Surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy - przepisy, wykonanie, dodatki, sosy
Najpopularniejszą bazą do surówek jest kapusta pekińska. Na polskich stołach gości niezwykle często z uwagi na mnogość przepisów, które z jej udziałem powstają. To wdzięczne warzywo nadaje lekkości w surówkach i sprawia, że pasują one do wielu dań obiadowych, a nawet grillowych. Surówki z kapusty pekińskiej, w których znajduje się kukurydza i filet z kurczaka, są bardzo często robione jako danie obiadowe dla osób, które są na diecie, a chcą zabrać ze sobą do pracy lub szkoły pyszną i pożywną potrawę.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o sałatkach i surówkach.
Przepyszna surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy
Surówka z kapusty pekińskiej to doskonały sposób na przygotowanie szybkiego, warzywnego dodatku do obiadu. Zaletą surówek z kapusty pekińskiej jest to, że za każdym razem można użyć innych dodatków i sosów, które diametralnie zmienią smak surówki, nawet jeśli większość składników jest powtarzalna. Sporym atutem kapusty pekińskiej jest objętość. Surówki z jej dodatkiem wydają się bardziej puszyste i dłużej zachowują świeżość niż w przypadku zastosowania np. sałaty lodowej.
Składniki:
- ½ główki kapusty pekińskiej,
- pół puszki kukurydzy,
- ½ czerwonej papryki,
- 50 g sera feta,
- 10 pomidorków koktajlowych,
- 1 cebula czerwona.
Składniki na sos:
- sól,
- pieprz,
- ½ łyżeczki cukru,
- 2 łyżki cytryny,
- 2 łyżki siekanego koperku,
- 4 łyżki oliwy,
- 4 łyżki wody,
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich.
Wykonanie sałatki:
- Kapustę pekińską drobno kroimy i umieszczamy w wysokim naczyniu.
- Kukurydzę odsączamy z zalewy i dodajemy do pokrojonej kapusty pekińskiej.
- Paprykę przekrawamy na pół i oczyszczamy ją z gniazda nasiennego. Jedną część chowamy z powrotem do lodówki, a drugą część kroimy w drobną kostkę.
- Ser feta odsączamy z zalewy i drobno kroimy.
- Pomidorki koktajlowe kroimy na pół i dodajemy do sałatki.
- Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w cienkie pióra lub w niewielką kostkę, w zależności od upodobania.
Przepis na sos:
Do szklanki wlewamy wszystkie płynne składniki. Dodajemy sól, cukier, zioła prowansalskie, pieprz. W międzyczasie siekamy koperek i dodajemy go do sosu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 30 min.
Po upływie 30 minut polewamy sosem surówkę i całość dokładnie mieszamy.
Surówka z kapusty pekińskiej jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Trzeba jednak pamiętać, że przygotowanie sosu i czas oczekiwania na to, aby składniki się połączyły, będzie dłuższy z uwagi na wykorzystanie suszonych ziół. Dodanie świeżych ziół skróci czas oczekiwania.
Surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy doskonała na grilla
Sezon grillowy ruszył pełną parą, a wraz z nim pojawiły się dylematy, jaką surówkę przygotować do grillowanej karkówki i innych mięsnych pyszności. Surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy to najprostszy przepis, który można wykonać nawet wtedy, jeśli brakuje nam czasu i musimy wymyślić coś na ostatnią chwilę. To doskonały ratunek również wtedy, gdy musimy przygotować coś na szybko, bo za chwilę odwiedzą nas niezapowiedziani wcześniej goście.
Składniki na surówkę:
- 1 niewielka kapusta pekińska,
- ½ puszki kukurydzy konserwowej,
- pęczek rzodkiewek,
- 10 pomidorków koktajlowych,
- około 200 g sera mozzarella w zalewie,
- ½ żółtej papryki,
- ½ czerwonej papryki,
- 3 ogórki gruntowe.
Składniki na sos:
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki wody,
- ⅓ łyżeczki bazylii,
- ⅓ łyżeczki tymianku,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka miodu,
- 2 łyżeczki musztardy stołowej.
Sposób przygotowania surówki:
- Kapustę pekińską drobno kroimy.
- Kukurydzę odsączamy z zalewy i dodajemy do kapusty pekińskiej.
- Rzodkiewkę myjemy, odcinamy listki i korzonki, a następnie drobno kroimy.
- Pomidorki koktajlowe myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół.
- W zależności od posiadanego sera mozzarella kroimy go w kostkę, a jeśli mamy małe kulki mozzarelli to kroimy ja na pół.
- Obie papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę.
- Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie paseczki.
Przygotowanie dressingu:
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Wraz z pozostałymi składnikami umieszczamy go w wysokiej szklance i wszystko dokładnie mieszamy, aż sos będzie jednolity. Odstawiamy dressing na około 30 min, a następnie mieszamy go dokładnie z naszą surówką.
To doskonały sposób na pyszną i zdrową surówkę. Przepis ten możliwy jest do wykonania w zaledwie kilkanaście minut, a przez to pozostawia ogromne pole manewru i daje możliwość przygotowania innych ciekawych potraw. Surówka idealnie sprawdzi się również do obiadu. Można ją również podać z majonezem, bez wspomnianego wyżej dressingu. Przygotowanie surówki z majonezem sprawi, że zyska ona zupełnie inny i ciekawy smak, jednak zdecydowanie ta opcja lepiej będzie smakować w chłodniejsze dni. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na surówkę z młodej kapusty.
3 wspaniałe pomysły dressing do surówki z kapusty pekińskiej
Zastanawiasz się jak zrobić ciekawy sos do surówki z kapusty pekińskiej? Inspiracją mogą być surówka z pora i jabłka, a także surówka z kalarepy. Wiele dressingów można użyć do wykonania kilku sałatek, ale każda z nich będzie się różniła od tej poprzedniej. Dlatego poniżej dowiesz się jak zrobić 3 proste sosy do surówek z kapusty pekińskiej.
Sos z majonezem
- 3 łyżki majonezu,
- 2 łyżki ketchupu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- sól,
- pieprz
- 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i praktycznie od razu mamy gotowy pyszny sos do surówki z kapusty pekińskiej.
Sos czosnkowy
- 3 ząbki czosnku
- 1 jogurt naturalny mały,
- sól,
- pieprz.
Składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 30 minut, aby sos nabrał mocy. Jeśli lubimy mocno czosnkowe smaki, możemy dodać więcej ząbków czosnku i odstawić sos na około 2 godziny.
Pyszny sos do lekkich surówek
- 1 łyżka octu,
- 4 łyżki oleju,
- ½ łyżeczki miodu,
- 2 łyżeczki musztardy Dijon,
- 1 łyżeczka ziół polskich,
- sól,
- pieprz.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą w wyższym naczyniu i dokładnie mieszamy. Sekretem dobrego sosu do surówek jest czas oczekiwania, aż dressing nabierze mocy. W przypadku wykorzystania suszonych ziół ten czas powinien być dłuższy, żeby mieszanka ziołowa miała szansę zmięknąć i oddać swój aromat.