Najlepsze przepisy na kompot z gruszek krok po kroku - wypróbuj je
Kompot z gruszek to jeden z najlepszych sposobów na przechowanie lata na dłużej. Te słodkie, soczyste owoce najwspanialej smakują oczywiście na świeżo, ale dobrze zawekowane także świetnie się zachowują. Nadają się do ciasta a kompot jest idealnym zastępnikiem słodkich napojów. Poznaj najlepszy przepis na kompot z gruszek!
Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o kompotach.
Z tego artykułu dowiesz się:
Kompot z gruszek do obiadu i do słoików
Kompot z gruszek to jeden z najsmaczniejszych kompotów, które możesz zrobić samodzielnie. Jest słodki – naturalnie o wiele słodszy niż kompot z rabarbaru, kompot z agrestu czy kompot z porzeczek. Dlatego nie musisz dokładać do niego dużo dodatkowego cukru. Dzięki temu jest zdrowy i niżej kaloryczny.
Możesz przygotować go do słoików – dobrze zapasteryzowane przetrwają całą zimę, a gruszki będą twarde i smaczne. To jedne z najlepszych owoców ze słoika, idealnie sprawdzają się jako dodatek do deserów, lodów czy budyniu, można także je zapiekać, na przykład w cieście francuskim, na cieście kruchym w postaci tarty czy z kremem budyniowym na biszkopcie. Zmiksowane tworzą lekki mus, który idealnie sprawdzi się dla dzieci. Kompot z gruszek możesz także zrobić na bieżąco. Wystarczy zalać je wodą i zagotować w niewielkiej ilości wody. To prawdziwy rarytas, który pasuje do obiadu czy deseru. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na kompot z jabłek.
Kompot gruszkowy – podstawowy przepis
Gruszki do słoików – wybór owoców
Nie wszystkie odmiany gruszek dobrze sprawdzają się na kompot. Bardzo wiele odmian deserowych jest wspaniałych na surowo, ale w kompocie czy innych przetworach się nie sprawdzają – mają zbyt kremowy miąższ, więc w czasie gotowania rozpadają się i nie są zbyt smaczne. Aby zrobić naprawdę dobry kompot gruszkowy, wybierz odmiany twardsze i bardziej wyraziste w smaku.
Takie popularne odmiany jak ‘Konferencja’, ‘Faworytka’, ‘Klapsa’, ‘Komisówka’ czy ‘Lipcówka’ nie nadają się na przetwory. Jednak można wykorzystać wszelkie twarde mieszanki lub twarde, mocne owoce ‘Red Faworyta’, ‘Bonkreta Williamsa’, ‘Paryżanka’ czy ‘General Lecrelc’.
Dobry przepis na kompot gruszkowy
Nawet najlepszy przepis na kompot gruszkowy nie sprawdzi się, jeśli nie wybierzesz dobrych owoców. Jeśli jednak uda ci się kupić ładne, dojrzałe i twarde gruszki, możesz przystąpić do robienia kompotu. Potrzebujesz:
- 2-3 kg gruszek
- około 9 l wody
- cukier
Kompot z gruszek na zimę nie musi być bardzo słodki. Na 1 kg owoców maksymalnie używa się 0,5 kg cukru, ale jego ilość możesz zmniejszyć. 2 łyżki na słoik powinny wystarczyć, bo owoce się zakonserwowały, a kompot nie będzie za słodki. 1 kg gruszek to około 6 litrowych słoików kompotu.
Obierz owoce, pokrój je na ćwiartki lub ósemki. Następnie dobrze skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Wodę wymieszaj z cukrem i zagotuj, by kryształki dobrze się rozpuściły. Następnie włóż gruszki do słoików i zalej letnią wodą z cukrem. Dobrze zakręć. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na kompot z truskawek?
