Kompot z aronii – najlepszy dla zdrowia i urody

Owoce aronii swoją ciemną barwę zawdzięczają antocyjanom, barwnikom roślinnym, które korzystnie oddziałują na organizm człowieka. Aronia zawiera ich więcej niż inne owoce i warzywa, bo około 10000 mg/kg owoców. Poza tym czarne owoce bogate są, między innymi, w witaminy, garbniki, pektyny i liczne minerały.

Warto przygotować kompot z aronii, ze świeżych lub suszonych owoców, dla wzmocnienia pracy serca, przeciwdziałania infekcjom, a nawet dla poprawy widzenia. Przetwory z aronii pomogą zwalczyć nadciśnienie, wysoki cholesterol, choroby krążeniowe oraz, podobnie jak kompot ze śliwek, poprawią trawienie. Owocom aronii przypisuje się również działanie antynowotworowe. Ograniczenia w spożywaniu owoców dotyczą osób z żylakami i stanami zapalnymi żołądka i dwunastnicy.

Regularne sięganie po przetwory z aronii, codzienne popijanie kompotu, dodawanie suszonych lub mrożonych owoców do herbaty, deserów i sałatek pozytywnie wpłynie na urodę - doda blasku skórze, wzmocni włosy i paznokcie, pomoże utrzymać właściwą wagę. Po aronię powinny sięgać kobiety w ciąży, dzieci oraz seniorzy, by dostarczyć organizmowi niezbędnych dla zdrowia witamin i minerałów.

Smaczny napój przez cały rok - łatwy przepis na kompot z aronii

Aronia ma specyficzny cierpki smak, który wiele osób zniechęca do konsumpcji owoców. Możemy pozbyć się częściowo cierpkości, mrożąc owoce. Po wyjęciu z zamrażalnika, pozostawmy je do rozmrożenia w garnku, najlepiej na kilka godzin, by nie uronić cennego soku. Sposobem na złagodzenie ostrego smaku jest także wzbogacenie kompotu o jabłka, które dodadzą napojowi słodkości.

Składniki na kompot z aronii:

  • ½ kg owoców aronii
  • 2 l wody
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • sok z połowy cytryny
  • 3-4 goździki

Przygotowanie kompotu:

  1. Na kompot z aronii nadają się pozbawione szypułek dojrzałe owoce.
  2. Aronię wsypujemy do garnka i zalewamy 2 l wody, z rozpuszczonym w niej cukrem. Dodajemy 3 – 4 goździki.
  3. Całość mieszamy i gotujemy przez 1 -2 godziny, aż owoce puszczą sok i smak kompotu stanie się wyrazisty.
  4. Na koniec dodajemy miód i sok z cytryny.

Aromatyczny kompot z aronii ma piękny głęboki kolor. Równie smaczny, ale łagodniejszy w smaku, jest kompot z jabłek, z dodatkiem aronii, przygotowany w proporcji:

  • 5 dużych jabłek
  • ½ szklanki aronii,
  • sok z połowy cytryny
  • cukier – według własnego smaku
Kompot z aronii i jabłek w szklance, a także przepis na kompot z aronii
Kompot z aronii krok po kroku, czyli dobry przepis na kompot z aronii

Wszystkie składniki gotujemy w 2 l wody. Kompot jest smacznym dodatkiem do obiadu. Podajemy go schłodzony lub ciepły, w zależności od pory roku. Jeśli masz jeszcze dużo owoców, sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z aronii.

Przetwory z aronii – kompot na zimę

Samodzielne przygotowanie przetworów umożliwia korzystanie ze zdrowych owoców i urozmaicanie zimowego jadłospisu o kompoty i soki bogate w witaminy. Najsmaczniejsze i pozbawione goryczki są owoce przemrożone, dlatego warto umieścić je wcześniej w zamrażalniku.

Składniki na kompot z aronii:

  • świeże owoce aronii
  • łyżka stołowa cukru na słoik 200 ml
  • woda

Przygotowanie kompotu na zimę:

  1. Na zimowy kompot nadają się zdrowe owoce, wypłukane i oczyszczone z szypułek.
  2. Umyte i osączone owoce aronii przesypujemy do wyparzonych słoików o pojemności 200 ml i do każdego słoika wsypujemy cukier. Potrząsamy całością, by cukier dotarł do wszystkich jagód.
  3. Wodę doprowadzamy do wrzenia i zalewamy nią zawartość słoików w taki sposób, by przykryć owoce.
  4. Na słoikach zakręcamy wyparzone suche nakrętki. Słoiki umieszczamy w garnku z wodą, sięgającą do ¾ ich wysokości.
  5. Pasteryzujemy kompot przez 30 minut.
  6. Słoiki z kompotem z aronii pozostawiamy do ostudzenia i przechowujemy w chłodnej i ciemnej spiżarce.

W podobny sposób przygotujemy na zimę przetwory z innych owoców, np. kompot ze śliwek i kompot z jabłek.

Kompot z suszonych owoców – przepis na kompot z aronii na co dzień i od święta

W polskiej kuchni kompot z suszonych owoców jest tradycyjnym napojem, pojawiającym się zwykle na wigilijnym stole. Dawniej podawano go także do codziennych posiłków, bowiem kompoty, sporządzone z owocowego suszu, np. kompot z jabłek lub kompot ze śliwek, doskonale gasiły pragnienie i ułatwiały trawienie. Osoby dbające o zdrowie docenią smak i aromat kompotu, który warto popijać nie tylko od święta.

Składniki świątecznego kompotu z suszonych owoców:

  • 20 plastrów suszonych jabłek
  • 2 suszone gruszki
  • 14 sztuk suszonych śliwek
  • 5 sztuk suszonych moreli
  • garść suszonych owoców aronii
  • garść rodzynek
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 4 goździki
  • sok z połowy cytryny
  • 2 ½ l wody

Przygotowanie kompotu krok po kroku:

  1. Susz owocowy na kompot dokładnie płuczemy, kroimy na mniejsze cząstki i przekładamy do zimnej wody. Garnek z suszonymi owocami odstawiamy na noc.
  2. Następnego dnia zawartość garnka gotujemy na małym ogniu – około 1 godziny.
  3. Na zakończenie dodajemy cynamon, goździki i sok z połowy cytryny.
  4. Podajemy kompot ciepły lub po ostudzeniu.

Gotowy kompot można dodatkowo posłodzić, dodając 2 łyżki miodu. Na co dzień możemy przygotować kompot z suszonych śliwek i suszonych jabłek, z dodatkiem owoców aronii, które wzbogacą zapach i smak napoju i nadadzą mu głęboki rubinowy kolor.

ikona podziel się Przekaż dalej