Sok i syrop z pokrzywy - sprawdzone przepisy krok po kroku
Pokrzywa występuje prawie na całym świecie, oprócz strefy tropikalnej. W Polsce spotykana jest powszechnie w przydrożnych rowach, na polanach i w zaroślach oraz w pobliżu siedzib człowieka. Bylina zalicza się do roślin o wyjątkowym działaniu. Opinie współczesnych naukowców i lekarzy wskazują, iż roślina, znana od czasów starożytnych, ma właściwości lecznicze. Może być również stosowana do celów kosmetycznych oraz w kuchni. Przeczytaj, jak sporządzić zdrowe przetwory z pokrzywy.
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o syropach.
Pokrzywa – opis i właściwości
Opis byliny i pozyskiwanie surowca
Pokrzywa jest najczęściej dwupienną byliną, o charakterystycznym płożącym żółtym kłączu i prosto wzniesionej łodydze. Dorasta do około 1,5 m wysokości. Ogonkowe liście są zaostrzone i grubo ząbkowane na obrzeżeniach. Górną i dolną powierzchnię blaszki liściowej pokrywają parzące włoski. Od czerwca do października pokrzywa kwitnie, wytwarzając kwiaty z zielonym okwiatem, ujęte w zwisające grona. Bylina rozmnaża się wegetatywnie, poprzez podziemne rozłogi oraz przez nasiona.
Liście i korzeń pokrzywy są surowcem, o wyjątkowych właściwościach leczniczych. Pozyskiwane są od czerwca do września z pokrzywy zwyczajnejUrtica dioica oraz pokrzywy żegawki Urtica urens. W pełni rozwinięte liście suszy się w przewiewnym i zacienionym miejscu. Mniej parzące są liście lekko przewiędnięte. Wiosną i jesienią wykopywane są rozłogi pokrzyw, które powinny być suszone w temperaturze około 40 stopni Celsjusza.
Liście pokrzywy zawierają, między innymi, kwasy organiczne, garbniki, trochę olejku eterycznego, fitosterole, flawonoidy oraz witaminy – C, K, witaminy z grupy B, a także sole mineralne i związki, podnoszące odporność organizmu na infekcje. Składniki lotne obecne są w parzących włoskach, natomiast korzeń zawiera kwasy organiczne, sole mineralne, fitosterole, lecytynę oraz substancje woskowe i śluzowe. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na syrop z imbiru?
Wyciąg z pokrzywy – lecznicze działanie i zastosowanie
Od najdawniejszych czasów pokrzywa uważana jest za zioło oczyszczające krew z toksycznych substancji, co potwierdzają opinie współczesnych naukowców i lekarzy. Przetwory z liści pokrzywy wpływają na obniżenie ciśnienia krwi, pobudzają wydzielanie soków żołądkowych i przyczyniają się do zwiększenia poziomu hemoglobiny. Dzięki moczopędnemu działaniu zioła pomagają w usunięciu mocznika, chlorków i innych szkodliwych produktów przemiany materii.
Wyciąg z pokrzywy stosowany jest w zapaleniu dróg moczowych oraz w problemach trawiennych. Stosowany jest również w początkowej fazie choroby cukrzycowej. Odwar z liści pokrzywy jest skutecznym środkiem, sprzyjającym porostowi włosów, pomaga pozbyć się łupieżu i łojotoku. Z dobroczynnego działania pokrzywy skorzystają także osoby z problemami skórnym, również dolegliwościami skórnymi wieku młodzieńczego.
Zioła z udziałem pokrzywy stosuje się w chorobach jelit, w wypadku osłabienia potencji i mechanizmów obronnych organizmu, a także podaje się rekonwalescentom, po wirusowym zapaleniu wątroby, w nieżytach żołądka i dróg żółciowych. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na sok i syrop z pigwowca japońskiego.
Najpopularniejsze przetwory z pokrzyw
- Odwar z liści pokrzywy – poprawia przemianę materii, stosowany jest w niedokrwistości, przyczynia się do odtrucia organizmu i zwiększa wydzielanie soku trzustkowego. Odwar jest odpowiednim medykamentem dla dziecka.
- Miód pokrzywowy – zwiększa obronność organizmu przed infekcjami. Jest również stosowany, jako profilaktyczny środek w leczeniu nowotworów piersi. Podawany, nawet przez krótki czas, obniża i wyrównuje ciśnienie tętnicze. Receptura przewiduje dodanie sproszkowanych liści pokrzywy i liści orzecha włoskiego, w proporcji 1:1 do 0,5 l miodu. Dawkowanie leczniczego miodu - 3 razy dziennie, po 1 ½ łyżeczki.
