Kompot śliwkowy ze śliwek węgierek - najlepsze przepisy

Kompot ze śliwek – przepis I

Kompot śliwkowy może być wykonany według różnych przepisów. Istotne jest jednak to, by wybrać ten, który najbardziej nam się spodoba i zasmakuje. Ważne jest także, by poznać kompoty z suszonych śliwek, ale także te ze świeżych śliwek. Dzięki temu nasze przetwory do weków będą bardziej zróżnicowane.

Pierwszy przepis na kompot ze świeżych śliwek jest bardzo prosty i nie wymaga od nas dużego wysiłku. Zobaczmy więc, jak przygotować kompot ze śliwek w weki na zimę.

Składniki:

  • 2 kg śliwek węgierek,
  • 220 g cukru,
  • 1,6 l wody przegotowanej.

Dodatkowo możemy także dodać 16 goździków, laskę cynamonu oraz wanilię. Dzięki temu nasz kompot ze śliwkami węgierkami będzie miał bogatszy smak.

Przygotowanie:

  1. Śliwki węgierki myjemy pod bieżącą, zimną wodą.
  2. Z umytych śliwek usuwamy pestki i ogonki liściowe.
  3. Do 4 słoików o pojemności 900 ml wkładamy przecięte na pół śliwki.
  4. Następnie wsypujemy do nich cukier, po 4 goździki, kawałek laski wanilii i cynamonu.
  5. Wypełnione słoiki zalewamy przegotowaną wodą.
  6. Pasteryzujemy przez 25 minut piekarniku przy temperaturze 110oC.

Jeśli chodzi o cukier, wsypujemy po 3 łyżki do każdego słoika. Pamiętajmy także o tym, by w słoiki zostawić około 1 cm wolnej przestrzeni od krawędzi.

Kompot ze śliwek – przepis II

Kolejny przepis również jest ze świeżymi śliwkami. Zobaczmy, jak je zaprawić w słoiki.

Składniki:

  • 4 kg śliwek węgierek,
  • 4 łyżki cukru na każdy słoik,
  • gorąca woda do uzupełnienia słoików.

Jeśli nie przepadamy za bardzo słodkimi kompotami, możemy użyć jedynie po 2 łyżki cukru na słoik.

Przygotowanie:

  1. Śliwki dokładnie myjemy w zimnej wodzie.
  2. Z umytych śliwek usuwamy pestki i przekładamy je do litrowych słoików.
  3. Do każdego słoika wsypujemy cukier i zalewamy go gorącą wodą.
  4. Weki dokładnie zakręcamy i wkładamy je do garnka.
  5. Całość zalewamy wodą do 2/3 wysokości słoików.
  6. Słoiki gotujemy przez 30 minut od momentu zagotowania się wody.

Pamiętajmy, że dno garnka powinno być wyłożone ściereczką. Po przygotowaniu kompotów zostało ci jeszcze sporo śliwek? Sprawdź także ten artykuł z przepisami na konfitury ze śliwek.

Przepis na kompot ze śliwek suszonych

Kompot z suszonych śliwek - przepis I

Kompot z suszonych śliwek może być tak samo smaczny, jak ten przygotowany ze świeżych śliwek. Pamiętajmy jedynie o tym, że powinien być on w prawidłowy sposób przyrządzony. Wśród przepisów znajdziemy wiele metod, lecz powinniśmy wybrać tą, która najbardziej nam odpowiada.

Kompot z suszonych śliwek jest doskonały zimą, kiedy nie mamy dostępu do witamin z owoców.

Składniki:

  • 300 g suszonych śliwek,
  • 1 cytryna,
  • 3 goździki,
  • 2 l wody,
  • cukier.

Ilość cukru powinniśmy ustalić indywidualnie, w zależności od tego, jak słodki kompot mamy zamiar zrobić.

