Kompot ze śliwek - oto 5 najlepszych przepisów - sprawdź je wszystkie
Przetwory do słoików ze śliwek węgierek są popularne, głównie ze względu na to, jak smakują, ale dodatkowo też, ile witamin w sobie zawierają. Jednym z takich przetworów jest właśnie kompot ze śliwek, zarówno kompot z mirabelek, jak i ze śliwek węgierek. Zobaczmy więc, jak wyglądają przepisy na kompoty śliwkowe do słoików na zimę.
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o kompotach.
Kompot śliwkowy ze śliwek węgierek - najlepsze przepisy
Kompot ze śliwek – przepis I
Kompot śliwkowy może być wykonany według różnych przepisów. Istotne jest jednak to, by wybrać ten, który najbardziej nam się spodoba i zasmakuje. Ważne jest także, by poznać kompoty z suszonych śliwek, ale także te ze świeżych śliwek. Dzięki temu nasze przetwory do weków będą bardziej zróżnicowane.
Pierwszy przepis na kompot ze świeżych śliwek jest bardzo prosty i nie wymaga od nas dużego wysiłku. Zobaczmy więc, jak przygotować kompot ze śliwek w weki na zimę.
Składniki:
- 2 kg śliwek węgierek,
- 220 g cukru,
- 1,6 l wody przegotowanej.
Dodatkowo możemy także dodać 16 goździków, laskę cynamonu oraz wanilię. Dzięki temu nasz kompot ze śliwkami węgierkami będzie miał bogatszy smak.
Przygotowanie:
- Śliwki węgierki myjemy pod bieżącą, zimną wodą.
- Z umytych śliwek usuwamy pestki i ogonki liściowe.
- Do 4 słoików o pojemności 900 ml wkładamy przecięte na pół śliwki.
- Następnie wsypujemy do nich cukier, po 4 goździki, kawałek laski wanilii i cynamonu.
- Wypełnione słoiki zalewamy przegotowaną wodą.
- Pasteryzujemy przez 25 minut piekarniku przy temperaturze 110oC.
Jeśli chodzi o cukier, wsypujemy po 3 łyżki do każdego słoika. Pamiętajmy także o tym, by w słoiki zostawić około 1 cm wolnej przestrzeni od krawędzi.
Kompot ze śliwek – przepis II
Kolejny przepis również jest ze świeżymi śliwkami. Zobaczmy, jak je zaprawić w słoiki.
Składniki:
- 4 kg śliwek węgierek,
- 4 łyżki cukru na każdy słoik,
- gorąca woda do uzupełnienia słoików.
Jeśli nie przepadamy za bardzo słodkimi kompotami, możemy użyć jedynie po 2 łyżki cukru na słoik.
Przygotowanie:
- Śliwki dokładnie myjemy w zimnej wodzie.
- Z umytych śliwek usuwamy pestki i przekładamy je do litrowych słoików.
- Do każdego słoika wsypujemy cukier i zalewamy go gorącą wodą.
- Weki dokładnie zakręcamy i wkładamy je do garnka.
- Całość zalewamy wodą do 2/3 wysokości słoików.
- Słoiki gotujemy przez 30 minut od momentu zagotowania się wody.
Pamiętajmy, że dno garnka powinno być wyłożone ściereczką. Po przygotowaniu kompotów zostało ci jeszcze sporo śliwek? Sprawdź także ten artykuł z przepisami na konfitury ze śliwek.
Przepis na kompot ze śliwek suszonych
Kompot z suszonych śliwek - przepis I
Kompot z suszonych śliwek może być tak samo smaczny, jak ten przygotowany ze świeżych śliwek. Pamiętajmy jedynie o tym, że powinien być on w prawidłowy sposób przyrządzony. Wśród przepisów znajdziemy wiele metod, lecz powinniśmy wybrać tą, która najbardziej nam odpowiada.
Kompot z suszonych śliwek jest doskonały zimą, kiedy nie mamy dostępu do witamin z owoców.
Składniki:
- 300 g suszonych śliwek,
- 1 cytryna,
- 3 goździki,
- 2 l wody,
- cukier.
