Surówka z selera - przepisy na surówki z selera naciowego i korzeniowego
Surówka to zwieńczenie każdego dobrego dania obiadowego. Mamy do wyboru wiele przepisów na rozmaite warzywne surówki czy sałatki. Przyjrzyjmy się tutaj surówce z selera naciowego oraz korzeniowego. Przepisy i pomysły mogą zaskoczyć. Jest ich wiele. Z pewnością, któryś wam się spodoba i zainspiruje do samodzielnego przygotowania.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o sałatkach i surówkach.
Surówki z selera do obiadu
Szybkie i bardzo łatwe w wykonaniu surówki do obiadu z selera korzeniowego. Są zdrowe i pyszne.
Poznaj najlepsze przepisy oraz porady. Czy wiesz, że seler korzeniowy to jedno z najstarszych warzyw świata?
Surówka z selera i jabłka - przepis
To klasyczny przepis, który wykorzystuje surowego selera ze śmietaną. Jest niezwykle łatwa. Każdy poradzi sobie z tym przepisem. Pasuje do klasycznych obiadów, ale też wielu z nas jadą ją w formie przekąski.
Składniki odżywcze w korzeniu selera pozytywnie oddziałują na ludzki układ nerwowy. Stąd często surówkę z selera nazywa się „antystresową”. Zwiera witaminy z grupy B oraz witaminę C. Obie mają wpływ na zmniejszenie zmęczenia i stresu.
Składniki:
- połowa średniej wielkości selera,
- jedno starte jabłko,
- sok z wyciśniętej połowy cytryny,
- łyżka stołowa majonezu,
- pięć łyżeczek jogurtu naturalnego albo gęstej śmietany 18%,
- sól i cukier.
Inny przepis dodatkowo wzbogaca tę samą surówkę o marchewkę.
Wykonanie:
Seler i jabłko ścieramy na tarce o szerokich oczkach. Opcjonalnie też marchewkę. Wyciskamy sok z połowy cytryny. Doprawiamy cukrem, solom i pieprzem. Mieszamy wszystko z majonezem oraz jogurtem naturalnym, albo ze śmietaną. Dajemy kilkanaście minut, aby smaki przeszły pomiędzy siebie. Najlepiej odkładamy do lodówki na około 20 minut.
Zaskakująca surówka z selera z rodzynkami lub żurawiną - przepis
Rodzynki w surówce do obiadu? Czemu nie. Tego rodzaju słodki dodatek pasuje do selera korzeniowego w sam raz. Zobaczmy, jakie jeszcze składniki się tutaj znajdą. Zobacz przepis krok po kroku. Raz spróbujesz, a na pewno wrócisz do niego.
Składniki:
- średni korzeń selera,
- garść rodzynek lub żurawiny,
- 3 łyżki majonezu,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- sól i pieprz do smaku.
Jak zrobić taką surówkę?
Umyty seler obieramy i trzemy na dużych oczkach tarki. To warzywo bardzo szybko ciemnieje, dlatego trzeba je koniecznie skropić sokiem z cytryny. Nie zapomnij wyciągnąć gniazd nasiennych z cytryny, aby uniknąć pestek w surówce. Rodzynki lub żurawinę zalewamy wrzątkiem. Pozwalamy im się moczyć kilka minut. Następniedodajemy je do selera. Dodajemy majonez i jogurt naturalny. Doprawiamy do smaku przyprawami. Najlepiej schłodzić około 15 minut w lodówce przed podaniem.
Najlepsza surówka z selera z orzechami - przepis
Ta surówka z selera to nowość. Połączenie selera korzeniowego z jabłkiem i orzechami włoskimi jest zakasujący.
Składniki:
- jeden seler,
- średniej wielkości jabłko,
- niecała połowa szklanki soku z cytryny lub pomarańczy,
- orzechy włoskie – ilość według uznania,
- garść natki pietruszki,
- 3 łyżki oleju roślinnego,
- łyżka śmietany,
- łyżka majonezu,
- sól i pieprz.
Jak zrobić taką surówkę?
Umyte i obierane ze skórki seler i jabłko ścieramy na tarce na dużych oczkach. Do miseczki wyciśnij sok z cytrusa, posiekaną natkę i pokruszone orzechy. Wylej na starte składniki. Kolejno polej olejem, majonezem i jogurtem. Wymieszaj całość bardzo dokładnie i dopraw do smaku. Taką surówkę można podawać do obiadu lub schłodzić w lodowce.
Przepis na surówkę z selera z dressingiem musztardowym
Ten przepis nie jest klasyczny za sprawą dodatku do sosu, jakim jest musztarda. Najlepiej sprawdzi się musztarda Dijon. Na pewno zaskoczy smakiem wielu amatorów selera.
Składniki:
- jeden seler,
- łodyga selera,
- jabłko,
- garstka orzechów włoskich,
- posiekana natka pietruszki,
- odrobina soku z cytryny do skropienia,
- dwie łyżki oliwy,
- łyżeczka octu jabłkowego,
- pół łyżki syropu klonowego,
- łyżka musztardy,
- sól i pieprz.
