Najlepsze przepisy na kompot z porzeczek - czarnych i czerwonych - sprawdź
Napoje, takie jak kompot z agrestu, kompot z gruszek, kompot z mirabelek czy właśnie kompot z porzeczek, są bardzo smaczne, a dodatkowo pełne witamin. Kompot porzeczkowy jest doskonały również do słoików na zimę. Zobaczmy więc, jak wyglądają przepisy na kompoty z czerwonych porzeczek, ale także na kompoty z czarnych porzeczek.
Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z przepisami na kompoty.
Kompot z czerwonej porzeczki - proste przepisy na przygotowanie go w słoikach
Kompot porzeczkowy w słoikach na zimę jest doskonałym pomysłem na to, jak zatrzymać smak porzeczek w okresie, kiedy ich brakuje. Dodatkowo kompot z porzeczek jest bardzo dobry i zawiera w sobie wiele witamin. Wiele osób wykorzystuje ten porzeczkowy przetwór w walce z przeziębieniami i grypą. Dlatego też każdy z nas powinien znać przynajmniej jeden przepis na to, jak zrobić pyszny kompot z czerwonej porzeczki. Zobaczmy, z jakich przepisów możemy skorzystać.
Pierwszy przepis na porzeczkowy kompot jest bardzo prosty i nie wymaga on od nas dużo wysiłku. Pamiętajmy, że kompoty porzeczkowe są idealne jako napój do obiadu, który dostarczy nam nie tylko doznań smakowych, ale i wielu ważnych dla naszego organizmu witamin.
Składniki:
- 0,5 kg czerwonych porzeczek,
- 2 l wody,
- 6 łyżek cukru,
- kilka listków mięty.
Liście mięty nie są konieczne, natomiast dodają one naszemu porzeczkowemu kompotowi inny wymiar smaku.
Przygotowanie:
- Czerwone porzeczki dokładnie myjemy i oddzielamy je delikatnie od gałązek.
- W garnku gotujemy wodę z cukrem.
- Gdy cukier się już rozpuści, dodajemy do garnka porzeczki.
- Całość gotujemy około 15 minut.
- Na koniec dodajemy kilka listków mięty.
- Gotowy kompot z porzeczek rozlewamy do wyparzonych słoików i szczelnie zakręcamy.
- Słoiki wsadzamy do garnka, którego dno jest wyłożone ściereczką.
- Do garnka wlewamy wodę do 2/3 wysokości słoików.
- Pasteryzujemy przez około 10 minut.
Kolejny przepis na kompot z czerwonej porzeczki
Kompot możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pamiętajmy jednak o tym, by czas pasteryzacji liczyć od momentu zagotowania się wody w garnku.
W przypadku kolejnego przepisu użyta wcześniej mięta zamienia się z innym składnikiem, a mianowicie miodem lub ksylitolem. Po dodaniu miodu do kompotu porzeczkowego otrzymamy bardziej słodki smak. Zobaczmy więc, jak zrobić kompot porzeczkowy z miodem lub ksylitolem.
Składniki:
- 1 kg czerwonych porzeczek,
- 2 l wody,
- miód,
- cukier.
Miód można oczywiście zastąpić ksylitolem. Jeśli chodzi natomiast o ilość miodu i cukru, jest ona zależna od tego, jak bardzo słodki kompot lubimy. Przykładowo można dodać jedną łyżkę miodu i jedną łyżkę cukru, ale by kompot był słodszy, możemy wsypać do niego nawet 3 łyżki cukru i 2 łyżki miodu.
Przygotowanie:
- Porzeczki dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i obieramy z szypułek.
- Obrane porzeczki wkładamy do garnka i zalewamy je wodą.
- Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze około 10 minut.
- Sok porzeczkowy przecedzamy przez drobne sitko.
- Słodzimy według uznania.
- Gotowy sok porzeczkowy przelewamy do słoików i pasteryzujemy przez około 10 minut.
