Surówka z kalarepy - 3 przepisy na błyskawiczną i zdrową surówkę
Sezon na kalarepę właśnie się zaczyna, a wraz z nim przychodzą pytania o to, jak wykorzystać to zdrowe i pyszne warzywo. Pomysłów na wykorzystanie kalarepy jest wiele, ale najłatwiejszym i najsmaczniejszym sposobem jest przygotowanie surówki. Nie jest tajemnicą, że szczególnie dla dzieci jedzenie warzyw nie jest zbyt przyjemne, dlatego przemycenie dodatkowych witamin w postaci pysznie przygotowanej surówki będzie idealnym rozwiązaniem dla całej rodziny.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o sałatkach i surówkach.
Parę słów o kalarepie
Kalarepa to roślina dwuletnia. Należy do rodziny kapustowatych. W Polsce jest bardzo popularną rośliną i można ją kupić w dwóch gatunkach. Najczęściej wybierane są kalarepy o łodygach zielnych, jednak niektórzy preferują odmianę o fioletowym zabarwieniu. Kalarepa jest rośliną dwuletnią, jednak jeśli nie zależy nam na otrzymaniu nasion, to już pierwszego roku można zebrać plon. W innym przypadku należy ją osłonić na zimę, a w kolejnym roku po zakończonym kwitnieniu można będzie zebrać nasiona, które wykorzystamy w kolejnym roku.
Kalarepa jest rośliną dwuletnią. Rozmnażanie kalarepy można przeprowadzić z powodzeniem we własnym zakresie. Jeśli pierwszego roku roślina nie zostanie ścięta, ale osłonięta na zimę kompostem albo słomą, przezimuje i w następnym roku zakwitnie. Dojrzałe nasiona wystarczy zebrać, wysuszyć i na przyszłą wiosnę gotowe są do wysiewu.
Właściwości odżywcze i zdrowotne kalarepy
Kalarepa jest bardzo niedocenianym i często pomijanym warzywem. Niewiele osób ma świadomość, jak wiele zawiera witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Warzywo to polecane jest osobom, które obarczone są ryzykiem nowotworowym. Kalarepa zawiera indole i izotiocyjany, które zmniejszają ryzyko występowania tych chorób.
Kalarepa jest warzywem, które działa grzybobójczo i bakteriobójczo. Polecana jest osobom zmagającym się z problemami żołądkowymi. Ma też ogromny wpływ na utrzymanie dobrego wzroku z uwagi na zawartą w jej składzie luteinę.
Kalarepa to idealne warzywo dla osób, które się odchudzają, ponieważ jest bardzo niskokaloryczna i zawiera błonnik wspomagający redukcję tkanki tłuszczowej. Dlatego też bardzo wiele przepisów od dietetyków zawiera w składzie to warzywo. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na surówkę z rzepy.
Co z liśćmi kalarepy?
Standardowo zjadana jest część kulista, jednak jadalne są również liście, w których znajduje się bardzo dużo witaminy C, białko i wapń, żelazo, chlorofil. Dlatego też decydując się na zakup kalarepy, warto pomyśleć o tym, aby wykorzystać również jej liście. A można dodać je do sałatki lub do zupy. Oczywiście po wcześniejszym rozdrobnieniu. Dlatego też, jeśli kupujesz kalarepę, sprawdź, jak wyglądają jej liście i wybieraj te najzdrowsze okazy. Nie wyrzucaj liści kalarepy, tylko spraw, że będą smacznym dodatkiem Twojego dania obiadowego.
Przepyszna i prosta surówka z kalarepy
Kalarepę warto wprowadzić na stałe do diety całej rodziny z uwagi na jej dobroczynne właściwości. To smaczne warzywo można przegryzać również bez żadnych dodatków, jednak w formie surówki przekonają się do niej nawet małe dzieci. Przepis na surówkę z kalarepy jest bardzo prosty i nie wymaga dużego przygotowania, dlatego też można ją wykonać, nawet gdy nie mamy zbyt wiele czasu, bo dopiero wróciliśmy z pracy do domu.
