Surówka z kapusty włoskiej krok po kroku - 5 szybkich przepisów
Kiedy myślisz: „sałatka z kapusty”, masz na myśli raczej zwykłą białą kapustę, świeżą lub ukiszoną. Warto jednak do swojego menu wprowadzić innego rodzaju kapusty i sałaty. To urozmaicenie na pewno wyjdzie ci na zdrowie! Przedstawiamy 5 szybkich przepisów na to, jak przyrządzić kapustę włoską do obiadu, by była wartościowa i smakowita.
Jeśli szukasz więcej informacji i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o sałatkach i surówkach.
Z tego artykułu dowiesz się:
Surówka z kapusty włoskiej do obiadu
Chrupiąca surówka z kapusty włoskiej – przepis
Szybka surówka. Czy jest jakiś zdrowszy i lepszy dodatek do obiadu? Kapusta włoska idealnie nadaje się do takich szybkich sałatek i dań, a przy tym jest źródłem wartościowych składników odżywczych i witamina. I cudownie chrupie! Może być przygotowana tak samo, jak tradycyjna surówka z białej kapusty, czyli potrzebujesz:
- ½ główki kapusty włoskiej,
- ½ pora,
- 2 średnie marchewki,
- 1 duże jabłko,
- sól i pieprz do smaku, opcjonalnie świeży koperek lub natka pietruszki,
- sok z cytryny,
- olej lub oliwa z oliwek.
Przygotowanie nie zajmuje za dużo czasu, więc nawet zabiegana pani domu bez problemu ją przygotuje.
- Kapustę oczyść, poszatkuj i lekko posyp solą, odstaw na kilkanaście minut, następnie odciśnij i odlej wytrącony sok.
- Poszatkuj por na drobne kawałki.
- Obierz i oczyść marchewki i jabłka, zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Poszatkuj koper lub natkę.
- Wymieszaj wszystkie warzywa, dopraw do smaku przyprawami i sokiem z cytryny.
- Wlej 1-2 łyżki oleju, by witaminy się lepiej przyswajały.
Taka surówka idealnie pasuje do wszystkiego – każdego rodzaju mięsa czy ryby. Można dołożyć ją zarówno do tych bardziej, jak i mniej tradycyjnych obiadów. Co więcej, taka surówka idealnie nadaje się na przetwory! Jeśli zrobisz do niej odpowiednią marynatę, możesz ją zakonserwować w słoikach.
Jeśli szukasz więcej inspirujących pomysłów i przepisów z białej kapusty, sprawdź także ten artykuł z przepisami na sałatki z kapusty pekińskiej.
Szybka surówka z kapusty włoskiej i kapusty czerwonej
Lubisz wszystkie sałaty i kapusty? Czas na kombinacje! Wypróbuj nasz przepis na szybką surówkę z kapusty włoskiej z dodatkiem kapusty czerwonej. Jest nie tylko smaczna, lecz także przepyszna, a dodatek egzotycznych sosów tylko dodaje jej charakteru.
- pół główki włoskiej kapusty,
- mała główka czerwonej kapusty,
- 2 jabłka,
- 10 orzechów włoskich,
- 50 ml oliwy z oliwek,
- przyprawy: łyżeczka sosu sojowego, łyżeczka curry, sól i pieprz, nieco soku z cytryny.
Dokładnie w ten sam sposób może być przygotowana sałatka z kapusty pekińskiej z czerwona kapustą. Jednak tak naprawdę każda będzie tutaj pasowała, także biała. Dla miłośników bardziej tradycyjnych sosów: surówkę możesz przygotować po prostu ze śmietaną.
- Obie kapusty poszatkuj na drobno.
- Jabłko oczyść, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Rozdrobnij orzechy i dodaj do surówki.
- Wymieszaj wszystkie składniki sosu (oliwę z przyprawami) i zalej danie.
Przepis idealny do bardziej nowoczesnych dań lub jako przystawka. Ten przepis sprawdzi się także jako surówka z białej kapusty.
Sałatka z włoskiej kapusty: inspiracje
Sałatka z włoskiej kapusty ze śmietaną i groszkiem
Włoska kapusta jest także idealna do sałatek różnego rodzaju, nie tylko tych obiadowych. To świetne przystawka i wspaniale komponuje się z wieloma różnymi daniami.
