Surówka z kalafiora - sprawdzone przepisy na smaczną surówkę kalafiorową
Każde warzywo jest wspaniałym źródłem witamin. Podobnie jest w przypadku kalafiora, który posiada wiele składników odżywczych. Warzywa jak wiadomo najlepiej jeść na surowo, ponieważ po obróbce termicznej tracą sporo wartości odżywczych. Jednak nie każdy lubi smak surowego kalafiora, dlatego warto przyrządzić go w taki sposób, aby wydobyć z niego jak najwięcej. Z pewnością wiele osób polubi przepyszne surówki, w których kalafior będzie głównym dodatkiem.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o sałatkach i surówkach.
Surówka z kalafiora i marchewki
Przepis na tę prostą i szybką surówkę jest banalnie prosty. Z reguły każdy ze składników powinien być pod ręką w naszym domu dlatego, jeśli masz średnią główkę kalafiora, to spróbuj zrobić tę ciekawą surówkę. Przed przygotowaniem należy dokładnie umyć wszystkie warzywa, w szczególności kalafior. Warzywo to posiada wiele nieregularnych powierzchni, dlatego po umyciu warto go osuszyć, lub odstawić na sito, aby woda sama odpłynęła.
Składniki:
- 1 średni kalafior,
- 1 marchewka,
- pęczek szczypiorku,
- 3 łyżki majonezu,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Kalafior i marchewkę trzeba dokładnie umyć.
- Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach.
- Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki i ścieramy na grubych oczkach lub drobno kroimy.
- Drobno kroimy szczypiorek.
- Do warzyw dodajemy majonez, jogurt naturalny, sok z cytryny i przyprawy.
Wskazówki:
Do surówki, zamiast soku z cytryny można dodać tarte jabłko, które sprawi, że surówka będzie miała ciekawszy smak.
Surówka z marchewki i tartego kalafiora na surowo to doskonały sposób na wykorzystanie pozostałości warzyw i stworzenia z nich potrawy, która będzie bardzo ciekawym dodatkiem do dań głównych. Bardzo podobna w wykonaniu i w przypadku doboru składników, jest surówka z selera, która jest równie smacznym dodatkiem do obiadu.
Surówka z kalafiora z dodatkiem koperku
Kolejnym pomysłem na wykorzystanie kalafiora, to klasyczna surówka, w której to białe i smaczne warzywo jest gwiazdą. Zaletą surówki jest to, że do jej przygotowania nie potrzeba zbyt wielu składników, a mimo to jest bardzo pyszna i nie jest nudna. Tak naprawdę uniwersalność przepisu to mocno strona tej surówki, bo można dodawać ulubione składniki według własnego uznania. Przepis na surówkę z kalafiora znajdziecie poniżej.
Składniki:
- mały kalafior,
- pół pęczka koperku,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego,
- 3 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Surowy kalafior ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Drobno kroimy koperek i mieszamy go ze startym kalafiorem.
- Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
- Dodajemy jogurt naturalny i przyprawy.
Wskazówki:
Możliwe jest również wykorzystanie śmietany lub majonezu, jednak jogurt naturalny zagwarantuje, że surówka będzie mieć niewiele kalorii. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na surówkę z rzepy.
Ta surówka ze świeżego i tartego kalafiora to wspaniały pomysł na dodatek do obiadu, który będzie zdrowy i smaczny. To idealne rozwiązanie również dla osób dbających o swoją sylwetkę, którym zależy na niskiej kaloryczności. Połączenie kalafiora z jogurtem naturalnym o niskiej zawartości tłuszczu to idealny sposób na zdrową i pyszną przekąskę. Słodką alternatywą może być sałatka z arbuzem, która będzie owocową odmianą i równie niskokalorycznym posiłkiem.
Surówka z kalafiora i ogórka
Wielbiciele lekkich sałatek na gorące dni, zachwyci przepis na surówkę z surowego kalafiora i pysznego ogórka. To idealny pomysł na danie w upalną i ciężką pogodę, podczas której gotowanie staje się bardzo problematyczne, a organizm domaga się lekkich potraw. Wystarczy dodatek w postaci ugotowanych młodych ziemniaków z koperkiem i pyszny obiad dla rodziny bez dodatku mięsa będzie gotowy.
Składniki:
- 1 surowy kalafior,
- 3 małe ogórki,
- odrobina posiekanego koperku,
- 4 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki majonezu,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Kalafior myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeśli ktoś nie posiada tarki, może kalafior bardzo drobno pokroić.
- Ogórki myjemy, obieramy i również ścieramy na tarce o grubych oczkach, ale umieszczamy je w osobnym naczyniu. Solimy i zostawiamy na 30 min. Po upływie tego czasu odsączamy wodę, która pojawiała się po zasoleniu ogórków.
- Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy do kalafiora i ogórków.
- Dodajemy majonez i przyprawy, całość dokładnie mieszamy.
Wskazówki:
Do surówki można również dodać posiekany szczypiorek, który sprawi, że surówka wizualnie będzie o wiele ciekawsza.
Nie miałeś okazji próbować kalafiora na surowo? Ta surówka sprawi, że przekonasz się do tej wersji warzywa, które większość woli poddać obróbce termicznej. Nie tylko gotowany kalafior może być smaczny, bo surowe warzywo również ma wiele zalet, którymi są bez wątpienia witaminy i substancje odżywcze.
Surówka z kalafiora i brokuła
Biało-zielona wspaniała surówka z tartego kalafiora i pysznego surowego brokuła musi zagościć na waszym stole. Jeśli nie wiesz jaką surówkę zrobić do obiadu, to połączenie brokuła i kalafiora będzie bardzo ciekawym zestawieniem. Wykonanie surówki jest bardzo proste i szybkie, a przepis znajduje się poniżej.
Składniki:
- 1 mały kalafior,
- 1 mały brokuł,
- 1 cebula,
- 10 rzodkiewek,
- 2 ogórki,
- 3 łyżki jogurtu,
- 2 łyżki majonezu,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Kalafior i brokuł dokładnie myjemy i osuszamy. Gdy obydwa warzywa będą już osuszone, możemy przystąpić do kolejnej części przygotowania sałatki. Ścieramy brokuła i kalafior na tarce o grubych oczkach.
- Obieramy cebule i drobno ją kroimy.
- Rzodkiewki myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
- Ogórki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Warzywa mieszamy z majonezem i jogurtem. Dodajemy przyprawy i jeszcze raz całość dokładnie mieszamy.
Wskazówki:
Surówka nie musi być mieszana z majonezem, zamiast niego można dodać więcej jogurtu naturalnego.
Świeżego kalafiora można przygotować na wiele ciekawych sposobów. Najłatwiejsze jest wykonanie z niego pysznej i lekkiej surówki, która będzie dopełnieniem drugiego dania. Może być też ciekawym sposobem na przygotowanie pysznego i niskokalorycznego śniadania.