Surówka z pora i jabłek - błyskawiczne przepisy na surówkę do obiadu
Nie wiesz, jaką surówkę przygotować do obiadu? Znudziły Ci się już popularne surówki, które robisz praktycznie każdego dnia? W takim razie koniecznie musisz wypróbować surówkę z pora i jabłka, którą można zaserwować w bardzo wielu ciekawych odsłonach. Poniżej dowiesz się jak zrobić szybką i pyszną surówkę z tych dwóch głównych składników, a także jak stworzyć z niej wykwintny dodatek do uroczystych obiadów.
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o sałatkach i surówkach.
Najlepsza tradycyjna surówka z pora i jabłek do obiadu
Jeśli lubisz surówki z majonezem, to ten przepis będzie idealny dla Ciebie. Jego wykonanie nie powinno zająć dłużej niż 10 min, a nieskomplikowane składniki sprawią, że surówka będzie jedną z tańszych, jakie mieliście okazję robić dla swojej rodziny. Przepis na tę prostą surówkę znajdziecie poniżej.
Składniki:
- biała część z 1 pora,
- 1 jabłko,
- 1 marchewka,
- majonez,
- łyżeczka cukru,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Pora oczyszczamy i drobno kroimy.
- Jabłko i marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach.
- Dodajemy 3-4 łyżki ulubionego majonezu i przyprawy.
- Całość dokładnie mieszamy i podajemy ze świeżymi ziemniakami z koperkiem i mięsem duszonym w sosie własnym.
Wskazówki:
Osoby, które nie lubią majonezu, bez przeszkód mogą zastąpić go śmietaną 18%.
To świetny przepis na szybką i zdrową surówkę z majonezem, którą można wykonać w każdej chwili. Ogromną zaletą surówki z porów jest to, że wspaniale smakuje jako samodzielne danie, a w dodatku jest niezwykle syta.
Oryginalna surówka z pora i jabłek z dodatkiem ogórka kiszonego
Wielbiciele ciekawych smaków powinni pochylić się nad tym przepisem. To świetny sposób na zmianę smaku klasyczne surówki z pora i jabłek. Dodatek w postaci ogórka kiszonego nadaje surówce kwasowości i sprawia, że surówka wspaniale nadaje się jako dodatek do obiadu w upalny letni dzień, a także jako danie grillowe.
Składniki:
- 1 por,
- 1 jabłko
- 2 ogórki kiszone,
- 3 łyżki majonezu,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- sól,
- pieprz,
- 2 łyżki siekanego kopru.
Sposób przygotowania:
- Pora myjemy, osuszamy i drobno kroimy.
- Jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Ogórki kiszone ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeśli ktoś boi się, że twarda skórka ogórków może mu zaszkodzić, to najpierw powinien je obrać.
- Dodajemy resztę składników, doprawiamy i wszystko dokładnie mieszamy.
- Odstawiamy surówkę na 15 minut, żeby składniki mogły się połączyć.
Wskazówki:
Ciekawy smak uzyskamy, zastępując ogórka kiszonego zwykłym ogórkiem gruntowym. Jednak element kwasowości, nie będzie w tej wersji aż tak wyczuwalny. Surówka z pora i ogórka kiszonego z powodzeniem może być zrobiona jako jeden z dodatków do mięs podczas uroczystych obiadów.
Jeśli planujesz chrzciny, komunię czy inną uroczystość i chcesz poczęstować swoich gości oryginalną i pyszną surówką, to decyzja powinna paść na ten konkretny przepis. Surówka nie tylko wspaniale smakuje, ale również bardzo ładnie się prezentuje.
Surówka z pora najlepsza do dań mięsnych
Potrzebujesz szybkiego i prostego przepisu na surówkę idealną do dań mięsnych? Jeśli nie masz w domu jabłka i nie masz możliwości, żeby udać się do sklepu na zakupy, to możesz wykonać świetną surówkę, która będzie najlepsza jako dodatek do mięsa. To również idealna surówka do ryby smażonej i pieczonej. Nie wiesz jak zrobić tę prostą i pyszną surówkę? Poniżej znajduje się przepis na jej wykonanie.
Składniki:
- 2 duże pory,
- 3 łyżki majonezu,
- 2 łyżki śmietany,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- ½ łyżeczki cukru,
- 3 łyżki siekanego koperku.
Sposób przygotowania:
Pory myjemy, osuszamy i bardzo drobno kroimy. Dodajemy majonez, śmietanę i resztę składników/. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie surówka jest gotowa do spożycia.
Wskazówki:
Chcesz trochę urozmaicić ten przepis? W takim razie dodaj kilka łyżek kukurydzy z puszki. To również dobry sposób na sprzątanie lodówki!
Surówka z pora to bardzo prosty i smaczny sposób na przygotowanie dodatku do dań obiadowych. Najlepsza jest wówczas gdy zostanie dobrze schłodzona, jednak wykonana na szybko może być równie smaczna. Jej zaletą jest to, że do przygotowania potrzebujemy wyłącznie porów i kilku innych składników, które każdy ma w swojej lodówce.
Surówka z pora i kapusty białej
Nie jesteś przekonany do dziwnych i skomplikowanych przepisów na surówki? Wolisz proste i klasyczne składniki? W takim razie surówka z pora i kapusty będzie wspaniałym pomysłem na dodatek do Twojego obiadu. Surówka jest prosta w wykonaniu prawie tak samo, jak sałatka z arbuzem, która nie potrzebuje zbyt wielu składników, żeby stać się pysznym i pożywnym daniem.
Składniki:
- 1 por,
- ½ główki małej białej kapusty,
- 4 łyżki majonezu,
- 1 łyżka śmietany,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 łyżki octu,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Pora bardzo drobno kroimy, najlepsze będą cienkie paseczki.
- Kapustę ścieramy na szatkownicy i mieszamy z porem.
- Co warzyw dodajemy majonez, ocet cukier, sól i pieprz, a także śmietanę.
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na około godzinę, żeby kapusta miała szansę zmięknąć. Po tym czasie surówka jest gotowa do spożycia.
Zastanawiasz się, czy surówka z kapusty i pora będzie dobra dla całej rodziny? Zarówno por, jak i kapustka mają bardzo wiele substancji odżywczych, które bardzo dobrze wpływają układ trawienny i na cały organizm. Dlatego bez wątpienia surówka będzie dobrym wyborem dla całej rodziny. Jednak trzeba pamiętać, że surówka potrzebuje czasu na to, żeby składniki mogły zmięknąć, dlatego należy ją przygotowywać odpowiednio wcześnie. Nie będzie ona dobrym wyborem, jeśli będziemy potrzebować czegoś na szybko. W takim wypadku warto zapoznać się z wcześniejszymi propozycjami, które można zrobić tuż przed podaniem obiadu. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na surówkę z młodej kapusty.
Którą surówkę wybrać do obiadu?
Każda z powyższych propozycji ma w sobie coś, co z pewnością sprawi, że członkowie rodziny będą chętnie do nich wracać. Jednak na uroczystych obiadach najlepiej sprawdzi się surówka z pora i ogórków kiszonych, która doskonale prezentuje się jako dodatek do klasycznych dań. Jednak pozostałe propozycje będą równie smaczne i dobre.