Surówka z marchewki z chrzanem - najlepsze przepisy krok po kroku
Tarta marchewka w tysiącu wersji. To zdecydowanie najlepsza przystawka do każdego obiadu. Idealna do mięsa, świetnie sprawdza się do tradycyjnych dań ziemniaczanych i mącznych, idealna do nowych wariacji na temat obiadu. Surówka z marchewki z chrzanem to kolejna odsłona standardowej przystawki. Nieco ostrawa i bardzo, bardzo smaczna.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o sałatkach i surówkach.
Surówka z marchewki i chrzanu – tradycyjny przepis
Surówka z marchewki z chrzanem to wspaniały dodatek do bardzo wielu dań. Tradycyjny przepis najlepiej komponuje się ze standardowym obiadem typu ziemniaki z mięsem. Marchewka z chrzanem ma ciekawy, słodko-ostry smak.
- 2 duże marchewki,
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany,
- 1 płaska łyżeczka chrzanu,
- sól i cukier do smaku
Przygotowanie surówki z marchwi nie jest szczególnie trudne. Można ją zrobić błyskawicznie, dlatego można przygotować ją na szybko do obiadu na każdą okazję. Przepis jest banalny, ale to naprawdę świetne połączenie. Zamiast śmietany można dodać odrobinę majonezu. Surówka z majonezem będzie miała mniej kwaskowaty smak.
- Obierz marchew i zetrzyj ją na tarce.
- Przełóż marchewkę do miski i dodaj śmietanę, chrzan oraz przyprawy.
- Wymieszaj wszystkie składniki i rozłóż na salaterkę.
Surówka z marchewki i jabłka ze śmietaną - przepisy na surówkę
Tarta marchewka z jabłkiem to klasyka. Najlepszy dodatek do obiadu w każdym wydaniu, zwłaszcza do porcji dla dzieci. W przypadku starszych smakoszy do surówki można dodać trochę chrzanu i śmietany, żeby urozmaicić smak. Taki prosty przepis jest naprawdę smaczny.
- 2 duże marchewki,
- 1 duże jabłko,
- 1 łyżka chrzanu,
- 1 łyżka śmietany,
- sól i cukier do smaku
Przygotowanie surówki nie powinno sprawiać żadnych problemów. Marchewka z chrzanem jest łatwa w przygotowaniu i można na bieżąco zrobić świeżą porcję dla gości. Surówka z marchewki i jabłka ze śmietaną sprawdzi się także jako przystawka na podwieczorek czy drugie śniadanie. W tej wersji jest delikatnie słodkawa, więc dobrze sprawdzi się dla wszystkich.
- Obierz marchew i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Obierz jabłko i zetrzyj na tej samej tarce.
- Wymieszaj chrzan ze śmietaną.
- Wymieszaj składniki, dopraw solą i cukrem.
Szukasz łagodniejszego dodatku do obiadu? Sprawdź także ten artykuł z przepisami na surówkę z marchewki i jabłka.
Surówka z selera z chrzanem i majonezem – przepis
Wytrawny smak selera nie wszystkim odpowiada, ale ten przepis jest naprawdę wybitny. Marchew i miód wspaniale równoważą ostre i wyraziste smaki, ale jednocześnie surówka nie jest mdła ani za słodka. Możesz ją przygotować z selera korzeniowego lub naciowego. Tutaj przepis z dodatkiem obu warzyw.
- 1 średni seler,
- 3 łodygi selera naciowego,
- 1 duża marchew,
- 2 łyżki chrzanu,
- 2 łyżki majonezu,
- sok z cytryny do smaku,
- 1 łyżka miodu
Surówka z selera z chrzanem i marchewką świetnie smakuje. Można ją zrobić bardzo szybko, co jest niewątpliwie jej zaletą. Możesz poeksperymentować i wykorzystać marynowany seler ze słoika a zamiast majonezu dodać śmietany lub jogurtu naturalnego. Ta ostatnia wersja będzie o wiele zdrowsza i lżejsza niż chrzan ze śmietaną. To najłatwiejszy sposób na smaczną, ale nieco bardziej wyrazistą w smaku surówkę z marchewki. Opcja idealna i do obiadu, i na imprezowy stół.
- Obierz marchew, zetrzyj ją na tarce o grubszych oczkach.
- Obierz seler i zetrzyj go na tarce o grubszych oczkach.
- Pokrój łodygi selera na drobne paseczki.
- Wymieszaj warzywa.
- W osobnym naczyniu wymieszaj majonez, chrzan, sok z cytryny i miód. Dodaj do warzyw.
- Wymieszaj wszystko razem.
Surówka z marchwi z chrzanem i pomarańczą - przepisy na surówkę
Połączenie chrzanu i pomarańczy? To może wydawać się zaskakujące! Ale jest naprawdę bardzo smaczne. Pomarańcza z marchewką świetnie smakuje i wspaniale wygląda, dlatego wspaniale wygląda na biesiadnym stole. To nieco bardziej elegancka wersja surówek z marchewki, na dodatek można ją szybko przygotować.
- 2 duże marchewki,
- 1 duża pomarańcza,
- 1 łyżka miodu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka chrzanu,
- sól i cukier do smaku
Sałatkę można podać na dwa sposoby – wymieszać wszystkie składniki lub ozdobić surówkę kawałkami pomarańczy. Warto wypróbować tę surówkę, ponieważ połączenie smaków jest naprawdę niezwykłe.
- Obierz marchew, zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach.
- Obierz pomarańczę i wykrój miąższ spomiędzy białych błonek.
- Wymieszaj miód z jogurtem naturalnym i chrzanem.
- Dodaj sos do marchwi, dopraw i przełóż surówkę na miseczkę. Ozdób ją kawałkami pomarańczy.
Surówka z dodatkiem chrzanu nie musi być zrobiona z marchwi. Ostry smak chrzanu może odmienić każdą surówkę lub sałatkę i sprawi, że będzie ona bardziej wytrawna. Sos z chrzanu można dodać zarówno do selera, jak i surówek z pora czy kapusty. Opcji naprawdę jest naprawdę bardzo wiele, a chrzan wbrew pozorom pasuje także do surówek na słodko. W takiej wersji świetnie sprawdzi się do każdego dnia obiadowego.