Surówka z czarnej rzepy - sprawdzone przepisy, sposób przygotowania, porady
Masz już dość ciągle takich samych surówek do obiadu? Cały czas robisz ten sam zestaw i nie wiesz, jak możesz zmienić dodatki do surówki tak, żeby stworzyły nowy, ciekawy smak? W takim razie koniecznie musisz spróbować nowego składnika, jakim jest czarna rzepa. Nie wiesz, jak zrobić z niej pyszną surówkę? Poniżej znajdziesz kilka ciekawych przepisów, które sprawią, że Twoja rodzina pokocha nowe zestawienia smakowe, a Ty staniesz się gwiazdą we własnej kuchni.
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o sałatkach i surówkach.
Przepyszna surówka z czarnej rzepy i jabłka
Czarna rzepa to wspaniałe warzywo zasobne w wiele substancji odżywczych. Niewiele osób mimo posiadanej wiedzy, decyduje się na wykorzystanie jej w swojej kuchni. Głównym powodem jest strach i brak pomysłu na przygotowanie surówki. Sposobów na jej wykorzystanie jest wiele i są one zazwyczaj niezwykle proste. Przepis na surówkę z czarnej rzepy i jabłka znajdziesz poniżej.
Składniki:
- 2 bulwy czarnej rzepy,
- 1 jabłko,
- 1 mała śmietana 18%,
- łyżeczka cukru.
Sposób wykonania:
Rzepę i jabłko myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do startych składników dodajemy śmietanę i cukier. Całość mieszamy i pozostawiamy na 30 min, tak aby cukier mógł się rozpuścić.
Wskazówki:
Ciekawym dodatkiem do surówki może być również marchewka, która pasuje zarówno do rzepy, jak i do jabłka.
Ta prosta i szybka surówka, będzie ulubionym dodatkiem do obiadów. Szczególnie dzieci docenią jej pyszny i oryginalny smak. Surówka będzie wspaniała zarówno do mięsa drobiowego, jak i wieprzowego. Sprawdzi się jako dodatek do obiadów podawanych w ciągu tygodnia, ale nie tylko.
Szybka surówka z czarnej rzepy i rodzynek
Zawsze chciałaś zrobić surówkę, która będzie wyglądała jak te podawane w restauracji? Teraz masz taką możliwość, wystarczy, że wykorzystasz ten przepis, a będziesz mogła cieszyć się fantastyczną surówką, której smak będzie taki sam jak tej, którą tak często jesz podczas wizyt w swojej ulubionej restauracji.
Składniki:
- 3 łyżki rodzynek,
- 2 bulwy czarnej rzepy,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%.
Zastanawiasz się, jak zrobić surówkę?
Do przygotowania surówki będzie potrzebna większa miska i tarka. Czarną rzepę ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy śmietanę. Na samym końcu dodajemy rodzynki i wkładamy surówkę do lodówki na około godzinę. Po tym czasie jeszcze raz mieszamy całość i możemy podać surówkę do obiadu.
Wskazówki:
Jeśli wolisz słodkie smaki, to w trakcie robienia surówki możesz dodać łyżeczkę cukru, jednak musisz pamiętać, że rodzynki są słodkim dodatkiem i nie warto przesadzać z dodatkową dawką słodyczy.
Ta słodka surówka to doskonały dodatek do obiadów, ale również świetny pomysł na przekąskę w ciągu dnia. Gotową surówkę możemy umieścić w pojemniku i wziąć ze sobą do szkoły lub do pracy. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na surówkę z młodej kapusty.
Surówka z czarnej rzepy, marchewki i pora
Kolejnym ciekawym pomysłem na wykorzystanie czarnej rzepy, będzie zestawienie jej z marchewką i porem. To niecodzienne połączenie idealnie będzie pasować do smażonych mięs takich jak kotlet schabowy i panierowana ryba smażona. Surówka będzie się dobrze komponować z lekkimi mięsami duszonymi. Tak naprawdę to jeden z dodatków, który pasuje do większości dań obiadowych. Przepis na surówkę z czarnej rzepy znajdziesz poniżej.
Składniki:
- dwie bulwy czarnej rzepy,
- 1 marchewka,
- 3 łyżki majonezu,
- 1 por,
- 2 łyżki śmietany,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania surówki:
- Czarną rzepę myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Marchew myjemy, obieramy i również ścieramy na tarce.
- Pora oczyszczamy i kroimy w cienkie paseczki.
- Do pokrojonych składników dodajemy majonez i śmietanę.
- Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
Wskazówki:
Lubisz słodsze smaki? Dodaj do surówki odrobinę cukru i 2 łyżki soku z cytryny, a uzyskasz nowy o wiele ciekawszy smak.
Nie masz pomysłu, z czym zestawić surówkę z czarnej rzepy? Ciekawym pomysłem mogą być pieczone udka i młode ziemniaki z koperkiem. Czarna rzepa to warzywo, które będzie odpowiednie do wszystkich rodzajów mięs i do dań jarskich. Surówkę można podać z majonezem, ale jeśli nie mamy go akurat w lodówce, to śmietana będzie zupełnie wystarczająca.
Bardzo dobra surówka z kalafiora z dodatkiem czarnej rzepy
Zastanawiasz się, co można zrobić z kalafiora? To doskonała baza do surówki, a pysznym dodatkowym składnikiem może być czarna rzepa, która doskonale sprawdzi się w roli dopełnienia surówki. Ogromną zaletą tego dodatku do obiadu jest to, że nie wymaga dużego nakładu czasu i można ją zrobić tuż przed podaniem dania głównego.
Składniki:
- 2 niewielkie marchewki,
- 1 duża czarna rzepa,
- ½ kalafiora,
- 2 łyżki śmietany,
- 3 łyżki majonezu,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce.
- Czarną rzepę myjemy i również ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Kalafior myjemy, osuszamy i drobno kroimy.
- Do podanych składników dodajemy majonez, śmietanę i wszystko doprawiamy do smaku.
- Surówkę dokładnie mieszamy i od razu jest gotowa do spożycia.
- Można się również pokusić o lekkie schłodzenie surówki. W ten sposób smaki lepiej się połączą.
Wskazówki:
Aby uzyskać lekko kwaśny smak, można pokusić się o dodanie odrobiny soku z cytryny, który doda lekkości surówce.
Ta niezwykła surówka z majonezem to doskonały sposób na wykorzystanie produktów z lodówki. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do codziennego obiadu, ale będzie też ciekawą opcją dla zaproszonych na wystawny obiad gości. Jeśli lubicie ciekawe smaki, to równie interesująca może okazać się surówka z kiszonych buraków. Obydwie surówki mogą tworzyć pyszny i zdrowy zestaw sałatkowy.
Nadal wahasz się i nie wiesz którą surówkę wybrać? Zacznij od najprostszego przepisu, a po jakimś czasie z chęcią wrócisz do innych pomysłów na surówkę. A może planujesz zrobić przyjęcie grillowe? W takim wypadku najlepszym przepisem na pyszną i smaczną surówkę, która będzie pasować do grillowanych potraw to surówka z czarnej rzepy, pora i jabłka.