Sałatki i surówki z sałaty lodowej - 5 najlepszych przepisów
Pyszna, dietetyczna i szybka – czego chcieć więcej? Sałatka z sałaty lodowej to najlepszy sprzymierzeniec i tych, którzy walczą o lepszą figurę, i tych, którzy chcą, by ich rodzina odżywiała się zdrowo, ale nie mają czasu na wymyślne gotowanie. Poznaj najłatwiejsze i najsmaczniejsze przepisy na sałatki z sałaty lodowej.
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o kulinariach.
Sałatka z sałaty lodowej – proste przepisy
Najprostsza surówka z sałaty lodowej
Kto powiedział, że podstawą do standardowej surówki do obiadu może być tylko kapusta? Nic nie stoi na przeszkodzie, by to zmienić! Surówka z kapusty pekińskiej jest równie smaczna, a jeśli ją lubisz, z pewnością polubisz także surówkę z sałaty lodowej. Sprawdzi się o wiele lepiej niż standardowa sałata ze śmietaną – jest równie prosta, ale znacznie mniej kaloryczna. Może uzupełnić różne dietetyczne posiłki, pasuje nie tylko do obiadu.
- mała główka sałaty lodowej,
- średnia marchewka,
- małe jabłko,
- łyżeczka soli,
- łyżka oliwy z oliwek.
Przepis jest banalnie prosty – surówka z sałaty lodowej robi się dosłownie w kilka sekund. Jeśli chcesz, by było bardziej fit nie dodawaj oliwy z oliwek, ale warto pamiętać, że jest to zdrowe źródło tłuszczów i nie można z nich całkowicie zrezygnować. Zamiast niej możesz dodać garść pestek dyni.
- Poszatkuj sałatę na cieniutkie paseczki, najcieńsze jak to możliwe.
- Obierz marchewkę i jabłko. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
- Wymieszaj składniki w misce, dodaj sól i oliwę z oliwek.
Sałatka z sałaty lodowej idealna na grilla i na przekąskę
Prosta, lekka warzywna sałatka z sałaty lodowej to najlepsza sałatka do grilla. Dlaczego? Nie zawiera za wiele tłuszczu i jest niskokaloryczna, więc świetnie równoważy grillowany posiłek.
- główka sałaty lodowej,
- 0,5 kg pomidorków cherry,
- 2 ogórki gruntowe,
- czerwona papryka,
- mała czerwona cebula,
- opcjonalnie: garść oliwek,
- sos winegret 3 łyżki.
Sałatka z kapusty lodowej najlepiej pasuje z sosem winegret. Możesz kupić gotowy lub przyrządzić go samodzielnie. Każdy ma na to inny przepis, obojętnie jakiej musztardy użyjesz i na jaki ocet się zdecydujesz – każdy sos będzie pasował do tego przepisu.
- Pokrój sałatę lodową na drobne kawałki. Umyj warzywa.
- Obierz ogórki i pokrój w grubą kostkę.
- Usuń gniazdo nasienne z papryki, przekrój ją na pół, następnie na paski i w kostkę.
- Pokrój oliwki na połówki.
- Posiekaj cebulę na piórka lub w drobną kostkę, jak wolisz.
- Przygotuj sos.
- Wymieszaj wszystkie warzywa, polej sosem winegret. I już – pyszna sałatka do grilla gotowa.
Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o surówkach i sałatkach.
Sałatka z sałaty lodowej – dietetyczne obiady
Sałatka z sałaty lodowej i kurczaka
Sałatka z sałaty lodowej może być nie tylko przystawką do grilla czy do obiadu. Tak naprawdę sama w sobie może stanowić pełnowartościowy posiłek, idealny dla osób będących na diecie. Jeśli dodasz do niej mięso lub rybę, będzie sycąca i dostarczy ci zarówno witamin i minerałów, jak i białka.
- pierś z kurczaka,
- ½ sałaty lodowej,
- 1/3 puszki kukurydzy,
- 2 pomidory,
- papryka czerwona,
- oliwa do smażenia,
- pieprz i sól do smaku.