Składniki:
- 2 kalarepy,
- 3 średnie marchewki,
- 2 średnie jabłka,
- 2 łyżki siekanego koperku,
- 5 łyżek śmietany,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- szczypta soli,
- ¼ łyżeczki pieprzu.
Przygotowanie:
- Kalarepę szatkujemy lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Niektórzy preferują krojenie, jednak drobniej poszatkowana kalarepa o wiele lepiej prezentuje się i smakuje.
- Marchewkę i jabłka myjemy, obieramy i również ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Koperek drobno kroimy i dodajemy do startej kalarepy.
- Poszatkowane warzywa mieszamy z majonezem, sokiem z cytryny i przyprawami.
- Odstawiamy surówkę na około 30 minut.
Wskazówki:
Osoby, którym zależy na niższej kaloryczności surówki, mogą zamienić śmietanę na jogurt naturalny 0%. Jeśli nie mamy w domu jabłka, ciekawym zamiennikiem mogą okazać się soczyste gruszki, z którymi powinniśmy postępować tak jak z jabłkami. Czyli należy usunąć skórkę i zetrzeć gruszkę na grubych oczkach tarki.
Ta lekka i szybka surówka najlepiej smakuje tego samego dnia, jednak można ją przygotować kilka godzin przed planowanym obiadem. To idealny sposób na podanie kalarepy z marchewką dla dzieci. Obydwa warzywa są bardzo zdrowe i niskokaloryczne, a do tego stanowią idealne połączenie. Surówka z marchewki i kalarepy może być doskonałym pomysłem na kolację dla osób, które dbają o linię i chcą zjeść coś sytego i lekkiego jednocześnie.
Bardzo prosta i smaczna surówka z kalarepy
Przepis na tę sałatkę jest z pewnością znany większości pań domu, jednak uważam, że powinni znać go wszyscy. Ta surówka to sposób na posprzątanie lodówki z zalegających resztek takich jak majonez czy śmietana. Dzięki niej nic w lodówce się nie zmarnuje. Surówka może być doskonałym pomysłem jako uzupełnienie zestawu surówek podczas uroczystego rodzinnego obiadu. Jej aromat i smak zasługują na większą uwagę i na częstsze goszczenie na naszych stołach.
Składniki:
- 3 średnie kalarepy,
- 1 łyżka majonezu,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka śmietany,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżka octu,
- 4 gałązki kopru,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- ½ łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki cukru.
Zastanawiasz się jak zrobić surówkę?
- Kalarepę myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Koper drobno kroimy i dodajemy do kalarepy.
- Dodajemy resztę składników takich jak jogurt, śmietanę, majonez i przyprawy, a następnie wszystko dokładnie mieszamy.
- Surówkę możemy podać od razu do obiadu albo odczekać 30 minut, aby składniki mogły się lepiej połączyć.
Wskazówki:
Ogromnym atutem tej sałatki jest powtarzalność produktów i możliwość ich pominięcia lub zastąpienia. Oczywiście zmieni to delikatnie smak, jednak przyczyni się również do urozmaicenia potrawy.
Ta fit surówka mimo tego, że jest z majonezem, to wspaniały sposób na smaczne odchudzanie. Można ją przygotować nie tylko jako dodatek do obiadu, ale również jako osobne danie na zakończenie dnia. W takim wypadku najlepiej zastąpić cukier ulubioną substancją słodzącą, lub całkowicie pominąć ten etap. Równie ciekawa w tej odsłonie może być surówka z czarnej rzepy. W tym wypadku wystarczy jedynie zmienić obydwa warzywa i postępować podobnie jak przedstawia to przepis powyżej.
Oryginalna surówka z kalarepy i ogórka
Proste połączenia są zazwyczaj najtrafniejsze, dlatego też nie mogło zabraknąć ogórka w parze z kalarepą. Surówka z kalarepy i ogórka jest prawie tak samo popularna, jak surówka z marchewki. Najczęściej pojawia się na stołach w sezonie letnim, ale zimą, gdy mamy dostęp do kalarepy sprawdzi się równie dobrze. Połączenie ogórka i kalarepy sprawia, że to łatwa i smaczna surówka. Zastanawiasz się jak zrobić surówkę? Przejdź do przepisu, który znajdziesz poniżej.
