Kompot z czerwonej porzeczki - proste przepisy na przygotowanie go w słoikach

Kompot porzeczkowy w słoikach na zimę jest doskonałym pomysłem na to, jak zatrzymać smak porzeczek w okresie, kiedy ich brakuje. Dodatkowo kompot z porzeczek jest bardzo dobry i zawiera w sobie wiele witamin. Wiele osób wykorzystuje ten porzeczkowy przetwór w walce z przeziębieniami i grypą. Dlatego też każdy z nas powinien znać przynajmniej jeden przepis na to, jak zrobić pyszny kompot z czerwonej porzeczki. Zobaczmy, z jakich przepisów możemy skorzystać.

Pierwszy przepis na porzeczkowy kompot jest bardzo prosty i nie wymaga on od nas dużo wysiłku. Pamiętajmy, że kompoty porzeczkowe są idealne jako napój do obiadu, który dostarczy nam nie tylko doznań smakowych, ale i wielu ważnych dla naszego organizmu witamin.

Składniki:

  • 0,5 kg czerwonych porzeczek,
  • 2 l wody,
  • 6 łyżek cukru,
  • kilka listków mięty.

Liście mięty nie są konieczne, natomiast dodają one naszemu porzeczkowemu kompotowi inny wymiar smaku.

Przygotowanie:

  • Czerwone porzeczki dokładnie myjemy i oddzielamy je delikatnie od gałązek.
  • W garnku gotujemy wodę z cukrem.
  • Gdy cukier się już rozpuści, dodajemy do garnka porzeczki.
  • Całość gotujemy około 15 minut.
  • Na koniec dodajemy kilka listków mięty.
  • Gotowy kompot z porzeczek rozlewamy do wyparzonych słoików i szczelnie zakręcamy.
  • Słoiki wsadzamy do garnka, którego dno jest wyłożone ściereczką.
  • Do garnka wlewamy wodę do 2/3 wysokości słoików.
  • Pasteryzujemy przez około 10 minut.

Kolejny przepis na kompot z czerwonej porzeczki

Kompot możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pamiętajmy jednak o tym, by czas pasteryzacji liczyć od momentu zagotowania się wody w garnku.

W przypadku kolejnego przepisu użyta wcześniej mięta zamienia się z innym składnikiem, a mianowicie miodem lub ksylitolem. Po dodaniu miodu do kompotu porzeczkowego otrzymamy bardziej słodki smak. Zobaczmy więc, jak zrobić kompot porzeczkowy z miodem lub ksylitolem.

Składniki:

  • 1 kg czerwonych porzeczek,
  • 2 l wody,
  • miód,
  • cukier.

Miód można oczywiście zastąpić ksylitolem. Jeśli chodzi natomiast o ilość miodu i cukru, jest ona zależna od tego, jak bardzo słodki kompot lubimy. Przykładowo można dodać jedną łyżkę miodu i jedną łyżkę cukru, ale by kompot był słodszy, możemy wsypać do niego nawet 3 łyżki cukru i 2 łyżki miodu.

Przygotowanie:

  • Porzeczki dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i obieramy z szypułek.
  • Obrane porzeczki wkładamy do garnka i zalewamy je wodą.
  • Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze około 10 minut.
  • Sok porzeczkowy przecedzamy przez drobne sitko.
  • Słodzimy według uznania.
  • Gotowy sok porzeczkowy przelewamy do słoików i pasteryzujemy przez około 10 minut.

Dzięki pasteryzacji nasze przetwory mogą być przechowywane znacznie dłużej. Czerwona porzeczka świetnie nadaje się także na inne przetwory. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na konfiturę z dżem z czerwonej porzeczki.

