Sałatki z makaronem ryżowym - przepisy na proste i szybkie sałatki z makaronem
Tworzenie menu na przyjęcie organizowane w domu dla znajomych to niejednokrotnie godziny spędzone na rozmyślaniu o najlepszym połączeniu dań. Zazwyczaj na takich przyjęciach pojawiają się różnego rodzaju sałatki, które są mniej lub bardziej podobne do siebie. A co zrobić, gdy mamy ochotę na jakąś zmianę? Z pomocą może przyjść makaron ryżowy, który jest coraz częstszym dodatkiem do sałatek.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o sałatkach i surówkach.
Z tego artykułu dowiesz się:
Sałatka z makaronem ryżowym
Sałatka z makaronem ryżowym i ogórkiem
Lekkość i oryginalny smak sałatki z makaronem ryżowym zyskują dzięki połączeniu ogórka i makaronu ryżowego, który jest oryginalnym i niezwykle smacznym składnikiem sałatek. Stanowi on pośrednią formę pomiędzy klasycznym ryżem a zwykłym makaronem kupowanym w sklepie.
Składniki potrzebne do wykonania sałatki z makaronem ryżowym:
- 250 g makaronu ryżowego,
- 3 ogórki,
- majonez,
- koper,
- sól i pieprz.
Jak zrobić tę pyszną sałatkę?
- Wykonanie sałatki nie należy do trudnych, wystarczy ugotować makaron ryżowy. W zależności od tego, który wybierzemy, będzie on potrzebował od 3 do 7 minut. Po ugotowaniu makaron odcedzamy i studzimy.
- Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę, a następnie dodajemy do ugotowanego makaronu ryżowego.
- Koperek drobno siekamy i dodajemy do sałatki.
- Całość mieszamy z dodatkiem 3-4 łyżek majonezu i doprawiamy solą i pieprzem.
Wskazówki:
Do sałatki z makaronem ryżowym można również dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, która doda jej walorów estetycznych.
Sałatka jest bardzo szybka w wykonaniu, dlatego może stanowić wybawienie, gdy otrzymujemy informację, że za godzinę lub dwie, odwiedzą nas goście. Warto mieć awaryjne opakowanie makaronu ryżowego ukryte głęboko w szafce.
Smaczna i lekka sałatka z makaronem ryżowym i kurczakiem wędzonym
Kolejny przepis to propozycja dla osób dbających o zdrowie i prawidłową masę ciała. Składniki sałatki to wyłącznie zdrowe i niskokaloryczne produkty, które będą się pięknie prezentować na stole, a do tego będą dobrze smakować. Ta dobra i nieskomplikowana sałatka, może się sprawdzić zarówno jako pomysł na zdrową kolację, jak i danie podane na imprezie ze znajomymi.
Składniki na sałatkę:
- 250 g makaronu ryżowego,
- 1 ogórek długi,
- 1 wędzony filet z kurczaka,
- 1 puszka kukurydzy konserwowej,
- ½ papryki czerwonej,
- 1 łyżka majonezu,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- sól i pieprz do smaku.
Dokładny przepis na to, jak zrobić sałatkę:
- Makaron ryżowy gotujemy w osolonej wodzie przez około 3-4 minuty. Następnie odcedzamy go i czekamy, aż wystygnie.
- Ogórek myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę, a następnie dodajemy do makaronu.
- Wędzony filet z kurczaka kroimy w kostkę i dodajemy do reszty składników.
- Kukurydzę odcedzamy i dodajemy zawartość puszki do sałatki.
- Pół papryki kroimy w kostkę.
- W szklance lub niewielkiej miseczce mieszamy majonez i jogurt, a następnie powstały sos dodajemy do sałatki. Całość dokładnie mieszamy, doprawiając wcześniej solą i pieprzem.
Wskazówki:
Jako dodatkowy składnik można również dodać żółty ser, który doskonale skomponuje się z filetem wędzonym.
Ta smaczna sałatka doskonale sprawdzi się podczas niezobowiązujących spotkań ze znajomymi, dla których ważny jest zdrowy tryb życia. Sałatkę polubią również dzieci, które zaciekawione innym składnikiem, będą zachęcone do wypróbowania nowego smaku.
