Jak zrobić cydr jabłkowy krok po kroku - poradnik praktyczny
Cydr domowy z jabłek jest napojem alkoholowym z jabłek, którego produkcja może być przeprowadzona nawet w domu. Oczywiście możemy również zakupić ten gazowany napój w sklepach, gdzie sprzedawany jest jako znany cydr lubelski. Jeśli jednak wolimy przygotować to musujące wino jabłkowe w domu, powinniśmy zapoznać się z tym, jak zrobić cydr jabłkowy i jakie są receptury na jego przygotowanie.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o jabłoniach.
Napój alkoholowy z jabłek - co to jest cydr domowy i co warto o nim wiedzieć
Cydr lubelski to dość popularny napój alkoholowy z jabłek, który niektórym osobom przypadnie do gustu, natomiast innym nie. Napój ten przygotowywany jest z przefermentowanego soku jabłkowego bez dodawania do niego cukru, dzięki czemu ma on bardzo specyficzny smak.
Warto wiedzieć, że nie jest to jednak piwo jabłkowe, jak często niektórzy myślą, ani nie jest on też winem jabłkowym. Niektórzy twierdzą też, że cydr to pół piwo jabłkowe, a pół wino z jabłek. Natomiast jest to błędne myślenie. Cydry lubelskie i domowe mogą być zarówno gazowane, jak i niegazowane. Można je również przygotować bez drożdży, jak i z drożdżami, wszystko zależy od tego, z jakiego przepisu skorzystamy.
Powinniśmy wiedzieć, że wino jabłkowe jest zupełnie odmiennym gatunkiem alkoholu. Tak samo jest w przypadku piwa jabłkowego. Otóż cydr jest napojem, w którym znajduje się około 2-7% alkoholu, natomiast w winie jabłkowym tego alkoholu jest znacznie więcej, a dodatkowo ma ono również większą ilość kalorii.
Jak zrobić cydr jabłkowy - jak zrobić musujący napój alkoholowy z jabłek
Gazowany cydr z jabłek - jaki jest przepis na niego i jak wygląda produkcja
Jeśli interesuje nas zrobienie cydru jabłkowego we własnym domu, wtedy niezbędne jest zapoznanie się z przepisami na to, jak taki cydr z jabłek zrobić. Dodatkowo powinniśmy dowiedzieć się również, z jakimi jabłkami najlepiej wychodzi ten napój. Zobaczmy więc pierwszy przepis na gazowany cydr z jabłek.
Składniki:
- 6 kg jabłek kwaśnych,
- 9 kg jabłek słodkich,
- cukier,
- specjalistyczne drożdże,
- pożywka dla drożdży.
Przygotowanie:
- Jabłka myjemy i kroimy razem ze skórką.
- Z jabłek wyciskamy sok w sokowirówce. Przygotowujemy drożdże.
- Sok z jabłek wlewamy do balonu, który służy do produkcji wina.
- Do balonu dorzucamy pożywkę i namnożone drożdże.
- Sok fermentujemy w temperaturze 24oC przez 7-10 dni.
- Po tym czasie przelewamy sok do szklanych butelek. Do każdej butelki dodajemy łyżeczkę cukru.
- Butelki zamykamy i odstawiamy na około 3-5 dni do ciepłego pomieszczenia.
- Po tym czasie przenosimy cydr do chłodnego miejsca na okres 3 tygodni. A może zainteresuje cię także ten artykuł o prawnych aspektach produkcji bimbru?
Receptura na to, jak zrobić cydr jabłkowy musujący - sprawdźmy przepis
Kolejny przepis na cydr jabłkowy jest również bardzo prosty i nie wymaga fachowej wiedzy. Należy jednak pamiętać, by trzymać się ściśle podanych proporcji, by nasz cydr domowy wyszedł taki, jak powinien. Zobaczmy więc, co jest potrzebne do przygotowania tego napoju.
Składniki:
- 20 kg jabłek,
- 5 l drożdży specjalistycznych,
- pożywka do drożdży,
- 100 g cukru.
