Sok jabłkowy – jakie witaminy i minerały kryje?

Sok z całych jabłek jest ceniony nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również niesamowite wartości odżywcze. W świeżo wyciśniętym soku znajdziemy takie witaminy jak A, z grupy B, C, czy też PP. Ponadto w soku znajduje się wiele składników odżywczych, do których zaliczymy wapń, krzem, fosfor, a także ostatnio mocno poszukiwany błonnik.

Aby jednak zyskać wartości odżywcze na jak najwyższym poziomie, warto zdecydować się na wyciskanie soku z jabłek ze skórką. Ponieważ właśnie w skórce znajduje się najwięcej błonnika oraz witamin. Jeżeli decydujemy się na zakup gotowego wyrobu, zawsze wybierajmy mętny sok, ponieważ klarowny często jest pozbawiony cennego miąższu. A może zainteresuje cię także ten artykuł o soku z żyworódki?

Sok jabłkowy i jego właściwości

Sok jabłkowy posiada również cenne właściwości lecznicze. Z jego dobrodziejstw powinny korzystać osoby mające problemy z wysokim poziomem cholesterolu we krwi. Dodatkowo picie soku działa moczopędnie, dlatego zaleca się go w czasie różnych infekcji układu moczowego. Świeży sok bogaty jest między innymi w flawonoidy, które określane są jako przeciwutleniacze. Dzięki temu spowolnimy procesy starzenia, a także doskonale poprawimy odporność naszego organizmu na różne infekcje.

Sok jabłkowy w szklance oraz świeże jabłka, a także jego właściwości i wyciskanie soku z jabłek krok po kroku
Sok jabłkowy – właściwości, najlepsze sposoby na wyciskanie i tłoczenie

Mętny sok w porównaniu do klarownego, zawiera wyłącznie naturalne składniki. Natomiast klarowny sok jabłkowy bardzo często jest dosładzany ogromnymi ilościami cukru. W wyniku tego jego właściwości lecznicze nie są już tak widoczne, jak w przypadku mętnego soku. Ponadto dosładzane soki, często są powodem wystąpienia cukrzycy oraz otyłości. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na sok z malin?

Wyciskanie soku z jabłek

Pyszny sok z jabłek możemy z powodzeniem uzyskać w domowych warunkach. W tym celu posłuży nam zwykła wyciskarka do soku. Do urządzenia wrzucamy umyte, wydrążone oraz pokrojone jabłka. W celu uzyskania ciekawszych walorów smakowych możemy jabłka łączyć z innymi owocami lub warzywami. Świetnie sprawdzą się gruszki, brzoskwinie, mango czy też zwykła marchewka.

Jeżeli jednak chcemy uzyskać tłoczony sok jabłkowy, warto w tym celu wybrać się do przetwórstwa, świadczącego takie usługi. Firmy posiadają specjalne maszyny, które w hurtowej ilości prasują jabłka, tłocząc z nich sok. Tłoczony sok jest następnie pasteryzowany, by ostatecznie trafić do próżniowych opakowań. Dzięki temu możemy skorzystać z soku w dowolnej chwili.

Jednak nie możemy zapominać, że po otwarciu opakowania obowiązuje nas krótki czas spożycia wyrobu, inaczej może dojść do jego fermentacji. Warto wybrać się do przetwórstwa z własnymi jabłkami. Należy pamiętać o usunięciu wszystkich nadpsutych i zgniłych owoców, które mogą zaszkodzić przetworom. Sprawdź także ten artykuł o soku z buraków.

ikona podziel się Przekaż dalej