Kompot z papierówek krok po kroku - najlepsze przepisy
Jabłoń jest podstawowym gatunkiem drzew owocowych, uprawianych w Polsce. Jedną z najpopularniejszych odmian jabłoni domowej jest popularna ‘Papierówka’, występująca także pod nazwą ‘Oliwka Żółta’ lub ‘Oliwka Inflancka’. Drzewo jabłoni, odporne na mróz, wcześnie i obficie owocuje. Średniej wielkości jabłka, z cienką jasnozieloną skórką, a po dojrzeniu jasnożółtą, czasem z lekkim rumieńcem, są soczyste i aromatyczne. Nadają się do spożycia na surowo oraz do przygotowania wielu smacznych przetworów. Poznaj najlepsze przepisy na kompot z papierówek.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z przepisami na kompoty.
Kompot z jabłek papierówek z cynamonem – zdrowy dodatek do obiadu
Papierówki, podobnie jak inne odmiany jabłek, zawierają, między innymi, witaminy C, B, K, E oraz A, minerały, błonnik i flawonoidy. Dobroczynny wpływ gotowanych owoców na organizm człowieka znany jest od stuleci. W polskiej tradycji owocowe kompoty codziennie gościły na stołach jako dodatek do obiadu, orzeźwiający bądź rozgrzewający napój, a w okresie Bożego Narodzenia obowiązkowo gotowano kompot z owoców suszonych. Pomimo tego, że jabłka po ugotowaniu tracą wiele witamin, obecny w owocach błonnik reguluje funkcjonowanie układu trawiennego i zabezpiecza przed groźnymi schorzeniami jelit. 100 g kompotu z jabłek, bez dodatku cukru, zawiera jedynie 23 kcal, więc możemy gasić pragnienie, popijając smaczny i zdrowy napój, jednocześnie dbając o piękną sylwetkę.
Składniki na smaczny kompot z papierówek z cynamonem:
- 40 dag jabłek
- ½ l wody
- 10 dag cukru
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1-2 goździki
Przygotowanie kompotu:
- Jabłka dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki, czyszcząc je z gniazd nasiennych.
- Wodę zagotowujemy, dodając cukier, cynamon i goździki.
- Do wrzącego syropu przekładamy jabłka i całość gotujemy przez 5 minut, do miękkości owoców.
- Gotowy kompot odstawiamy z ognia, studzimy i przelewamy do szklaneczek lub kompotierek.
Kompot z papierówek jest zdrowym dodatkiem do posiłku. Owoce, znajdujące się w napoju, są smaczną przekąską. Gotowane owoce można dodać do deserów i wypieków. Obecny w napoju cynamon wspomaga zdrowotne działanie kompotu. Zimny kompot z jabłek ochłodzi nas w czasie letnich upałów, natomiast rozgrzewający gorący napój z papierówek, podobnie jak kompot z dyni, najlepiej zasmakuje w czasie jesienno-zimowych chłodów. Jeśli masz dużo papierówek, sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z jabłek na zimę.
Kompot z całych papierówek – smaczne przetwory na zimę
Zielone niewielkie jabłuszka nadają się do przyrządzenia kompotu na zimę. Liczne przepisy na przetwory z całych papierówek podpowiadają, jak przygotować przetwory z owoców ze skórką lub z jabłek obranych ze skórki. Warto przypomnieć, że skórka jabłek jest bogata w wartościowe składniki odżywcze, więc jej pozostawienie na jabłkach jest dobre dla naszego zdrowia. Jeśli korzystamy z jabłek kupnych, dokładne umycie owoców w wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego, pozwoli pozbyć się ewentualnych bakterii. Wypłukanie papierówek w wodzie z sodą, wyeliminuje ślady chemicznych środków ochrony roślin. Mycie owoców kończymy wypłukaniem ich pod bieżącą wodą.
Składniki na zimowy kompot z papierówek:
- ½ kg zielonych papierówek
- cukier – 1 łyżeczka cukru/ 1 jabłko
- ½ l wody – do zalania jabłek w słojach
Przygotowanie kompotu:
- Wybieramy niewielkie, nieuszkodzone zielone papierówki i pozbawiamy je ogonków oraz szypułek.
- Owoce dokładnie myjemy.
- Jabłuszka układamy w wyparzonych słojach. Zasypujemy zawartość słoików cukrem – dodajemy tyle łyżeczek cukru, ile jabłek zmieściliśmy w słoju.
- W dużym garnku zagotowujemy wodę i zalewamy jabłka. Woda powinna je zakryć.
- Słoje dokładnie zamykamy i przekładamy do garnka z ciepłą wodą, która powinna sięgać do ¾ wysokości słoi.
- Naczynie z wodą ogrzewamy i pasteryzujemy przetwory około 10 minut, od momentu zagotowania się wody.
- Po wystudzeniu słoi, możemy ustawić je w domowej spiżarce.
Wyjątkowy smak napoju wzbogaci nasz zimowy jadłospis, a owoce z kompotu będą oryginalnym dodatkiem, np. do potraw mięsnych.
Kompot z papierówek – najlepszy dla zdrowia dzieci
Tradycyjnie przygotowany kompot z jabłek papierówek, kompot z porzeczek, gruszek, śliwek i innych owoców jest zdrową alternatywą dla popularnych gotowych soków, po które najczęściej sięgają dzieci. Warto przekonać najmłodszych domowników do popijania kompotów, które nie zawierają konserwantów, nadmiernej ilości cukru i sztucznych barwników. Domowy kompot z papierówek, z dodatkiem innych owoców, gotujemy bez cukru, bowiem napój cechuje naturalna słodycz, obecna w owocach. Do kompotu możemy również dodać owoce suszone.
Składniki na owocowy kompot bez dodatku cukru:
- 2 papierówki
- 2 gruszki
- 5 suszonych śliwek
- 3 suszone figi
- 2 plasterki świeżego imbiru
- ½ łyżeczki cynamonu
- 2 l wody
Przygotowanie owocowego kompotu:
- Jabłka papierówki i gruszki dokładnie myjemy. Owoce obieramy je ze skórki i dzielimy na mniejsze cząstki.
- Kroimy na niewielkie kawałki suszone śliwki i figi.
- Wszystkie składniki przekładamy do większego garnka i zalewamy wrzącą wodą.
- Kompot gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem, przez około 30 minut.
Gotowy kompot można popijać po wystudzeniu lub na ciepło, w czasie chłodniejszych dni. Smak napoju wzbogaci dodatek ziół, np. mięty lub lipy.