Sok z kiszonej kapusty - zalety, zastosowanie, właściwości odżywcze
Kiszonki mają bardzo wiele zaskakujących właściwości prozdrowotnych. Zawierają witaminy i składniki odżywcze. Także woda z kiszonek, w tym właśnie sok z kiszonej kapusty, to prawdziwa skarbnica dobroczynnych składników. Dowiedz się, na co najlepiej działa sok z kiszonej kapusty i dlaczego warto go pić.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o kiszonej kapuście.
Sok z kiszonej kapusty na wiele problemów
Sok z kiszonej kapusty stosowany od wieków
Dlaczego picie soku z kapusty jest zdrowie? Sok z kiszonej kapusty od stuleci jest traktowany jako wartościowy środek na bardzo wiele różnych dolegliwości. Pije się go w zasadzie odkąd poznano sposoby na kiszenie kapusty. Kwaśny napój jest smaczny, a przy tym ma niezwykłe właściwości zdrowotne, które doceniano przez całe wieki. Jest to napój, który powstaje w wyniku fermentacji białej kapusty z dodatkiem soli.
Swoje dobroczynne właściwości sok z kiszonej kapusty uzyskuje dzięki bakteriom, które pojawiają się w czasie fermentacji. To właśnie szczepy Leuconostoci i Pediococcus są odpowiedzialne za kiszenie warzyw i to one mają dobroczynny wpływ na cały organizm. Kwas z kiszonej kapusty działa więc podobnie do naturalnych antybiotyków, a dodatkowo kapusta zawiera także fitoncydy o działaniu przeciwgrzybowym i bakteriobójczym.
To dlatego kapusta kiszona nie psuje się, ale przez naprawdę długi czas nadaje się do zjedzenia. A dodatkowo bakterie i fitoncydy mają pozytywny wpływ niemalże na cały organizm. Powodów, dla których warto regularnie pić sok z kiszonej kapusty jest naprawdę bardzo wiele. Przedstawiamy te najważniejsze.
Sok z kiszonej kapusty – właściwości odżywcze
To oczywiste, że sok z kiszonej kapusty nie oznacza, że leczenie farmakologiczne można odłożyć. Jednakże to prawda, że regularne zażywanie soku może poprawić stan zdrowia. Wszystko dlatego, że napój zawiera ważne witaminy: B, C, E i P. Do tego należy doliczyć jeszcze beta-karoten i sole mineralne.
Jest to produkt fermentowany, dlatego zawiera bardzo wiele probiotyków. Są to naturalne, dobroczynne bakterie, które zasiedlają układ pokarmowy i dbają o jego prawidłową pracę. Najnowsze badania wskazują na to, że jelita są naszym drugim mózgiem i to od ich stanu zależy zdrowie całego organizmu a nawet nastrój. Dlatego sok z kiszonej kapusty nadaje się do naturalnego wspomagania leczenia bardzo wielu różnych dolegliwości. Najbardziej polecany jest osobom, które cierpią na zaparcia, ponieważ może powodować przeczyszczenie organizmu. Wspaniale sprawdza się jako produkt poprawiający odporność i ogólny stan zdrowia. Jednakże w niektórych sytuacjach sprawdza się szczególnie dobrze. Zatem picie soku z kapusty jest zdrowie.
Sok z kiszonej kapusty – zastosowanie
Sok z kiszonej kapusty na żołądek
Regularne picie soku z kiszonej kapusty idealnie działa na cały układ trawienny. To szczepionka dobroczynnych bakterii, które wspierają działanie wszystkich części przewodu pokarmowego. Najbardziej jednak wpływają na żołądek. I to na wiele różnych dolegliwości. Bardzo często poleca się picie soku z kapusty na wrzody żołądka. Kiszonki mają niskie pH i zawierają substancje powlekające. Dzięki temu mogą wyścielić żołądek i jelita od wewnątrz, dzięki czemu wrzody nie zostają podrażnione podczas jedzenia i trawienia. W konsekwencji goją się o wiele szybciej.