- Sok z pokrzyw – otrzymuje się z wyciśniętych młodych liści. Zaleca się picie soku po posiłkach, po 1 łyżeczce. Soki pokrzywowe odpowiednie są dla dziecka. Sok z pokrzyw, rozcieńczony i podawany z miodem i z cytryną, jest zdrowym smacznym napojem.
- Syrop z pokrzywy – przygotowany na zimę, z liści pokrzywy, wody i cukru, jest domowym lekiem, zapobiegającym przeziębieniu, osłabieniu organizmu, anemii czy opuchliznom, na skutek nadmiaru wody, zbierającej się w organizmie. Nie podaje się syropu kobietom w ciąży.
- Nalewka z pokrzywy – ze świeżego ziela i spirytusu, gotowa jest już po 14 dniach, jako mikstura do nacierania skóry głowy, a także miejsc, wymagających rozgrzania - stawów i bolących mięśni. Nalewka z pokrzywy gotowa jest do popijania, po około 3 miesiącach leżakowania. Zalecane jest picie nalewki w niewielkich ilościach, po 1 łyżeczce dziennie, na wszelkie dolegliwości trawienne.
Popularne przetwory z pokrzyw - krok po kroku
Jak zrobić sok z pokrzywy? Przepis na świeży sok z młodych pokrzyw
Sok z pokrzyw uważany jest za najskuteczniejsze lekarstwo, sporządzone z leczniczych ziół. Soki pokrzywowe sporządza się na wiosnę, z wierzchołków młodych pędów. Sok z młodych pokrzyw odpowiedni jest dla kobiet w ciąży, po uprzedniej konsultacji medycznej. Wzmacnia i poprawia kondycję zdrowotną całego organizmu. Jego smak możemy wzbogacić, dodając miód, cytrynę lub plastry ananasa. Po rozcieńczeniu wodą, powstanie doskonały orzeźwiający napój. Sok z pokrzyw nadaje się do zamrożenia. Kostki lodu, dodane do napojów, staną się zdrowym i oryginalnym dodatkiem. Jak zrobić sok z pokrzywy?
Składniki:
Młode pędy pokrzywy – 1 kg
Przygotowanie:
- Młode pędy pokrzywy należy dokładnie umyć i posiekać.
- Surowiec na sok z pokrzyw umieszczamy w wyciskarce wolnoobrotowej lub w sokowirówce. Świeży sok jest gęsty i skoncentrowany.
- Otrzymany płyn przelewamy do ciemnych butelek i przechowujemy w lodówce, przez około 48 godzin. Dawkowanie soku to 1 łyżeczka, zażywana po posiłku.
- Sok z młodych pokrzyw, po pasteryzacji, można przechowywać przez około 10 dni.
- Smaczny napój pokrzywowy otrzymamy po rozcieńczeniu wodą, najlepiej z miodem i cytryną, dla poprawienia smaku.
Przepis na syrop z pokrzywy – efekty zdrowotne
Sok z pokrzyw przygotowuje się z wyciśniętych świeżych ziół, natomiast syrop z pokrzywy zawiera także cukier, dzięki czemu może być przechowywany przez dłuższy czas i jest chętniej spożywany przez dzieci. Picie syropu przynosi korzystne efekty zdrowotne: wzmacnia odporność organizmu, pomaga pozbyć się obrzęków oraz niedokrwistości. Surowiec na syrop z pokrzywy pozyskujemy w maju, wykorzystując wierzchołki pędów, bogatych w składniki odżywcze.
Syrop z pokrzywy - przepis nr 1
Składniki:
- Młode pokrzywowe liście – 1 kg
- Woda – 1,5 l
- Cukier – 150g
- Cytryna – wyciśnięty sok z 1 szt.
Przygotowanie:
- Dokładnie umyte i poszatkowane liście pokrzywy zalewamy wodą.
- Gotujemy całość przez 1 godzinę, po czym odcedzamy otrzymaną masę.
- Do masy liściowej dodajemy cukier i sok z cytryny. Gotujemy składniki na wolnym ogniu, mieszając, do momentu rozpuszczenia się cukru.
- Otrzymany gęsty syrop przelewamy do wyparzonych słoiczków lub butelek.
- Syrop z pokrzywy pasteryzujemy przez 20 minut. Po ostudzeniu, medykament przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu, przez około pół roku.
Syrop z liści pokrzywy - przepis nr 2
Składniki:
- Młode liście pokrzywy – 1 kg
- Cukier – 1 szklanka cukru
Przygotowanie:
- Słoik na syrop z pokrzyw powinien być dokładnie umyty i wyparzony.
