Przepyszna obiadowa surówka do ryby z kiszonej kapusty

Każdy z nas wie, jak ważne dla naszego zdrowia są kiszonki. Dlatego warto przemycać je do naszych dań i tworzyć z nich, chociażby pyszne surówki.

Składniki:

  • 300 g kapusty kiszonej,
  • 1 jabłko,
  • 1 marchew,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka cukru,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki oleju.

Wykonanie:

  1. Kapustę kiszoną odciskamy, aby pozbyć się nadmiaru wody. Następnie kroimy ją dość drobno, tak żeby można ją było łatwo nabierać.
  2. Marchew i jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach.
  3. Cebulę drobno kroimy.
  4. Do surówki dodajemy olej, cukier, sól i pieprz. Wszystko razem mieszamy tak, żeby składniki się połączyły i odstawiamy surówkę do lodówki na około 2 godziny.

Wskazówki:

Surówka będzie równie smaczna bez cebuli, jednak nie warto z niej rezygnować.

Kapusta kiszona to idealny składnik na surówkę, którą można jeść o każdej porze roku. Do jej przygotowania nie trzeba zbyt wiele czasu i poradzą sobie z nią dzieci, które warto angażować w wykonywanie prostych czynności domowych.

Prosta surówka z młodej kapusty i jabłka

Młoda kapusta w połączeniu z jabłkiem to idealna surówka do ryby. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tę pyszną surówkę, to przepis znajdziesz poniżej.

Składniki:

  • 300 g młodej kapusty,
  • 1 jabłko,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka octu,
  • Sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę drobno siekamy lub ścieramy na tarce.
  2. Jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach.
  3. Do surówki dodajemy majonez, ocet i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny.

Ta pyszna surówka może być również doskonałym dodatkiem do dań mięsnych. Jej zaletą jest prostota i uniwersalność.

Sałatka z ogórków i papryki idealna na zimę i jako dodatek do ryby

Większość sałatek przygotowywanych na zimę, doskonale pasuje jako dodatek do ryb. Sałatka z ogórków i papryki jest bardzo prosta i doskonale sprawdzi się jako dodatek do smażonej ryby.

Składniki:

  • 4 kg ogórków gruntowych,
  • 2 duże czerwone papryki,
  • 4 cebule,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 3 łyżki soli.

Zalewa:

  • 1 szklanka oleju,
  • 4 szklanki wody,
  • 1 i 1/2 szklanki cukru,
  • 1 szklanka octu,
  • 7 ziarenek ziela angielskiego,
  • 6 listków laurowych.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki należy umyć i, pokroić w plastry. Pokrojone ogórki przekładamy do miski.
  2. Cebule obieramy i kroimy w pióra.
  3. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w średniej grubości paski.
  4. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.
  5. Wszystkie warzywa solimy i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie odsączamy warzywa z nadmiaru wody i przygotowujemy zalewę. Przełożyć do miski. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki, dodać do ogórków. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paseczki, przełożyć do miski. Warzywa posypać solą, dodać obrany i pokrojony w plasterki czosnek, wymieszać i odstawić na około godzinę.
  6. Składniki na zalewę łączymy ze sobą i doprowadzamy do wrzenia i zalewamy nią warzywa. Całość odstawiamy na około 2 godziny.
  7. Po upływie tego czasu przekładamy sałatkę do słoików i zakręcamy.
  8. Słoiki pasteryzujemy przez około 10 minut.

Sałatka nie jest zbyt trudna do wykonania, jednak jak nietrudno zauważyć potrzeba dużo czasu od momentu rozpoczęcia do chwili, w której wykonamy pasteryzację.

Idealna surówka do ryby smażonej z selera i jabłka

Miłośnicy selera z pewnością na pamięć znają przepis na wspaniałą surówkę z tego zdrowego i smacznego warzywa. Dlatego ten przepis kieruje do osób sceptycznie nastawionych, które chcą spróbować czegoś nowego i same nie wpadłabym na takie połączenie składników.

Składniki:

  • ½ selera,
  • 1 jabłko,
  • ½ pomarańczy,
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki,
  • łyżka rodzynek,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 łyżka majonezu,
  •  sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Seler i jabłko myjemy i obieramy i ścieramy na tarce
  2. Wyciskamy sok z pomarańczy.
  3. Do selera i jabłka dodajemy posiekaną pietruszkę i rodzynki.
  4. Do całości dodajemy wcześniej wyciśnięty sok z pomarańczy, majonez, śmietanę i olej.
  5. Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem.
  6. Surówkę dobrze jest odstawić na godzinę w chłodne miejsce, a potem bez przeszkód można ją podać do przygotowanej smażonej lub pieczonej ryby. Zdecydowanie najlepiej będzie smakować z pieczonym pstrągiem. Mięso pstrąga jest bardzo delikatne, a surówka doda daniu charakteru i ciekawego smaku.

Sprawdź także ten artykuł z przepisami na surówkę z kapusty włoskiej.

