Jak zrobić sok z aronii krok po kroku - 4 sprawdzone przepisy
Często i chętnie wprowadzamy do diety superfoods z odległych, egzotycznych krajów. Okazuje się jednak, że jedną z najbardziej skutecznych i wartościowych substancji mamy pod ręką. Aronia, bo o niej mowa, to wartościowe źródło niezwykłych składników odżywczych, przeciwutleniaczy i witamin. Dowiedz się, jak zrobić sok z aronii, by uzyskać smaczny, a przy tym naprawdę zdrowy napój.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o aronii.
Sok z aronii – właściwości i działanie
Sok z aronii – właściwości
Sok z aronii najbardziej znany jest jako skuteczny przeciwutleniacz. Oznacza to, że świetnie sprawdza się jako przeciwdziałanie niektórym chorobom cywilizacyjnym, zwalcza wolne rodniki, które są odpowiedzialne za niektóre nowotwory. Ale nie jest to jedyny powód, dla którego warto regularnie sięgać po przetwory z aronii.
Świeży sok z aronii to prawdziwe bogactwo witamin i minerałów. Przede wszystkim aronia jest zasobna w witaminę P, a także w inne witaminy, na przykład z grupy B, w tym w kwas foliowy. Zawiera także witaminę C i E, zwaną witaminą młodości. Za wyjątkowe działanie odpowiadają także bioflawonoidy. Mają one działanie antywirusowe i antygrzybowe, mogą także działać przeciwbakteryjnie.
Sok z aronii jest zasobny także w mikroelementy. To miedź, molibden, wapń, żelazo, mangan, bor i jod. Aronia jest naprawdę bardzo bogatym źródłem składników, których potrzebuje każdy organizm. Dlatego jej czarne jagódki czasami są nazywane polskim superfoods. Niestety, owoce mają kwaśny, nieco cierpki smak, więc wiele osób ich unika. Jednak odpowiednie przygotowanie sprawia, że przetwory z aronii zdobywają delikatniejszy, słodszy smak. Warto sprawdzić – a nóż posmakuje ci sok z aronii? A naprawdę warto go pić. Twój organizm będzie ci za to wdzięczny.
Sok z aronii dla dzieci, na przeziębienie, na zimę
Dla wielu przyczyn sok z aronii warto pić regularnie, dodawać go po trochu na przykład do herbaty lub rozcieńczać z wodą, jednakże w niektórych sytuacjach szczególnie warto sięgnąć po tą zdrowotną skarbnicę składników odżywczych. Najważniejsze jest to, że sok z aronii to naprawdę wartościowy produkt na przeziębienie. Zawarte w nim składniki antywirusowe pomagają organizmowi zwalczyć grypę, a witamina C wspiera proces dochodzenia do siebie. Właśnie z tego powodu sok powinno się pić zwłaszcza zimą i jesienią, na dodatek wspiera odporność organizmu.
Jagody aronii wspierają także naczynia krwionośne. Dlatego osoby z wysokim ciśnieniem tętniczym i tendencją do pękania naczynek także powinny sięgać po sok. Dodatkowo wiele wskazuje na to, że częste picie soku z aronii może przyczynić się do obniżenia poziomu tak zwanego złego cholesterolu. Ponadto podaje się go osobom mającym problem ze wzrokiem lub pracującym przy komputerze, którzy doświadczają zmęczenia oczu. Sok z aronii może mieć dobroczynny wpływ także na regenerację organizmu po leczeniu onkologicznym.
Sok z aronii jest dobry także dla dzieci i kobiet w ciąży. Nie powoduje reakcji alergicznych ani innych reakcji tego rodzaju, dlatego nawet najmłodsi mogą korzystać z dobroczynnego działania tych czarnych jagódek. W czasie przeziębienia i grypy dzieciom podaje się łyżeczkę soku do herbaty lub wody. Sok z aronii można podawać niemowlętom od 6 miesiąca życia. Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także ten artykuł z opisem właściwości aronii.
Jak uzyskać sok z aronii – przepis
Sok z aronii bez wody
Podstawowy przepis na sok z aronii to ten bez wody i bez gotowania. W zasadzie to wyłącznie aronia zasypana cukrem. Dzięki temu sok jest najbardziej gęsty, ma wspaniały kolor i jest maksymalnie wartościowy. Przygotowanie takiego soku jest bardzo proste.
