Pyszna i prosta sałatka z awokado

Wykonanie sałatki z awokado nie jest skomplikowane i nie zajmuje zbyt dużo czasu. Sałatka będzie doskonałym poczęstunkiem dla gości i nie tylko.

Sałatka z awokado i tuńczykiem

Połączenie tuńczyka i awokado jest jednym ze smaczniejszy i jednym z bardziej lubianych. Choć ta lekka sałatka jest znana większości, to warto przypomnieć o niej, bo może znajdzie się ktoś, kto nie miał szansy jej spróbować

Składniki potrzebne do wykonania sałatki:

  • puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • 1 awokado,
  • ½ puszki kukurydzy konserwowej,
  • pół główki salaty lodowej,
  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Sałatę rozdzielamy na mniejsze kawałki i umieszczamy w misce.
  2. Tuńczyka odcedzamy i rozdrabniamy, o ile mamy tuńczyka w większych kawałkach i dodajemy do sałaty.
  3. Awokado obieramy, usuwamy pestkę i kroimy w kostkę.
  4. Pomidorki koktajlowe przecinamy na pół i dodajemy do reszty składników.
  5. Kukurydzę odsączamy i dodajemy pół puszki do salaterki ze składnikami na sałatkę.
  6. W szklance robimy sos, łącząc cytrynę, olej, musztardę i dodajemy przyprawy. Całość dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą, a następnie polewamy sałatkę.

Wskazówki:

Powyższy przepis jest bazą, do której można dodać o wiele więcej ciekawych składników jak, chociażby prażone pestki dyni, sezam lub słonecznik prażony.

Osoby, które nie lubią dressingów na bazie oleju, mogą sałatkę skropić samą cytryną lub sokiem z limonki i doprawić do smaku.

Ta pyszna sałatka będzie wspaniałym orzeźwieniem w letnie wieczory, w które chcemy zjeść coś pożywnego i jednocześnie lekkiego. Polubią ją również osoby dbające o sylwetkę, które szukają pomysłów na śniadanie. Wszystkie składniki mają bardzo mało kalorii.

Najlepsza sałatka owocowa na lato z awokado i arbuzem

Lato to czas, w którym większość z nas chce się nacieszyć jego smakami. Choć większość sezonowych produktów można jeść bez innych dodatków, to równie dobrze smakują połączone w fantazyjne sałatki, które można podać razem z lodami.

Składniki na sałatkę:

  • 1 awokado,
  • 1 limonka,
  • 200 g arbuza,
  • 200 g truskawek,
  • 2 brzoskwinie,
  • listki mięty do dekoracji,
  • 2 kostki czekolady deserowej.

Jak zrobić sałatkę?

  1. Wykonanie sałatki jest banalnie proste i nie wymaga zbyt dużo czasu. jednak dobrze, aby składniki były schłodzone. Czerwoną część z arbuza kroimy. Osoby, które nie lubią pestek, będą musiały poświęcić trochę czasu, aby się ich pozbyć.
  2. Truskawki myjemy i kroimy na ćwiartki. (Można użyć truskawek mrożonych, ale wcześniej trzeba je rozmrozić).
  3. Usuwamy łupkę brzoskwini i oddzielamy miąższ od pestki, a następnie kroimy owoc w kostkę.
  4. Awokado obieramy, usuwamy pestkę i kroimy w cienkie paski lub według uznania w kostkę.
  5. Limonkę kroimy na pół i skrapiamy sokiem składniki sałatki. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do osobnych salaterek.
  6. Na końcu do każdej salaterki ścieramy na grubych oczkach trochę czekolady deserowej i ozdabiamy całość listkami mięty.

Wskazówki:

Ta niezwykle prosta sałatka może zostać podana z gałką lodów bakaliowych lub śmietankowych.

Sałatkę najlepiej zrobić tuż przed podaniem, gdy wszystkie składniki są odpowiednio schłodzone.

