Surówka z kapusty włoskiej do obiadu

Chrupiąca surówka z kapusty włoskiej – przepis

Szybka surówka. Czy jest jakiś zdrowszy i lepszy dodatek do obiadu? Kapusta włoska idealnie nadaje się do takich szybkich sałatek i dań, a przy tym jest źródłem wartościowych składników odżywczych i witamina. I cudownie chrupie! Może być przygotowana tak samo, jak tradycyjna surówka z białej kapusty, czyli potrzebujesz:

  • ½ główki kapusty włoskiej,
  • ½ pora,
  • 2 średnie marchewki,
  • 1 duże jabłko,
  • sól i pieprz do smaku, opcjonalnie świeży koperek lub natka pietruszki,
  • sok z cytryny,
  • olej lub oliwa z oliwek.

Przygotowanie nie zajmuje za dużo czasu, więc nawet zabiegana pani domu bez problemu ją przygotuje.

  1. Kapustę oczyść, poszatkuj i lekko posyp solą, odstaw na kilkanaście minut, następnie odciśnij i odlej wytrącony sok.
  2. Poszatkuj por na drobne kawałki.
  3. Obierz i oczyść marchewki i jabłka, zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  4. Poszatkuj koper lub natkę.
  5. Wymieszaj wszystkie warzywa, dopraw do smaku przyprawami i sokiem z cytryny.
  6. Wlej 1-2 łyżki oleju, by witaminy się lepiej przyswajały.

Taka surówka idealnie pasuje do wszystkiego – każdego rodzaju mięsa czy ryby. Można dołożyć ją zarówno do tych bardziej, jak i mniej tradycyjnych obiadów. Co więcej, taka surówka idealnie nadaje się na przetwory! Jeśli zrobisz do niej odpowiednią marynatę, możesz ją zakonserwować w słoikach.

Jeśli szukasz więcej inspirujących pomysłów i przepisów z białej kapusty, sprawdź także ten artykuł z przepisami na sałatki z kapusty pekińskiej.

Szybka surówka z kapusty włoskiej i kapusty czerwonej

Lubisz wszystkie sałaty i kapusty? Czas na kombinacje! Wypróbuj nasz przepis na szybką surówkę z kapusty włoskiej z dodatkiem kapusty czerwonej. Jest nie tylko smaczna, lecz także przepyszna, a dodatek egzotycznych sosów tylko dodaje jej charakteru.

  • pół główki włoskiej kapusty,
  • mała główka czerwonej kapusty,
  • 2 jabłka,
  • 10 orzechów włoskich,
  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • przyprawy: łyżeczka sosu sojowego, łyżeczka curry, sól i pieprz, nieco soku z cytryny.

Dokładnie w ten sam sposób może być przygotowana sałatka z kapusty pekińskiej z czerwona kapustą. Jednak tak naprawdę każda będzie tutaj pasowała, także biała. Dla miłośników bardziej tradycyjnych sosów: surówkę możesz przygotować po prostu ze śmietaną.

  1. Obie kapusty poszatkuj na drobno.
  2. Jabłko oczyść, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Rozdrobnij orzechy i dodaj do surówki.
  4. Wymieszaj wszystkie składniki sosu (oliwę z przyprawami) i zalej danie.

Przepis idealny do bardziej nowoczesnych dań lub jako przystawka. Ten przepis sprawdzi się także jako surówka z białej kapusty.

Sałatka z włoskiej kapusty: inspiracje

Sałatka z włoskiej kapusty ze śmietaną i groszkiem

Włoska kapusta jest także idealna do sałatek różnego rodzaju, nie tylko tych obiadowych. To świetne przystawka i wspaniale komponuje się z wieloma różnymi daniami.

  • ½ główki kapusty włoskiej,
  • 1 mały słoik ogórków konserwowych,
  • 100 g zielonego groszku (z puszki lub ugotowanego),
  • 1 biała cebula,
  • 3 łyżeczki oleju.
  • 3 łyżki śmietany 12%,
  • przyprawy: pieprz czarny, cukier, sól.

