Surówka na grilla z kapusty pekińskiej

Do tej pory używałaś mix sałat do sałatek grillowych? Teraz możesz sprawdzić ciekawą surówkę z kapusty pekińskiej, która jest pyszna, szybka i łatwa w przygotowaniu. Do jej przygotowania nie potrzeba zbyt wiele czasu, a do tego można ją przygotować na ostatnią chwilę.

Składniki:

  • mała kapusta pekińska,
  • pół puszki kukurydzy,
  • ½ czerwonej papryki,
  • ½ zielonej papryki,
  • 200 g sera mozzarella (kulka),
  • 1 cebula czerwona,
  • 10 pomidorków koktajlowych.

Składniki na sos:

  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżeczka cukru lub miodu,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 3 łyżki oleju,
  • 3 łyżki wody.

Wykonanie sałatki:

  1. Kapustę pekińską bardzo drobno kroimy lub ścieramy na szatkownicy.
  2. Kukurydzę odsączamy z zalewy i dodajemy do kapusty pekińskiej.
  3. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych.
  4. Ser mozzarella odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę.
  5. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół i dodajemy do sałatki.
  6. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w cienkie pióra lub w niewielką kostkę, w zależności od upodobania.
  7. Składniki na sos mieszamy w osobnym naczyniu pamiętając, żeby wycisnąć sok z cytryny. Całość odstawiamy na 10-15 min, a następnie dodajemy do surówki i wszystko dokładnie mieszamy.

Wskazówki:

Surówka z kapusty pekińskiej będzie trwalsza niż sałaty lodowe i jej podobne, dlatego podczas upałów to kapustę pekińską warto wybierać, ponieważ dłużej zachowa świeżość.

Surówka z kapusty pekińskiej to doskonały sposób na szybką i smaczną przekąskę, która będzie wspaniałym dopełnieniem dań z grilla, ale nie tylko. Surówka z kapusty pekińskiej sprawdzi się również do dań obiadowych.

Surówka na grilla z kiszonej kapusty

Ryby z grilla doskonale pasują do surówki z kiszonej kapusty. Choć większość osób uważa, że jest to surówka zimowa, to w tym przypadku należy dla niej zrobić wyjątek. Surówka z kiszonej kapusty to prawdziwa bomba witaminowa, a do tego oryginalny dodatek do dań mięsnych. To bardzo tania i pyszna surówka, którą warto wziąć pod uwagę, planując posiłki i dodatki do grilla. Przepis oczywiście znajdziecie poniżej.

Składniki:

  • 1 marchewka,
  • 500 g kapusty kiszonej,
  • 1 jabłko,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę odciskamy i drobno kroimy.
  2. Obieramy marchewkę i ścieramy ją na tarce.
  3. Cebule obieramy i bardzo drobno kroimy, a następnie dodajemy ją do wcześniej przygotowanych składników.
  4. Obieramy jabłko i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  5. Dodajemy do surówki resztę składników i wszystko dokładnie mieszamy, a następnie wkładamy do lodówki na około 2 godziny.

Wskazówki:

Surówkę z kapusty kiszonej można zrobić nawet dzień wcześniej, o ile po umieszczeniu jej w lodówce\, przykryjemy ją aby wierzchnia część surówki nie wyschła.

Surówka z kiszonej kapusty to wspaniały dodatek do pieczonego pstrąga, ale nie tylko. Miłośnicy grillowanej kaszanki również docenią to niecodzienne połączenie. Ta tania i łatwa surówka do grilla będzie świetnym dodatkiem również do dań obiadowych. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na surówkę z młodej kapusty.

Surówka na grilla z kalafiora

Masz w lodówce główkę kalafiora i nie przychodzi Ci do głowy żaden pomysł na jej wykorzystanie. To wspaniale się składa, ponieważ świeży kalafior idealnie nadaje się jako główny składnik surówki do grilla. Nie każdy wie, że kalafior można jeść bez obróbki termicznej. Taka forma pozwala na zachowanie większej ilości witamin i przynosi nowe doznania smakowe.

Składniki:

  • ½ główki dużego kalafiora,
  • pół pęczka koperku,
  • 1 mały jogurt naturalny,
  • 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz.
Kalafiorowa surówka na grilla
Surówka na grilla z kalafiorem, a także najlepsze przepisy na sałatkę na grilla

Sposób przygotowania:

  1. Surowy kalafior myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  2. Na deseczce do krojenia drobno siekamy koperek i mieszamy go ze startym kalafiorem.
  3. Dodajemy również przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Całość łączymy z jogurtem i przyprawami.

Wskazówki:

Do kalafiora można dodać również pół startego jabłka i 1 średnią marchewkę, wówczas uzyskamy lekko kwaśny smak, co również jest bardzo ciekawym połączeniem.

Surówka z kalafiora to doskonały sposób na nową i ciekawą surówkę. Przepis nie jest pracochłonny, nie wymaga również posiadania wielu składników, jednak warto wykonać go około 30 min przed planowanym grillem, tak aby składniki miały szansę się połączyć. Najlepsza surówka grillowa to zdecydowanie surówka z kalafiora.

Grillowa surówka z czarnej rzepy

Sezon na czarną rzepę już blisko i warto wiedzieć, jak wykorzystać to ciekawe warzywo. Jak wiadomo, gdy w grę wchodzi czas, ważny jest prosty przepis, który można wykonać w bardzo prosty i szybki sposób.

Składniki:

  • średnie czarne rzepy,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka śmietany,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka octu,
  • 2 łyżki siekanego koperku,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki cukru.

Zastanawiasz się jak zrobić surówkę?

  1. Rzepę myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  2. Koper drobno kroimy i dodajemy do kalarepy.
  3. Do powyższych składników dodajemy jogurt, śmietanę i resztę składników. Wszystko dokładnie mieszamy, aż składniki stworzą spójną całość.
  4. Surówkę możemy podać od razu do obiadu albo odczekać 30 minut, aby składniki mogły się lepiej połączyć.

Wskazówki:

Wybierając rzepę, powinniśmy selekcjonować najlepsze okazy. Niejednokrotnie większe sztuki są stare i twarde, a przez to stają się niesmaczne, dlatego uważnie dobierajmy rzepę. Najlepsze będą średnie okazy.

Ta surówka to wspaniały pomysł na przekąskę będącą dodatkiem do dań z grilla. Dlatego planując przyjęcie uwieńczone grillem, pamiętajmy o doborze odpowiedniej surówki.

ikona podziel się Przekaż dalej