Sałatki z awokado zarówno te warzywne, jak i owocowe mogą być dobrym pomysłem na pozytywne śniadanie. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a dodatkowo pokaźna dawka składników odżywczych da nam energię na aktywne spędzenie całego dnia. Sprawdź także ten artykuł z poradami, jak zasadzić awokado.

Sałatka z awokado do obiadu

Niejednokrotnie podczas przygotowywania obiadu, dochodzimy do wniosku, że nie mamy pomysłu na sałatkę, która mogłaby być smacznym dodatkiem do mięs. Poniżej prosty pomysł na to, jak zrobić sałatkę do obiadu, aby było szybko, sprawnie i smacznie.

Sałatka z awokado i rukolą

Składniki:

  • 1 awokado,
  • opakowanie rukoli,
  • 15 pomidorków koktajlowych,
  • ser mozzarella 200 g,
  • kiełki rzodkiewki,
  • 1 cebula czerwona,
  • 6 rzodkiewek,
  • olej,
  • pieprz i sól.

Sposób przygotowania:

  1. Rukolę umieszczamy w salaterce. Możemy porwać ją na mniejsze kawałki, jednak nie jest to konieczne.
  2. Pomidorki kroimy na pół.
  3. Ser mozzarella odsączamy i kroimy w kostkę.
  4. Cebule obieramy i kroimy w cienkie pióra.
  5. Rzodkiewki myjemy i kroimy w kostkę lub cienkie plasterki.
  6. Dodajemy pół opakowania kiełków rzodkiewki.
  7. Całość polewamy 3 łyżkami oleju i doprawiamy solą i pieprzem.

Wskazówki:

Zamiast oleju możemy dodać oliwę z oliwek.

Kiełki rzodkiewki mogą zostać zastąpione przez inne ulubione kiełki.

Sałatka jest niezwykle łatwa i szybka. Doskonale sprawdzi się jako wyjście awaryjne na lato. Sałatka będzie doskonała również jako dodatek do dań z grilla.

Sałatka z pora i awokado

Ciekawym dodatkiem do klasycznej sałatki z pora będzie awokado, które nie jest zbyt oczywistym składnikiem w takim połączeniu. Jednak odważni, którzy zdecydują się na wykonanie sałatki, przekonają się, że awokado na stałe zagości jako składnik tej smacznej sałatki. Zastanawiasz się jak zrobić sałatkę i jakie składniki musisz przygotować?

Składniki:

  • 1 por,
  • 2 awokado,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 2 jajka,
  • ½ puszki kukurydzy,
  • 2 łyżki jogurtu,
  • 2 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Białą część pora kroimy na pół i drobno siekamy na półokręgi.
  2. W międzyczasie gotujemy jajka na twardo, następnie studzimy je, obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę.
  3. Ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę.
  4. Awokado obieramy i kroimy w kostkę. Oczywiście wcześniej usuwamy pestki.
  5. Kukurydzę odsączamy i dodajemy do pozostałych składników.
  6. Dodajemy sól, pieprz, majonez i jogurt. Wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 30 minut.

Wskazówki:

Przed skrojeniem awokado można je delikatnie skropić sokiem z cytryny, żeby nie sczerniało.

Aby sałatka była bardziej fit, można zrezygnować z dodania majonezu i zastąpić go dwoma dodatkowymi łyżkami jogurtu.

Przygotowanie sałatki z awokado jest bardzo przyjemne. Można ją podać zarówno do obiadu, jak i na śniadanie. Jeśli jednak interesują Cię inne przepisy, to poniżej znajdziesz równie pyszny pomysł na sałatkę z kurczaka.

