Aronia czarna - charakterystyka

Aronia to krzew, który należy do rodziny różowatych - Rosaceae. Jest to roślina łatwa w uprawie, której występowanie w Polsce kojarzy się głównie z wykorzystaniem jej owoców do różnych przetworów, zwłaszcza soku aroniowego, który ma szerokie zastosowanie ze względu na właściwości owoców aronii.

Sam krzew dorasta do 2, maksymalnie 2,5 m wysokości, jego pędy, na których rosną ciemnozielone, naprzemianległe liście, są wyprostowane. Liście aronii są bardzo dekoracyjnym elementem w okresie jesiennym, kiedy przebarwiają się na piękny pomarańczowy i czerwony kolor.

Owocami aronii są ciemnogranatowe jagody, które wysuszone są idealnym dodatkiem do herbat. Robi się z nich różne przetwory, na które przepisy nie są skomplikowane. Dżemy lub konfitury z aronii bez cukru są przysmakiem dla dzieci. Wykorzystując sok aroniowy do herbaty z cytryną, zapewnimy sobie odporność przed wirusami i bakteriami. A może zainteresuje cię także ten artykuł o uprawie aronii czarnej?

Jak zrobić sok z aronii?

Sok z aronii to przetwór, na który przepis jest bardzo prosty. Właściwości owoców aronii nadają mu wartość, a jego właściwości lecznicze zachęcają do picia przez dzieci i dorosłych, zarówno z cytryną, z cukrem, bez cukru, do herbaty, jak i sam. Więc jak zrobimy sok z aronii?

Pierwszy przepis jest bardzo prosty i nie trzeba do niego specjalnych umiejętności.

Składniki:

  • owoce aronii,
  • cukier,
  • 1,5 szklanki wody.

Proporcje cukru do aronii zależą od tego, ile owoców posiadamy. Można też zrobić sok z aronii bez cukrów.

Przygotowanie:

  • Owoce płuczemy, oczyszczamy i wsypujemy do garnka.
  • Wlewamy wodę i zagotowujemy na dużym ogniu.
  • Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze pół godziny, co chwilę mieszając.
  • Sok aroniowy zlewamy do czystego garnka i dodajemy cukier.
  • Zagotowujemy, cały czas mieszając i wlewamy gorący sok do butelek.

Sok można podawać z cytryną w plastrach lub sokiem z cytryny.

Sok z aronii z liśćmi z czarnej porzeczki ma wiele właściwości leczniczych. Zobaczmy więc jak go przygotować.

Składniki:

  • 1 kg aronii,
  • 1 lub 2 kg cukru,
  • 1,5 l wody,
  • 30 do 40 liści z czarnej porzeczki,
  • 20 g kwasku cytrynowego.

Ilość cukru zależy od naszych preferencji. Jeśli lubimy bardziej słodki, to wykorzystujemy 2 kg, a jeśli mniej to wystarczy 1 kg.

Sok aroniowy z czarnych owoców
Sok z aronii - przepis na zrobienie soku krok po kroku

Przygotowanie:

  • Owoce aronii i liście czarnej porzeczki myjemy i oczyszczamy, a następnie wrzucamy do garnka.
  • Dodajemy cukier, kwasek i wodę.
  • Całość musimy zagotować, a później przez 30 min gotować na mniejszym ogniu.
  • Odstawiamy do ostygnięcia i przecedzamy sok aroniowy.
  • Sok musimy znowu zagotować i gorący wlać do butelek lub słoiczków.

Jeśli chcemy uzyskać bardziej gęsty sok z aronii, wystarczy, że przetrzemy owoce przez sitko i wrzucimy do soku. Zamiast liści czarnej porzeczki możemy też użyć liści wiśni, ale musi być ich więcej. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z aronii.

Popularny jest też przepis z cytryną.

Składniki:

  • 1 kg aronii,
  • 1 l wody,
  • 1 cytryna,
  • szklanka cukru.

Niektórzy dodają dodatkowo 2 garście liści wiśni.

Przygotowanie:

  • Owoce myjemy i wrzucamy do garnka.
  • Zalewamy je wodą i gotujemy przez około 20 minut.
  • Sok z aronii przelewamy przez drobne sitko i wlewamy do nowego garnka.
  • Do soku wsypujemy cukier i dodajemy sok z cytryny.
  • Całość gotujemy jeszcze około 5 minut.
  • Po ugotowaniu przelewamy sok z aronii do butelek.

Używając liście wiśni, trzeba dodać je na samym początku z owocami.

Właściwości owoców aronii

Owoce aronii mają bardzo dużo właściwości leczniczych. W samych owocach znajdują się antocyjany, które mają działanie przeciwutleniające, dodatkowo leukocyjany, fenolokwasy, pektyny, garbniki oraz flawonoidy. Nie można też zapomnieć o witaminach oraz makroelementach i mikroelementach. Spośród tych wyróżniamy witaminę C, A, K, P, E, B2, B3, B6, B9, a także potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, jod, mangan, rad, molibden, nor i wiele innych.

Właściwości owoców aronii niosą za sobą wiele zalet, które wykorzystywane są w różnych przypadkach. Aronia stosowana jest na nadciśnienie tętnicze, choroby krążenia, choroby trzustki i wątroby, wzmocnienie odporności, zwalczanie wolnych rodników, hemoroidy oraz w celu poprawienia funkcjonowania naczyń krwionośnych. Owoce aronii obniżają poziom złego cholesterolu, a dodatkowo wpływają bardzo pozytywnie na wygląd i kondycję włosów, skóry i paznokci. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na nalewkę z aronii.

Nie możemy zapomnieć o wielkim wpływie na stan oczu. Właściwości aronii wykorzystywane są przy jaskrze, zaćmie i degeneracji plamki żółtej. Owoce aronii zalecane są szczególnie dla tych osób, które dużo czasu pracują przed komputerem, ponieważ aronia zmniejsza negatywny wpływ monitorów na oczy.

Jak widać aronia czarna, a przede wszystkim owoce aronii, mają bardzo korzystne właściwości, które możemy wykorzystać w celu ochrony swojego organizmu. Sok z aronii jest bardzo popularnym lekiem na przeziębienie i grypy. Warto go używać w okresie jesienno-zimowym, gdy witamin nie spożywamy aż tak wiele, jak latem i wiosną. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na dżem z aronii?

ikona podziel się Przekaż dalej