Jak zrobić?
Warzywo i jabłko obieramy oraz trzemy na tarce o dużych oczkach. Kropimy sokiem z cytryny, aby nie stracił koloru. Miskę odkładamy. Łodygę korzenia selera kroimy w cienkie plasterki. Przystępujemy do sosu. Składniki mieszamy: oliwa, ocet, musztarda i syrop klonowy. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy. Na koniec rumienimy na patelni orzechy włoskie. Dodajemy je następnie do surówki, posypując po wierzchniej warstwie. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na surówkę z młodej kapusty.
Seler naciowy do surówek
Nie jest to bardzo popularne warzywo. Surówka z selera naciowego jest bardzo oryginalna w smaku. Nie bójmy się nowych smaków. Warto spróbować jego specyficznego, świeżego smaku. W połączeniu z innymi warzywami seler jest bardzo pyszny. Podobnie surówka z kalarepy.
Surówka z selera naciowego i ogórka
Ta surówka jest niezwykle orzeźwiająca - w sam raz na upalne dni do obiadu. Jest bogata w wartości odżywcze. Świeże zioła jako dodatki to doskonale połączenie.
Składniki:
- seler naciowy- 3-4 duże łodygi,
- 3 ogórki gruntowe,
- kilka łyżeczek soku z cytryny,
- garstka kopru włoskiego,
- posiekana kolendra do smaku,
- dwie łyżki oliwy lub oleju roślinnego,
- łyżeczka miodu,
- sól i pieprz.
Sałatka z selera naciowego z kurczakiem
To sycąca propozycja surówki na wiele okazji. Jest pożywna, a zarazem lekka. Właśnie za sprawą składnika, jakim jest seler naciowy.
Składniki:
- pierś z kurczaka,
- łyżka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego,
- jednak spora łodyga selera naciowego,
- ogórek,
- makaron przypominający kształtem ryż,
- jogurt naturalny – ok. 3 łyżeczki,
- łyżka majonezu,
- czosnek - 2 ząbki.
- sól i pieprz.
Sposób przegotowania:
Pierś z kurczaka kroimy i otaczamy w przyprawy i oliwę lub olej. Następnie smażymy na patelni. Seler naciowy kroimy na wąskie paski. Ogórek kroimy w kostkę. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na etykiecie producenta. Mieszamy wszystko razem. Przechodzimy do przygotowania sosu z majonezu, jogurtu i zmiażdżonego przez praskę czosnkiem. Całość odstawiamy do przegryzienia się smaków.
Sałatka z selera naciowego z ananasem i kukurydzą
To ekspresowa propozycja podania surówki z udziałem selera naciowego. Soczysty ananas doda jej charakteru. W połączeniu z kukurydzą da nam to w całości jakby hawajski klimat. Kukurydza to także składnik przepisu takiego jak surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy.
Składniki:
- duża łodyga selera naciowego,
- dwa plastry ananasa z puszki,
- mała puszka kukurydzy,
- makaron w kształcie ryżu- 20-30g,
- oliwa lub olej,
- świeże zioła np. natka, kolendra,
- sól i pieprz.
Sałatka z selera naciowego fit
To kolorowa i dietetyczna propozycja podania. Nie ma w niej sosu na bazie majonezu i jogurtu, ani mięsa. Sprawdzi się zatem jako przepis dla wegetarian oraz dbających o linię.
Składniki:
- duża łodyga selera naciowego,
- mała puszka kukurydzy,
- papryka czerwona 20-30g,
- cebula fioletowa,
- oliwa lub olej lniany,
- orzechy nerkowca- garść.
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra.
Jak zrobić taką fit sałatkę?
Warzywa należy pokroić na małe kawałki. Cebulę najlepiej w piórka. Następnie polać je oliwą lub olejem lnianym. Przyprawić solą, pieprzem i papryką według uznania. Orzechy można podprażać lekko na patelni. Posypujemy nimi górną warstwę sałatki. Jest to lekka wersja surówki, ponieważ nie ma w niej majonezu, śmietany ani jogurtu naturalnego. Nośnikiem witamin jest tutaj tłuszcz w postaci oleju czy oliwy.
Surówka z selera naciowego i prażonego słonecznika
Do zrobienia tej sałatki zachęca tutaj chrupiący dodatek w postaci uprażonego słonecznika. Wypróbuj ten przepis.
Składniki:
- kilka łodyg selera naciowy,
- jabłko,
- pestki słonecznika do uprażenia - garść,
- natka pietruszki,
- dwie łyżki jogurtu naturalnego,
- łyżka majonezu,
- sól i pieprz.
Jak wykonać?
Słonecznik prażyć do zrumienienia i pozwolić mu ostygnąć. Czyste łodygi selera naciowego pokroić na paski. To samo z jabłkiem. Natkę pietruszki bardzo drobno poszatkować. Sos przygotować z majonezu i jogurtu naturalnego. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Słonecznikiem posypać całość z wierzchu.