Jak zrobić kompot z czarnej porzeczki

Kompot z czarnej porzeczki - przepis 1

Zaprawy z czarnych porzeczek są nam doskonale znane. W szczególności zaprawy z czarnej porzeczki w postaci dżemu, czy też soku. Popularnością cieszy się również kompot z czarnej porzeczki, który jest bardzo łatwy w przygotowaniu, a zimą przypomina nam smak lata i cieplejszych dni. Zobaczmy, w jaki sposób możemy przygotować kompot z czarnej porzeczki na zimę.

Pierwszy przepis to nic innego jak połączenie czarnych porzeczek, cukru i wody.

Składniki:

  • 1 kg czarnych porzeczek,
  • 2 l wody,
  • 0,5 kg cukru.

Oczywiście ilość cukru możemy zmniejszyć według własnych potrzeb.

Kompot z porzeczek czarnych i przepisy na kompot porzeczkowy, w tym kompot z czerwonej porzeczki w słoikach na zimę
Najlepsze przepisy na kompot z porzeczek - czarnych i czerwonych - sprawdź

Przygotowanie:

  • Czarne porzeczki dokładnie myjemy i oddzielamy od gałązek.
  • Umyte i obrane owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na 30 minut.
  • W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej owoce.
  • Do kompotu dosypujemy resztę cukru i gotujemy przez 8 minut.
  • Gotowy kompot porzeczkowy przelewamy do słoików i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia.

Dodatkowo możemy też pasteryzować nasz kompot przez około 10 minut od momentu zagotowania się wody.

Kompot z czarnej porzeczki - przepis 2

Kolejny przepis różni się nieco sposobem przygotowania.

Składniki:

  • 250 g czarnych porzeczek,
  • 1 l wody,
  • 2 łyżki cukru.

Jeśli planujemy zrobić większą ilość kompotu, pamiętajmy, by wszystkie składniki powielać proporcjonalnie.

Przygotowanie:

  • Czarne porzeczki myjemy i wkładamy do słoika do połowy.
  • Na wierzch wsypać łyżkę cukru.
  • Włożyć resztę porzeczek i znowu zasypać resztą cukru.
  • W garnku gotujemy wodę i gorącą wodą zalewamy porzeczki.
  • Słoiki zakręcamy i wstawiamy do garnka, wypełnionego do 2/3 wodą.
  • Słoiki gotujemy przez około 15 minut.

Po wyjęciu słoików nie zapomnijmy odstawić ich do wystygnięcia najlepiej do góry dnem.

Zaprawy z czarnej porzeczki i czerwonej porzeczki

Kompot porzeczkowy może być także wykonany zarówno z czerwonych, jak i czarnych porzeczek. I to właśnie takie kompoty cieszą się największą popularnością ze względu na połączenie smaków czerwonych i czarnych porzeczek. Przekonajmy się, jak prosto możemy przyrządzić ten kompot samemu w domu.

Składniki:

  • 400 g czarnych porzeczek,
  • 400 g czerwonych porzeczek,
  • 1,5 l wody,
  • 3 łyżki cukru.

Tak, jak w przepisie na kompot z czerwonych porzeczek, możemy dodać miętę dla zróżnicowania smaku, lecz nie jest to konieczne.

Przygotowanie:

  • Porzeczki czarne i czerwone dokładnie myjemy i oddzielamy od szypułek.
  • W garnku zagotowujemy wodę z cukrem.
  • Po rozpuszczeniu się cukru wkładamy owoce do garnka.
  • Całość gotujemy około 10 minut.
  • Gotowy kompot przelewamy do słoików i poddajemy 10-minutowej pasteryzacji.

Pamiętajmy jednak o tym, że warto wyłożyć garnek ściereczką.

Kompoty z porzeczek są doskonałym pomysłem na napoje do obiadów zarówno latem, jak i zimą. Jeśli chcemy jednak zatrzymać je w słoikach do zimy, musimy pamiętać o pasteryzacji, która nam to umożliwi. Jeśli natomiast gotujemy je, by od razu je wypić, nie musimy trudzić się pasteryzacją.

ikona podziel się Przekaż dalej