Surówka do ryby - sprawdzone przepisy na surówki do dań z rybą
Dania z rybą dają wiele możliwości na stworzenie fantastycznych kombinacji smakowych. Choć zazwyczaj w naszych domach królują ryby smażone lub pieczone, to jednak wzbogacane są wspaniałymi surówkami, które nie tylko doskonale smakują, ale też pięknie wyglądają. Każdy z nas lubi, jak jego talerz wygląda wyjątkowo, nawet jeśli jest to zwykły codzienny obiad. Dlatego też poniżej znajdziecie kilka pomysłów na pyszne surówki obiadowe!
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z przepisami na sałatki i surówki.
Przepyszna obiadowa surówka do ryby z kiszonej kapusty
Każdy z nas wie, jak ważne dla naszego zdrowia są kiszonki. Dlatego warto przemycać je do naszych dań i tworzyć z nich, chociażby pyszne surówki.
Składniki:
- 300 g kapusty kiszonej,
- 1 jabłko,
- 1 marchew,
- 1 cebula,
- 1 łyżka cukru,
- sól,
- pieprz,
- 2 łyżki oleju.
Wykonanie:
- Kapustę kiszoną odciskamy, aby pozbyć się nadmiaru wody. Następnie kroimy ją dość drobno, tak żeby można ją było łatwo nabierać.
- Marchew i jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach.
- Cebulę drobno kroimy.
- Do surówki dodajemy olej, cukier, sól i pieprz. Wszystko razem mieszamy tak, żeby składniki się połączyły i odstawiamy surówkę do lodówki na około 2 godziny.
Wskazówki:
Surówka będzie równie smaczna bez cebuli, jednak nie warto z niej rezygnować.
Kapusta kiszona to idealny składnik na surówkę, którą można jeść o każdej porze roku. Do jej przygotowania nie trzeba zbyt wiele czasu i poradzą sobie z nią dzieci, które warto angażować w wykonywanie prostych czynności domowych.
Prosta surówka z młodej kapusty i jabłka
Młoda kapusta w połączeniu z jabłkiem to idealna surówka do ryby. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tę pyszną surówkę, to przepis znajdziesz poniżej.
Składniki:
- 300 g młodej kapusty,
- 1 jabłko,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżka octu,
- Sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Kapustę drobno siekamy lub ścieramy na tarce.
- Jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach.
- Do surówki dodajemy majonez, ocet i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
Ta pyszna surówka może być również doskonałym dodatkiem do dań mięsnych. Jej zaletą jest prostota i uniwersalność.
Sałatka z ogórków i papryki idealna na zimę i jako dodatek do ryby
Większość sałatek przygotowywanych na zimę, doskonale pasuje jako dodatek do ryb. Sałatka z ogórków i papryki jest bardzo prosta i doskonale sprawdzi się jako dodatek do smażonej ryby.
Składniki:
- 4 kg ogórków gruntowych,
- 2 duże czerwone papryki,
- 4 cebule,
- 6 ząbków czosnku,
- 3 łyżki soli.
Zalewa:
- 1 szklanka oleju,
- 4 szklanki wody,
- 1 i 1/2 szklanki cukru,
- 1 szklanka octu,
- 7 ziarenek ziela angielskiego,
- 6 listków laurowych.
Sposób przygotowania:
- Ogórki należy umyć i, pokroić w plastry. Pokrojone ogórki przekładamy do miski.
- Cebule obieramy i kroimy w pióra.
- Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w średniej grubości paski.
- Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.
- Wszystkie warzywa solimy i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie odsączamy warzywa z nadmiaru wody i przygotowujemy zalewę. Przełożyć do miski. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki, dodać do ogórków. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paseczki, przełożyć do miski. Warzywa posypać solą, dodać obrany i pokrojony w plasterki czosnek, wymieszać i odstawić na około godzinę.
- Składniki na zalewę łączymy ze sobą i doprowadzamy do wrzenia i zalewamy nią warzywa. Całość odstawiamy na około 2 godziny.
- Po upływie tego czasu przekładamy sałatkę do słoików i zakręcamy.
- Słoiki pasteryzujemy przez około 10 minut.
Sałatka nie jest zbyt trudna do wykonania, jednak jak nietrudno zauważyć potrzeba dużo czasu od momentu rozpoczęcia do chwili, w której wykonamy pasteryzację.
Idealna surówka do ryby smażonej z selera i jabłka
Miłośnicy selera z pewnością na pamięć znają przepis na wspaniałą surówkę z tego zdrowego i smacznego warzywa. Dlatego ten przepis kieruje do osób sceptycznie nastawionych, które chcą spróbować czegoś nowego i same nie wpadłabym na takie połączenie składników.
Składniki:
- ½ selera,
- 1 jabłko,
- ½ pomarańczy,
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki,
- łyżka rodzynek,
- 1 łyżka kwaśnej śmietany,
- 3 łyżki oleju,
- 1 łyżka majonezu,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Seler i jabłko myjemy i obieramy i ścieramy na tarce
- Wyciskamy sok z pomarańczy.
- Do selera i jabłka dodajemy posiekaną pietruszkę i rodzynki.
- Do całości dodajemy wcześniej wyciśnięty sok z pomarańczy, majonez, śmietanę i olej.
- Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem.
