Surówka z kapusty pekińskiej - 5 sprawdzonych przepisów
Smaczna, zdrowa i niskokaloryczna. A do tego stosunkowo tania. Czy jest lepszy sposób na wartościową przystawkę do obiadu niż surówka z kapusty pekińskiej? Raczej nie, więc dowiedz się, jak ją przyrządzić, by była naprawdę pyszna.
Jeśli szukasz więcej informacji i porad, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o sałatkach i surówkach.
Surówka z kapusty pekińskiej – najprostsze przepisy
Sałatka z pekińskiej z warzywami
Najprostsze przepisy są zdecydowanie najlepsze. Pyszna surówka z kapusty pekińskiej to taka najzwyklejsza – kapusta pekińska, marchew i jabłko. Najczęściej w ten sposób przygotowuje się surówkę z kiszonej kapusty, ale w tym wydaniu także dobrze się sprawdzi.
- 200 g kapusty pekińskiej (1/2 średniej kapusty),
- 1 duża marchewka,
- 1 małe jabłko,
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie 1 łyżka jogurtu naturalnego
Dzięki jogurtowi surówka będzie o wiele bardziej kremowa i delikatna. To naprawdę smaczne uzupełnienie obiadu.
- Obierz marchewkę i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach.
- Obierz jabłko i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do marchwi.
- Kapustę poszatkuj na małe kawałeczki. Dodaj do warzyw.
- Wymieszaj z przyprawami i opcjonalnie z jogurtem naturalnym.
Surówka z kapusty pekińskiej ze śmietaną
Chcesz błyskawicznie zrobić surówkę do obiadu, która pasuje niemalże do każdej potrawy a do tego jest naprawdę bardzo smaczna? Ten przepis jest maksymalnie prosty.
- ½ kapusty pekińskiej,
- 2 łyżki śmietany 10-12%,
- sól i pieprz do smaku
To surówka wzorowana na mizerii lub sałacie ze śmietaną – prosta, ale naprawdę pyszna. Możesz ją urozmaicić według swojego smaku. Wspaniale sprawdza się z dodatkiem koperku i czerwonej papryki w proszku. Możesz także zrobić ją z majonezem lub sosem majonezowo-jogurtowym. A osoby dbające o linię polubią ją w wersji z jogurtem naturalnym.
- Poszatkuj kapustę na małe kawałeczki.
- Posól kapustę i odstaw ją na 15 minut.
- Dodaj śmietanę, pieprz i ulubione przyprawy.
Wiosenna surówka z kapusty pekińskiej – przepis
Sałatka z pekińskiej z dodatkiem świeżych warzyw, rzodkieweczki, ogórka, pomidora i czerwonej papryki? To brzmi smacznie. I takie dokładnie jest! Kapusta pekińska świetnie pasuje do wszystkich warzyw, więc warto na jej bazie zrobić surówkę. A jeśli chcesz ja urozmaicić, zrób do niej sos ziołowy – to naprawdę pyszne połączenie.
- ½ kapusty pekińskiej,
- ½ czerwonej papryki,
- 5 rzodkiewek,
- 1 ogórek szklarniowy,
- 1 duży lub 2 małe pomidory,
- ½ puszki kukurydzy
Sos:
- 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek,
- 2 łyżki wody,
- po ½ łyżeczki koperku, pietruszki suszonej, bazylii, pieprzu, soli, sproszkowanej czerwonej papryki
Przygotowanie surówki nie zajmuje za wiele czasu. Ten przepis pasuje do każdej potrawy i na wiele okoliczności świetnie się sprawdza. Sałatka może być podawana zarówno do dań obiadowych, takich jak mięso z ziemniakami czy kaszą, pasuje do drobiu, wołowiny i wieprzowiny. Jest idealna na grilla – lekka i świeża. A jeśli chcesz zamienić ją w bombę witamin i zdrowych mikroelementów, dodaj do niej trochę podprażonego, zmielonego siemienia lnianego. Będzie miała ciekawy, lekko orzechowy smak.
- Poszatkuj kapustę pekińską.
- Umyj wszystkie warzywa. Odetnij ogonki rzodkiewek, z papryki usuń gniazdo nasienne.
- Osącz kukurydzę na sitku.
- Pokrój warzywa w drobną kostkę. Wymieszaj.
- Przygotuj sos: połącz wodę z olejem i przyprawami.
- Zalej sałatkę dressingiem.
Jeśli szukasz więcej inspiracji kulinarnych, sprawdź także ten artykuł z przepisami na kapustę pekińską.
Surówka z kapusty pekińskiej do obiadu – dobre przepisy
Sałatka z kapusty pekińskiej z ananasem
Teraz czas na przepisy na bardziej imprezowe sałatki. Ta na pewno nadaje się do podania na biesiadny stół i każdemu zasmakuje. To sałatka z majonezem i wyjątkowym dodatkami, które sprawiają, że jest naprawdę niezwykła.
- ½ kapusty pekińskiej,
- 1 puszka ananasa,
- 1 puszka fasoli czerwonej,
- 1 duża marchewka,
- ½ pora,
- 3 łyżki majonezu,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku
Jeśli chcesz, możesz zrobić tę surówkę trochę bardziej na słodko – dodać do niej trochę cukru. Nie jest to jednak konieczne, ananas z puszki już dodaje jej wystarczająco dużo słodyczy.
- Kapustę pekińską poszatkuj na małe paseczki.
- Obierz por, umyj i poszatkuj na drobną kosteczkę.
- Otwórz puszki, odsącz zawartość na sitku.
- Jeśli ananas jest w plastrach, pokrój go na drobne kawałki.
- Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce na drobne kawałeczki.
- Połącz wszystkie warzywa.
- Dodaj majonez, sól i pieprz oraz sok z cytryny. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
Surówka Pekińska po chińsku
Interesują cię dobre przepisy na dania o nieco bardziej azjatyckim charakterze? Jeśli tak, to surówka Pekińska po chińsku z pewnością ci się spodoba. Jest trochę bardziej orientalna niż wcześniejsze przepisy i świetnie nadaje się i do obiadu, i jako sałatka imprezowa. Jak ją przygotować? To naprawdę proste.
- ½ kapusty pekińskiej,
- 1 czerwona papryka,
- 8 pomidorków koktajlowych,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki oliwy,
- 2 łyżeczki ziarenek sezamu,
- 1 pęczek szczypiorku lub zielonej pietruszki,
- kawałeczek imbiru
Sałatkę warto podawać na płaskim półmisku, ponieważ bardzo ładnie się prezentuje. Można ją przygotować błyskawicznie, a dzięki specyficznemu dressingowi ma wyjątkowy, niepowtarzalny smak.
- Poszatkuj kapustę pekińską na małe kawałeczki.
- Paprykę rozkrój, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kawałki.
- Pomidorki pokrój na cząstki.
- Wymieszaj sos sojowy z oliwą z oliwek.
- Imbir obierz i pokrój w cienkie półplasterki.
- Poszatkuj pietruszkę lub szczypiorek.
- Ułóż danie: kapustę, na to pomidory wymieszane z papryką.
- Polej sosem, ułóż kawałeczki imbiru.
- Posyp natką pietruszki lub szczypiorkiem, a następnie podprażonym sezamem.