Sok z kiszonej kapusty działa także na jelita. Można stosować go na przeczyszczenie przy uporczywych zaparciach, ale co ciekawe, napój dobrze działa także w czasie biegunek. Nie spowoduje może zatrzymania rozwolnienia, ale pomoże uzupełnić wypłukane z organizmu elektrolity i bakterie pokarmowe, co usprawni działanie układu trawiennego. Jeśli szukasz inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z przepisami na surówki z kiszonej kapusty.
Sok z kiszonej kapusty a leczenie kandydozy
Kandydoza, czyli zakażenie organizmu lub niektórych jego narządów grzybami candida zdarza się bardzo często. O wiele częściej dotyczy kobiet niż mężczyzn, jednakże wszyscy mogą zapaść na tę chorobę. Przyjmowanie antybiotyków, pobyt na plaży lub po prostu częste chodzenie na basen – powodu pojawienia się infekcji drożdżakowej jest bardzo wiele, a sok z kapusty kiszonej świetnie sobie z radzi z zakażeniem.
Przede wszystkim dlatego, że pomoże on obniżyć pH organizmu. Dzięki temu panują w nim warunki niesprzyjające dla grzybów. Na dodatek kiszona kapusta ma silne działanie grzybobójcze, dlatego picie soku dobrze się sprawdza. Leczenie można wspomóc prowadząc odpowiednią dietę, na przykład jedząc częściej kapuśniak z kiszonej kapusty lub surówki. W przypadku grzybic skórnych warto sięgnąć po sposób naszych babć i robić okłady z kapuśnicy na zakażoną skórę.
Sok z kapusty dla cukrzyków
Cukrzykom także zaleca się spożywanie soku z kapusty. I to zarówno kiszonej, jak i białej. Sok ze świeżej kapusty także zawiera właściwości odżywcze i mnóstwo witamin, ale nie ma bakterii, które poprawiają działanie układu pokarmowego. Jednakże oba produkty mają niski indeks glikemiczny, dlatego dobrze się sprawdzają.
Sok z kiszonej kapusty powinien znaleźć się w codziennej diecie cukrzyka z kilku powodów. Po pierwsze ze względu na to, że utrzymanie możliwie jak najlepszego metabolizmu jest warunkiem komfortowego życia diabetyków. Po drugie, warto zwrócić uwagę na wcześniej wspomniane działanie przeciwgrzybowe. Organizm cukrzyka jest idealnym środowiskiem dla grzybów ze względu na większe stężenie cukru w tkankach. Dlatego częściej rozwijają się w nim grzybice, a kwas z kiszonej kapusty skutecznie temu zapobiegnie. Kiszona kapusta zasmażana (ale bez pszennej mąki) czy surówka z kapusty kiszonej także dobrze się sprawdzą.
Sok z kiszonej kapusty na odchudzanie
Wiele osób, które próbują zrzucić zbędne kilogramy stosuje sok z kiszonej kapusty na diecie odchudzającej. Nie jest to oczywiście błąd, jednakże myślenie, że picie soku z kapusty to cudowne remedium na odchudzanie, od którego kilogramy od razu zaczną lecieć nie jest właściwe. Picie soku kapuścianego może wspomóc proces oczyszczania, ale nic poza tym.
Zarówno kapuśnica, jak i sok ze świeżej kapusty mają bardzo mało kalorii, więc można pić go praktycznie bez ograniczeń. Najlepiej jednak będzie stosować około 0,5 szklanki dziennie. To pozwoli pobudzić metabolizm do działania. To ważne, ponieważ przy redukcji kalorii przemiana materii może spowolnić. Dzięki temu sok z kiszonej kapusty może przyczynić się do odchudzania, ale tylko pod warunkiem prowadzenia racjonalnego żywienia i wypijania odpowiedniej ilości płynów.