Kompot z czereśni krok po kroku - oto najlepsze przepisy - sprawdź je!
Soczyste i bardzo smaczne czereśnie są owocami lata. Możemy cieszyć się ich wyjątkowym smakiem od czerwca do początków sierpnia. Nie zawsze zaspokoją w pełni nasz apetyt, bowiem zawiązywanie owoców uzależnione jest od przebiegu pogody - czereśnie są niezwykle wrażliwe na niską temperaturę. Spożywanie świeżych owoców ma dobroczynny wpływ na zdrowie. Dzięki niskiej wartości energetycznej, czereśnie są wspaniałym składnikiem diety odchudzającej. Zaprawy z letnich owoców pozwolą wzbogacić jesienno-zimową dietę o cenne dla zdrowia witaminy. Przeczytaj, jak ugotować smaczny i zdrowy kompot z czereśni, nie tylko na zimę.
Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o kompotach.
Z tego artykułu dowiesz się:
Kompot z czereśni - wartości odżywcze
Czereśnie są owocami, które warto spożywać zarówno świeże, jak i w postaci rozmaitych przetworów. 100 g owoców zawiera jedynie 63 kcal, więc śmiało mogą włączyć je do swojej diety osoby odchudzające się. Czereśnie bogate są w minerały, takie jak potas, wapń, magnez i fosfor, a także cenne dla zdrowia witaminy:
- witamina A - ma dobroczynny wpływ na wzrok,
- witaminy z grupy B – B1, B2, B3, B5, B12 – wspomagają pracę układu nerwowego i krwionośnego, pomagają na bezsenność, dolegliwości nefrologiczne, skórne i neurologiczne, działają antystresowo,
- witamina C – wzmocni pracę mięśni, zapobiega zmianom miażdżycowym, pomaga w odtruciu organizmu ze szkodliwych produktów przemiany materii oraz w zwalczeniu stanów zapalnych,
- witamina K – ułatwia gojenie się skaleczeń, ma dobroczynny wpływ na pracę jelit.
Spożywanie czereśni, dzięki obecności bioflawonoidów, pomoże zwalczyć wolne rodniki, odpowiedzialne za starzenie się organizmu i wiele dolegliwości zdrowotnych. Zawarta w owocach kwercetyna, substancja o właściwościach leczniczych, jest pomocna, między innymi, w utrzymaniu odpowiedniego stężenia cholesterolu we krwi. Owoce czereśni bogate są również w jod (330 mg/100g) - ich jedzenie wpływa na produkcję trijodotyroniny, tyroksyny i kalcytoniny - hormonów tarczycy, mających wpływ na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.
Na polskim rynku najczęściej dostępne są czereśnie czerwone. Warto sięgać po owoce o najciemniejszej skórce, ponieważ zawierają najwięcej korzystnych dla zdrowia antyoksydantów. Skórka niektórych odmian wyróżnia się prawie czarnym kolorem. Bardzo smaczne są także czereśnie żółte, z czerwonym rumieńcem. Warto przygotować czereśnie w cukrze lub kompot z czereśni na zimę, by ich smak towarzyszył nam również poza sezonem na letnie owoce. Kompot z truskawek, kompot z wiśni, kompot z jabłek oraz kompot czereśniowy to wspaniałe dodatki, podawane np. do obiadu, jako ciepłe i zimne napoje. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na kompot z wiśni?
Kompot czereśniowy – przygotowanie zaprawy
Jak zrobić kompot z czereśni na zimę? – szybki i łatwy przepis
Zanim przystąpimy do wykorzystania owoców czereśni na przetwory, musimy starannie je przebrać, by zostały użyte jedynie owoce świeże, zdrowe i dojrzałe. Czereśnie płuczemy i odsączamy. Owoce możemy pasteryzować w słoikach weka oraz w słoikach typu twist. Na kompot czereśniowy, podobnie jak na kompot z wiśni, nadają się owoce z pestkami lub wydrylowane. Jeśli na kompot z czereśni wykorzystujemy owoce z pestkami, nakłujmy je wykałaczką, zapobiegając w ten sposób pękaniu w czasie gotowania.
Przepis nr 1 na kompot z czereśni - z surowych owoców w zalewie
Składniki:
- Czereśnie - 1 kg
- Cukier - 25 dag
- Woda - ½ l
Przygotowanie:
- Słoje do pasteryzacji dokładnie myjemy i wyparzamy. Przebrane czereśnie przebieramy, obrywamy ogonki i płuczemy. Możemy wykorzystać owoce z pestkami lub wydrylowane.
- Czereśnie wkładamy do słoików.
- Przygotowujemy zalewę – wodę z cukrem gotujemy, doprowadzając zalewę do wrzenia. Możemy dodać przyprawy, wzbogacające smak kompotu, np. kilka goździków i szczyptę cynamonu.
- Gorącą zalewę wlewamy na czereśnie w słoiku. Ile gotować kompot z czereśni? Najlepiej około 30 minut. Na słoiki twist lekko dokręcamy nakrętki, by para mogła swobodnie wydostawać się na zewnątrz.
- Po upływie zalecanego czasu pasteryzacji, dokręcamy mocno nakrętki słoików i wyciągamy je z wody.
- Po ostudzeniu, możemy gotową zaprawę umieścić w domowej spiżarni. W taki sposób, jak kompot z czereśni, przygotowujemy również inne kompoty, np. kompot z jabłek lub kompot z truskawek.