Kompot z gruszek na zimę – weki i gotowanie słoików
Kompot gruszkowy zimą może być najlepszym sposobem na wspomnienie lata. Słoiki można zapasteryzować, jednak czas gotowania jest dość długi. Weki z gruszkami gotuje się w dużym garnku, woda powinna sięgać około 1 cm poniżej zakrętki. Para woda na wysoka temperatura powinny zassać zakrętkę. Ponieważ słoiki będą podskakiwać podczas gotowania, dno słoika warto wyłożyć ściereczką.
Kompot z gruszek na zimę powinno się gotować około 25 minut od momentu zagotowania się wody. Słoiki po wyciągnięciu z garnka możesz postawić do góry dnem, wtedy masz większą pewność, że zakrętki „załapały”. Możesz to sprawdzić – zakrętki powinny być wklęsłe, po przechyleniu słoika kompot nie powinien się wylewać bokami. Po zagotowaniu woda powinna mieć kolor podobny jak kompot z papierówek.
Kompot dobrze się przechowuje, ale pod warunkiem, że dobrze go zawekujesz. Zwróć uwagę także na nakrętki. Nie mogą być nierówne, wyszczerbione czy pogięte. Nie może być na nich rdzy. Nie powinno się także wkładać gruszek do słoików z wyszczerbionym gwintem lub takich, w których wcześniej były kiszonki. Najlepiej kupić nowe, jeśli jednak chcesz użyć starych słoików, musisz je dobrze wyparzyć. Słoiki przechowuj w temperaturze pokojowej lub nieco niższej, optymalnie w niezbyt nasłonecznionym pomieszczeniu – inaczej kompot może stracić kolor. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z gruszek.
Kompot z gruszek z dodatkami
Jak zaprawić gruszki przyprawami
Jeśli masz dużo gruszek, możesz także zrobić kilka słoików kompotu o ciekawszym, nieco ostrzejszym smaku. Jak to zrobić? Wystarczy zaprawić gruszki przyprawami, tak jak do zalewy cukrowo-octowej. Świetnym rozwiązaniem jest kompot z goździkami. Wystarczy wrzucić 2-3 goździki do słoika, żeby napój miał bardziej orientalny smak i był bardziej rozgrzewający. To jednak nie wszystko.
Przyprawy możesz dodać do wody z cukrem. Dzięki temu sam syrop będzie miał przyjemny zapach i ciekawszy smak. W tym wypadku świetnie sprawdzi się na przykład wanilia. Drobne ziarenka lub dobrej jakości olejek waniliowy oddają swój aromat i delikatność kompotowi, więc smak gruszek będzie o wiele bardziej subtelny. Zamiast wanilii możesz wypróbować inne składniki. Tutaj sprawdzi się mnóstwo przypraw – kardamon, cynamon, nawet kawałeczek imbiru lub mieszanka ich wszystkich. Taki kompot z gruszek jest bardzo aromatyczny i bardzo rozgrzewający. W sam raz na zimowe popołudnia.
Kompot z gruszek i innych owoców
Kolejny dobry przepis to mix owocowy. Najlepszym rozwiązaniem jest wymieszanie jabłek i gruszek, ale możliwości jest o wiele więcej.
Co powiesz na kompot z dyni i gruszek? A może gruszki i śliwki? Masz trochę malin w ogrodzie? Je także możesz dorzucić do kompotu. Przepisy są takie same, jak na podstawową wersję. Wystarczy, że połowę lub 1/3 gruszek zastąpisz innymi owocami. Wymieszaj je w słoiku. Do kwaśnych śliwek czy malin możesz dodać trochę więcej cukru. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na nalewkę z gruszek?
To świetne rozwiązanie – kwaśniejsze owoce uzupełnią lekko mdłą słodycz gruszek i będą naprawdę bardzo smaczne. Na dodatek ten kolor! Kompot z gruszek jest prawie bezbarwny, wystarczy jednak trochę dyni, śliwek węgierek lub malin, by wyglądał o wiele bardziej apetycznie.