Jeśli chcesz, by sałatka była jeszcze bardziej fit, zamiast podsmażać kurczaka, ugotuj go w osolonej wodzie lub na parze. Kurczaka możesz obtoczyć w dowolnych ziołach. Sprawdzi się pietruszka, oregano i bazylia, a także ostra papryka.
- Pierś z kurczaka umyj, osusz i pokrój na małe kotleciki. Wrzuć na rozgrzaną patelnię z odrobinką oliwy z oliwek i smaż z każdej strony aż do zarumienienia.
- W czasie, kiedy mięso stygnie, przygotuj warzywa. Poszatkuj sałatę lodową lub porwij ją na kawałeczki.
- Odcedź kukurydzę z puszki, pokrój pomidory i paprykę w grubszą kostkę. Wymieszaj warzywa i dodaj do nich przyprawy.
- Ułóż sałatę na talerzu, na niej rozłóż wymieszane warzywa. Na wierzch połóż kawałki kurczaka.
Jeśli nie musisz dbać o linię, możesz uzupełnić sałatkę z kapusty lodowej sosem, na przykład czosnkowym, winegretem czy musztardowo-miodowym. Możesz także kupić coś gotowego, na przykład sos tatarski lub tysiąca wysp. To będzie pyszne połączenie.
Przepis na sałatkę z sałaty lodowej i łososia
Drugą opcją, która sprawi, że pyszna i zdrowa sałatka na bazie sałaty lodowej będzie się nadawać na obiad, to dodanie łososia. To jeden z najlepszych sposobów na to, by wprowadzić do swojej diety więcej kwasów Omega-3, które są niezmiernie ważne dla naszego organizmu.
- łosoś wędzony 150 g,
- sałata lodowa,
- 150 g pomidorków cherry,
- ogórek gruntowy,
- przyprawy: sól, pieprz, oliwa z oliwek, ulubione zioła.
To błyskawiczna sałatka, idealna w dni, kiedy nie masz czasu na gotowanie. Składniki zawsze możesz mieć w lodówce i na szybko zrobić obiad, który będzie zdrowy i smaczny dla wszystkich.
- Porwij lub posiekaj sałatę lodową.
- Obierz ogórka i pokrój go w grubszą kostkę.
- Jeśli pomidorki są większe, przedziel je na pół.
- Wymieszaj warzywa w misce, porozdzielaj na porcje do mniejszych salaterek.
- Pokrój łososia w mniejsze kawałeczki i połóż go na warzywach.
- Posyp sałatką solą, pieprzem i ziołami, skrop całość oliwą z oliwek. Ponieważ łosoś także jest dość tłusty, dodaj naprawdę niewielką ilość oliwy – jedynie do smaku.
Ciekawa sałatka z sałaty lodowej z mango
Lubisz ciekawe, nieoklepane smaki? Taka właśnie jest sałatka z sałaty lodowej z dodatkiem mango. Jeśli dodasz do niej nieco sosu sojowego, nabierze egzotycznego posmaku i idealnie sprawdzi się na przyjęciach.
- sałata lodowa,
- filet z kurczaka,
- 1 dojrzałe mango,
- garść orzechów włoskich,
- pół małej cebulki,
- olej do smażenia,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, czosnek.
Mango wprowadza w to danie niezwykły, wyjątkowy smak – lekko słodki i zwracający na siebie uwagę.
- Umyj kurczaka, osusz i pokrój na krótkie paseczki. Podsmaż na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju.
- Porwij liście sałaty lodowej.
- Obierz mango i pokrój na małe kawałki.
- Pokrój cebulkę, ząbek czosnku przeciśnij przez praskę.
- Wymieszaj ze sobą wszystkie przygotowane składniki, dodaj przyprawy.
- Posiekaj orzechy i upraż je na suchej patelni.
- Posyp sałatkę po wierzchu orzechami.