- 2 kg owoców aronii,
- 300 g cukru
Sok nadaje się do picia w zasadzie od razu. Możesz nastawić mniejszą porcję, by mieć trochę soku do bezpośredniego spożycia. Aronia zasypana cukrem po puszczaniu soku nadaje na zrobienie dżemu, na przykład z jabłkami lub do nalewek.
- Oczyść z szypułek i opłucz aronię.
- Przełóż aronię do dużego słoika i warstwami zasypuj cukrem.
- Odstaw owoce w ciepłe, zacienione miejsce.
- Kiedy owoce puszczą sok, przelej go do butelki.
- Przechowuj w lodówce.
Świeży sok z aronii na zimę
Przetwory domowe najczęściej robi się po to, by przechować je na dłużej. Aronię także można przetworzyć w ten sposób, by można było ją zapasteryzować. Oczywiście w tym przypadku to nie jest przepis bez gotowania i przygotowuje się go nieco dłużej, ale warto, ponieważ efekt jest niezwykły.
- 2 kg owoców aronii,
- 200-300 g cukru,
- 1,5 szklanki zimnej wody
Tak przygotowany sok zlewa się do buteleczek lub słoiczków. Przygotuj sobie raczej więcej niewielkich pojemniczków, by szybko wykorzystać otwarty sok. Słoiki możesz przechowywać w piwnicy lub spiżarni.
- Do garnka wsyp przygotowaną aronię.
- Wlej wodę do owoców.
- Gotuj owoce na średnim ogniu, ciągle mieszając.
- Po zagotowaniu zmniejsz płomień i gotuj jeszcze około 30 minut. Od czasu do czasu mieszaj, by owoce nie przywarły do dna.
- Przecedź sok.
- Przelej sok do nowego garnka, dodaj cukier, i mieszaj do zagotowania.
- Gorący sok przelej do butelek, od razu zakręcaj.
- Ustaw butelki do góry dnem, by zakrętki zassały się. Dzięki temu sok nie musi być pasteryzowany.
Jak zrobić sok z aronii – ciekawe przepisy
Przepis na sok z aronii bez cukru
Sok z aronii można także przygotować bez cukru. Jest wtedy kwaśny i lekko cierpki, ale nadaje się do zastosowania także przez diabetyków i osoby zmagające się z insulinoopornością.
- 2 kg owoców aronii,
- 2 szklanki wody
Ten przepis robi się troszkę szybciej, ze względu na to, że czas gotowania jest znacznie krótszy. Jeśli nie chcesz, by sok był kwaśny, ale nie chcesz dodawać cukru, możesz wsypać do owoców trochę erytrytolu. Nadaje się do zastosowania na ciepło, nie ma posmaku typowego dla stewii czy ksylitolu.
- Oczyść owoce, umyj je, usuń szypułki.
- Za pomocą blendera ręcznego, dokładnie zmiksuj owoce.
- Przełóż owoce do garnka, zalej wodą. Gotuj przez 10 minut.
- Odcedź sok. Przelej do garnka i zagotuj.
- Gorący sok z aronii przelewaj do butelek i słoików.
Sok z aronii i liści wiśni
Niektóre przetwory domowe wykorzystują liście drzew owocowych do dodania smaku i aromatu. Sok z aronii i liści wiśni to jeden z ciekawszych przepisów, który wyróżnia się smakiem. Można go naprawdę łatwo przygotować.
- 2 kg owoców aronii,
- 600 g cukru,
- 40 liści wiśni,
- 3 litry wody
To także przepis wymagający gotowania, ale dzięki temu sok idealnie sprawdzi się do przechowywania na zimę. Do przepisu możesz wykorzystać także liście malin, wtedy aromat będzie nieco słodszy.
- Przygotuj owoce aronii: umyj je, usuń szypułki i zalej wodą.
- Gotuj owoce przez około 20 minut na średnim ogniu.
- Przecedź owoce.
- Sok wymieszaj z cukrem. Zagotuj.
- Gorący sok przelej do butelek. Zakręć i postaw do góry dnem.
Sok na zimę można dla pewności zapasteryzować przez 15 minut w gorącej wodzie. Należy pamiętać, że poziom wody powinien sięgać około 1 cm poniżej zakrętki.