Sok z kiszonej kapusty - właściwości, zastosowanie, porady
Kapusta kiszona to nic innego jak biała kapusta po procesie fermentacji. Powszechnie wiadomo, że ma ona właściwości zdrowotne. W wyniku fermentacji podczas rozkładu cukrów przez bakterie powstaje kwas mlekowy, który dobroczynnie wpływa na florę bakteryjną ludzkich jelit, a tym samym na cały układ odpornościowy i zdrowie człowieka. Jej wartości odżywcze i zastosowanie są jednak jeszcze szersze.
Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o sokach warzywnych.
Sok z kiszonej kapusty - właściwości zdrowotne
Sok z kiszonej kapusty to samo zdrowie. Jego wpływ na procesy trawienia i układ pokarmowy, przekłada się przede wszystkim na poprawę odporności człowieka. Jest lepszym probiotykiem niż niejeden produkt kupiony w aptece. Wszystko za sprawą ogromnej ilości laktobakterii. Zalecany jest głównie w profilaktyce chorób układu pokarmowego, ale nie tylko. Jego kolejne zalety to dobroczynny wpływ na układ krążenia, ponieważ zmniejsza ilość złego cholesterolu we krwi. To ważne, aby zapobiegać rozwojowi chorób serca.
Przez zawartość witaminy A, C, E oraz przeciwutleniaczy, dodatkowo poprawia stan skóry wzmacniając produkcję kolagenu oraz opóźniając procesy starzenia. Ponadto jest źródłem błonnika pokarmowego, dlatego poleca się go osobom borykającym się z zaparciami lub na diecie odchudzającej. Jego właściwości zdrowotne to też regulowanie poziomu glukozy we krwi, co jest przydatne w profilaktyce cukrzycy. Jak widać wartości odżywcze oraz zalety soku z kapusty są naprawdę szerokie.
Sok z kiszonej kapusty zawiera również magnez, potas, żelazo i wapń. Sok ze świeżej kapusty ma właściwości antyzapalne, przez witaminę U i glukozynolan. Przeciwutleniacze w nim zawarte zmniejszają ryzyko pojawienia się nowotworów. Żelazo znajdujące się w kiszonej kapuście zapobiega rozwojowi anemii. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na soki warzywne?
Sok z kiszonej kapusty - zastosowanie
Sok z kiszonej kapusty jest pomocny we wszelkich chorobach, które swój początek mają w przewodzie pokarmowym. Naukowcy z dalekiego wschodu badając zwyczaje żywieniowe osób, które dożyły setki odkryli, że w ich diecie codziennie pojawiają się fermentowane produkty. Zastosowanie znajduje głównie jako naturalny probiotyk. Jego wartości odżywcze pomagają podczas zatruć pokarmowych, czy po kuracji antybiotykami. Ma także inne liczne zalety.
Sok z kiszonej kapusty jest popularnym sposobem likwidującym „kaca”, gdyż pomaga oczyszczać organizm z toksyn. Chroni też wątrobę, ponieważ zawiera witaminy z grupy B. Sok z kapusty nadaje się też do płukania jamy ustnej. Taki naturalny preparat wzmacnia dziąsła i leczy drobne stany zapalne. Głównie za sprawą witaminy C.
Zastosowanie soku z kiszonej kapusty jest możliwe także przy pasożytach przewodu pokarmowego. Te żyją w kwaśnych warunkach. Mimo, że sok w smaku jest kwaśny, to działa przeciwnie, bo odkwasza organizm. Przewód pokarmowy zyskuje zasadowe środowisko i niweluje rozmnażanie pasożytów.
Kwas z kiszonej kapusty jest świetny na odchudzenie, gdyż przyśpiesza ten proces eliminując zakwaszenie w organizmie. Wpływa na przeczyszczenie organizmu. Oznacza to, że ogranicza wysiłek, jaki organizm musi podjąć, aby wydalić toksyny i wyrównać pH. Zatem sok z kapusty powinien być stosowany z umiarem, gdyż może sobie zaszkodzić doprowadzając do nadmiernego przeczyszczenia i odwodnienia. A może zainteresuje cię także ten artykuł o kiszeniu kapusty krok po kroku?
Jeśli chodzi o kalorie, to jak można się domyśleć sok z kapusty nie zawiera ich prawie wcale. Dlatego można go wprowadzić do diety, jeśli chcemy zadbać o linię. Zamiast zażywać suplementy diety w postaci tabletek, korzystniej będzie wybrać naturalny sok z kiszonej kapusty. Już niewielkie ilości pite każdego dnia pobudzą odpowiednio nasz metabolizm.
Sok ze świeżej kapusty, czyli surowej także ma swoje zastosowanie. Działa ochronnie na błonę śluzową przewodu pokarmowego i przynosi ulgę np. w chorobie wrzodowej, zgadze. Działa antyrakowo przez zawartość izocyjanianów. Sok ze świeżej kapusty jest cennym źródłem witaminy K i antocyjanów, pomocnych w koncentracji i ogólnej pracy mózgu. Istnieją badania potwierdzające fakt, iż sok ze świeżej kapusty chroni m.in. przed chorobą Alzheimera czy demencją.
Kwas z kiszonej kapusty - porady
Kwas z kiszonej kapusty to spora ilość sodu. Powinny o tym wiedzieć zwłaszcza osoby cierpiące na nadciśnienie, choroby nerek oraz układu naczyniowo-sercowego. Ilość sodu w kapuście można zmniejszyć. Jak? Po prostu płucząc ją kilkukrotnie przed spożyciem. Można ją też lekko obgotować.
Kiszoną kapustę najlepiej jest zrobić samemu w domu. Świeżą białą kapustę na wstępie kroimy inaczej szatkujemy. Układamy cienkimi warstwami w słoiku lub innym naczyniu. Każdą warstwę zasypujemy solą. Na koniec mocno ugniatamy i zamykamy naczynie. Całość zostawiamy na kilkanaście dni w chłodnej temperaturze, nieprzekraczającej 10 stopni Celsjusza. Kapusta puści sok i sfermentuje. Można dodać do kapusty kiszonej octu, by przyspieszyć proces. Warto jednak wiedzieć, że obniża to jej wartości odżywcze. Sprawdź także ten artykuł o uprawie kapusty w ogrodzie.
Z piciem soku z kapusty świeżej czy kiszonej nie można przesadzić, ponieważ może doprowadzić do nadmiernego przeczyszczenia. Najczęściej ma to miejsce, kiedy stosujemy sok na odchudzanie. Jak prawidłowo spożywać sok z kapusty? W celach profilaktycznych wystarczy pół do jednej szklanki soku na dobę. Można do niego dodać inne warzywa czy owoce. Najpowszechniejsze to np. marchewka, jabłko. Najkorzystniej zadziała pół godziny przed posiłkiem.
Wielu z nas pija go w okresie przejściowym, gdy zwiększa się podatność na zachorowania. Wtedy zaleca się dwie szklanki na dzień. Podczas diety oczyszczającej można go pić nawet trzy razy po pół szklanki dziennie, przez dwa tygodnie. Taka kuracja jest tania, smaczna, a co najważniejsze bezpieczna i skuteczna.