Jak kisić buraki?

Jesienią podczas zbioru buraków, warto zrobić kilka słoiczków kiszonych buraków. Takie przetwory to doskonały pomysł na zimę. W sezonie zimowy, gdy mamy mniejsze możliwości dotarcia do zdrowych warzyw, można posiłkować się sporządzonymi wcześnie kiszonkami, które dodatkowo wspaniale oddziałują na układ odpornościowy.

Jak zrobić kiszone buraki, które uratują nasza odporność podczas sezonu grypowego?

Składniki:

  • 1 kg buraków,
  • 1 łyżka soli,
  • 750 ml przegotowanej wody,
  • 2 listki laurowe,
  • 3 ziarenka pieprzu,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 ząbki czosnku.

Wykonanie:

  1. Buraki myjemy, obieramy i wkładamy do słoika.
  2. Obieramy czosnek i wraz z zielem angielskim, listkami laurowymi i pieprzem, dodajemy go do pokrojonych wcześniej buraków.
  3. Sól rozmieszaj w przegotowanej wodzie (ważne, żeby woda nie była gorąca) i wlej wodę do buraków.
  4. Zamknij słoik i odstaw go na kilka dni do chłodnego pomieszczenia lub do lodówki. Ważne, aby słoik z burakami przechowywany był w temperaturze nie większej niż 10 stopni.
  5. Czas oczekiwania na kiszone buraki to 3 tygodnie.

Wiesz już jak zrobić własne buraczki kiszone? W takim razie poniżej dowiesz się jakie pyszności z takich buraków mogą powstać. Z pewnością Twój pierwszy zakiszony słoik nie będzie ostatnim.

Najlepsza surówka z kiszonych buraków dobra na odporność

Bardzo prostą i smaczną surówkę z kiszonych buraków można zrobić w zaledwie 10 minut. To fantastyczny pomysł na szybką, awaryjną surówkę, gdy w lodówce nie mamy innej alternatywy lub gdy najzwyczajniej w świecie nie chce nam się długo gotować

Składniki:

  • 6 kiszonych buraków (po zakwasie na barszcz),
  • 1 jabłko,
  • 1 cebula biała,
  • sól i pieprz.

Wykonanie:

  1. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach wraz z burakiem.
  2. Cebulkę drobno kroimy i dodajemy do buraków.
  3. Całość doprawiamy do smaku i odstawiamy na około 30 min, aby smaki mogły się połączyć.

Wskazówki:

Do surówki można dodać również odrobinę koperku, który sprawi, że smak będzie bardziej wyrazisty.

To pomysł na surówkę dla zapracowanych i zapominalskich. Gdy nie masz czasu na to, żeby zaplanować, co zrobić na obiad, to surówka z buraków kiszonych i jabłka będzie idealnym dodatkiem do dań z mięsem. Oczywiście ta surówka jest na tyle smaczna, że nie musi być dodatkiem, a może być głównym daniem podczas popołudniowego podwieczorku.

Surówka z kiszonych buraków i z porem

Ta fantastyczna surówka bardzo często gości na przyjęciach, podczas których podawane są dania obiadowe. Jest bardzo prosta w wykonaniu, a do jej zrobienia potrzeba zaledwie kilku składników. Przepis oczywiście znajdziecie poniżej.

Składniki potrzebne do wykonania surówki:

  • 400 g buraków kiszonych (po zakwasie na barszcz),
  • 1 jabłko,
  • 1 por,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki śmietany,
  • sól,
  • pieprz.
Kiszona surówka buraczana w miseczce
Surówka z kiszonych buraków w miseczce, a także pomysły na najlepszą surówkę z buraczków

Sposób przygotowania:

  1. Kiszone buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  2. Jabłka obieramy i również ścieramy na tarce.
  3. Pora kroimy drobno i dodajemy do buraków.
  4. Do surówki dodajemy majonez i śmietanę. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na kilka minut.

Wskazówka:

Ta surówka będzie wspaniałym dodatkiem do pieczonej wołowiny, z którą stworzy wspaniały duet. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na sałatki z buraka?

Sałatka z boczkiem i czerwonych buraków

Wspaniałym pomysłem na dodatek do obiadu jest sałatka z buraków i boczku. To wspaniałe danie jest tak sycące, że może również pełnić funkcję zdrowej i sytej kolacji. Przygotowanie sałatki jest bardzo proste, jednak wymaga poświęcenia czasu, chociażby na to, aby usmażyć boczek.

Składniki potrzebne do wykonania surówki:

  • pół opakowania rukoli,
  • 30 g sera feta,
  • 4-6 buraki kiszone (około 400 g)
  • 100 g boczku wędzonego,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • łyżeczka musztardy,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Do większego naczynia dodajemy rukolę, pokrojoną w kostkę fetę i pokrojone w niewielką kostkę kiszone buraki.
  2. Na suchej patelni smażymy cienkie plastry boczku. Boczek smażymy, aż będzie chrupiący, a następnie odkładamy go do wystygnięcia.
  3. Wystudzony boczek kruszymy i dodajemy do sałatki.
  4. W szklance mieszamy sok z cytryny, olej, musztardę i przyprawy. Powstały sos wylewamy na sałatkę.

Wskazówki:

Sałatka jest uniwersalna i można dodać do niej inne ciekawe składniki np. kapary.

Jeśli ktoś nie lubi kiszonek, to w zamian może ugotować lub upiec kilka czerwonych buraków, a sałatka będzie równie pyszna.

Nie każdy z nas lubi charakterystyczny smak rukoli, dlatego warto zastąpić ją inną sałatą, jeśli nie tolerujemy jej smaku. Dobrym pomysłem może być wykorzystanie roszponki, która jest bardzo delikatna, a prezentuje się równie ciekawie, jak rukola.

Surówka z selera i czerwonych buraków kiszonych

Przepis na kolejną surówkę do obiadu jest bardzo oryginalny. Surówka z kiszonych buraków i selera, która podbiła serca niejednej rodziny, coraz częściej pojawia się na naszych stołach. Jej oryginalny smak, bardzo często przypada do gustu nawet najmłodszym.

Składniki:

  • 3 buraki kiszone,
  • ½ słoika selera w zalewie,
  • 1 marchew,
  • garść prażonych pestek dyni,
  • natka pietruszki,
  • 2 łyżki majonezu.

Wykonanie:

  1. Buraki i marchew ścieramy na grubych oczkach.
  2. Dodajemy do nich odsączony i pokrojony seler.
  3. Pestki dyni prażymy na suchej patelni, a w międzyczasie drobno siekamy pietruszkę.
  4. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem i odstawiamy surówkę na 15 minut.

Wskazówki:

Zamiast prażonych pestek dyni, możemy wykorzystać słonecznik lub pominąć ten etap.

Surówka z czerwonych buraków to sposób na pyszny obiad i odporność. To, co jemy, ma ogromny wpływ na stan naszego zdrowia, dlatego powinniśmy wybierać składniki wysokojakościowe i takie, które pozytywnie oddziałują na nasz organizm.

ikona podziel się Przekaż dalej