Przygotowanie:
- Jabłka dokładnie myjemy, kroimy i wyciskamy z nich sok. Sok wlewamy do umytego wcześniej gąsiora.
- Do szklanki wody dodajemy 2 łyżeczki cukru i odstawiamy na 20 minut.
- Po tym, jak drożdże zaczną pracować, możemy je dodać do soku.
- Całość mieszamy i zatykamy gąsior.
- Sok zostawić na 5 dni.
- Po tym czasie spuścić cydr do garnka.
- Gąsior myjemy. Do czystego gąsiora wlewamy znowu cydr i zostawiamy na 7-10 dni.
- Po tym czasie rozlewamy cydr do butelek i dodajemy do nich po 0,5 łyżeczki cukru.
Po około 7 dniach cydr będzie gotowy do wypicia.
Cydr jabłkowy - jak zrobić cydr z soku i cydr bez drożdży
Cydr z soku - czego użyć do produkcji
Jeśli zależy nam na produkcji cydru jabłkowego, ale nie dysponujemy wyciskarką do owoców lub po prostu nie chce nam się z niej korzystać, wtedy z powodzeniem możemy przystąpić do produkcji cydru z soku jabłkowego z kartonika. Ważne jest natomiast, by był to sok 100% i wyciskany.
Składniki:
- sok jabłkowy,
- glukoza,
- drożdże.
Przygotowanie:
- Do fermentatora wlewamy sok i dodajemy do nich drożdże.
- Fermentator zamykamy.
- Całość zostawiamy na 5-9 dni w ciepłym pomieszczeniu.
- Po tym czasie przelewamy cydr do butelek i dodajemy do niego po około 0,5 łyżeczce glukozy.
- Butelki szczelnie zamykamy i zostawiamy jeszcze na około 2 tygodnie.
Warto wiedzieć, że im dłużej cydr będzie stał, tym lepiej.
Receptura na cydry domowe bez drożdży - przepis
Napój alkoholowy z jabłek, jakim jest cydr, to specyficzny napój, którego głównym składnikiem są przeważnie jabłka, cukier i drożdże. Jednak nie wszyscy chcą czuć posmak drożdży w swoim napoju. Mimo tego, że drożdże są zalecane, istnieje również możliwość na to, jak zrobić cydr jabłkowy bez drożdży. Sami zobaczmy, w jaki sposób przebiega ta produkcja.
Składniki:
- 5 kg jabłek kwaśnych,
- 7 kg jabłek słodkich.
Przygotowanie:
- Jabłka dokładnie myjemy i kroimy je razem ze skórką.
- Pokrojone kawałki wkładamy do sokowirówki i wyciskamy z nich sok.
- Sok odstawiamy na 3-4 godziny.
- Po tym czasie zbieramy z soku resztki owoców.
- Czysty sok przelewamy do pojemnika fermentacyjnego i odstawiamy na około 7 dni do pomieszczenia, w którym jest temperatura pokojowa.
- Po 7 dniach zlewamy cydr znad osadu do butelek.
- Butelki szczelnie zamykamy i odstawiamy do chłodnego pomieszczenia na około 4-6 tygodni.
Po tym czasie jabłkowy cydr domowy jest już gotowy do picia.
Kiedy wiemy już, jak zrobić cydr jabłkowy, nie pozostaje nam nic, tylko przejść do działania. Sama produkcja cydru nie jest trudna, ale musimy trochę poczekać na uzyskanie efektu końcowego. Warto tutaj pamiętać o tym, by zachowywać odpowiednie proporcje. Rodzaj cydru, a właściwie to, czy będzie on z drożdżami, czy bez drożdży, czy będzie on cydrem musującym, czy też nie, zależy tylko i wyłącznie od nas. Przy niewielkim wkładzie pracy i pieniędzy możemy przygotować w swoim domu doskonały, smaczny i zdrowy cydr jabłkowy o korzystnych właściwościach na nasz organizm.