- Surówkę dobrze jest odstawić na godzinę w chłodne miejsce, a potem bez przeszkód można ją podać do przygotowanej smażonej lub pieczonej ryby. Zdecydowanie najlepiej będzie smakować z pieczonym pstrągiem. Mięso pstrąga jest bardzo delikatne, a surówka doda daniu charakteru i ciekawego smaku.
Sprawdź także ten artykuł z przepisami na surówkę z kapusty włoskiej.
Surówka do ryby pieczonej z czerwonej kapusty
Proste surówki są najlepsze dlatego, jeśli w lodówce nie mamy zbyt wielu składników, to bardzo często i tak możemy wyczarować pyszne danie. Tak samo jest z surówkami. Wykonanie tej surówki jest bardzo proste, a potrzebne są zaledwie 2 składniki, które każdy z nas ma w swoje lodówce.
Składniki:
- pół główki czerwonej kapusty,
- 1 marchewka,
- 3 łyżki majonezu,
- 2 łyżki octu,
- 1 łyżka cukru,
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
- Czerwoną kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach, podobnie postępujemy z marchewką.
- Dodajemy ocet, majonez cukier i przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Surówkę odstawiamy do lodówki na około godzinę.
Zaletą tej surówki jest to, że można do niej dodać o wiele więcej składników i za każdym razem będzie smakować inaczej. Znakomicie sprawdzi się jako dodatek do pieczonego łososia i do smażonej miruny. Ta dobra i prosta surówka jest wspaniałym sposobem na odmienienie wizerunku waszych domowych dań.
Dobra surówka z jabłka i marchewki
Ta prosta surówka pasuje praktycznie do każdego dania, w tym do smażonej ryby. Idealnym połączeniem będzie smażona miruna lub dorsz, z młodymi ziemniaczkami i surówką z marchewki i jabłka. Jeśli nie wiesz jakie składniki będą potrzebne, to poniżej zamieszczamy listę produktów potrzebnych do wykonania surówki.
Składniki:
- 1 jabłko,
- 2 marchewki,
- ½ kubka małej śmietany
- 1 łyżka cukru.
Wykonanie:
- Jabłko i marchew myjemy, obieramy i ścieramy na tarce.
- Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach a jabłko na grubych.
- Dodajemy cukier i śmietanę, a następnie wszystko dokładnie mieszamy.
Żeby surówka nabrała mocy, trzeba odstawić ją na jakieś 30 minut.
Surówka z pora i jabłka
Kolejną propozycją, która również pasuje do dań rybnych, jest surówka z pora i jabłka. To smaczna surówka jest najlepsza na chłodne jesienne dni, jednak bez przeszkód można ją zrobić o każdej porze roku.
Składniki:
- 1 por,
- 1 jabłko,
- mały kawałek białej kapusty,
- 2 łyżki śmietany,
- 2 łyżki majonezu,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Kapustę szatkujemy bardzo drobno lub ścieramy ją na tarce.
- Por drobno kroimy.
- Jabłko obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
- Dodajemy śmietanę, majonez i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.
Ta wspaniała surówka jest dobra do wszystkich rodzajów ryb. Można ją podać do ryby pieczonej, jak i do ryby smażonej. Po zrobieniu jej warto odstawić ją na 30 minut. Najlepsza będzie, gdy zostanie schłodzona.
Sałatka z kapusty pekińskiej z serem feta
Jeśli nie wiesz jakie surówki można przygotować jako dodatek do ryb, to ta propozycja będzie doskonałym wyborem. Surówka jest bardzo prosta w przygotowaniu, a jej ogromnym atutem jest to, że można dokładnie posprzątać lodówkę, dobierając do niej składniki.
Składniki:
- ½ główki kapusty pekińskiej,
- 10 pomidorków koktajlowych,
- 30 g sera feta,
- 10 oliwek zielonych,
- ½ czerwonej cebuli,
- ½ papryki czerwonej,
- majonez,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Kapustę pekińską kroimy bardzo drobno.
- Do kapusty dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i oliwki.
- Czerwoną cebulę kroimy w cienkie pióra.
- Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w cienkie paski.
- Na koniec dodajemy ser feta pokrojony w kostkę.
- Całość mieszamy z majonezem i przyprawami.
Sałatka jest gotowa do spożycia od razu po jej przygotowaniu. Jeśli mamy rozpoczętą puszkę kukurydzy, to również możemy dodać ją jako kolejny składnik.
Klasyczna ćwikła z chrzanem idealna do ryby
Jeśli szukasz surówki idealnej do ryby, to ćwikła będzie idealna. Choć z pewnością każdy zna przepis na ten obiadowy dodatek, to jednak nie sposób pominąć klasykę gatunku i nie wspomnieć o niej. Dlatego też poniżej podstawowy przepis na ćwikłę, która doskonale współgra z panierowana smażoną rybą.
Składniki:
- 1 kg buraków,
- 1 średnia laska chrzanu, lub 2-3 łyżki chrzanu ze słoika,
- 4 łyżki cukru,
- 2 łyżki octu,
- 1 łyżeczka soli.
Sposób przygotowania:
- Buraki myjemy i gotujemy około 1,5 h. Po lekkim ostygnięciu obieramy je i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Chrzan obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
- Dodajemy cukier, sól i ocet. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do schłodzenia.
Ćwikłę najlepiej wykonać dzień wcześniej, aby składniki dobrze się połączyły i żeby mogły się schłodzić. Można jej również zrobić więcej i zapasteryzować, aby w każdym dowolnym momencie mieć możliwość skorzystania z jej zapasów.