Kompot z aronii krok po kroku - zobacz najlepsze przepisy
Aronia czarna (Aronia melanocarpa) wywodzi się z Ameryki Północnej. W naszym kraju uprawiana jest w przydomowych ogródkach, a także na plantacjach, na potrzeby przemysłu spożywczego. Jagody aronii, o głęboko granatowym, niemal czarnym wybarwieniu, mają cierpki smak, więc nie są chętnie spożywane na surowo, natomiast stanowią składnik smacznych przetworów. Owoce aronii cenione są również za swoje właściwości lecznicze. Poznaj najlepsze przepisy na kompot z aronii.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z przepisami na kompoty.
Kompot z aronii – najlepszy dla zdrowia i urody
Owoce aronii swoją ciemną barwę zawdzięczają antocyjanom, barwnikom roślinnym, które korzystnie oddziałują na organizm człowieka. Aronia zawiera ich więcej niż inne owoce i warzywa, bo około 10000 mg/kg owoców. Poza tym czarne owoce bogate są, między innymi, w witaminy, garbniki, pektyny i liczne minerały.
Warto przygotować kompot z aronii, ze świeżych lub suszonych owoców, dla wzmocnienia pracy serca, przeciwdziałania infekcjom, a nawet dla poprawy widzenia. Przetwory z aronii pomogą zwalczyć nadciśnienie, wysoki cholesterol, choroby krążeniowe oraz, podobnie jak kompot ze śliwek, poprawią trawienie. Owocom aronii przypisuje się również działanie antynowotworowe. Ograniczenia w spożywaniu owoców dotyczą osób z żylakami i stanami zapalnymi żołądka i dwunastnicy.
Regularne sięganie po przetwory z aronii, codzienne popijanie kompotu, dodawanie suszonych lub mrożonych owoców do herbaty, deserów i sałatek pozytywnie wpłynie na urodę - doda blasku skórze, wzmocni włosy i paznokcie, pomoże utrzymać właściwą wagę. Po aronię powinny sięgać kobiety w ciąży, dzieci oraz seniorzy, by dostarczyć organizmowi niezbędnych dla zdrowia witamin i minerałów.
Smaczny napój przez cały rok - łatwy przepis na kompot z aronii
Aronia ma specyficzny cierpki smak, który wiele osób zniechęca do konsumpcji owoców. Możemy pozbyć się częściowo cierpkości, mrożąc owoce. Po wyjęciu z zamrażalnika, pozostawmy je do rozmrożenia w garnku, najlepiej na kilka godzin, by nie uronić cennego soku. Sposobem na złagodzenie ostrego smaku jest także wzbogacenie kompotu o jabłka, które dodadzą napojowi słodkości.
Składniki na kompot z aronii:
- ½ kg owoców aronii
- 2 l wody
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżki miodu
- sok z połowy cytryny
- 3-4 goździki
Przygotowanie kompotu:
- Na kompot z aronii nadają się pozbawione szypułek dojrzałe owoce.
- Aronię wsypujemy do garnka i zalewamy 2 l wody, z rozpuszczonym w niej cukrem. Dodajemy 3 – 4 goździki.
- Całość mieszamy i gotujemy przez 1 -2 godziny, aż owoce puszczą sok i smak kompotu stanie się wyrazisty.
- Na koniec dodajemy miód i sok z cytryny.
Aromatyczny kompot z aronii ma piękny głęboki kolor. Równie smaczny, ale łagodniejszy w smaku, jest kompot z jabłek, z dodatkiem aronii, przygotowany w proporcji:
- 5 dużych jabłek
- ½ szklanki aronii,
- sok z połowy cytryny
- cukier – według własnego smaku
Wszystkie składniki gotujemy w 2 l wody. Kompot jest smacznym dodatkiem do obiadu. Podajemy go schłodzony lub ciepły, w zależności od pory roku. Jeśli masz jeszcze dużo owoców, sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z aronii.
Przetwory z aronii – kompot na zimę
Samodzielne przygotowanie przetworów umożliwia korzystanie ze zdrowych owoców i urozmaicanie zimowego jadłospisu o kompoty i soki bogate w witaminy. Najsmaczniejsze i pozbawione goryczki są owoce przemrożone, dlatego warto umieścić je wcześniej w zamrażalniku.
Składniki na kompot z aronii:
- świeże owoce aronii
- łyżka stołowa cukru na słoik 200 ml
- woda
Przygotowanie kompotu na zimę:
- Na zimowy kompot nadają się zdrowe owoce, wypłukane i oczyszczone z szypułek.
- Umyte i osączone owoce aronii przesypujemy do wyparzonych słoików o pojemności 200 ml i do każdego słoika wsypujemy cukier. Potrząsamy całością, by cukier dotarł do wszystkich jagód.
- Wodę doprowadzamy do wrzenia i zalewamy nią zawartość słoików w taki sposób, by przykryć owoce.
- Na słoikach zakręcamy wyparzone suche nakrętki. Słoiki umieszczamy w garnku z wodą, sięgającą do ¾ ich wysokości.
- Pasteryzujemy kompot przez 30 minut.
- Słoiki z kompotem z aronii pozostawiamy do ostudzenia i przechowujemy w chłodnej i ciemnej spiżarce.
W podobny sposób przygotujemy na zimę przetwory z innych owoców, np. kompot ze śliwek i kompot z jabłek.
Kompot z suszonych owoców – przepis na kompot z aronii na co dzień i od święta
W polskiej kuchni kompot z suszonych owoców jest tradycyjnym napojem, pojawiającym się zwykle na wigilijnym stole. Dawniej podawano go także do codziennych posiłków, bowiem kompoty, sporządzone z owocowego suszu, np. kompot z jabłek lub kompot ze śliwek, doskonale gasiły pragnienie i ułatwiały trawienie. Osoby dbające o zdrowie docenią smak i aromat kompotu, który warto popijać nie tylko od święta.
Składniki świątecznego kompotu z suszonych owoców:
- 20 plastrów suszonych jabłek
- 2 suszone gruszki
- 14 sztuk suszonych śliwek
- 5 sztuk suszonych moreli
- garść suszonych owoców aronii
- garść rodzynek
- ½ łyżeczki cynamonu
- 4 goździki
- sok z połowy cytryny
- 2 ½ l wody
Przygotowanie kompotu krok po kroku:
- Susz owocowy na kompot dokładnie płuczemy, kroimy na mniejsze cząstki i przekładamy do zimnej wody. Garnek z suszonymi owocami odstawiamy na noc.
- Następnego dnia zawartość garnka gotujemy na małym ogniu – około 1 godziny.
- Na zakończenie dodajemy cynamon, goździki i sok z połowy cytryny.
- Podajemy kompot ciepły lub po ostudzeniu.
Gotowy kompot można dodatkowo posłodzić, dodając 2 łyżki miodu. Na co dzień możemy przygotować kompot z suszonych śliwek i suszonych jabłek, z dodatkiem owoców aronii, które wzbogacą zapach i smak napoju i nadadzą mu głęboki rubinowy kolor.