- ½ główki kapusty włoskiej,
- 1 mały słoik ogórków konserwowych,
- 100 g zielonego groszku (z puszki lub ugotowanego),
- 1 biała cebula,
- 3 łyżeczki oleju.
- 3 łyżki śmietany 12%,
- przyprawy: pieprz czarny, cukier, sól.
Przygotowanie i w tym wypadku jest bardzo proste. Są to składniki, które zawsze masz w domu, więc taką sałatkę możesz błyskawicznie przygotować, jeśli nagle zjawią się niespodziewani goście. Ze względu na zastosowanie śmietany, ta sałatka nie nadaje się na przetwory. W ten sam sposób może powstać surówka z kapusty pekińskiej.
- Poszatkuj kapustę włoską.
- Pokrój ogórki na plasterki, przełóż na sitko, by nieco odciekły.
- Przygotuj groszek.
- Posiekaj cebulę na drobne kawałeczki.
- Wymieszaj wszystkie warzywa, dodaj olej, śmietanę i przyprawy do smaku.
Surówka z kapusty pekińskiej lub włoskiej z boczkiem
Surówka z boczkiem to nieco bardziej konkretna propozycja. Może być podawana na imprezie, może znaleźć się na stole w czasie obiadu lub przyjęcia, ponieważ jest bardziej elegancka. Ta sałatka może być wykonana z kapusty pekińskiej, jednak z dodatkiem kapusty włoskiej wspaniale wygląda i lepiej smakuje.
- ¼ kapusty włoskiej,
- 2 łyżki rodzynek,
- 2 łyżki suszonej żurawiny,
- ½ pęczka natki pietruszki,
- 100 g wędzonego boczku,
- łyżka octu jabłkowego,
- ćwierć szklanki wody,
- sól, pieprz i cukier do smaku.
Do przygotowania tej sałatki potrzebujesz trochę więcej czasu, ponieważ żurawiny i rodzynki muszą naciągnąć. Sam proces przygotowania jednak jest błyskawiczny, więc możesz śmiało planować zrobienie tej sałatki w czasie wielkich przygotowań przed przyjęciem.
- Ocet zagotuj z wodą i przyprawami. Zalej nim rodzynki i żurawiny, odstaw.
- Poszatkuj kapustę na cienkie paseczki.
- Pokrój boczek ja niewielkie paski i zarumień na patelni.
- Poszatkuj natkę pietruszki.
- Wymieszaj kapustę z rodzynkami i żurawiną, dodaj pietruszkę i ewentualnie przyprawy.
- Przed podaniem posyp zarumienionym boczkiem.
Surówka z kapusty włoskiej na ciepło – prosty przepis
Biała kapusta na ciepło to rarytas, który świetnie pasuje do wszystkich dań głównych. A gdyby tak przyrządzić w taki sposób kapustę włoską? To nie jest wcale takie trudne, jak mogłoby się wydawać, a smak jest naprawdę niezwykły.
- 0,5 główki kapusty włoskiej,
- 1 mała marchewka,
- 1 średnia cebula,
- 3 łyżki masła,
- 1 pęczek koperku,
- sól i pieprz,
- ewentualnie skwarki.
Maślana, koperkowa, rozpływająca się w ustach. Kapusta włoska jest o wiele delikatniejsza niż kapusta biała, warto więc ją wypróbować, zwłaszcza wiosną, kiedy jest młoda i pyszna. Od razu radzimy zrobić większą porcję, bo błyskawicznie znika.
- Poszatkuj kapustę na paseczki.
- Obierz marchew, zetrzyj na tarce, obierz cebulę i pokrój i piórka.
- Warzywa wrzuć do garnka, zalej szklanką wody i gotuj do miękkości.
- Poszatkuj koperek.
- Odcedź warzywa i przełóż je na patelnię natłuszczoną 3 łyżkami masła.
- Dopraw dolą i pieprzem, dodaj koperek i smaż przez chwilkę.
Błyskawiczna ciepła przekąska z kapusty gotowa!
Zobacz również te przepisy na surówki z kapusty włoskiej.