Sok z kiszonych ogórków - zalety i właściwości wody z ogórków
Ogórki kiszone są powszechnie znane w naszym kraju. Ich wyjątkowy smak zachwyca niemal każdego. Jednak mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że nie tylko ogórki kiszone są zdrowe i smaczne, ale także woda z ogórków kiszonych. Kiszenie ogórków nie jest trudne, a można z nich uzyskać bogaty w witaminy sok z kiszonych ogórków, który ma niesamowite właściwości. Zobaczmy więc, jak na nasze zdrowie wpływa kwas z ogórków.
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o ogórkach.
Jakie właściwości ma sok z kiszonych ogórków
Obecność ogórków kiszonych w naszych domach nie jest niczym nadzwyczajnym. Podczas kiszenia ogórków korzystamy także z okresu między nieukiszonymi ogórkami a ukiszonymi ogórkami. Takie ogórki nazywamy ogórkami małosolnymi. Ogórki małosolne cieszą się wielkim zainteresowaniem ze względu na swój smak. Bardzo popularne jest też to, że ogórki małosolne są wykorzystywane na kanapki.
Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że kwas z ogórków w niewiarygodny sposób wpływa na nasze zdrowie. Tak samo jest też w przypadku innych kiszonek, ponieważ zawierają one bardzo duże ilości bakterii probiotycznych, które powstają przy procesie fermentacji. Dzięki tym bakteriom usprawnia się praca naszych jelit.
W wodzie z ogórków kiszonych znajdziemy spore ilości witamin, które wzmocnią nasz organizm. Dodatkowo sok z ogórków kiszonych usunie toksyny z naszych organizmów i ochroni go przed grzybicami. Ciekawą właściwością kwasu z ogórków jest również to, że jest on przydatny przy migrenach, ale również i przeziębieniach czy bólach gardła. W ciąży pojawiają się bardzo często problemy ze zgagą oraz przewodem pokarmowym. Dlatego też w okresie ciąży poleca się picie soku z ogórków kiszonych, wymieszanego z miodem i niewielką ilością octu, ponieważ mieszanka ta zaopatrzy nas w witaminy i pomaga w utrzymaniu zdrowia. Pamiętajmy jednak o tym, że zbyt duże ilości kwasów w ciąży nie są dobre. Kiszonki to zdecydowanie źródło zdrowia. Sprawdź koniecznie także ten artykuł o właściwościach soku z kiszonej kapusty.
Czy kiszenie ogórków może wpłynąć na naszą koncentrację, skurcze i odchudzanie?
Właściwości soku z kiszonych ogórków są ogromne. Jednak niewiele osób wie, że mają one wpływ również na to, jak działa nasz koncentracja. Otóż kwas, który wytwarza się w procesie fermentacji ogórków, jest wielkim źródłem witaminy B, która poprawia wygląd naszej skóry, włosów i paznokci.
Poza tym w soku z kiszonych ogórków są również duże dawki innych witamin, takich jak witamina A, C, E oraz K. Co więcej, znajdziemy w nim wapno, magnez, potas, żelazo oraz cynk. Musimy wiedzieć, że jeśli będziemy pili sok z kiszonych ogórków regularnie, białka, węglowodany i tłuszcze będą znacznie szybciej się przetwarzały. Co więcej, nasza koncentracja się wzmocni, a gdy będziemy mieli problem z bólem głowy po szalonej nocy, sok z kiszonych ogórków wypłucze lub przynajmniej zneutralizuje alkohol w naszym organizmie.
Kwas z ogórków wspomaga także odchudzanie. Jak to się dzieje? Otóż podczas fermentacji ogórków powstaje kwas mlekowy, który ma bardzo dobry wpływ na metabolizm glukozy i lipidów w naszej wątrobie. Dzięki temu nasze odchudzanie jest bardziej efektywne. Poza tym dzięki wodzie z ogórków kiszonych możemy wspomóc swoją odporność. Regularne picie soku z kiszonych ogórków spowoduje, że będziemy czuli się bardziej syci, ale szybciej spalimy nasze kalorie. Nasz organizm będzie przez to bardziej pobudzony i pozbędziemy się zalegającej w naszym ciele wody, zmniejszą się obrzęki oraz zlikwidują się płyny zalegające w naszym organizmie. Sok z kiszonych ogórków jest dlatego bardzo istotny dla osób, które mają problemy z nadwagą.
Warto też wspomnieć o tym, że sok z ogórków może okazać się doskonałym preparatem na skurcze. Otóż zalecane jest, by po każdej aktywności fizycznej wypić około 1/4 szklanki tego specyfiku, natomiast powinien być on rozcieńczony z wodą. W taki sposób oczyścimy organizm z toksyn.
Woda z kiszonych ogórków - idealny napój do potraw kulinarnych, ale nie tylko
Poza pozytywnymi właściwościami wpływającymi na nasze zdrowie sok z kiszonych ogórków jest przydatny także w innych sferach naszego życia. Niestety niewiele osób wie, że można go w taki sposób wykorzystywać i zamiast odlewać kwas z ogórków, po prostu pozbywają się go.
Woda z ogórków kiszonych jest doskonałym rozwiązaniem do użycia przy różnych potrawach. Można ją bez problemu stosować jako zamiennik octu. Co więcej, wielokrotnie może stać się bazą do zup, między innymi do zupy ogórkowej, ale także do barszczu białego. Ponadto możemy nią także zamarynować mięso, przez co po upieczeniu będzie ono bardziej delikatne i soczyste. Warto też wspomnieć o tym, że z mieszanki śmietany i soku z kiszonych ogórków, otrzymamy pyszny i kremowy sos sałatkowy.
Zastosowania soku z kiszonych ogórków sięgają nawet do naszego ogrodu, gdzie możemy użyć go jako naturalny nawóz, co dodatkowo ochroni nasze rośliny przed chwastami. Oprócz tego woda z ogórków może być doskonałym preparatem czyszczącym. Wykorzystuje się ją do wyczyszczenia miedzianych przedmiotów, ale i talerzyków czy miseczek, dzięki czemu będą wyglądały praktycznie jak nowe. Dzięki swoim właściwościom sok z kiszonych ogórków może stać się jednym z najbardziej docenianych preparatów w naszym domu.