Przygotowanie i w tym wypadku jest bardzo proste. Są to składniki, które zawsze masz w domu, więc taką sałatkę możesz błyskawicznie przygotować, jeśli nagle zjawią się niespodziewani goście. Ze względu na zastosowanie śmietany, ta sałatka nie nadaje się na przetwory. W ten sam sposób może powstać surówka z kapusty pekińskiej.

  1. Poszatkuj kapustę włoską.
  2. Pokrój ogórki na plasterki, przełóż na sitko, by nieco odciekły.
  3. Przygotuj groszek.
  4. Posiekaj cebulę na drobne kawałeczki.
  5. Wymieszaj wszystkie warzywa, dodaj olej, śmietanę i przyprawy do smaku.

Surówka z kapusty pekińskiej lub włoskiej z boczkiem

Surówka z boczkiem to nieco bardziej konkretna propozycja. Może być podawana na imprezie, może znaleźć się na stole w czasie obiadu lub przyjęcia, ponieważ jest bardziej elegancka. Ta sałatka może być wykonana z kapusty pekińskiej, jednak z dodatkiem kapusty włoskiej wspaniale wygląda i lepiej smakuje.

Poszatkowana kapusta włoska, a także przepis na surówkę z kapysty włoskiej krok po kroku
Szybka surówka z kapusty włoskiej oraz przepis na kapustę rzymską
  • ¼ kapusty włoskiej,
  • 2 łyżki rodzynek,
  • 2 łyżki suszonej żurawiny,
  • ½ pęczka natki pietruszki,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • łyżka octu jabłkowego,
  • ćwierć szklanki wody,
  • sól, pieprz i cukier do smaku.

Do przygotowania tej sałatki potrzebujesz trochę więcej czasu, ponieważ żurawiny i rodzynki muszą naciągnąć. Sam proces przygotowania jednak jest błyskawiczny, więc możesz śmiało planować zrobienie tej sałatki w czasie wielkich przygotowań przed przyjęciem.

  1. Ocet zagotuj z wodą i przyprawami. Zalej nim rodzynki i żurawiny, odstaw.
  2. Poszatkuj kapustę na cienkie paseczki.
  3. Pokrój boczek ja niewielkie paski i zarumień na patelni.
  4. Poszatkuj natkę pietruszki.
  5. Wymieszaj kapustę z rodzynkami i żurawiną, dodaj pietruszkę i ewentualnie przyprawy.
  6. Przed podaniem posyp zarumienionym boczkiem.

Surówka z kapusty włoskiej na ciepło – prosty przepis

Biała kapusta na ciepło to rarytas, który świetnie pasuje do wszystkich dań głównych. A gdyby tak przyrządzić w taki sposób kapustę włoską? To nie jest wcale takie trudne, jak mogłoby się wydawać, a smak jest naprawdę niezwykły.

  • 0,5 główki kapusty włoskiej,
  • 1 mała marchewka,
  • 1 średnia cebula,
  • 3 łyżki masła,
  • 1 pęczek koperku,
  • sól i pieprz,
  • ewentualnie skwarki.

Maślana, koperkowa, rozpływająca się w ustach. Kapusta włoska jest o wiele delikatniejsza niż kapusta biała, warto więc ją wypróbować, zwłaszcza wiosną, kiedy jest młoda i pyszna. Od razu radzimy zrobić większą porcję, bo błyskawicznie znika.

  1. Poszatkuj kapustę na paseczki.
  2. Obierz marchew, zetrzyj na tarce, obierz cebulę i pokrój i piórka.
  3. Warzywa wrzuć do garnka, zalej szklanką wody i gotuj do miękkości.
  4. Poszatkuj koperek.
  5. Odcedź warzywa i przełóż je na patelnię natłuszczoną 3 łyżkami masła.
  6. Dopraw dolą i pieprzem, dodaj koperek i smaż przez chwilkę.

Błyskawiczna ciepła przekąska z kapusty gotowa!

Zobacz również te przepisy na surówki z kapusty włoskiej.

ikona podziel się Przekaż dalej