Ilość cukru powinniśmy ustalić indywidualnie, w zależności od tego, jak słodki kompot mamy zamiar zrobić.
Przygotowanie:
- Suszone śliwki zalewamy wodą i odstawiamy na 2 godziny.
- Do garnka dodajemy goździki, a także pokrojoną na drobno skórkę z cytryny.
- Całość gotujemy na małym ogniu do momentu, aż owoce zmiękną.
- Po tym czasie kompot przelewamy do dzbanka.
Ważne jest, by śliwki były w całości przykryte wodą. Kompot z suszonych owoców można podawać na ciepło lub schłodzony.
Kompot z suszonych śliwek - przepis II
Kolejny przepis na kompot z suszonych owoców wykonuje się podobnie, natomiast jego składniki są inne. Zobaczmy.
Składniki:
- 250 g suszonych śliwek,
- 1,5 l wody,
- kawałek laski cynamonu,
- kilka goździków,
- 3 łyżki cukru,
- kawałek sparzonej skórki pomarańczowej.
Dodatkowo możemy również dodać do kompotu kawałek sparzonej skórki cytryny, która doda swoistego smaku do kompotu.
Przygotowanie:
- Śliwki płuczemy i zalewamy 2 szklankami zimnej wody.
- Odstawiamy je na minimum 3 godziny.
- Po tym czasie całość przelewamy do garnka i wlewamy resztę wody.
- Do garnka wrzucamy cynamon, goździki, skórkę pomarańczową i cukier.
- Kompot gotujemy przez 30 minut.
Gotowy kompot podajemy schłodzony.
Kompot z mirabelek - doskonały przepis
Kompoty z suszonych śliwek i kompoty ze świeżych śliwek węgierek to nie wszystko, co możemy zrobić ze śliwek. Pamiętajmy też o tym, że śliwki mirabelki są doskonałym składnikiem, który również sprawdzi się w roli kompotu. Kompoty ze śliwek mirabelek są bardzo łatwe w przygotowaniu tak jak i kompoty ze śliwek węgierek. Możemy je również mieszać z innymi owocami, dzięki czemu nasz kompot będzie jeszcze lepszy. Zobaczmy więc, jak zrobić kompot z mirabelek i gruszek.
Kompot z mirabelek i gruszek cieszy się bardzo dużą popularnością, ponieważ jest on bardzo dobry w smaku. Dodatkowo, aby go przygotować, nie trzeba znać się bardzo dobrze na sztuce kulinarnej. Zobaczmy więc, w jaki sposób robi się ten wyjątkowy kompot śliwkowy z gruszkami.
Składniki:
- 0,5 kg śliwek mirabelek,
- 2 kg gruszek,
- 0,4 kg cukru,
- 1,5 l wody,
- kilka goździków.
To, ile goździków użyjemy, zależy tylko i wyłącznie od nas, ponieważ nie wszyscy lubią ich smak. Jednak osoby, którym on nie przeszkadza, mogą użyć nawet 20 goździków, by spotęgować smak kompotu z mirabelek. Co więcej, jeśli nie przepadamy za gruszkami, możemy użyć innych owoców, np. jabłek, które świetnie zastąpią te owoce.
Przygotowanie:
- Gruszki myjemy, obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne.
- Umyte i oczyszczone gruszki kroimy na pół.
- Śliwki dokładnie myjemy, kroimy na pół i usuwamy z nich pestki.
- Skórkę śliwek nakłuwamy wykałaczką.
- Do połówek gruszek wkładamy połóweczki mirabelek.
- Gotujemy wodę z cukrem i goździkami.
- Po zagotowaniu do wody wrzucamy owoce.
- Całość gotujemy około 5 minut na małym ogniu pod przykryciem.
- Ugotowany kompot z mirabelek wlewamy do wyparzonych wcześniej słoików.
- Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy około 25 minut w temperaturze 90oC.
Jeśli chcemy, by nasz kompot był od razu gotowy do spożycia, nie musimy poddawać go pasteryzacji, a kompot od razu przelewamy w dzbanki i odstawiamy do ostudzenia.