- Listki pokrzyw układamy warstwowo, przesypując je cukrem tak, by ostatnią warstwę stanowił cukier.
- Po zakręceniu słoika, owijamy go kuchenną ściereczką i ustawiamy na słonecznym parapecie na 2 tygodnie, do chwili całkowitego rozpuszczenia się cukru.
- Gotowy syrop z pokrzywy przelewamy przez sitko i rozlewamy do wyparzonych butelek lub słoiczków.
Syrop przechowujemy w suchym i ciemnym miejscu, zażywając lek 2 – 3 razy dziennie, po 1 łyżeczce. Możemy rozpuścić łyżeczkę syropu w wodzie, otrzymując wzmacniający napój. Możliwość przyjmowania medykamentu powinny skonsultować z lekarzem kobiety w ciąży oraz diabetycy.
Przepis na syrop z mniszka lekarskiego – lecznicze działanie
Mniszek lekarski, mniszek pospolity Taraxacum officinale jest pospolitym chwastem, który rośnie na trawnikach, przy drogach, na ugorach i łąkach. Osiąga wysokość około 30 cm. Korzeń i łodyga mniszka zawierają mleczny sok. Liście, o ząbkowanych brzegach, zebrane są w rozety, natomiast żółte kwiaty pojawiają się od wiosny do jesieni. Zdrowotne działanie mniszka znane jest od czasów starożytnych. Liście rośliny bogate są w witaminy A oraz C, zawierają kwas nikotynowy – witaminę B3, kwas ceratowy, obecny również w wosku pszczelim, a także sole mineralne.
Przetwory, sporządzone z mniszka, podobnie jak przetwory z pokrzywy, stosowane są w wielu schorzeniach, między innymi, przy uszkodzeniach wątroby, w dolegliwościach związanych z kamicą żółciową, na upośledzenie czynności kłębuszków nerkowych, przy obrzękach, początkach cukrzycy, a także przy chorobach układu krwiotwórczego. Zewnętrznie Taraxacum officinale jest dodawany do kąpieli, a mlecznym sokiem okłada się zmiany skórne – brodawki i kurzajki.
Syrop z mniszka lekarskiego, sporządzony z kwiatów rośliny, można porównać z miodem, zarówno pod względem smaku, jak i zastosowania. Miód mniszkowy wyróżnia się bursztynowym kolorem i lekko kwaskowym smakiem. Zdrowym i smacznym syropem możemy smarować pieczywo z masłem, smaczne są wypieki z miodem z mniszka, a dodanie syropu do napojów, zaspokoi pragnienie.
Syrop z mniszka lekarskiego – przepis nr 1
Składniki:
- Kwiaty mniszka lekarskiego – 200 g
- Cukier – ½ kg
- Cytryna – 1 łyżka soku (lub kwasku cytrynowego)
- Woda – ½ l
Przygotowanie:
- Zebrane kwiaty nie myjemy – rozkładamy je na 20 minut na białym papierze, co pozwoli usunąć robaczki.
- Przełożyć kwiaty do rondla i zalać zimną wodą. Całość gotujemy na wolnym ogniu. Po zagotowaniu, odstawiamy zawartość do macerowania – najlepiej na całą noc.
- Do maceratu dosypujemy cukier i 1 łyżkę stołową soku z cytryny. Gotujemy, nie przykrywając rondla pokrywką, by woda odparowała, co pozwoli uzyskać odpowiednią gęstość syropu.
Syrop z mniszka lekarskiego – przepis nr 2
Składniki:
- Kwiaty mniszka lekarskiego
- Cukier – około 1 szklanki cukru
- Spirytus – 1 łyżka stołowa
Przygotowanie:
- Ze świeżo zebranych koszyczków kwiatowych, wyskubujemy kwiatki i wkładamy je do wyparzonego słoika.
- Kwiaty przesypujemy cukrem. Ostatnią warstwę powinien stanowić cukier. Wierzch całości polewamy spirytusem. Lekko ugniatamy zawartość słoika, by mniszek puścił sok. Słoik odstawiamy w ciepłe miejsce, na 1 tydzień.
- Syrop z mniszka lekarskiego przechowujemy w lodówce, przez około 4 miesiące.
Medykament korzystnie działa na nieżyty jamy ustnej, na ból gardła i zapalenie oskrzeli. Pomaga zwalczyć uporczywy kaszel i obrzęki. Dawkowanie syropu: początkowo przyjmujemy 1 łyżeczkę, powoli przełykając lek razem z płatkami kwiatów. Stopniowo zwiększamy przyjmowanie syropu do 4 łyżeczek dziennie.