Przepis nr 2 - jak ugotować kompot z czereśni – krok po kroku
Składniki:
- Czereśnie - 1 kg
- Cukier - 25 dag
- Woda - ½ l
Przygotowanie:
- Przebrane i wypłukane czereśnie pozostawiamy z pestkami, nakłuwając je, by nie pękały w czasie gotowania lub drylujemy.
- W garnku zagotowujemy wodę z cukrem. Wsypujemy czereśnie i doprowadzamy do zagotowania, otrzymując w ten sposób kompot czereśniowy.
- Gorący kompot wlewamy do słoików typu twist, mocno dokręcamy nakrętki i odwracamy słoje dnem do góry. Jest to najprostszy sposób zamykania słoików tego typu. Po ostudzeniu, umieszczamy czereśnie w słoiku w domowej spiżarni.
- Kompot w słoikach weka także nie musimy ponownie pasteryzować – po nałożeniu suchych uszczelek i pokrywek, zamykamy słoje aparatem próżniowym. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na kompot z jabłek.
Jak zrobić kompot z czereśni? Najsmaczniejszy owocowy deser
Desery, podawane po posiłku, przyrządza się z różnych surowców. Desery owocowe podawane są często jako ciepłe i zimne kompoty. Dostarczają witamin, są smaczne, a ich przygotowanie nie zabiera dużo czasu. Letni kompot z czereśni najlepiej ugotować ze świeżych owoców.
Przepis na smaczny kompot ze świeżych czereśni
Składniki:
- Czereśnie – 0,5 kg
- Cukier – 25 dag
- Woda – ½ l
Przygotowanie:
- Do garnka z wodą wsypujemy cukier i zagotowujemy całość. Doprowadzamy do wrzenia.
- Czereśnie przed zagotowaniem dokładnie przebieramy, pozostawiając tylko zdrowe i w pełni dojrzałe. Możemy je wydrylować.
- Do gorącego syropu wsypujemy owoce. Ile gotować kompot na deser? Krótko – około 3 – 4 minuty, by owoce zachowały jak najwięcej cennych witamin.
- Po ostudzeniu, możemy dodać, wg uznania, soku z cytryny, wzbogacając smak deseru.
- Zimny kompot przelewamy do kompotierek. Do każdego deseru wkładamy listki mięty.
Czereśnie w cukrze – przepis na kandyzowane owoce
Z owoców czereśni, z dodatkiem cukru, otrzymujemy smaczne i trwałe przetwory – dżemy, konfitury, soki, kisiele i kompoty. Czereśnie poddaje się także kandyzowaniu, zanurzając je w gorącym i słodkim syropie. Taki sposób konserwowania owoców pozwoli cieszyć się ich smakiem poza sezonem. Kandyzowane owoce możemy dodawać do deserów, ozdabiać nimi domowe wypieki, wzbogacać smak budyniu i lodów. Nie powinny sięgać po nie osoby cierpiące na cukrzycę oraz odchudzające się, ze względu na wysoką kaloryczność smakołyku – około 314 kcal/100 g produktu.
Przepis nr 1 na czereśnie w cukrze
Składniki:
- Czereśnie – 1 kg
- Cukier – 1 kg
- Cytryna – 2 łyżki soku lub kwasek cytrynowy – ½ łyżeczki
Przygotowanie:
- Czereśnie przebieramy, pozostawiając tylko owoce w pełni dojrzałe, i nieuszkodzone. Płuczemy je i odsączamy. Na owoce kandyzowane wykorzystujemy wydrylowane czereśnie.
- W garnku rozpuszczamy 30 dag cukru, w 1 szklance wody – podgrzewamy całość, do chwili rozpuszczenia się cukru.
- Gorący syrop odstawiamy do ostudzenia.
- Wydrylowane czereśnie umieszczamy w garnku z syropem i wolno podgrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia. Po 20 minutach garnek z zawartością zdejmujemy z gazu, odstawiamy i pozostawiamy owoce do maceracji – najlepiej do następnego dnia.
- Po upływie zalecanego czasu, owoce z syropu przekładamy do emaliowanej miski. Do syropu dosypujemy 40 dag część cukru, a po zagotowaniu, wkładamy do syropu owoce. Podgrzewać całość przez około kwadrans, po czym odstawić z ognia i ponownie pozostawić do następnego dnia.
- Po upływie zalecanego czasu, cały proces powtarzamy – czereśnie z syropu przekładamy do miski, dosypujemy resztę cukru i, gdy się dokładnie rozpuści, umieszczamy w syropie czereśnie.
- Zawartość garnka podgrzewamy przez 20 minut, z dodatkiem soku z cytryny.
- Czereśnie wyjmujemy z syropu i po wysuszeniu, przekładamy do słoików.
Szybki przepis nr 2 na czereśnie w słodkim syropie
Składniki:
- Czereśnie – 1 kg
- Cukier – ½ kg
- Woda – 1 ½ l
Przygotowanie:
- Przebrane, wypłukane i wydrylowane czereśnie umieszczamy w słoikach.
- Do garnka z wodą wsypujemy cukier. Zawartość podgrzewamy, do chwili rozpuszczenia się cukru.
- Gorący syrop przelewamy powoli do słoików z czereśniami.
- Lekko dokręcamy pokrywki twist i pasteryzujemy zaprawy przez około 10 minut.
- Po wyjęciu słoików z wody, mocno dokręcamy nakrętki i odwracamy słoiki dnem do góry.
- Po ostudzeniu, możemy je przechować w domowej spiżarni.
W podobny sposób możemy konserwować również inne owoce, np. wiśnie, gruszki, brzoskwinie i jabłka. Owoce w cukrze, przygotowane na zimę, będą efektownym i zdrowym dodatkiem do wypieków i deserów.