Surówka do ryby pieczonej z czerwonej kapusty

Proste surówki są najlepsze dlatego, jeśli w lodówce nie mamy zbyt wielu składników, to bardzo często i tak możemy wyczarować pyszne danie. Tak samo jest z surówkami. Wykonanie tej surówki jest bardzo proste, a potrzebne są zaledwie 2 składniki, które każdy z nas ma w swoje lodówce.

Składniki:

  • pół główki czerwonej kapusty,
  • 1 marchewka,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki octu,
  • 1 łyżka cukru,
  • sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:

  1. Czerwoną kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach, podobnie postępujemy z marchewką.
  2. Dodajemy ocet, majonez cukier i przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Surówkę odstawiamy do lodówki na około godzinę.

Zaletą tej surówki jest to, że można do niej dodać o wiele więcej składników i za każdym razem będzie smakować inaczej. Znakomicie sprawdzi się jako dodatek do pieczonego łososia i do smażonej miruny. Ta dobra i prosta surówka jest wspaniałym sposobem na odmienienie wizerunku waszych domowych dań.

Surówka na talerzu z rybą
Smaczna surówka do ryby, a także najlepsze przepisy na surówkę na obiad

Dobra surówka z jabłka i marchewki

Ta prosta surówka pasuje praktycznie do każdego dania, w tym do smażonej ryby. Idealnym połączeniem będzie smażona miruna lub dorsz, z młodymi ziemniaczkami i surówką z marchewki i jabłka. Jeśli nie wiesz jakie składniki będą potrzebne, to poniżej zamieszczamy listę produktów potrzebnych do wykonania surówki.

Składniki:

  • 1 jabłko,
  • 2 marchewki,
  • ½ kubka małej śmietany
  • 1 łyżka cukru.

Wykonanie:

  1. Jabłko i marchew myjemy, obieramy i ścieramy na tarce.
  2. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach a jabłko na grubych.
  3. Dodajemy cukier i śmietanę, a następnie wszystko dokładnie mieszamy.

Żeby surówka nabrała mocy, trzeba odstawić ją na jakieś 30 minut.

Surówka z pora i jabłka

Kolejną propozycją, która również pasuje do dań rybnych, jest surówka z pora i jabłka. To smaczna surówka jest najlepsza na chłodne jesienne dni, jednak bez przeszkód można ją zrobić o każdej porze roku.

Składniki:

  • 1 por,
  • 1 jabłko,
  • mały kawałek białej kapusty,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 2 łyżki majonezu,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę szatkujemy bardzo drobno lub ścieramy ją na tarce.
  2. Por drobno kroimy.
  3. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
  4. Dodajemy śmietanę, majonez i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.

Ta wspaniała surówka jest dobra do wszystkich rodzajów ryb. Można ją podać do ryby pieczonej, jak i do ryby smażonej. Po zrobieniu jej warto odstawić ją na 30 minut. Najlepsza będzie, gdy zostanie schłodzona.

Sałatka z kapusty pekińskiej z serem feta

Jeśli nie wiesz jakie surówki można przygotować jako dodatek do ryb, to ta propozycja będzie doskonałym wyborem. Surówka jest bardzo prosta w przygotowaniu, a jej ogromnym atutem jest to, że można dokładnie posprzątać lodówkę, dobierając do niej składniki.

Składniki:

  • ½ główki kapusty pekińskiej,
  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • 30 g sera feta,
  • 10 oliwek zielonych,
  • ½ czerwonej cebuli,
  • ½ papryki czerwonej,
  • majonez,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę pekińską kroimy bardzo drobno.
  2. Do kapusty dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i oliwki.
  3. Czerwoną cebulę kroimy w cienkie pióra.
  4. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w cienkie paski.
  5. Na koniec dodajemy ser feta pokrojony w kostkę.
  6. Całość mieszamy z majonezem i przyprawami.

Sałatka jest gotowa do spożycia od razu po jej przygotowaniu. Jeśli mamy rozpoczętą puszkę kukurydzy, to również możemy dodać ją jako kolejny składnik.

Klasyczna ćwikła z chrzanem idealna do ryby

Jeśli szukasz surówki idealnej do ryby, to ćwikła będzie idealna. Choć z pewnością każdy zna przepis na ten obiadowy dodatek, to jednak nie sposób pominąć klasykę gatunku i nie wspomnieć o niej. Dlatego też poniżej podstawowy przepis na ćwikłę, która doskonale współgra z panierowana smażoną rybą.

Składniki:

  • 1 kg buraków,
  • 1 średnia laska chrzanu, lub 2-3 łyżki chrzanu ze słoika,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 łyżki octu,
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Buraki myjemy i gotujemy około 1,5 h. Po lekkim ostygnięciu obieramy je i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  2. Chrzan obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  3. Dodajemy cukier, sól i ocet. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do schłodzenia.

Ćwikłę najlepiej wykonać dzień wcześniej, aby składniki dobrze się połączyły i żeby mogły się schłodzić. Można jej również zrobić więcej i zapasteryzować, aby w każdym dowolnym momencie mieć możliwość skorzystania z jej zapasów.

ikona podziel się Przekaż dalej