Sok z aronii - przepis na zrobienie soku krok po kroku
Aronia czarna to dość powszechna roślina. Jeśli znamy właściwości owoców aronii, dobrze wiemy, że można z nich wykonać różne przetwory, jak np. sok z aronii, konfitura z aronii, nalewka z aronii. Zatem jak zrobić sok z aronii, który jest doskonałym dodatkiem do herbaty dla dzieci i ma niesamowite właściwości lecznicze?
Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o aronii.
Aronia czarna - charakterystyka
Aronia to krzew, który należy do rodziny różowatych - Rosaceae. Jest to roślina łatwa w uprawie, której występowanie w Polsce kojarzy się głównie z wykorzystaniem jej owoców do różnych przetworów, zwłaszcza soku aroniowego, który ma szerokie zastosowanie ze względu na właściwości owoców aronii.
Sam krzew dorasta do 2, maksymalnie 2,5 m wysokości, jego pędy, na których rosną ciemnozielone, naprzemianległe liście, są wyprostowane. Liście aronii są bardzo dekoracyjnym elementem w okresie jesiennym, kiedy przebarwiają się na piękny pomarańczowy i czerwony kolor.
Owocami aronii są ciemnogranatowe jagody, które wysuszone są idealnym dodatkiem do herbat. Robi się z nich różne przetwory, na które przepisy nie są skomplikowane. Dżemy lub konfitury z aronii bez cukru są przysmakiem dla dzieci. Wykorzystując sok aroniowy do herbaty z cytryną, zapewnimy sobie odporność przed wirusami i bakteriami. A może zainteresuje cię także ten artykuł o uprawie aronii czarnej?
Jak zrobić sok z aronii?
Sok z aronii to przetwór, na który przepis jest bardzo prosty. Właściwości owoców aronii nadają mu wartość, a jego właściwości lecznicze zachęcają do picia przez dzieci i dorosłych, zarówno z cytryną, z cukrem, bez cukru, do herbaty, jak i sam. Więc jak zrobimy sok z aronii?
Pierwszy przepis jest bardzo prosty i nie trzeba do niego specjalnych umiejętności.
Składniki:
- owoce aronii,
- cukier,
- 1,5 szklanki wody.
Proporcje cukru do aronii zależą od tego, ile owoców posiadamy. Można też zrobić sok z aronii bez cukrów.
Przygotowanie:
- Owoce płuczemy, oczyszczamy i wsypujemy do garnka.
- Wlewamy wodę i zagotowujemy na dużym ogniu.
- Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze pół godziny, co chwilę mieszając.
- Sok aroniowy zlewamy do czystego garnka i dodajemy cukier.
- Zagotowujemy, cały czas mieszając i wlewamy gorący sok do butelek.
Sok można podawać z cytryną w plastrach lub sokiem z cytryny.
Sok z aronii z liśćmi z czarnej porzeczki ma wiele właściwości leczniczych. Zobaczmy więc jak go przygotować.
Składniki:
- 1 kg aronii,
- 1 lub 2 kg cukru,
- 1,5 l wody,
- 30 do 40 liści z czarnej porzeczki,
- 20 g kwasku cytrynowego.
Ilość cukru zależy od naszych preferencji. Jeśli lubimy bardziej słodki, to wykorzystujemy 2 kg, a jeśli mniej to wystarczy 1 kg.
Przygotowanie:
- Owoce aronii i liście czarnej porzeczki myjemy i oczyszczamy, a następnie wrzucamy do garnka.
- Dodajemy cukier, kwasek i wodę.
- Całość musimy zagotować, a później przez 30 min gotować na mniejszym ogniu.
- Odstawiamy do ostygnięcia i przecedzamy sok aroniowy.
- Sok musimy znowu zagotować i gorący wlać do butelek lub słoiczków.
Jeśli chcemy uzyskać bardziej gęsty sok z aronii, wystarczy, że przetrzemy owoce przez sitko i wrzucimy do soku. Zamiast liści czarnej porzeczki możemy też użyć liści wiśni, ale musi być ich więcej. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z aronii.
Popularny jest też przepis z cytryną.
Składniki:
- 1 kg aronii,
- 1 l wody,
- 1 cytryna,
- szklanka cukru.
Niektórzy dodają dodatkowo 2 garście liści wiśni.
Przygotowanie:
- Owoce myjemy i wrzucamy do garnka.
- Zalewamy je wodą i gotujemy przez około 20 minut.
- Sok z aronii przelewamy przez drobne sitko i wlewamy do nowego garnka.
- Do soku wsypujemy cukier i dodajemy sok z cytryny.
- Całość gotujemy jeszcze około 5 minut.
- Po ugotowaniu przelewamy sok z aronii do butelek.
Używając liście wiśni, trzeba dodać je na samym początku z owocami.
Właściwości owoców aronii
Owoce aronii mają bardzo dużo właściwości leczniczych. W samych owocach znajdują się antocyjany, które mają działanie przeciwutleniające, dodatkowo leukocyjany, fenolokwasy, pektyny, garbniki oraz flawonoidy. Nie można też zapomnieć o witaminach oraz makroelementach i mikroelementach. Spośród tych wyróżniamy witaminę C, A, K, P, E, B2, B3, B6, B9, a także potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, jod, mangan, rad, molibden, nor i wiele innych.
Właściwości owoców aronii niosą za sobą wiele zalet, które wykorzystywane są w różnych przypadkach. Aronia stosowana jest na nadciśnienie tętnicze, choroby krążenia, choroby trzustki i wątroby, wzmocnienie odporności, zwalczanie wolnych rodników, hemoroidy oraz w celu poprawienia funkcjonowania naczyń krwionośnych. Owoce aronii obniżają poziom złego cholesterolu, a dodatkowo wpływają bardzo pozytywnie na wygląd i kondycję włosów, skóry i paznokci. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na nalewkę z aronii.
Nie możemy zapomnieć o wielkim wpływie na stan oczu. Właściwości aronii wykorzystywane są przy jaskrze, zaćmie i degeneracji plamki żółtej. Owoce aronii zalecane są szczególnie dla tych osób, które dużo czasu pracują przed komputerem, ponieważ aronia zmniejsza negatywny wpływ monitorów na oczy.
Jak widać aronia czarna, a przede wszystkim owoce aronii, mają bardzo korzystne właściwości, które możemy wykorzystać w celu ochrony swojego organizmu. Sok z aronii jest bardzo popularnym lekiem na przeziębienie i grypy. Warto go używać w okresie jesienno-zimowym, gdy witamin nie spożywamy aż tak wiele, jak latem i wiosną. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na dżem z aronii?