Składniki:
- 2 kalarepy,
- 2 ogórki gruntowe,
- 4 gałązki kopru,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ogórki dokładnie myjemy i ścieramy na tarce. Osoby, które mają wrażliwy żołądek, powinny najpierw obrać ogórki. Solimy je i odstawiamy na około 30 min.
- Gdy ogórki są już nasolone, możemy przystąpić do ścierania kalarepy, jednak nie dodajemy jej jeszcze do tego samego naczynia, w który znajdują się ogórki.
- Po upływie 30 minut odcedzamy ogórki z wody, która się zgromadziła i dodajemy je do startej kalarepy.
- Koper drobno kroimy i dodajemy do warzyw.
- Na samym końcu dodajemy 3 łyżki jogurtu naturalnego i przyprawy.
Wskazówki:
Jeśli akurat nie mamy szczypiorku, możemy wykorzystać szczypiorek lub pietruszkę.
Surówka z ogórka i kalarepy jest idealnym dodatkiem do obiadu. Jeśli jednak mamy ochotę zrobić jej więcej, żeby została na następny dzień, to należy oddzielić część surówki i nie dodawać do niej jogurtu naturalnego, ponieważ wraz z upływem czasu, surówka może stać się wodnista i niesmaczna. Podobnie dzieje się z innymi surówkami, do których dodawana jest śmietana. Na przykład ulubiona przez maluchy surówka z marchewką dla dzieci najlepiej smakuje podana do 2 godzin po przygotowaniu.
Ta lekka i smaczna propozycja surówki z kalarepą, może być również doskonałą przekąską pomiędzy posiłkami. Może być również sposobem na doskwierające uczucie głodu. Z pewnością zjedzenie surówki z kalarepy będzie korzystniejsze dla naszego organizmu niż zjedzenie kolejnego batonika lub drożdżówki.
Jak wybrać dobrą kalarepę?
Chcesz dokonać zmian w kuchni i planujesz wprowadzić nowe smaki? Lekka surówka z kalarepy będzie idealną propozycją. Jednak jest jeden czynnik, który może wpłynąć na smak surówki. Ogromnie ważne podczas wyboru kalarepy jest wybieranie małej lub średniej kalarepy. Duże okazy mogą być już stare, a przez to twarde i niesmaczne. Aby przedłużyć kalarepie żywotność, można ją przechowywać w szufladzie do warzyw i owoców lub owiniętą w folię spożywczą. Poza lodówką kalarepa przetrwa około 3 dni. Biorąc do ręki kalarepą, trzeba sprawdzić jej miękkość. Złe przechowywanie w magazynie sklepowym może doprowadzić do psucia się warzyw, a wtedy kalarepa może stać się bardzo miękka i również nie będzie się nadawać do spożycia.
Chcesz uprawiać kalarepę w swoim ogrodzie?
Jeśli masz działkę lub ogród, z powodzeniem możesz uprawiać zarówno zielona, jak i fioletową kalarepę na własnej działce. Hodowanie kalarepy nie jest skomplikowaną sprawą, ale trzeba wiedzieć, że lubi ona wilgoć i nie znosi przesuszenia. Dlatego decydując się na własną uprawę kalarepy, trzeba pamiętać o regularnym podlewaniu sadzonek. Zaniedbanie w postaci niedostarczania wody sadzonkom doprowadzi do zdrewnienia bulwy, a to z kolei sprawi, że kalarepa będzie twarda i zupełnie niejadalna. Dlatego też zabierając się za uprawę kalarepy, należy odpowiedzieć sobie na pytanie, czy mamy czas i możliwości na nawadnianie warzyw.
Kolejnym ważnym aspektem jest płodozmian. Nie sadzimy kalarepy na stanowiskach, na których w roku ubiegłym sadzone były warzywa kapustne. Kalarepa lubi ziemię żyzną, jednak poradzi sobie też w gliniastym i mniej przepuszczalnym podłożu. Wczesną wiosną wysiewamy kalarepę do kubeczków, a w maju sadzimy sadzonki do gruntu.