Przetwory z rabarbaru i ich właściwości

Rabarbar budzi wiele wątpliwości co do tego, czy jest owocem czy może raczej warzywem. Dzieje się tak z uwagi na fakt, że najczęściej przygotowuje się przetwory z rabarbaru na słodko, rzadziej jako wytrawny dodatek. Podobnie częściej jest wykorzystywany jako składnik ciast i deserów niż obiadów. Choć z pozoru wydaje się to nielogiczne, rabarbar sklasyfikowany został zdecydowanie jako warzywo. Im bardziej dojrzały i czerwony, tym słodszy jest jego miąższ, zatem kwestia ta może rzeczywiście budzić wątpliwości.

Kwestia nazewnictwa pozostaje jednak marginalna w obliczu właściwości i wartości odżywczych, jakie posiada to wyjątkowe warzywo. Przetwory z rabarbaru to bogate źródło magnezu, potasu, żelaza, a także niewielkiej dawki jodu. Ponadto zawiera w sobie cenną witaminę C, a także witaminy młodości A i E.

Rabarbar to także dobry wybór dla osób na diecie, gdyż stanowi całkiem bogatą dawkę błonnika, wpływającego korzystnie na pracę całego układu pokarmowego, w tym przede wszystkim na proces usuwania toksyn z organizmu. Trzeba jednak pamiętać, że jego udział w diecie musi być umiarkowany, gdyż warzywo to zawiera kwas szczawiowy, który powoduje utratę wapnia z organizmu. Powinny zatem ograniczyć go przede wszystkim kobiety w ciąży, gdyż są one szczególnie narażone na niedobory tego pierwiastka. Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z rabarbaru.

Najlepsze i sprawdzone przepisy na kompot rabarbarowy

Kompot z rabarbaru w wersji tradycyjnej z cukrem

Kompot rabarbarowy z cukrem to banalny i szybki w wykonaniu napój, którego przygotowanie zajmie niespełna pięć minut oraz czas na samo gotowanie około trzydziestu minut. Po przestudzeniu możemy cieszyć się zdrowym i smacznym napojem, którego skład – w przeciwieństwie do sklepowych odpowiedników – jest nam doskonale znany.

Składniki na kompot rabarbarowy:

  • około 80-100 dag rabarbaru, czyli 4-6 łodyg w zależności od wielkości
  • 1 litr wody
  • 6 łyżek cukru białego lub brązowego (dokładna ilość zależna od preferencji smakowych)

Przygotowanie:

Składniki gotowe, czas zatem na odpowiedź na pytanie, jak ugotować kompot z rabarbaru?

  1. Pierwszy krok to dokładne umycie rabarbaru, odcięcie niechcianych części i pokrojenie go na małe kawałki o grubości około 20 cm.
  2. Rabarbar zasypujemy cukrem i zalewamy wodą, zagotowujemy i gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez około 30 minut.
  3. Kompot przecedzamy przez sitko, by pozbyć się włóknistych części. To także moment na jego rozcieńczenie. W zależności od preferencji smakowych możemy dodać nawet kolejny litr przegotowanej wody.
  4. Napój schładzamy i serwujemy z listkiem mięty do dekoracji. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na sok z rabarbaru na zimę?

Kompot z rabarbaru i jabłek – przepis i wykonanie

Przygotowanie kompotu z rabarbaru i jabłek wymaga nieco zmodyfikowania proporcji, ale również nie nastręczy najmniejszych problemów.

