Surówka z rzodkiewki – najprostszy przepis

Siła tkwi w prostocie. Rzodkiewki nie potrzebują dodatku wielu różnych produktów i przypraw, żeby były bardzo smaczne. Dlatego najprostsza surówka to taka zrobiona prawie z samych rzodkiewek. To idealna sałatka wiosenna, którą możesz zrobić z pierwszych nowalijek i skarbów ogrodu.

  • 2 pęczki rzodkiewki,
  • 2 łyżki pietruszki naciowej,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Taki dodatek do obiadu pasuje zarówno do mięs, jak i do dań wegetariańskich. Jeśli chcesz zaoszczędzić na kaloryczności, możesz zdecydować się na dodanie delikatnego jogurtu zamiast majonezu. W ten sam sposób może podać surówka z białej rzodkiewki lub rzepy.

  1. Rzodkiewkę posiekaj na drobne kawałki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Dopraw solą i pieprzem, dodaj sok z cytryny i majonez.
  3. Wymieszaj, dodaj posiekaną natkę pietruszki.
  4. Podawaj na świeżo do mięsa.

Surówka z rzodkiewki – ciekawe przepisy

Surówka z rzodkiewki z kukurydzą

Surówka z rzodkiewki z dodatkiem kukurydzy i ogórka? Jest przepyszna, lekka, niskokaloryczna… idealna sałatka wiosenna do obiadu. Świetnie pasuje do „cięższych” mięs, dodaje daniom lekkości, ale dobrze sprawdzi się także do niskokalorycznych wegetariańskich dań. To także świetna sałatka do grilla.

  • 1 sałata lodowa,
  • 3 niewielkie pomidorki,
  • 1 pęczek rzodkiewek,
  • 1 ogórek,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka curry,
  • sól i pieprz do smaku

Do tej surówki możesz wykorzystać także sałatę kędzierzawą albo masłową. Sprawdzi się także zwykły mix sałat. Jednak rzodkiewka jest najlepszym składnikiem, surówka z rzepy według tego przepisu nie będzie taka udana i smaczna.

  1. Umyj wszystkie warzywa.
  2. Wymieszaj majonez z jogurtem i curry.
  3. Pokrój pomidory na kostkę.
  4. Obierz ogórka, pokrój go na cienkie półplasterki.
  5. Odcedź kukurydzę na sitku i przełóż do warzyw.
  6. Rzodkiewki pozbaw końcówek i poszatkuj na cienkie plasterki lub półplasterki.
  7. Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj sos.
  8. Spróbuj i dopraw solą i pieprzem do smaku.

Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na kiszone rzodkiewki.

Sałatka z rzodkwi lub rzodkiewki z jajkiem

To świetna sałatka z rzodkwi, ale możesz wykorzystać do niej także rzodkiewkę, będzie smaczna, jeśli nawet nie smaczniejsza. Nie jest to może typowa surówka do obiadu, ale świetnie sprawdzi się jako sałatka na biesiadny stół, spotkanie z przyjaciółmi czy do grilla. W ten sam sposób może być przygotowana surówka z rzepy, ale jej smak jest o wiele bardziej ostra.

  • 6 jajek,
  • 10-12 rzodkiewek,
  • 1 por – biała część,
  • ½ puszki kukurydzy,
  • 2 łyżki majonezu,
  • ½ pęczku szczypiorku,
  • sól i świeżo mielony pieprz
Surówka z rzodkiewki i jajka
Pyszna surówka z rzodkiewki, czyli sałatka z rzodkiewki i przepisy kulinarne

Surówka jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Możesz dodać do niej jeszcze kawałek zielonego ogórka, który doda całości świeżości i smaku. Oczywiście majonez można zastąpić jogurtem naturalnym, by zmniejszyć ilość kalorii, ale jeśli nie musisz dbać o linię, majonez dodaje o wiele więcej smaku całości.

  1. Ugotuj jajka na twardo.
  2. Umyj warzywa, odcedź kukurydzę.
  3. Odetnij końcówki rzodkiewek i poszatkuj je na drobną kostkę.
  4. Ostudź jajka, obierz ze skorupek i poszatkuj na małe kawałki.
  5. Poszatkuj szczypiorek na cieniutkie kawałeczki.
  6. Wymieszaj wszystkie składniki razem.
  7. Dodaj sól i pieprz do smaku i majonez. Dokładnie wymieszaj. Podawaj na świeżo, przybraną świeżym, drobno posiekanym szczypiorkiem.

A może surówka z natki rzodkiewki? Przepisy

Natka rzodkiewki – składniki odżywcze

Myśląc o rzodkiewkach raczej myślimy o różowo-białych bulwkach. Ale świeże, młode liście warzywa także nadają się do jedzenia! Z natki rzodkiewki można zrobić fantastyczne surówki, które świetnie sprawdzają się do obiadu. A na dodatek mają bardzo wiele składników odżywczych i dobroczynnych właściwości.

Po pierwsze mają one dwa razy więcej witaminy C niż cytryna! Dlatego mają bardzo silne działanie wzmacniające odporność. Do tego zawierają bardzo wiele innych składników odżywczych, dlatego działają przeciwzapalnie, a także wykazują działanie przeciwnowotworowe. Pomagają w oczyszczeniu organizmu z toksyn i wspomagają trawienie poprzez przyspieszenie przemiany materii. Dodatkowo niektóre badania wskazują, że jedzenie liści rzodkiewek mogą nieco regulować ciśnienie krwi. Liście można wykorzystać tylko od standardowych biało-różowych rzodkiewek. Surówka z białej rzodkiewki (rzodkwi) z liśćmi nie jest najlepszym rozwiązaniem.

Surówka z rzodkiewki z natką

Delikatna surówka z rzodkiewki świetnie pasuje do pieczonych i smażonych mięs. Współgra także z gulaszami i kaszą. Surówka jest bardzo smaczna, a przy tym niskokaloryczna. Można ją dodawać także do wegetariańskich dań, można także zastosować ją do grilla – będzie miłym, lekkim dodatkiem.

  • 1 pęczek liści rzodkiewki,
  • 2 dymki (ze szczypiorkiem),
  • 5-6 rzodkiewek,
  • 1 zielony ogórek,
  • 1 garść kiełków,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego,
  • sól i pieprz do smaku

Surówka jest szybka w przygotowaniu, więc możesz zrobić ją błyskawicznie, jeśli do drzwi zapukają niespodziewani goście. Możesz dodać do niej kiełki rzodkiewki, ale także inne – brokułu, pszenicy czy słonecznika. Ciekawym pomysłem jest także posypanie całości podprażonymi ziarenkami słonecznika, ponieważ będzie to chrupiący i wyjątkowo smaczny dodatek.

  1. Liście rzodkiewki starannie umyj. Osusz i porwij na kawałki. Przełóż do miski.
  2. Dymkę i szczypiorek też umyj, posiekaj i wrzuć do miski z listkami.
  3. Rzodkiewki umyj, osusz i pokrój na średniej wielkości kawałki.
  4. Ogórek obierz i dodaj do warzyw.
  5. Wymieszaj razem. Dodaj jogurt grecki, dodaj sól i pieprz.

Polecamy też ten przepis na surówkę z rzodkiewki.

ikona podziel się Przekaż dalej