Kompot z agrestu na zimę - sprawdzone przepisy krok po kroku
Kompot agrestowy to najlepszy sposób na wykorzystanie nadmiaru owoców z działki. Agrest jest bardzo zdrowy, ale ze względu na dużą kwaskowatość niechętnie jemy go na surowo. Warto więc przygotować kompot do słoików. To najlepszy sposób na przechowanie owoców agrestu na zimę. W końcu w szare popołudnia grudnia najbardziej potrzebujemy ukrytych w nich witamin.
Jeśli szukasz więcej przepisów, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o kompotach.
Z tego artykułu dowiesz się:
Kompot z agrestu na zimę – czy warto?
Kompot z agrestu – właściwości
Owoce agrestu są znane przede wszystkim ze swojej niezwykłej zawartości witaminy C. I faktycznie – mają jej bardzo dużo. Jednak są także bogate w witaminy z grupy B i zawierają wiele pierwiastków, jak żelazo, potas i miedź. Na dodatek uważa się, że owoce agrestu zwierają dużo serotoniny. To hormon poprawiający nastrój, a także prawdopodobnie może zmniejszać ryzyko pojawienia się nowotworu. Agrest jest zalecany osobom, które mają problem z układem krążenia.
Agrest zatem warto jeść na surowo, chociaż w słoiku także nie traci zbyt wiele swoich właściwości. Dlatego warto robić zaprawy z agrestu – soki, dżemy i oczywiście kompotu. Kompot z agrestu na zimę jest nieco kwaskowaty, podobnie jak kompot z mirabelek. Na pewno będzie o wiele bardziej wartościowy niż na przykład kompot z suszonych śliwek, warto więc pić go na co dzień.
Owoce do słoików
Kupując owoce agrestu na kompot, zwróć uwagę na dwie rzeczy. Po pierwsze muszą być naprawdę dojrzałe – większe i miękkie, inaczej będą bardzo kwaśne. Zwróć uwagę także na to, czy nie ma na nich ciemnego nalotu. Od jakiegoś czasu agrest jest narażony na działanie patogenów grzybowych, często pojawia się czarna plamistość lub mączniak prawdziwy agrestu.
Jeśli chcesz, by kompot z agrestu był nieco bardziej słodki, wybierz owoce odmian czerwonych. Są znacznie smaczniejsze. Możesz także wymieszać je z tymi białymi w proporcji pół na pół. Jeśli zdecydujesz się na użycie czerwonych owoców, napój będzie miał bladoczerwony kolor, podobnie jak kompot z czereśni.
Kompot z agrestu – przepisy
Podstawowy przepis na kompot z agrestu
Kompot z agrestu można zrobić bardzo prosto. Nie potrzebujesz gotować owoców, nie musisz dodawać żadnych przypraw czy dodatków. Dobry, słodki i zdrowy kompot z agrestu zrobisz z owoców, cukru i wody. Na 1 kg agrestu potrzebujesz 200 g cukru i 0,5 l wody.
- Owoce umyj, urwij lub obetnij ewentualne szypułki, przebierz wyrzucając te z plamkami.
- Zagotuj wodę.
- Wsyp owoce do słoików mniej więcej 1 cm od poziomu zakrętki.
- Do każdego słoika wsyp cukier.
- Zalej gorącą wodą i od razu zakręć.
Kompot z agrestu możesz przechowywać na zimę. Aby zakrętki trzymały, możesz od razu po zalaniu słoików wrzątkiem postawić je dnem do góry i tak potrzymać przez dłuższy czas. Możesz także ugotować słoiki w niewysokim garnku wyłożonym bawełnianą lub lnianą ściereczką. Czas gotowania to około 7-8 minut, należy jednak uważać, by agrest nie pękał. Z agrestu można przygotować także inne przetwory. Sprawdź koniecznie ten artykuł z przepisami na nalewkę z agrestu.
Agrest w syropie w słoiku
Jest jeszcze drugi sposób na przygotowanie kompotu z agrestu według tej samej proporcji. Wiele osób przygotowuje agrest w syropie. Należy zagotować wodę od razu z cukrem i tak przygotowanym syropem zalać owoce w słoikach lub podgotować agrest w syropie do wrzenia.
Ta metoda ma swoich zwolenników dzięki temu, że wtedy cukier lepiej się rozpuszcza. Warto jednak wiedzieć, że gotowany agrest pęka, a wtedy kompot nie będzie taki klarowny.
Kompot z agrestu i innych owoców
Przepis na kompot z agrestu z wiśniami
Ze względu na to, że sam agrest jest dość kwaśny, często łączy się go z innymi owocami. Dzięki temu nabiera lepszego smaku, a nie traci swoich niezwykłych właściwości. Dla osób, które lubią wyraziste smaki, najlepszym rozwiązaniem będą wiśnie. Kompot z czereśni i agrestu także się uda, ale będzie o wiele mniej intensywny, więc radzimy użyć wiśni.
- 0,5 kg agrestu,
- 0,5 kg wiśni,
- 2 l wody,
- 3-4 łyżki miodu.
Zamiast miodu możesz użyć cukru, a jeśli chcesz ograniczyć jego spożywanie wybierz ksylitol lub erytrol.
- Wlej wodę do dużego garnka, wsyp umyte owoce i zagotuj pod przykryciem. Gotuj przez około 10-15 minut.
- Dodaj miód lub cukier i gotuj przez chwilę, do rozpuszczenia.
- Przelej do słoików lub butelek i zamknij wyparzonymi zakrętkami.
- Pasteryzuj przez kilka minut w garnku.
Taki kompot może być podawany po prostu do obiadu, ale można także zrobić na jego bazie smaczny drink na przyjęcia. Potrzebna jest woda gazowana, lód i białe wino w proporcji 2:1:1 (dwie porcje kompotu na porcję wody i porcję wina).
Kompot agrestowy z porzeczkami
Agrest pojawia się w ogrodzie w tym samym czasie co porzeczki, dlatego nic dziwnego, że często robi się kompot z mieszanki tych owoców. Będzie prawie tak samo kwaśny jak kompot z mirabelek. Zaprawy agrestowo-porzeczkowe są niezwykle zdrowe. To prawdziwa bomba witaminowa. Ogromna zawartość witaminy C sprawia, że taki kompot będzie idealny na jesienne przeziębienie. Do przygotowania antygrypowego napoju potrzebujesz:
- 1 kg agrestu,
- 0,5 kg czarnych,
- 25 dag cukru,
- 1 litr wody.
Kompot musi być dość mocno dosłodzony, bo inaczej będzie bardzo kwaśny. Ma głęboki, wyrazisty smak czarnych porzeczek.
- Umyj owoce, pozbaw usuń szypułki.
- Wsyp owoce do garnka i zalej wodą.
- Gotuj, delikatnie mieszając, by agrest nie popękał.
- Na koniec gotowania wsyp trochę cukru.
- Przelej kompot do słoików i zapasteryzuj.
Kompot z porzeczkami może nie jest największym przysmakiem i raczej nie posmakuje maluchom, ale jest naprawdę bardzo zdrowy, więc od czasu do czasu warto go pić. Możesz także wlewać go po prostu do herbaty lub przygotowywać z niego delikatniejszy w smaku napój z wodą mineralną lub sokiem czy kompotem z jabłek. To najlepszy sposób na przemycenie dzieciakom owoców na co dzień.