Najlepsza sałatka z kurczaka i awokado

Przepisy na sałatki z kurczaka, są najchętniej wykorzystywane w sezonie letnim. Jak ogólnie wiadomo, kurczak uznawany jest za mięso, które jest mało kaloryczne, dlatego też często dodaje się go to fit przepisów, które mają sycić i jednocześnie nie powodować wzrostu masy tłuszczowej. Poniżej zamieszczamy przepis na przepyszną sałatkę z kurczaka z dodatkiem smacznego awokado.

Składniki potrzebne do wykonania sałatki:

  • 2 filety z kurczaka około 500 g,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 awokado,
  • opakowanie roszponki lub rukoli,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • 8 rzodkiewek,
  • sok z cytryny,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Filety z kurczaka należy umyć, oczyścić z błon i pokroić w drobną kostkę, a następnie usmażyć z przyprawą do kurczaka. Posiadacze grilli elektrycznych, mogą pokusić się o grillowanie mięsa, przez co jego smak będzie wyjątkowy.
  2. Do miski dodajemy sałatę roszponkę, a pomidorki koktajlowe kroimy na pół.
  3. Rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do reszty składników.
  4. Awokado obieramy i kroimy w kostkę.
  5. Całość doprawiamy solą i pieprzem, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny.
  6. Odstawiamy na kilkanaście minut, aby sok z cytryny mógł się rozejść.

Wskazówki:

Sałatkę można również podać z sosem z oliwy, soku z cytryny, łyżeczki miodu i łyżeczki musztardy stołowej. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać i dodać do sałatki.

Sałatka z kurczakiem i awokado to propozycja na pożywny obiad lub późną kolację. Można ją zabrać również jako danie pudełkowe do pracy lub szkoły. Wystarczy tylko odpowiednie zapakowanie, tak, aby sos był w osobnym pojemniczku.

Najlepsza sałatka z awokado dla dzieci

Awokado to owoc, który może być podany również najmniejszym dzieciom. Jak wiadomo, maluchy niejednokrotnie mają problem z jedzeniem warzyw, dlatego też warto urozmaicić im podanie zwykłych jarzyn i zrobić dla nich ciekawą sałatkę z musem z awokado.

Składniki:

  • 1/2 marchewki,
  • 2 ziemniaki,
  • kukurydza w puszce (2 -3 łyżki),
  • 4 pomidorki koktajlowe,
  • 1 mały filet z miruny,
  • pół cytryny,
  • sól i pieprz,
  • 1 awokado,
  • ½ ząbka czosnku.

Wykonanie:

  1. Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
  2. Filet z miruny skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy przyprawami, zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku.
  3. Schłodzone ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy kukurydzę i pokrojone na pół pomidorki koktajlowe.
  4. Marchewkę ścieramy na grubych oczkach i posypujemy wierzch sałatki.
  5. Upieczoną mirunę kroimy na kawałki i dodajemy do reszty składników.
  6. W osobnym naczyniu rozgniatamy wcześniej obrane awokado, dodajemy do niego resztę soku z cytryny, sól, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę. Aby masa była idealnie gładka, można użyć blendera. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  7. Mus z awokado dodajemy do sałatki i wszystko dokładnie mieszamy.

Wskazówki:

W sałatce można ukryć również inne warzywa, do których dziecko może nie być przekonane. Z innymi składnikami doskonale współgrać będzie pieczony burak lub dynia.

Marchewkę można również ugotować i pokroić w kostkę, jednak starta zdecydowanie ciekawiej wygląda i zachęca dziecko do jedzenia.

Podany przepis jest propozycją na 1 danie dla starszego dziecka lub dwa dania dla mniejszego. Rodzaj ryby można dowolnie zmieniać, niektórzy rodzice będą woleli postawić na łososia lub tuńczyka i te ryby również będą dobrze smakować. Co ciekawe, choć w zamierzeniu jest to sałatka przeznaczona dla dzieci, to dorośli również mogą docenić jej ciekawy smak i niecodzienny sposób podania. W takim wypadku należy dostosować ilość składników do własnych potrzeb.

ikona podziel się Przekaż dalej