Sok z agrestu - sprawdzony przepis na sok z agrestu krok po kroku
Agrest to bardzo popularny owoc, który bardzo często jest krzewem rosnącym na ogródkach przydomowych. W związku z licznymi właściwościami wykonuje się bardzo często przetwory z agrestu, które wkładane są do słoików. Warto więc poznać kilka przepisów na ten owoc, z których można będzie korzystać przez cały rok.
Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o agreście.
Z tego artykułu dowiesz się:
Agrest - ważne informacje na temat tego owocu
Agrest to właściwie porzeczka agrest. Jest to kolczasty krzew, który należy do rodziny agrestowatych, a jego owoce są w kolorach żółtych, zielonych lub czerwonych. Sezon na owoce z tego krzewu zaczyna się w czerwcu i wtedy bardzo popularny staje się sok z agrestu oraz inne przetwory z agrestu.
Agrest to owoc, który jest słodki, ale jednocześnie lekko kwaskowy w smaku. Jest także bardzo orzeźwiający, a oprócz wyśmienitego smaku ma także bardzo duże ilości błonnika, wapnia, magnezu i witamin C, A, B1 oraz PP. Musimy pamiętać, że do przetworów z agrestu nie powinno się używać popękanych owoców i takich, na których występują jakiekolwiek plamki.
Agrest, jak i sok agrestowy, mają bardzo wiele drogocennych właściwości. Sok z agrestu jest bardzo dobrym i naturalnym środkiem na problemy z zaparciami, wysokim cholesterolem i ciśnieniem. Działa on dietetycznie i wspomaga procesy trawienne, oczyszcza organizm z toksyn, wzmacnia odporność, ściany naczyń krwionośnych oraz apetyt. Ponadto chroni układ krwionośny i serce przed chorobami, działa moczopędnie i wspomaga koncentrację, dlatego też warto wiedzieć, jak wygląda przepis na sok z agrestu lub przepis na kompot z agrestu. A może zainteresuje cię także ten artykuł o przycinaniu agrestu?
Przepis na sok z agrestu
Przepisy na sok z agrestu są bardzo proste, a tak przygotowane soki agrestowe są idealne do słoików, które przechowywać można cały rok w swojej spiżarni - pod warunkiem, że są one w prawidłowy sposób zakonserwowane i przyrządzone. Zobaczmy więc, w jaki sposób przygotować taki pyszny sok z agrestu.
Sok agrestowy jest przygotowany w bardzo podobny sposób jak kompot. Różnica polega na tym, że w kompocie widoczne są pływające owoce, z czym nie spotkamy się przy soku agrestowym.
Składniki:
- 500 g agrestu,
- 250 g cukru,
- 1 i 1/3 szklanki wody.
Jeśli nie lubimy bardzo słodkich soków, możemy zmniejszyć ilość cukru.
Przygotowanie:
- Agrest myjemy i oczyszczamy z czarnych ogonków, a później wrzucamy do garnka.
- Owoce zalewamy wodą i gotujemy do zmięknięcia.
- Na garnku układamy drobne sito, przez które przelewamy agrest z wodą.
- Owoce przecieramy dokładnie łyżką i całość zostawiamy do wystygnięcia.
- Do soku dodajemy cukier i gotujemy, co jakiś czas mieszając aż do zagotowania.
- Po zagotowaniu gotujemy jeszcze minutę i przelewamy gorący sok z agrestu do słoika.
Gotowy sok w zakręconych słoikach przykrywamy ręcznikiem na około 20 minut. Z powodzeniem można go dodawać do herbat lub pić sam. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na wino z agrestu.
Sok z agrestu - kolejny przepis
Kolejny sposób jest bardzo zbliżony do wyżej wymienionego.
Składniki:
- 500 g agrestu,
- 400 g cukru.
Cukru można dodać więcej lub mniej w zależności od własnych preferencji.
Przygotowanie:
- Agrest myjemy i usuwamy czarne ogonki.
- Owoce kroimy na pół i wkładamy do miski, gdzie zasypujemy je cukrem.
- Odstawiamy na minimum 2 doby.
- Powstały sok odcedzamy i przelewamy do słoików.
- Sok z agrestu poddajemy około 5-minutowej pasteryzacji.
Ważne, by podczas czekania na puszczenie soku co jakiś czas mieszać owoce z cukrem, by cukier się dobrze rozpuścił.
Co możemy jeszcze przygotować z owoców agrestu?
Agrest to bardzo popularny owoc, który często stosowany jest jako dodatek do pieczenia ciast bądź deserów na zimno. Dużo osób zna go na przykład z ciast drożdżowych, gdzie wkładany jest jako ten najlepszy element. Świetnie komponuje się także w towarzystwie czarnej porzeczki i innych owoców.
Z agrestu przyrządzić także można inne przetwory. Takimi przetworami są dżemy, kompoty, nalewki, powidła i inne. Spotykany jest także w babeczkach, a sok z agrestu używany jest jako baza do różnych kremów i biszkoptów. Nie bójmy się także łączyć go z czerwonymi porzeczkami i jabłkami.
Jak widać, sok z agrestu ma bardzo pozytywne właściwości, które ochronią nasz organizm przed różnymi chorobami, a na dodatek poprawiają ogólną kondycję naszego organizmu. Warto jest zatem zapamiętać sobie te bardzo łatwe przepisy i zrobić sobie zapasy do swojej spiżarni. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na dżem z agrestu?