Kompot ze śliwek suszonych w szklance oraz przepis na kompot śliwkowy na zimę, a także ze śliwek suszonych
Kompot ze śliwek - oto 5 najlepszych przepisów - sprawdź je wszystkie

Przygotowanie:

  • Suszone śliwki zalewamy wodą i odstawiamy na 2 godziny.
  • Do garnka dodajemy goździki, a także pokrojoną na drobno skórkę z cytryny.
  • Całość gotujemy na małym ogniu do momentu, aż owoce zmiękną.
  • Po tym czasie kompot przelewamy do dzbanka.

Ważne jest, by śliwki były w całości przykryte wodą. Kompot z suszonych owoców można podawać na ciepło lub schłodzony.

Kompot z suszonych śliwek - przepis II

Kolejny przepis na kompot z suszonych owoców wykonuje się podobnie, natomiast jego składniki są inne. Zobaczmy.

Składniki:

  • 250 g suszonych śliwek,
  • 1,5 l wody,
  • kawałek laski cynamonu,
  • kilka goździków,
  • 3 łyżki cukru,
  • kawałek sparzonej skórki pomarańczowej.

Dodatkowo możemy również dodać do kompotu kawałek sparzonej skórki cytryny, która doda swoistego smaku do kompotu.

Przygotowanie:

  1. Śliwki płuczemy i zalewamy 2 szklankami zimnej wody.
  2. Odstawiamy je na minimum 3 godziny.
  3. Po tym czasie całość przelewamy do garnka i wlewamy resztę wody.
  4. Do garnka wrzucamy cynamon, goździki, skórkę pomarańczową i cukier.
  5. Kompot gotujemy przez 30 minut.

Gotowy kompot podajemy schłodzony.

Kompot z mirabelek - doskonały przepis

Kompoty z suszonych śliwek i kompoty ze świeżych śliwek węgierek to nie wszystko, co możemy zrobić ze śliwek. Pamiętajmy też o tym, że śliwki mirabelki są doskonałym składnikiem, który również sprawdzi się w roli kompotu. Kompoty ze śliwek mirabelek są bardzo łatwe w przygotowaniu tak jak i kompoty ze śliwek węgierek. Możemy je również mieszać z innymi owocami, dzięki czemu nasz kompot będzie jeszcze lepszy. Zobaczmy więc, jak zrobić kompot z mirabelek i gruszek.

Kompot z mirabelek i gruszek cieszy się bardzo dużą popularnością, ponieważ jest on bardzo dobry w smaku. Dodatkowo, aby go przygotować, nie trzeba znać się bardzo dobrze na sztuce kulinarnej. Zobaczmy więc, w jaki sposób robi się ten wyjątkowy kompot śliwkowy z gruszkami.

Składniki:

  • 0,5 kg śliwek mirabelek,
  • 2 kg gruszek,
  • 0,4 kg cukru,
  • 1,5 l wody,
  • kilka goździków.

To, ile goździków użyjemy, zależy tylko i wyłącznie od nas, ponieważ nie wszyscy lubią ich smak. Jednak osoby, którym on nie przeszkadza, mogą użyć nawet 20 goździków, by spotęgować smak kompotu z mirabelek. Co więcej, jeśli nie przepadamy za gruszkami, możemy użyć innych owoców, np. jabłek, które świetnie zastąpią te owoce.

Przygotowanie:

  1. Gruszki myjemy, obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne.
  2. Umyte i oczyszczone gruszki kroimy na pół.
  3. Śliwki dokładnie myjemy, kroimy na pół i usuwamy z nich pestki.
  4. Skórkę śliwek nakłuwamy wykałaczką.
  5. Do połówek gruszek wkładamy połóweczki mirabelek.
  6. Gotujemy wodę z cukrem i goździkami.
  7. Po zagotowaniu do wody wrzucamy owoce.
  8. Całość gotujemy około 5 minut na małym ogniu pod przykryciem.
  9. Ugotowany kompot z mirabelek wlewamy do wyparzonych wcześniej słoików.
  10. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy około 25 minut w temperaturze 90oC.

Jeśli chcemy, by nasz kompot był od razu gotowy do spożycia, nie musimy poddawać go pasteryzacji, a kompot od razu przelewamy w dzbanki i odstawiamy do ostudzenia.

ikona podziel się Przekaż dalej