Prosta sałatka z makaronem ryżowym
Prosta sałatka warstwowa z makaronem ryżowym i tuńczykiem
Tuńczyk pasuje do większości dań w tym do sałatek. Osoby, które nie przeraża smak ryby w sałatce, powinny wypróbować ten ciekawy przepis, który zostanie zamieszczony poniżej. Sałatka jest bardzo dobra i prosta, a jej wykonanie nie jest czasochłonne.
Składniki potrzebne do wykonania sałatki:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
- 200 g makaronu ryżowego,
- 1 puszka kukurydzy,
- 2 czerwone cebule,
- 5 ogórków konserwowych,
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 3 łyżki majonezu,
- pół główki sałaty lodowej,
- 2 ząbki czosnku,
- puszka czerwonej fasoli,
- sól i pieprz do smaku.
Jak zrobić sałatkę?
- Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. Następnie połowę makaronu wyłożyć na spodzie wysokiej salaterki.
- Kukurydzę odcedzić, ułożyć na makaronie.
- Tuńczyka dobrze odsączamy i kładziemy jako trzecią warstwę na kukurydzy.
- Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę, a następnie kładziemy ją na tuńczyku.
- Resztę makaronu ryżowego umieszczamy w salaterce na warstwie cebuli.
- Ogórki kroimy w kostkę i układamy na makaronie ryżowym.
- Czerwoną fasolę odsączamy z zalewy i tworzymy z niej kolejną warstwę sałatki.
- W osobnym naczyniu mieszamy majonez i jogurt, przeciskamy czosnek przez praskę i wszystkie składniki mieszamy, tworząc przepyszny sos czosnkowy. Do smaku dodajemy sól i pieprz.
- Sos czosnkowy wylewamy na fasolkę czerwoną. Na wierzchu układamy drobno podartą sałatę lodową, uzyskując ciekawe i zielone zwieńczenie sałatki.
Wskazówki:
Sałatkę należy wykonać na 2-3 godziny przed podaniem, tak aby sos mógł nabrać mocy i żeby składniki były dobrze schłodzone.
Sałatka prezentuje się niezwykle ciekawie i nie wymaga zbyt dużego zaangażowania. Warto rozważyć jej wykonanie, ponieważ jest nie tylko dobra, ale i reprezentatywna. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na sałatkę z makaronem ryżowym i szynką.
Orientalna sałatka z krewetkami i makaronem ryżowym
To sałatka dla wielbicieli owoców morza. Jej oryginalny wygląd zachwyci gości. Sałatka idealnie nadaje się podana jako danie obiadowe z kieliszkiem wina. Dlatego też doskonale sprawdzi się jako danie główne wykwintnej i uroczystej kolacji. Niewątpliwie osoba zaproszona na takie spotkanie i poczęstowana tym wytwornym daniem będzie pod ogromnym wrażeniem.
Składniki na sałatkę:
- kilka pomidorków koktajlowych,
- 100 g makaronu ryżowego długie nitki,
- 1 ogórek zielony,
- 10 sztuk krewetek,
- 1 papryka czerwona,
- 2 łyżki pestek dyni,
- pół pęczka szczypiorku.
Składniki potrzebne do wykonania sosu:
- 1 łyżka sosu sojowego,
- sok z jednej cytryny,
- 2 łyżki cukru,
- 4 łyżki octu ryżowego.
Sposób przygotowania:
- Makaron ryżowy przecinamy na pół nożycami. Jest to zabieg konieczny z uwagi na jego długość. Gotujemy zgodnie z zaleceniami opisanymi na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy i studzimy.
- Krewetki rozmrażamy, delikatnie nacinamy ich grzbiet i ściągamy pancerz. Ważne jest również usunięcie ciemnego jelita. Każdą krewetkę dokładnie osuszamy.
- Do rondelka dodajemy wszystkie składniki na sos, oprócz sosu sojowego i wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy przez około 2 minuty.
- Krewetki dodajemy do sosu i gotujemy je z każdej strony około minutę maksymalnie 2 minuty.
- Makaron ryżowy rozdzielamy na dwa talerze.
- Ogórek i paprykę czerwoną kroimy w kostkę i rozkładamy po równo na każdym talerzu.
- Krewetki układamy na wierzchu i rozdzielamy sos tak, aby polane były dwie porcje sałatki.