Składniki na kompot z rabarbaru i jabłek:

  • 50 dag rabarbaru
  • pół szklanki cukru białego lub brązowego
  • 2 średnie jabłka
  • 2 litry wody
  • sok z cytryny (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Rabarbar oraz jabłka dokładnie myjemy. Rabarbar kroimy na około 2 cm kawałki po uprzednim pozbyciu się części z liśćmi i korzeniem. Jabłka kroimy w ósemki i pozbywamy się gniazd nasiennych.
  2. Przygotowanie składniki zalewamy wodą tak, by zakrywała ona ich powierzchnię (resztę zostawiamy na później) i zagotowujemy. W tym momencie dodajemy cukier, którego dokładna ilość jest zależna od słodyczy jabłek. Warto zatem skontrolować smak w czasie dosypywania.
  3. Kompot z rabarbaru i jabłek gotujemy pod przykryciem przez około 30 minut na niewielkim ogniu, a następnie przecedzamy go przez sitko i dodajemy resztę wody aż do uzyskania preferowanej intensywności smaku.
  4. Dla przełamania smaku do kompotu można dodać sok z cytryny, ale jeśli zarówno rabarbar, jak i jabłka były kwaśne, można pominąć ten składnik. Sprawdź także ten artykuł o uprawie rabarbaru w ogródku.

Zdrowy kompot z rabarbaru i truskawek – inspirujący przepis

Tradycyjny kompot rabarbarowy można także wzbogacić o słodki smak czerwonych i soczystych truskawek. Taki napój z całą pewnością posmakuje całej rodzinie i będzie stanowił zdrową alternatywę dla sklepowych odpowiedników z cukrem dodawanym w bardzo dużych ilościach.

Kompot z rabarbaru i truskawek i kompot rabarbarowy oraz proste i skuteczne przepisy, jak ugotować kompot z rabarbaru
Jak przygotować kompot z rabarbaru krok po kroku – najlepsze przepisy

Składniki na kompot z rabarbaru i truskawek:

  • około 50 dag rabarbaru
  • 50 dag truskawek
  • 15 dag cukru białego lub brązowego
  • 2 litry wody

Przygotowanie:

  1. Tradycyjnie już rabarbar myjemy i kroimy na mniejsze, około 2 cm kawałki. Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek, a następnie kroimy na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości.
  2. Tak przygotowane składniki przekładamy do garnka i zalewamy wodą do zakrycia ich powierzchni. Zagotowujemy i gotujemy przez około 20 minut na wolnym ogniu.
  3. Po upływie wskazanego czasu dodajemy cukier wedle uznania, kontrolując stopień słodkości kompotu rabarbarowego, a następnie gotujemy jeszcze przez kolejne 10 minut.
  4. Kompot przecedzamy przez sitko i dodajemy resztę wody w zależności od upodobań smakowych. Esencję można rozcieńczać także w późniejszym czasie, przed samym podaniem. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na nalewkę z rabarbaru?

Kompot rabarbarowy – podsumowanie i inspirujące dodatki

Jak widać, przepisy na kompot z rabarbaru – czy to w wersji tradycyjnej z cukrem czy też z owocowymi dodatkami – są bardzo łatwe w wykonaniu, a ze względu na kontrolę składników i wartości odżywcze stanowią dobrą i zdrową alternatywę dla gotowych słodzonych napojów.

Tak naprawdę proporce, jeśli chodzi o przepisy na kompot rabarbarowy, można modyfikować. By uzyskać bardziej słodki smak, można dodać więcej jabłek lub truskawek kosztem cierpkiego rabarbaru. Możliwości są nieograniczone, a eksperymenty w kuchni pozwolą nam na uzyskanie połączenia idealnego. Jako dodatki do kompotu z rabarbaru sprawdzą się także: mięta, wanilia, cynamon, a zamiast cukru – ksylitol albo miód. Cierpki smak tego wyjątkowego – choć względnie słodkiego, to jednak mimo wszystko warzywa – zbalansują także goździki.

Jakie inne owoce poza jabłkami i truskawkami sprawdzą się jako składnik przepisu na kompot z rabarbarem? Możemy sięgnąć również po inne sezonowe owoce, jak maliny, wiśnie, jeżyny czy też czarną lub czerwoną porzeczkę. Z powodzeniem można użyć także mrożonych mieszanek. Jeśli szukasz więcej informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły na temat rabarbaru.

ikona podziel się Przekaż dalej