5. W szklance robimy sos z jogurtu naturalnego, soli, pieprzu i przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i polewamy nimi sałatkę.
  6. Na końcu dodajemy wystudzone pestki dyni i mieszamy sałatkę.

Wskazówki:

Do wykonania sałatki można użyć sera koziego lub mozzarelli.

Jeśli planujemy kolację we dwoje, składniki należy podzielić na pół i poukładać je na talerzach tak, aby tworzyły fantazyjną i elegancką kompozycję.

Wykonanie tej sałatki nie jest zbyt trudne ani czasochłonne, jednak należy wziąć pod uwagę, że niektóre składniki jak np. boczek należy usmażyć wcześniej. Wszystkie składniki sałatki powinny być wychłodzone przed podaniem.

Szpinakowa sałatka z mandarynkami

To kolejna odsłona sałatek, gdzie główną rolę odgrywa szpinak. Ten zdrowy i pyszny dodatek do sałatki jest doskonałym zamiennikiem dla popularnych sałatek, a może też stanowić świetne zestawienie razem z nimi i dodatkiem rukoli, która z kolei dodaje wyjątkowości i charakteru potrawie.

Składniki:

  • 100 g szpinaku,
  • 100 g rukoli,
  • 3 mandarynki,
  • 200 g sera mozzarella,
  • sok z ½ cytryny,
  • 1 łyżeczka miodu.

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak i rukolę mieszamy w wysokim naczyniu.
  2. Ser mozzarella odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Możemy też użyć mini kulek mozzarelli. W takim wypadku wystarczy przekroić je na pół.
  3. Mandarynki obieramy i dzielimy na cząstki, a następnie dodajemy do sałatki.
  4. W szklance mieszamy wyciśnięty sok z cytryny z łyżeczką miodu. Osoby, które lubią kwaśniejsze potrawy, mogą zrezygnować z miodu lub dodać więcej soku z cytryny.
  5. Sosem polewamy sałatkę i całość dokładnie mieszamy.

Wskazówki:

Zamiast mandarynek, w sałatce mogą pojawić się cząstki pomarańczy lub grejpfruta.

Zamiast rukoli możemy dodać roszponkę.

Sałatka z mandarynkami to świetny sposób na przemycenie odrobiny lata w zimowe dni. Z uwagi na to, że zimą mandarynki smakują najlepiej, ta sałatka może gościć na naszych stołach przez cały rok.

ikona podziel się Przekaż dalej