- Na koniec, na suchej patelni prażymy pestki dyni i posypujemy nimi sałatkę.
- Opcjonalnie dodajemy pokrojony szczypiorek i wykańczamy nim potrawę.
Wskazówki:
Jeśli nie mamy szczypiorku, możemy zastąpić go pietruszką, kolendrą lub świeżą bazylią.
Sałatka wyśmienicie wygląda i równie dobrze smakuje. Jej wykonanie nie zajmuje zbyt dużo czasu, dlatego można zrobić z niej niezwykle wykwintne danie, jak i sposób na szybką i smaczną kolację.
Ciekawa sałatka z paluszkami krabowymi
Kolejna odsłona orientalnych smaków, które pozwolą na odkrycie nowych i ciekawych połączeń. Wielbiciele paluszków krabowych na pewno będą zachwyceni pomysłem na smaczną sałatkę, którą można zrobić na uczczenie weekendu ze znajomymi.
Składniki na sałatkę:
- 1 opakowanie makarony ryżowego nitki,
- 1 opakowanie paluszków krabowych surimi,
- 1 ogórek długi,
- 3 jajka,
- pęczek rzodkiewek,
- pęczek szczypiorku,
- 1 puszka kukurydzy konserwowej.
Składniki potrzebne do wykonania sosu:
- 4 łyżki majonezu,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz,
- ½ łyżeczki cukru.
Sposób wykonania:
- Makaron gotuje
- my zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Przed włożeniem do wrzątku możemy przyciąć go nożyczkami. Ewentualnie można pominąć ten etap i pokroić makaron po ugotowaniu i wystudzeniu.
- Odpowiednio wcześniej należy rozmrozić paluszki krabowe, a później dość cienko je pokroić.
- Kukurydzę odsączamy i dodajemy do makaronu i paluszków krabowych.
- Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę.
- Jajka gotujemy na twardo, czekamy aż wystygną i kroimy je w kostkę.
- Rzodkiewkę myjemy, pozbywamy się korzeni i liści, a następnie drobno kroimy.
- Szczypiorek drobno kroimy i dodajemy do reszty składników.
- Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
- Do sałatki dodajemy sól, pieprz jogurt i majonez. Wszystko dokładnie mieszamy.
Wskazówki:
Sałatka jest łatwa i szybka w przygotowaniu, jednak dla usprawnienia pracy warto wcześniej ugotować makaron i odmrozić paluszki krabowe.
Do sałatki można dodać również cebulę posiekaną w kostkę, ale warto przelać wrzątkiem przed dodaniem do sałatki.
Sałatka doskonale sprawdzi się podczas letnich imprez, które sprzyjają eksperymentom kuchennym. Można ją również zaproponować osobom, które nie do końca są przekonane do takich dodatków jak paluszki surimi.
Inne wydanie sałatki z szynką i ananasem
Klasyczna sałatka z szynką i ananasem jest bardzo lubiana i często serwowana podczas spotkań rodzinnych. Warto jednak ją troszeczkę odświeżyć i zaserwować w inny sposób, który będzie równie ciekawy, jak oryginalna wersja sałatki.
Składniki:
- opakowanie makaronu ryżowego,
- 1 puszka ananasa,
- 200 g szynki konserwowej,
- 1 papryka,
- 2 ogórki gruntowe,
- majonez,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Makaron ryżowy gotujemy zgodnie ze wskazówkami zawartymi na opakowaniu, odcedzamy i studzimy.
- Szynkę konserwową kroimy w kostkę i dodajemy do makaronu.
- Paprykę i ogórki również kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki.
- Ananasa odcedzamy na sitku i kroimy w kostkę, następnie dodajemy do reszty składników.
- Na końcu dodajemy 3-4 łyżki majonezu, sól i pieprz do smaku.
- Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do schłodzenia lub jemy od razu.
Wskazówki:
Ananas może być zastąpiony przez brzoskwinie w syropie. Oczywiście przed dodaniem do sałatki należy je odsączyć i pokroić.
Majonez można zastąpić jogurtem naturalnym, wtedy sałatka będzie miała mniej kalorii.
Sałatka z ananasem to świetny sposób na posprzątanie lodówki i wyczarowanie smacznej i oryginalnej kolacji dla całej rodziny.