Dzięki pasteryzacji nasze przetwory mogą być przechowywane znacznie dłużej. Czerwona porzeczka świetnie nadaje się także na inne przetwory. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na konfiturę z dżem z czerwonej porzeczki.
Jak zrobić kompot z czarnej porzeczki
Kompot z czarnej porzeczki - przepis 1
Zaprawy z czarnych porzeczek są nam doskonale znane. W szczególności zaprawy z czarnej porzeczki w postaci dżemu, czy też soku. Popularnością cieszy się również kompot z czarnej porzeczki, który jest bardzo łatwy w przygotowaniu, a zimą przypomina nam smak lata i cieplejszych dni. Zobaczmy, w jaki sposób możemy przygotować kompot z czarnej porzeczki na zimę.
Pierwszy przepis to nic innego jak połączenie czarnych porzeczek, cukru i wody.
Składniki:
- 1 kg czarnych porzeczek,
- 2 l wody,
- 0,5 kg cukru.
Oczywiście ilość cukru możemy zmniejszyć według własnych potrzeb.
Przygotowanie:
- Czarne porzeczki dokładnie myjemy i oddzielamy od gałązek.
- Umyte i obrane owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na 30 minut.
- W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej owoce.
- Do kompotu dosypujemy resztę cukru i gotujemy przez 8 minut.
- Gotowy kompot porzeczkowy przelewamy do słoików i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia.
Dodatkowo możemy też pasteryzować nasz kompot przez około 10 minut od momentu zagotowania się wody.
Kompot z czarnej porzeczki - przepis 2
Kolejny przepis różni się nieco sposobem przygotowania.
Składniki:
- 250 g czarnych porzeczek,
- 1 l wody,
- 2 łyżki cukru.
Jeśli planujemy zrobić większą ilość kompotu, pamiętajmy, by wszystkie składniki powielać proporcjonalnie.
Przygotowanie:
- Czarne porzeczki myjemy i wkładamy do słoika do połowy.
- Na wierzch wsypać łyżkę cukru.
- Włożyć resztę porzeczek i znowu zasypać resztą cukru.
- W garnku gotujemy wodę i gorącą wodą zalewamy porzeczki.
- Słoiki zakręcamy i wstawiamy do garnka, wypełnionego do 2/3 wodą.
- Słoiki gotujemy przez około 15 minut.
Po wyjęciu słoików nie zapomnijmy odstawić ich do wystygnięcia najlepiej do góry dnem.
Zaprawy z czarnej porzeczki i czerwonej porzeczki
Kompot porzeczkowy może być także wykonany zarówno z czerwonych, jak i czarnych porzeczek. I to właśnie takie kompoty cieszą się największą popularnością ze względu na połączenie smaków czerwonych i czarnych porzeczek. Przekonajmy się, jak prosto możemy przyrządzić ten kompot samemu w domu.
Składniki:
- 400 g czarnych porzeczek,
- 400 g czerwonych porzeczek,
- 1,5 l wody,
- 3 łyżki cukru.
Tak, jak w przepisie na kompot z czerwonych porzeczek, możemy dodać miętę dla zróżnicowania smaku, lecz nie jest to konieczne.
Przygotowanie:
- Porzeczki czarne i czerwone dokładnie myjemy i oddzielamy od szypułek.
- W garnku zagotowujemy wodę z cukrem.
- Po rozpuszczeniu się cukru wkładamy owoce do garnka.
- Całość gotujemy około 10 minut.
- Gotowy kompot przelewamy do słoików i poddajemy 10-minutowej pasteryzacji.
Pamiętajmy jednak o tym, że warto wyłożyć garnek ściereczką.
Kompoty z porzeczek są doskonałym pomysłem na napoje do obiadów zarówno latem, jak i zimą. Jeśli chcemy jednak zatrzymać je w słoikach do zimy, musimy pamiętać o pasteryzacji, która nam to umożliwi. Jeśli natomiast gotujemy je, by od razu je wypić, nie musimy trudzić się pasteryzacją.